Većina članica NATO-a ostala je bez oružja za Ukrajinu

Oruzje Ukrajina
87 komentara

Transfer oružja u Ukrajinu ostavio je zalihe oružja na Zapadu napetim, što otežava NATO vojsci da ispoštuje obećanja političara da će snabdjeti Kijev, objavio je u subotu New York Times.

“Manje zemlje su iscrpile svoj potencijal”, a prema jednom zvaničniku NATO-a, najmanje 20 od 30 članica bloka je “prilično iskorišćeno”,  piše list . Samo “veći saveznici”, uključujući Francusku, Njemačku, Italiju i Holandiju, imaju dovoljno zaliha da nastave ili potencijalno povećaju svoje isporuke oružja Ukrajini.

Od početka ruske vojne operacije u Ukrajini krajem februara, SAD i njeni zapadni saveznici Kijevu daju milijarde dolara sigurnosne pomoći, u iznosu od skoro 40 milijardi dolara, što je sada uporedivo s cijelim godišnjim odbrambenim budžetom Francuske. Moskva je više puta upozoravala da će isporuke oružja samo produžiti sukob i povećati rizik od direktnog sukoba između Rusije i NATO-a.

Dok Ukrajina i dalje traži više oružja, zalihe EU su na izmaku, a Njemačka je već “dostigla svoj limit ” početkom septembra. U međuvremenu, Litvanija, koja nema više oružja za doniranje,  pozvala je saveznike da Ukrajini daju “sve što imamo”.

Američki predsjednik Joe Biden obećao je da će naftovod za oružje držati otvoren “koliko god bude potrebno”, ali čak su i američke vojne zalihe uzele danak nakon ponovljenih isporuka Kijevu. Već u martu, samo nekoliko sedmica nakon što je počeo sukob u Ukrajini, Ministarstvo odbrane SAD-a se već trudilo da popuni hiljade projektila ispaljenih s ramena isporučenih Kijevu. Do avgusta, američke zalihe artiljerijske municije kalibra 155 mm bile su ” neugodno niske “, prema Wall Street Journalu.

Posljednji izvještaj Pentagona navodi više od 19 milijardi dolara direktne vojne pomoći odobrene od februara, uključujući preko 46.000 protivoklopnih sistema, skoro 200 haubica, 38 artiljerijskih raketnih sistema velikog dometa (HIMARS) i niz drugih teških oružja , vozila i municiju – kao i preko 920.000 artiljerijskih metaka od 155 mm.

Američki istraživački centar Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS) ranije je istakao da američka vojska “nije strukturirana da se bori ili podržava produženi sukob”, dok je odbrambena industrija “dimenzionirana za mirnodopske stope proizvodnje”, a proširenje sposobnosti bi trajati godinama.

NATO je u velikoj mjeri investirao u Ukrajinu, a članice alijanse također pružaju obuku i obavještajne kapacitete. Uprkos ovoj „podršci bez presedana“ , generalni sekretar vojnog bloka Jens Stoltenberg je više puta tvrdio da „NATO nije strana u sukobu“.

Moskva stvari vidi drugačije. Više najviših zvaničnika, uključujući ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, optužilo je NATO da vodi rat protiv Rusije “po punomoćju”, dok je Putin opisao Rusiju da se bori protiv “cijele zapadne vojne mašinerije”.

NATOOružjerusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
87 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Anik Bučko
1 godina prije

Mislim da ukrima neče nikad dati svoje bolje i najbolje oružje.

SIRIUS
1 godina prije

pa kako če onda bez nato krame osigurati Ukrajinu za nove useljenike? valjda uz Rusku pomoć… aha! zato su u Izrahelu i vratili Bibija na dužnost, on je vrlo sposoban polizit i on če moći to odraditi.

Adriana
1 godina prije

Ne baš, onda tek treba da se zabrinu EU-ropske članice NATO, poglavito male, otkud snaći velika sredstva za obnovu i popunu snaga. Također, koliko i koliko brzo proizvodni kapaciteti mogu to omogućiti. Također i koliko veće i bogatije članice uopće beriga za bilo koga, osim sebe.

Optimista
1 godina prije

I rusi su potrosili svoje!?
Ali nema veze,
SADA dolazi rusko najmodernije, tenk armata, su57 , mig1.41, hipersonkik rakete…

Tupko Glupko
1 godina prije

Zapad više nema oružja da šalje Ukrima, a sada slijede dodatni milijuni izbjeglica za Europu zbog uništene elektroenergetske mreže Ukrajini i nemogućnosti grijanja, osobito ovi koji žive u gradovima u zgradama.

Još je studeni, a početkom sljedećeg tjedna najavljuju nekoliko dana snijega u Ukrajini, sa temperaturama ispod nule.

Novi egzodus će dodatno povećati inflaciju i troškove u EU.

Europljani Ukrima oružje (koje je većinom uništeno), a Rusi Europi Ukre (koji će ostati godinama u Europi).

tihobl
1 godina prije

Gadno je to – ogulili su zalihe sovjetskog oruzja do kojeg su mogli doci kako bi zamijenili unisteno ukrajinsko oruzje. Pokupili su po Africi i Sloveniji sve T-55. Rusi su i to unistili. Pa su slali NATO oruzje, a sa njim problemi. Sto rusi ne unisite, pokvari se. Eno svabe kukaju kako su im ukri pokvarili panzerhaubice-2000 ispucavajuci po 300 granata dnevno umjesto predvidjenih 30. Sve je razdrnadano pa je kase napraviti novu nego ovo remontovati. Ameri i englezi su poslali HIMARS i hvalili se sa njim dok nije pala kisa. A onda su se pozaglavljivali do vrata. Ne smiju sa asfalta silaziti sa njim. Zato su natjerali svabe da posalju svoju verziju zvanu MARS-2 koja je gusjencar. Trecini M-777 rascvjetala se cijev i razdrndao lafet pa su vracene na remont. Novorusi su zarobili nekoliko komada cim su stigle i brdo municije za njih, htjeli oformiti bateriju, ali su im… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Na otpisano i rashodovano oruzje potrosili su 76 milijardi, a kad budu morali kupovati nove mete za ruski lancet cifra ce biti zanimljiva.

hiber
1 godina prije

Čovjek se može samo cuditi ovakvom naslovu. Dakle jedna USA troši 800 milijardi godisnje na vojsku, a ovih 20 milijatrdi je koliko-3%. I jos nije iz tog proračuna. Dakle, naravno da kukaju, sada ce naručiti jedno 10-15 miliona granata, mnogi ce omastiti džepove, a naravno, naivni rezervisti će za jefno 6 mjeseci misliti da je nebo palo.

tihobl
1 godina prije

Evo sta kaze NATO na potrosnju municije: Дан рата у Украјини је месец рата у Авганистану

SIRIUS
1 godina prije

predlažem da se svi računi koji nastanu zbog prihvaćanja ukrajinskih izbjeglica i treniranja/opskrbljivanja ukrajinske vojske pošalju na zoz dot hr/hr/

tihobl
1 godina prije

Украјинска новинарка Викторија Хамаза извештава о 500 рањених у области Артјомовска (Бахмут) у протекла два дана, а њихов прилив у болнице које се налазе у самом граду не престаје.
Fotke ne znam kako da prebacim sa telegrama, ali su +18.

tihobl
1 godina prije

Englezi poslali Zelenskom Brimstone 2 Dual Mode. Brimstone 1 je istosen do kraja, a sad su ostali i bez novije verzije.

tihobl
1 godina prije

Zelenski je proteklih dana pucao selbije po Punktovima nepobjedivosti. To su vam punktovi za civile gdje mogu da se ogriju, napune baterije i kanistere za vodu.
A danas njegov sef poslanicke gupe je izqasao sa objavom i fotkama:

Преко 100 од 530 безбедносних пунктова у Кијеву је затворено, на неким местима нема генератора за струју или воде – Давид Аракхамиа, председник фракције владајуће партије Слуга народа у Украјини.

 „Да будем искрен , као представник власти, стидим се, мада би требало ја да се стидим, већ градске власти Кијева. Али ме је срамота, јер су у 20% случајева ове „тачке непобедивости“ потпуно затворене“, пожалио се он.

Za one koji ne znaju cirilicu: petina punktova je vec zatovorena, a generatori su pokradeni.

tihobl
1 godina prije

Hародни посланик Олександр Дубински спровео је истраживање шта је народ Украјине спреман да уради да би се придружио Европској унији.

Он је поставио питање: „Колико сте вољни да живите без грејања и струје, али зарад перспективе чланства у ЕУ?
14% је одговорило да су спремни да издрже дане,
8% – да су спремни да издрже месеце,
4% – годину.
64% уопште није спремно на такве жртве.

Bosanac
1 godina prije

Bez obzira na rat koji traje, digitalizacija (čitaj uvodjenje nadzora nad ovcama) se nastavlja i u Kijevu.

> U Kijevskoj oblasti Ukrajine pojaviće se oko 500 kamera za video-nadzor sa raspoznavanjem lica u periodu isključenja struje kako bi se smanjio kriminal, izjavio je načelnik glavne uprave nacionalne policije ove oblasti Andrej Nebitov za televiziju „Rada“. <

Zenit
1 godina prije

Nikada razvijeni svijet neće dopustiti Rusiji da okupira Ukrajinu. To znači da će potpora Ukrajine biti do samog oslobađanja zemlje. Rusija objavljuje glupe članke u kojima proba izazvati sumnju u potporu Ukrajini. Ne može jedna siromašna Rusija parirati bogatom razvijenom svijetu u pogledu industrijske proizvodnje. Dolazi zima. Kakvu opremu imaju Ukrajinci a kakvu Rusi? Rusija je u vrlo teškoj situaciji i samo je pitanje koliko bolno će biti njezino otrežnjenje. Da ovog trenutka prestane rat Rusiji će trebati desetljeća da se vrati na predratno stanje. Omražena u cijelom svijetu.

Nekoime
1 godina prije

Petrodolar je mrtav, zamijenit će ga zelenskolar.

Max
1 godina prije

Nije uvijerljivo da kraj tolikih tvornca oružja na kraju nema oružja. Stiječe se dojam da cilj ovog rata nije naoružati Ukrajinu nego razoružati sve druge.

alexosijek
1 godina prije

Ma šta će im oružje, imaju medije

Mali Boro
1 godina prije

Nisi ni svjestan koju si glupost prosul.

Ivan
1 godina prije

Otarasili su se zastarelog naoruzanja i sad imaju izgovor da od svojih gradjana uzmu novac za novo naoruzanje i dalja ulaganja. U sustini to je samo biznis i PROFIT! A naivne ovce stradaju u toj igri, tj mnogi placaju zivotom ili im je sve unisteno, a bogati se bogate jos vise.

Ico
1 godina prije

Većina država NATO-a ostala bez oružja za Ukrajinu, he, he, he, čitaj između redova gdje piše: Ukrajinci, vrijeme je za pregovore s Putinom, he, he, he

Гавран
1 godina prije

Svoje promašaje pentagon prebacuje ukrima.
USA штампа, позивајући се на Пентагон: Украјинци пуцају изузетно интензивно, лажно верујући да су арсенали муниције на Западу неограничени. Na nemačkim haubicama otkazuju cevi pošto je pri zahtevu konstruktorima naveden mali broj ispaljenih granata dnevno. Očigledno su predviđene za rat sa indijancima. Gledam kako izmučeni artiljerci podižu granate sa zemlje i sa sve blatom i lišćem ubacuju u cev. Ruski top D2 iz rata još radi ali fensi, haj, kul, vau, m777 haubica samo kratko. Niko na zapadu nije očekivao novi Verden a i kradu ko mutavi. Oplate na USA podmornicama su 50 godina krali na kvalitetu. Kradu i Ruski generali, ali su više orjentisani na vojničke komplete opreme, uvezli duhovnu tehnologiju sa zapada.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

A kad to bude ???

Гавран
1 godina prije

Према речима шефа Вагнеровог ПМЦ Јевгенија Пригожина, једним од батаљона приватне војне компаније командује амерички држављанин, бивши генерал Маринског корпуса. Бизнисмен је о томе говорио у свом одговору на захтев финског листа Хелсингин Саномат.

ПМЦ управља „британским батаљоном“ којим командује пензионисани генерал америчке војске. У њему се бори око два десетина држављана Финске. Истовремено, Пригожин има веома високо мишљење о борцима из ове земље – они су веома идеолошки, мотивисани и показују своју најбољу страну као војни специјалисти.

Davor
1 godina prije

Rusija ratuje protiv najbogatijih zemalja Zapada + Amerika. Netko to mora financirati, a to smo mi, običan narod. Najveći stradalnici su jadni ukrajinski narod. Zelenski ih je navukao da budu topovsko meso za Amere i NATO.

CroExit
1 godina prije

Bez pameti, morala i empatije su ostali odavno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI