Britanija šalje pojačanja u Persijski zaliv

Montrose
41 komentar

Vest dolazi samo dan nakon što je Iran u sredu navodno pokušao da zapleni drugi britanski tanker u Persijskom zalivu, izveštava CNN, pozivajući se na zvaničnike upoznate sa incidentom.

Velika Britanija je obećala da će povećati vojno prisustvo u Persijskom zalivu slanjem drugog ratnog broda u ovaj region.

HMS Duncan je razarač klase Type 45 koji će patrolirati zajedno sa fregatom HMS Montrose i drugim američkim saveznicima u Zalivu. Ipak, britanski brodovi neće učestvovati u predloženoj globalnoj pomorskoj koaliciji Washingtona.

Vest je usledila nakon što je odlazeći britanski premijer Theresa May započela razgovore s američkim vlastima o pojačavanju transatlanskog prisustva u Persijskom zalivu nakon navodnih napada na dva nagtna tankera u Omanskom zalivu. Međutim, Ministarstvo odbrane je odbilo da komentariše ovu odluku osim što je saopštilo da će HMS Duncan biti u pratnji 4 minolovca i jednog pomoćnog broda.

Napetosti u Persijskom zalivu

Napetosti između Teherana i Londona naglo su porasle nakon što je britanska mornarica sarađivala sa gibraltarskim vlastima na zapleni iranskog tankera Grace 1 koji je krijumčario 2,1 milijardu barela sirove nafte u Siriju, kršeći tako sankcije EU.

Viši iranski sveštenik Kazem Sedighi kritikovao je ovaj potez kao “opasnu igru” i zapretio da će London biti “ošamaren” za ovaj potez. Komentar je usledio pošto je HMS Montrose blokirao iranske patrolne čamce za koje se veruje da su pokušali blokirati tanker u vlasništvu BP (British Petroleum) dok je plovio Hormuškim moreuzom.

Vlasti Velike Britanije okrivile su Iran da je u junu napo dva japanska naftna tankera u Omanskom zalivu, što Teheran žestoko poriče. Tokyo je takođe izrazio duboku zabrinutost zbog priprema SAD da povećaju svoje prisustvo u Zalivu nakon što je Washington objavio da će poslati još 1 000 vojnika u ovaj region.

Incident se dogodio dan nakon što je britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt obećao da će povećati izdatke za odbranu uključujući Kraljevsku mornaricu, ako bude izabran za premijera, navodi se u njegovoj kolumni u četvrtak u Telegraph-u. U kolumni još piše da će vojna potrošnja biti povećana za 15 milijardi funti u narednih 5 godina ako on bude izglasan za premijera.

Takva ulaganja ojačala bi kontrolu nad Atlantskim okeanom a London bi pokazao Washington-u da “ispunjava svoje obaveze u oblasti odbrane” nave je Jeremy Hunt.

HMS DuncanHMS MontroseOmanski zaljevType 45
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jezikosLovac
4 godine prije

ma nee, krivo ste razumeli, englezi vole čaj i prevoze ga brodom a najjeftiniji moreplovci su im sad Poljaci, i to ženski, potrefilo se da par njih imaju isto ime. Dakle, oni su poslali u Indiju PoČajAnje. smanjider stepen uzbune

damir
4 godine prije

Roknut jednu zolju na okupatorsko fašističke britanske brodove!
I pozvati Huti borce u pomoć da zajedno sjebu gamad britansku!
Stoka imperijalistička ne poznaje drugi jezik nego jezik sile!

Kurjaca
4 godine prije

Napetosti između Teherana i Londona naglo su porasle nakon što je britanska mornarica sarađivala sa gibraltarskim vlastima na zapleni iranskog tankera Grace 1 koji je krijumčario 2,1 milijardu barela sirove nafte u Siriju, kršeći tako sankcije EU.
Molio bi novinara da mi objasni recenicu da je iranski tanker kriumcario.
Zasto bi i jedna drzava van eu bila obavezna da postiva taj embargo

Lucija
4 godine prije

Queen Elizabeth, isplovila i – vratila se. Sa 66 000 galona vode.
Izvor: Kurir.rs
” …Kraljevska mornarica opisala je incident, koji se u utorak dogodio, kao “mali problem u vezi s vodom u unutrašnjem sistemu”.

Voda je ispumpana, a istraga o propuštanju vode je u toku.
Nosač aviona vredan je 3.1 milijarde funti, navodi BBC.”

FATIH
4 godine prije

KRALJICINI PLJACKASI.
BOGASTVO KOJE POSJEDUJU STEKLI SU PLJACKOM.SOTONINE SLUGE!

burt
4 godine prije

znači da nisu svi uzmaknuli pred IRGC vjerskim fanaticima i njihovim gotičkim i suludim najavama o topljenju brodova, svjetskom ratu i propasti imperijalističke SAD i prestanku egzistiranja države Izrael, vidt ćemo hoće li se IRGC i njihove vojne i političke ekstremističke vođe usuditi napasti brodove SAD i Velike Britanije u Perzijskom zaljevu, od Iraka i koalicije od 36 država do Irana i koalicije SAD-a, Velike Britanije i Saudijske Arabije

Z.A.
4 godine prije

Ovo sto su Englezi uradili sa zaplijenom Iranskog tankera je samo provokacija da se natjera Iran na pogresan korak i optuzi kao neko ko krsi medjunarodne norme i rezolucije UN_a.Dosli dzentlmeni u Persijski zaljev sa dva ratna broda da se sepure,a dlaka ih dijeli da oba zavrse ko podmornice.Primjer za ovo su i Folklandi gdje im je trebala sva flota biti potopljena a sto nije potopljena nek zahvale losem komandnom kadru Argentine a i Francuzima.Kolika im je tamo vatra bila Zeljezna Ledi je htjela da upotrijebi nuklearno oruzje.Ovo je sve dogovor SAD i UK da se stvori koalicija za napad na Iran.Samo sto su procitani! Nesumnjam da ce Iran kad njemu bude odgovaralo kazniti Brite tako debelo da ce ih upamtit al ono kako se kaze za sva vremena.Gledo sam silne i herojske americke marince kako placu kao djevojcice,Iranci ih zarobili bez pardona i pokazali ih svijetu kako se guse… Čitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Osim potpunog prekida izvoza iranske nafte, sve drugo je američki neuspjeh. Bez obzira kako to prikazali. Obzirom na Rusiju i Kinu iza leđa Iranu, Amerikanci igraju već unaprijed neuspješnu igru. Sad traže NATO papke koji bi svoje ratne brodove uveli u igru pratnje tankera Perzijskim zaljevom. Dok bi oni svoje kapitalne brodove držali izvan opasnosti, spremne za ”ograničeni udar”. Za koji bi bio dovoljan neki iscenirani povod. Na štetu ratnog broda nekog NATO papka. Na što bi Iranci lupili onim čime mogu. I u mjeri u kojoj budu mogli. Pa kom opanci, kom obojci. Zasad nema baš oduševljenih papaka, iako im Ameri nude da im se priključe i u tišini, ne objavljujući da su tamo. Strah da svjetska javnost dozna da su i njihove snage uključene u tako nešto, dovoljno govori samo za sebe. (To isto pokušavaju i u Siriji. Na*uziti NATO buraniju. Iako su od Švaba dobili odbijenicu, naći… Čitaj više »

Kile
4 godine prije

Hhehe jel će im motori raditi u toplome moru ili ne ??

Šule
4 godine prije

Kako su neki ovdje nestrpljivi u vezi rata na B.Istoku u režiji Irana i USA a pogotovo pit bula Izraela.Rat će sigurno bit a to će se desiti uskoro možda kad se probudite pa pročitate da je Izrael izvršio udare po postrojenjima za izradu atom.bombe.To je vrlo izgledno ovo ljeto jer ponavljam izbori su u 9 mj a premijer mora biti BIBI.Zato će se iscenirat zračni udari i nema više povratka..tad se svi uključuju u koaliciju..hoćeš-nećeš MORAŠ.Britanci sad zakuhavaju a Iranci prijete…USKORO počinje rat..Nemogu ni Iranci preživljavat od milosti a S.Arabija prodavat naftu..to sigurno neće biti više moguće..

Jaran..j
4 godine prije

Zasto Iranci ne bi unajmili Ruske ili Kineske tankere kao prevoz pa da vidimo onda plijenidbu od strane gusara engleza..

Tomica
4 godine prije

Previše je tu GB uključena a da ne dođe do rata.

Aga
4 godine prije

Potrazite pojam BTC naftovod drugi na svijetu po duzini 1.778km

Iran Sirija Turska EU naftovod eh to bi izbacilo znacaj suetskog kanala pa i perzijskog mora s svjetskih karti.
Dakle Turska htjeli ili ne htjeli su kljucni igraci na globalnoj mapi Nafte, Plina ,ulaz u crno more . Turci drze kljuc vise vrata.

Perun
4 godine prije

Treba ih docekati i ,,ugostiti” onako kako dolikuje za jednu propalu imperiju…..A onda poslat u tri .. izde materine natrag u malu britaniju

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI