fbpx

Britanska flota vrijedna 6 milijardi funti ne može ploviti u toplim morima

HMS Duncan (D37) a Type 45 razarac

Ovo je rezultat istraživanja kojeg je proveo Daily Mail. Zapravo, ovo je posljedica politike izgradnje pomorske flote u kojoj ratni brodovi koji ne mogu ploviti u toplim morima 80% vremena godišnje ostanu na pristaništu.

Šest tipova britanskih razarača, koje se opisuje kao okosnica Kraljevske mornarice, prošle godine su proveli 80% vremena na vezu na pristaništu. Ovi brodovi, od kojih svaki košta milijardu funti, trebaju više milijardi funti za preuređenje, nakon što su nekoliko puta u Perzijskom zaljevu naprosto ugasili.

“No, taj posao neće početi prije 2020. godine”, za Daily Mail piše Larisa Brown.

Dva od ovih ratnih brodova, “HMS Dauntless” i “HMS Defender”, 2017. godine uopće nisu plovili, iako su prošlu godinu britanski dužnosnici i ministri pozdravili kao “godinu ratne mornarice”.

Svih šest ratnih brodova su u flotu ušli 2008. godine i izgrađeni su s motorima koji se u toplim morima gase, ostavljajući mornare satima nasukane u potpunom mraku. Ova činjenica podiže strahove da su ključni brodovi Kraljevske mornarice, dizajnirani za zaštitu ostatka flote od zračnih ili raketnih napada, postali “plutajuće patke”.

Brod “HMS Dragon” je prošle godine 309 dana bio Portsmouthu. Nakon njega slijede “HMS Daring”  s 232 dana i “HMS Diamond” s 203 dana na vezu. “HMS Duncan” je proveo većinu vremena na moru, ali je na vezu ipak bio 197 dana. Od siječnja do ožujka ove godine “HMS Daring”, “HMS Dauntless” i “HMS Defender” nisu napustili luku.

Začuđujuće je priopćenje proizvođač motora Rolls-Royce, koji tvrdi da upravi kompanije Ministarstvo obrane nije reklo da će brodovi od 8000 tona dugo vremena provoditi u toplim vodama, stoga nisu ni dizajnirani da rade u toplim morima.

Zaduženi za radove se pravdaju kako su nedostatak radne snage, božićni dopusti mornarima i redovito održavanje bili ključni čimbenici koji brodove držali u Portsmouthu.

Lord Alan West, bivši admiral i načelnik mornarice, izjavio je: “Sramota je da se rad na tim brodovima ne provodi hitno. Imamo tako malo fregata i razarača da ćemo morati okrenuti nebo i zemlju da dovršimo posao”.

Izvori iz Whitehalla, koji za kašnjenja optužuju ugovore o održavanju, rekli su da je ministar obrane Gavin Williamson tada odredio raspored i trenutno su na moru četiri broda. Međutim, Velika Britanija u prosincu po prvi put nije imala nijedan veliki brod koji je bio operativan u svjetskim morima. Odsutnost 19 fregata i razarača Kraljevske mornarice u inozemstvu su vojni stručnjaci opisali kao “stratešku neugodnost za zemlju”.

Ministar obrane i načelnici oružanih snaga, nakon višegodišnjih rezova i revizija proračuna u tijeku, pozivaju na dodatne troškove. Problem je postao poznat javnosti 2016. godine, kada se ispostavilo da se dvije turbine motora Rolls-Royce ds svakog broda usporavaju u toploj vodi i motori nisu bili u stanju proizvesti dovoljnu energije.

Sustav ne prepoznaje zbog čega se to događa i automatski “isključuje” brodske generatore, što uzrokuje potpunu električnu blokadu. Problemi se ne pojavljuju u Sjevernom moru, jer pri hladnim temperaturama motori proizvode više energije. Ministarstvo obrane je izdvojilo 160 milijuna funti kako bi se problem ispravio instaliranjem dodatnih dizelskih generatora za poboljšanje napajanja i pogonskih sustava.

Ali ova preinaka traži rezanje ogromne rupe na boku svakog broda i posao neće početi prije 2020. godine, nakon čega slijede pomorska testiranja koja traju godinu dana.

Kraljevska mornarica je prisutna u svjetskim morima s 25 brodova i podmornica. Od 2016. godine su se naši razarači “Tipa 45″ pokazali prijeko potrebnima u globalnoj misiji zaštite komercijalnog tranzita u Perzijskom zaljevu, podršci napada međunarodne koalicije protiv ISIL-a, sprečavanja krijumčarenje oružja u Libiji i predvođenju pomorske skupine NATO-a u Crnom moru i Mediteranu”, priopćilo je britansko Ministarstvo obrane, usprkos činjenici da su ovi razarači potpuno nefunkcionalni u toplim morima i da hitno traže preinake koje će, prema pisanju Larise Brown koštati više milijardi funti.

Daily Mail

52
Ostavite komentar

avatar
10000
 
15 Grupirani komentari
37 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
37 Komentatori
BobitufSaviom.ivanisevicbbbb Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Goran Bare
Gost
Goran Bare

Ko i Ruski Kužnjecov malo malo šljepaju ga.

Goran Bare
Gost
Goran Bare

Da “stara kanta” ima svojih problema najbolje pokazuje činjenica da na put nikad ne ide bez vlastitog tegljača “Nikolaja Čikera”, za slučaj da se pokvari usred plovidbe.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko

Krivci su Rusi koji namjerno zagrijavaju more u Perzijskom zaljevu!

pippo444
Gost
pippo444

Ne znam koji je smisao tvojih idiotskih komentara. Stara kanta je stara ali još uvijek je ne šlepaju. I važno je ono na pisti kante. Porediti stari tehnološki već istrošen brod i najnoviji, opremljen najnovijom tehnologijom je besmisleno.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Tupko je vjerojatno komentirao ironijom , ako nije ??, Ne znam.

Goran Bare
Gost
Goran Bare

Vi Srbi ste svjesni da je Ruska kvaliteta nula bodova inače vozali bi svi Lade da nije tako ali pošto ih braćom nazivate nora se govoriti da su super.Vjerujem da u kući Rusko imate samo Babušku i sliku Jelcina,u garaži je sigurno Angela Merkel zato ne se rite

Siniša
Gost
Siniša

Hm…Bare rat je odavno stao:”U noći sa subote na nedelju nepoznate osobe,tek obnovljenu, zapalile su unutrašnji deo Crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Visokom.” Sramota te?

Savio
Gost
Savio

Da, Kuznjecov je oduvijek imao problema sa pogonskom grupom. Ali Kuznjecov je samo jedan. I u pitanju je stari brod (koji je upravo poslan na modernizaciju i zamjenu pogonske grupe).
Dok su kod Britanaca u pitanju novi brodovi. Ne jedan, nego citava grupa, serija razaraca.

Ja nisam do sada vidio da je i jedan od novih ruskih brodova, podmornica, bilo cega drugog, imao nekih slicnih ozbiljnih defekata.

čokolino
Gost
čokolino

Kraj je škole pa dica navalila na portale, najaktivniji su oni iz osnovne škole Bare……..večinom oni iz petog i šetog razreda koji su tek počeli upoznavati istoriju i geografiju.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic

Koliko me sjećanje služi Kuznjecov je bez intervencije tegljača odplovio od Severodvinska do Tartusa i natrag. To znači da je iz hladnih mora doplovio u topla i natrag u hladna. Nisam čuo da se u tom periodu iti jednom ugasio.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic

Inače ponos kraljevske mornarice superultrakul nosač zrakoplova “Queen Elisabeth” još nije otplovio 100 milja od luke zbog problema s pogonom. Isto kao i Američki superultrakul razarač klase “Zumwalt” koji se pokvario usred plovidbe i morao je biti otegljen u luku. Zato Bare prije nego što počneš trkeljati dobro provjeri činjenice.

Siniša
Gost
Siniša

Nadji kada su ga slepali!?

Goran Bare
Gost
Goran Bare

Ukucaj na google srbijanki medij pa pročitaj ne žele da mi objave

Savio
Gost
Savio

Kada je u pitanju ruski kvalitet, dovoljno je reci da su u Ukrajini i Jemenu u ovim novim sukobima skinuli sa spomenika i pokrenuli ruski tenk T34 iz vremena drugog svjetskog rata.
Dovoljno je reci da je Kalasnjikov uvijek bio pouzdaniji i dugovjecnijih od americkih pusaka, u svim vremenskim uslovima.
Dovoljno je reci da je ruski Soyuz najbezbjednija raketa za izlazak u svemir, da Amerikanvi i dan danas koriste ruske motore na svojim raketama za izlazak u svemir.
Ruska oprema besprijekorno radi u najekstremnijim vremenskim uslovima.

Kada su u pitanju ruski produkti koje mi ovdje imamo, treba imati 2 stvari u vidu, da je donedavno Rusija bila SSSR, da je dozivjela kolaps i da se preformulisala na kapitalizam, dakle treba joj dati vremena. Potencijali su joj ogromni.
Vec i ovako je mnogo napredovala i ojacala neocekivano brzo, i vratila se na status globalne sile bez koje se nista ne rjesava.
Zatim treba imati u vidu da se vode ratovi za trzista, odnosno da nas region predstavlja trziste za zapadne zemlje. Ruske produkte mozes vidjeti vise u zemljama ZND, oko Rusije.

Takodje, valja napomenuti da su recimo novi modeli Lade veoma moderni, lijepi i da je na hiljade primjeraka prodato u Evropi prosle godine, da obaraju rekorde barem za rusku automobilsku industriju, koja se polako ali sigurno uspjesno razvija.
Ja da imam parw da kupim neki od novih modela Lade, rado bi to ucinio. Ali nemam, pa se kupuje neki polovan Njemac ili Francuz.

Kada govorimo o automobilskoj idustriji, govorimo o granama u kojima je Rusija tradicionalno slabija, (iako se i to mjenja) ali zato u energetici dominira. I ne samo u energetici.

Ne samo u izvozu plina i nafte, vec i po izgradnji atomskih centrala sirom svijeta. “Rusatom” dominira po broju narucenih projekata u svijetu. Rusija gradi nuklearne elektrane cak i u NATO zemlji Turskoj, u Indiji, cak i u Kini u odredjenim regijama, u Madjarskoj i Bugarskoj dodatne reaktore, u Iranu.
Rusija jedina proizvodi nuklearne reaktore potpuno nove generacije.
Ima mnostvo grana industrije gdje ruska industrija pokazuje odlicne rezultate i kvalitete.
Samo sto si ti neuk. Nije Rusija Donji Vakuf, pa ne mozes ti da razumijes te okvire.

Ali zato ti u svojoj kuci, kao i vecina zapadnjaka imas 80% produkata “made in China”. 😉

Siniša
Gost
Siniša

Srpski mediji.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Koji se klinac upuštaš u diskusiju s buda+om

Savio
Gost
Savio

Laki, u pravu si ti. Ali ponekad imam. osjecaj da ako se budali presuti da mu se daje za pravo, da je u pravu.
Budalama valja ponekad i odgovoriti, ali ne i trolovima.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović

Savio,,griješiš.Ovaj bare je prava trolčina,budala nije,to sigurno.Ostavlja prvi komentar,vidiš kakav je ,pa onda drugi a na trećem potpuno razvodnjava temu i kreće u podjebavanje na nacionalnoj osnovi.Trolčina ,malo ozbiljnija od nekakvih burtova,,dumbova i Lindita.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson

…ali Lindita se bar trudi, ovaj ne previše…ovaj trola za svoju dušu ;))))

Bobi
Gost
Bobi

Savio bravo za oba komentara. ++++++++

Tomo
Gost
Tomo

Pravi odgovor jeste; Englezi su bankrotirali i nema love da plove!

čitalac
Gost
čitalac

“Ovo je rezultat istraživanja kojeg je proveo Daily Mail.”
Žuti tabloid. Vrlo kompetentna ustanova….
‘Ajte molim vas…

Goran Bare
Gost
Goran Bare

Nešto poput RTRS-a

Siniša
Gost
Siniša

Zasto RTRSa?

Đuro
Gost
Đuro

Pusti Bareta,čovjek se još nije prešalt’o sa Srbi su krivi što pada kiša na Rusi su krivi što sija sunce.

Siniša
Gost
Siniša

Neš ga Đuka uperiti das pita!!!

Savio
Gost
Savio

Ma Goran Bare je neki iskompleksirani bosanski musliman sto po defaultu mrzi sve rusko i srpsko. Na treba od njega ocekivati nista racionalno. Vidis da ga drmaju kompleksi i mrznja.

Siniša
Gost
Siniša

Ima li sta ili ko,koga ili sta on ne mrzi!?

pippo444
Gost
pippo444

@Savio
Smeta mi ono “iskompleksirani bosanski musliman”. Čovjek je budala, bez obzira na naciju, jer u svakoj naciji ima takvih kretena, a mnogo više dobrih ljudi. Bavimo se onim dobrim.

Savio
Gost
Savio

To je jezik koji upucujem iskljucivo ljudima poput njega, ne i normalnim Bosnjacima.
Jer ovaj tip cini mi se koristi svaku priliku da vrijedja sve srpsko, pa onda i rusko.
Ja takvim ljudima odgovaram istom mjerom.
Mozda ne bih trebao. Ali cini mi se da drugi jezik ne razumiju.

PPP
Gost
PPP

A da je protiv Rusa, onda bi bila super kompetentna ustanova, pa čak i ako je izvor anoniman. 🙂

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Pa ako je potvrdio admiral Alan West, kompanija Rols Royce, pa i Ministarstvo obrane, kakve veze ima, jesu se sjetili zvati iz Daily Maila ili Guardiana.

Siniša
Gost
Siniša

A Kuznjecov pusi,jelde…gdje ima dima ima i vatre a gdje nema dima nema ni struje,jel tako englezi?

bok123
Gost
bok123

Bez veze

Roko Paic
Gost
Roko Paic

Bezvezarija.

Weteran
Gost
Weteran

Na ovakvu “analizu” mogu samo Argentinci da se prime.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Od britanskih kretena, još su veći kreteni koji ne komentiraju , nego dođu ovdje gubiti vrijeme , Kako je moguće da Royal Navy ne kaže Rolls-Roycu gdje će ploviti ti brodovi. Da , Kuznjecov je dizelaš i baš su ga u hladnim vodama gore pratili ovi, a volio bih vidjet da su ušli u Mediteran i odjednom stali, a ovi im iz dizelaša mašu. Bye Bye. @Za majmuna koji je uzeo ime “Goran Bare”, primjetio dam da do sada nisi napisao nijedan smislen komentar. Samo ove strelice u kojima ne govoriš ništa. Tebi očito nije dobro.

Brainstorm
Gost
Brainstorm

francuzi napravili vlakove sire od zeljeznickih stanica, space shuttle pao, hubble teleskop lansiran neispravan i jdrugi primjeri.
dogadja se kad se u vrh proguraju agresivni i nesposobni koji misle da u zivotu oni moraju biti netko. onda pametni zasute i rade doslovno.
misle: ti hoces da si najpametniji, tvoj posao – ti dodji i pitaj mene. ja se necu gurati gdje me se ne zeli cuti.

IVE IZ PECALBE
Gost
IVE IZ PECALBE

Pusti Francusku na miru jadni francuzi njima je predsjednik jedan makaron, nije ni spaget ni pasta-suta, vec obicni bljutavi makaron.

Spartak
Gost
Spartak

Pa jasno da nisu dizajnirani za topla mora. Dizajnirani su protiv Ruske mornarice, Baltik, Barentsovo i Crno more. Za topla mora je zaduženo drugo oko u glavi, gazda s druge strane bare

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Pa zašto su ih slali u Perzijski zaljev. Ne govorimo o floti Bjelorusije, što je rekla Jane Psaki, nego Britanskoj kraljevskoj floti. ovo je propust za kojeg bi se nekoga strijeljalo prije 100 godina. Dizanirati brod, naručiti o Rolls-Royceu motore i ne reći tamošnjim stručnjacima da će ploviti u toplom morima. Sada, pazi, moraju bušiti rupe na boku broda kako bi mogli ugurati dizelske generatore. Ma ovo je van svake pameti

Adriana
Gost
Adriana

Ako je cinizam, OK.

Jurišić maja
Gost
Jurišić maja

vrijeme kada su vladali svim svjetskim morima davno je prošlo pa im veliki brodovi ni ne trebaju osim u koruptivne svrhe jer se očito na tim ugovorima za brodove koji mogu ploviti samo sjevernim atlantikom lijepo obogatio

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

Viceadmiral Bob Cooling, inače bivši zapovjednik jednog od posljednjih britanskih nosača zrakoplova HMS Illustrious, pri uplovljavanju novog nosača HMS Queen Elizabeth u luku Portsmouth, izjavio je da se tim brodom ”Kraljevska mornarica vraća u prvu ligu globalne svjetske vojne elite”.
A bivši Prvi pomorski lord George Zambellas, ”kad prvi put novi nosač zrakoplova za neku godinu krene u svoju prvu misiju, sa petom generacijom zrakoplova i najnovijim dronovima, govoriti će i pokazati svijetu britanski povratak na svjetsku scenu”.
Britanska elita ne priznaje ni sebi samima da je vrijeme britanskog carstva odavno prošlo i da je danas Britanija sporedni igrač u igri velikih. Pa se ponovo zaigraju svojom bivšom imperjalnom veličinom, a u tu igru uspjevaju upregnuti i ”solidarni” europski zapad, za novi hladni rat protiv Rusije.
Ali zaboravljaju da i drugi znaju da bez USA oni ne mogu učiniti ništa.

Ante
Gost
Ante

Neka za njih izgrade tegljače, i problem će biti riješen 😀 Osim ako ne naiđe neka ribarska barka sa bacaćem raketa :lol

Valter
Gost
Valter

Kupujte ruske satove … oni idu najbrže !

otpisani
Gost
otpisani

Tu nešto ne štima !
Nigdje u tekstu ne vidim da se govori o pravom razlogu gašenja motora u toplim morima !?? Pa zar to idioti grade i upravljaju tim brodovima??
Ajmo logično; ako motori rade u hladnoj vodi a ne rade u toploj, znači da im je sustav za hlađenje nedostatan a sustava zaštite ima pre više….
Oni će sada ubaciti dodatne motore za slučaj kada se postojeći ugase !? (hahaha)
Po meni, umjesto novih dodatnih motora, treba ugraditi dodatne izmjenjivače topline kako bi povećali kapacitet rashladnika, jer nije isto hladiti motor sa ulazom morske vode koja ima 8°-15° C u izmjenjivaču topline i one u toplom moru, gdje temperatura mora bude od 22°-30°C…
Pretpostavljam da imaju potpuno automatiziranu zaštitu motora od raznih kvarova, pa elektronika ,kada očita rast temperature na motorima (barem na jednom od 3 mjesta – ulje motora, rashladna tekućina u motoru i izlazna temp na izmjenjivaču) počne ograničavati okretaje motora, pa do samog gašenja istih.

No ipak mislim da se tu radi o običnom izvlačenju novca (od budalastih poreznih obveznika) i izmišljanju raznih troškova, jer ne mogu vjerovati da su ljudi koji grade i održavaju te brodove i oni koji njima upravljaju, baš tako glupi.

Ivo
Gost
Ivo

otpisaniotpisani, moguće da si u pravu. Rolls-Royce gradi vrhunske motore već blizu 100 godina, nevjerovatno da si mogu dopustiti ovakvo sramoćenje. Može biti da stvarno izvlače lovu s ovim, kao i lockheed s F-35 i njegovim beskonačnim prepravkama na trošak poreznih ovaca. S druge strane, kvaka može biti u tome što su gradili te brodove tako da imaju minimalan radarski i IC odraz, te su slijedom toga morali voditi računa o smanjenom toplinskom otisku motora. Isto tako su išli i na smanjenje buke, zbog težeg detektiranja od strane podmornica. Sa svim tim, često kontradiktornim zahtjevima, moguće da su se negdje preračunali.

bbbb
Gost
bbbb

Otpisani je tehnički nacrtao sliku a Ivo je poentirao.

tuf
Gost
tuf

Dobru ste dijagnozu postavili, a samo bih dodao da je bas “zanimljivo” kako sve te firme “slucajno” i opetovano grijese na drzavnim projektima (gdje vlada korupcija a ne kriterij kvalitete) dok se u komercijalnom sektoru ne usude – jer ne bi ostale dugo na trzistu da im putnicki avioni padaju a turisticki kruzeri ostaju usred oceana.
Jedan Rolls Royce se ne usudi kockati kvalitetom mlaznih motora jer bi ga u komercijalnim vodama doslovno pojeli – ali kada se radi o drzavnim projektima, poslovicno slabog nadzora i prevelikih tolerancija – e, to je drugi par carapa.

IVE IZ PECALBE
Gost
IVE IZ PECALBE

Ta Britanska flota nije projektirana za borbe i osvajanje toplih mora, to je projektirano za osvajanje sjevernih mora i sjevernog pola, i tako steci kontolu nad sjeveronomorskim nalazistima plina i nafte, koja su Rusi zaposjeli, ako ne pomogne flota morati ce britanci upotrijebiti Novichok.

Jumping Jack Flash
Gost
Jumping Jack Flash

Nema brige što se ti brodovi pregrijavaju… Baba Reza Majević još uvijek ima na raspolaganju čuvenog tajnog agenta Džamesudina B. da zaštiti interese babe Lize i njene oligarhije u južnim morima. Taj to uvijek bravurozno riješi… Šta, Vi nikad ne gledate filmove?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik