Velika Britanija čeka isporuku australijskog LNG-a

LNG brod
16 komentara

Velika Britanija je počela da uvozi tečni prirodni gas (LNG) iz Australije, izvijestio je u srijedu Bloomberg, pozivajući se na podatke energetske analitičke kompanije Kpler.

Prema izvještaju, LNG tanker ”Attalos” napustio je australski sjeverozapadni šelf i trenutno je na putu prema terminalu Isle of Grain istočno od Londona. Brod bi trebao stići 22. avgusta.

Posljednja isporuka LNG-a iz Australije u Evropu obavljena je 2016. godine, navodi Bloomberg. Velika Britanija obično uvozi LNG iz SAD-a ili Katara, jer su rute kraće i stoga su isporuke mnogo jeftinije od isporuka iz azijsko-pacifičke regije.

Velika Britanija se bori s istovremenom krizom energije i troškova života, budući da rastuće globalne cijene goriva povećavaju cijenu gotovo svega ostalog. Potraga za novim dobavljačima goriva postala je jedna od mjera usmjerenih na rješavanje krize u zemlji, posebno nakon što je Velika Britanija uvela embargo na rusku naftu.

Britanski institut za fiskalne studije (IFS) rekao je u prošlosedmičnom izvještaju da će London morati potrošiti dodatnih 12 milijardi funti (14,5 milijardi dolara) na paket podrške za domaćinstva kako bi držao korak s cijenama energije većim od očekivanih.

australijagasLNGUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
1 godina prije

Prije par dana pročitam u britaniji imaju sve će veći problem s napuštenim životinjama jer ljudi nemaju dovoljno za hranu za sebe a kamoli za životinje. Izgleda da je u britaniji gori party veću rusiji.

Max
1 godina prije

Sretno im bilo.

Darko
1 godina prije

Anglo saksonske glupe konjine :):) Evo im Amerike, skupo će ih koštati ta pušiona..

bruegel the elder
1 godina prije

Tražili ste,dobili ste.Još ovce ništa ne kuže.Super Hik (lik iz Alan Forda) otima
siromašnima,daruje bogatima.Siromašni su prljavi,neuredni ,zagađuju okoliš…..
hm…..zvuči poznato…..neka Agenda?

ad astra
1 godina prije

Sva sreća što je energetska kriza zahvatila samo UK tako da su zemlje zapadnog Balkana sigurne. Čovjek s radničkom plaćom u UK može kupiti cca 1000 litara goriva a radnik na zapadnom Balkanu cca 150 litara. E neka se ti britanci pate. Važno da je nama dobro.

Anti-Cancel
1 godina prije

Ako ništa drugo, političare zapadne Evrope dotući će njihova iracionalnost. Neka mrskom susjedu crkne krava pa, makar, meni crkle dvije. I onda kažu da smo iracionalni mi Balkanci.

tata mata
1 godina prije

mislim da australci vicu ,jeftino jeftino ,jos malo pa nestalo ,,a usrulja usplahirena od srece sto je nabavila jeftini plin koji nije ruski ,nego pravi ,natovski ,extra kalorican

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI