Velika Britanija šalje dodatni ratni brod u Perzijski zaljev kako bi osigurao “siguran prolaz” svojih plovila

HMS Duncan
12 komentara

Razarač Kraljevske mornarice, HMS Duncan, stigao je u Perzijski zaljev, pridruživši se drugom brodu kako bi “osigurao siguran prolaz brodovima koji plove pod britanskom zastavom”. Taj potez je uslijedio nakon što je Velika Britanija pozvala na stvaranje zajedničke flote EU za suprotstavljanje Iranu.

Brod je stigao na odredište u nedjelju, pridruživši se britanskoj fregati HMS Montrose, koja je pratila brodove pod zastavom Ujedinjenog Kraljevstva preko Hormuškog tjesnaca. Raspoređivanje slijedi nakon što su pripadnici iranske revolucionarne garde zauzeli naftni tanker Velike Britanije, Stena Impero, zbog navodnog kršenja pomorskih pravila.

Iranski potez potaknut je neprijateljskim akcijama Velike Britanije, koje je Iran osudio kao izravno “piratstvo”. Početkom srpnja, Britanija je zarobila tanker s iranskom naftom u blizini Gibraltara, koji je plovio pod zastavom Paname, Grace 1.

London je optužio Teheran za kršenje sankcija EU i prevoženje nafte na Siriju. Dok se sankcije već dugo primjenjuju, zarobljavanje Grace 1 bilo je pod tim izgovorom.

Stalne napetosti u zaljevu potaknule su SAD i Veliku Britaniju na najavu formiranja multinacionalnih pomorskih ophodnji kako bi zaštitile pomorski promet. London je pokušao povući druge europske zemlje u sukob s Iranom i pozvao na stvaranje zajedničke europske flote koja će patrolirati tim područjem.

Iran je odavno inzistirao na tome da je sposoban sam “osigurati” Hormuški tjesnac, a strane mornarice u regiji samo pridonose eskalaciji napetosti.

“Iran će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi osigurao regiju, posebno tjesnac Hormuz, i neće dopustiti nikakve smetnje u brodarstvu na ovom osjetljivom području”, izjavio je u utorak zamjenik ministra vanjskih poslova Seyed Abbas Araqchi.

Povezan tekst:

Britanija šalje pojačanja u Persijski zaliv

HMS DuncanHMS Montrose
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dendi
4 godine prije

Boris ce to sve srediti, on je za deeskalaciju sukoba.

Riddick
4 godine prije

Salju 2 broda da osiguraju moreuz, jel oni misle da su IRGC Somalijski pirati.
Hormuz je dug 195 km na najsirem delu je sirok 167 km sirina varira oko 96 km a na naj uzem delu je 39 km sirok, brodovi da se nebi sudarili se krecu u dve linije pri tom prolazeci kroz teritorijalne vode omana i Irana.
30% svetskog snabdevanja gasom i 20% naftom prolazi kroz ovaj moreuz-17.2 miliona barela dnevno, kako ce oni sve ovo da prate i zastite sa 2 broda?!?!
PS ni Somalijske pirate nisu zauzdali jos uvek.
Britain rules the waves 😂😂😂

Snicla
4 godine prije

Ne ulazim u to tko je prvi počeo i koliko je mornarica GB jaka i može uistinu pružiti zaštitu svojim brodovima. Ja se pitam zašto sada traže neku EU mornaricu. Ono Brexit, NATO nix EU vojska i te priče. Ipak moram dodati. Zasrali su na poticaj SADa. Sad hoće EU da uvale. Slučajnost?

Budale ginu dok pametni vuku konce
4 godine prije

Smješni su ti Britanci jer šalju pola svoje flote koja će potonut u 1 danu ako krenu neprijateljstva. Ako su toliko željni rata OK je onda i to njihovo hurčenje. Iran je u svom dvorištu ima vremena.

samo tako
4 godine prije

Ni usranci ne žele plavokrvnima garantirati slobodnu plovidbu, EU ne šalje ratne brodove.
Otok plača cijenu gibraltarske bahatosti

Max
4 godine prije

Što Velika Britanija ima pozivati na osnivanje flote EU kad ona napušta EU?!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI