Britanska flota vrijedna 6 milijardi funti ne može ploviti u toplim morima

HMS Duncan (D37) a Type 45 razarac
51 komentar

Ovo je rezultat istraživanja kojeg je proveo Daily Mail. Zapravo, ovo je posljedica politike izgradnje pomorske flote u kojoj ratni brodovi koji ne mogu ploviti u toplim morima 80% vremena godišnje ostanu na pristaništu.

Šest tipova britanskih razarača, koje se opisuje kao okosnica Kraljevske mornarice, prošle godine su proveli 80% vremena na vezu na pristaništu. Ovi brodovi, od kojih svaki košta milijardu funti, trebaju više milijardi funti za preuređenje, nakon što su nekoliko puta u Perzijskom zaljevu naprosto ugasili.

“No, taj posao neće početi prije 2020. godine”, za Daily Mail piše Larisa Brown.

Dva od ovih ratnih brodova, “HMS Dauntless” i “HMS Defender”, 2017. godine uopće nisu plovili, iako su prošlu godinu britanski dužnosnici i ministri pozdravili kao “godinu ratne mornarice”.

Svih šest ratnih brodova su u flotu ušli 2008. godine i izgrađeni su s motorima koji se u toplim morima gase, ostavljajući mornare satima nasukane u potpunom mraku. Ova činjenica podiže strahove da su ključni brodovi Kraljevske mornarice, dizajnirani za zaštitu ostatka flote od zračnih ili raketnih napada, postali “plutajuće patke”.

Brod “HMS Dragon” je prošle godine 309 dana bio Portsmouthu. Nakon njega slijede “HMS Daring”  s 232 dana i “HMS Diamond” s 203 dana na vezu. “HMS Duncan” je proveo većinu vremena na moru, ali je na vezu ipak bio 197 dana. Od siječnja do ožujka ove godine “HMS Daring”, “HMS Dauntless” i “HMS Defender” nisu napustili luku.

Začuđujuće je priopćenje proizvođač motora Rolls-Royce, koji tvrdi da upravi kompanije Ministarstvo obrane nije reklo da će brodovi od 8000 tona dugo vremena provoditi u toplim vodama, stoga nisu ni dizajnirani da rade u toplim morima.

Zaduženi za radove se pravdaju kako su nedostatak radne snage, božićni dopusti mornarima i redovito održavanje bili ključni čimbenici koji brodove držali u Portsmouthu.

Lord Alan West, bivši admiral i načelnik mornarice, izjavio je: “Sramota je da se rad na tim brodovima ne provodi hitno. Imamo tako malo fregata i razarača da ćemo morati okrenuti nebo i zemlju da dovršimo posao”.

Izvori iz Whitehalla, koji za kašnjenja optužuju ugovore o održavanju, rekli su da je ministar obrane Gavin Williamson tada odredio raspored i trenutno su na moru četiri broda. Međutim, Velika Britanija u prosincu po prvi put nije imala nijedan veliki brod koji je bio operativan u svjetskim morima. Odsutnost 19 fregata i razarača Kraljevske mornarice u inozemstvu su vojni stručnjaci opisali kao “stratešku neugodnost za zemlju”.

Ministar obrane i načelnici oružanih snaga, nakon višegodišnjih rezova i revizija proračuna u tijeku, pozivaju na dodatne troškove. Problem je postao poznat javnosti 2016. godine, kada se ispostavilo da se dvije turbine motora Rolls-Royce ds svakog broda usporavaju u toploj vodi i motori nisu bili u stanju proizvesti dovoljnu energije.

Sustav ne prepoznaje zbog čega se to događa i automatski “isključuje” brodske generatore, što uzrokuje potpunu električnu blokadu. Problemi se ne pojavljuju u Sjevernom moru, jer pri hladnim temperaturama motori proizvode više energije. Ministarstvo obrane je izdvojilo 160 milijuna funti kako bi se problem ispravio instaliranjem dodatnih dizelskih generatora za poboljšanje napajanja i pogonskih sustava.

Ali ova preinaka traži rezanje ogromne rupe na boku svakog broda i posao neće početi prije 2020. godine, nakon čega slijede pomorska testiranja koja traju godinu dana.

Kraljevska mornarica je prisutna u svjetskim morima s 25 brodova i podmornica. Od 2016. godine su se naši razarači “Tipa 45″ pokazali prijeko potrebnima u globalnoj misiji zaštite komercijalnog tranzita u Perzijskom zaljevu, podršci napada međunarodne koalicije protiv ISIL-a, sprečavanja krijumčarenje oružja u Libiji i predvođenju pomorske skupine NATO-a u Crnom moru i Mediteranu”, priopćilo je britansko Ministarstvo obrane, usprkos činjenici da su ovi razarači potpuno nefunkcionalni u toplim morima i da hitno traže preinake koje će, prema pisanju Larise Brown koštati više milijardi funti.

Daily Mail

HMSHMS Queen ElizabethLord Alan WestMinistarstvo obraneMornaricaPortsmouthRolls-RoyceType 45
Pretplatiti se
Obavijesti o
51 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Goran Bare
5 godine prije

Ko i Ruski Kužnjecov malo malo šljepaju ga.

čitalac
5 godine prije

“Ovo je rezultat istraživanja kojeg je proveo Daily Mail.”
Žuti tabloid. Vrlo kompetentna ustanova….
‘Ajte molim vas…

Siniša
5 godine prije

A Kuznjecov pusi,jelde…gdje ima dima ima i vatre a gdje nema dima nema ni struje,jel tako englezi?

bok123
5 godine prije

Bez veze

Weteran
5 godine prije

Na ovakvu “analizu” mogu samo Argentinci da se prime.

Laki Topalović
5 godine prije

Od britanskih kretena, još su veći kreteni koji ne komentiraju , nego dođu ovdje gubiti vrijeme , Kako je moguće da Royal Navy ne kaže Rolls-Roycu gdje će ploviti ti brodovi. Da , Kuznjecov je dizelaš i baš su ga u hladnim vodama gore pratili ovi, a volio bih vidjet da su ušli u Mediteran i odjednom stali, a ovi im iz dizelaša mašu. Bye Bye. @Za majmuna koji je uzeo ime “Goran Bare”, primjetio dam da do sada nisi napisao nijedan smislen komentar. Samo ove strelice u kojima ne govoriš ništa. Tebi očito nije dobro.

Brainstorm
5 godine prije

francuzi napravili vlakove sire od zeljeznickih stanica, space shuttle pao, hubble teleskop lansiran neispravan i jdrugi primjeri.
dogadja se kad se u vrh proguraju agresivni i nesposobni koji misle da u zivotu oni moraju biti netko. onda pametni zasute i rade doslovno.
misle: ti hoces da si najpametniji, tvoj posao – ti dodji i pitaj mene. ja se necu gurati gdje me se ne zeli cuti.

Spartak
5 godine prije

Pa jasno da nisu dizajnirani za topla mora. Dizajnirani su protiv Ruske mornarice, Baltik, Barentsovo i Crno more. Za topla mora je zaduženo drugo oko u glavi, gazda s druge strane bare

Jurišić maja
5 godine prije

vrijeme kada su vladali svim svjetskim morima davno je prošlo pa im veliki brodovi ni ne trebaju osim u koruptivne svrhe jer se očito na tim ugovorima za brodove koji mogu ploviti samo sjevernim atlantikom lijepo obogatio

Ante
5 godine prije

Neka za njih izgrade tegljače, i problem će biti riješen 😀 Osim ako ne naiđe neka ribarska barka sa bacaćem raketa :lol

Valter
5 godine prije

Kupujte ruske satove … oni idu najbrže !

otpisani
5 godine prije

Tu nešto ne štima ! Nigdje u tekstu ne vidim da se govori o pravom razlogu gašenja motora u toplim morima !?? Pa zar to idioti grade i upravljaju tim brodovima?? Ajmo logično; ako motori rade u hladnoj vodi a ne rade u toploj, znači da im je sustav za hlađenje nedostatan a sustava zaštite ima pre više…. Oni će sada ubaciti dodatne motore za slučaj kada se postojeći ugase !? (hahaha) Po meni, umjesto novih dodatnih motora, treba ugraditi dodatne izmjenjivače topline kako bi povećali kapacitet rashladnika, jer nije isto hladiti motor sa ulazom morske vode koja ima 8°-15° C u izmjenjivaču topline i one u toplom moru, gdje temperatura mora bude od 22°-30°C… Pretpostavljam da imaju potpuno automatiziranu zaštitu motora od raznih kvarova, pa elektronika ,kada očita rast temperature na motorima (barem na jednom od 3 mjesta – ulje motora, rashladna tekućina u motoru i izlazna temp na… Čitaj više »

IVE IZ PECALBE
5 godine prije

Ta Britanska flota nije projektirana za borbe i osvajanje toplih mora, to je projektirano za osvajanje sjevernih mora i sjevernog pola, i tako steci kontolu nad sjeveronomorskim nalazistima plina i nafte, koja su Rusi zaposjeli, ako ne pomogne flota morati ce britanci upotrijebiti Novichok.

Jumping Jack Flash
5 godine prije

Nema brige što se ti brodovi pregrijavaju… Baba Reza Majević još uvijek ima na raspolaganju čuvenog tajnog agenta Džamesudina B. da zaštiti interese babe Lize i njene oligarhije u južnim morima. Taj to uvijek bravurozno riješi… Šta, Vi nikad ne gledate filmove?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI