Rolls-Royce planira mini nuklearne reaktore do 2029. godine

Rolls Royce
9 komentara

Mini nuklearni reaktori mogli bi da proizvode energiju u Velikoj Britaniji do kraja decenije.

Proizvođač Rolls-Royce rekao je za BBC-jev Today programme da planira instaliranje i rad fabrički izgrađenih elektrana do 2029. godine. Mini nuklearne stanice mogu se masovno proizvoditi i dostavljati u dijelovima na kamionima, što troškove čini predvidljivijim. Ali protivnici kažu da bi Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo da u potpunosti napusti nuklearnu energiju. Oni kažu da bi se zemlja trebala koncentrirati na jeftinije obnovljive izvore energije.

Zaštitnici životne sredine su podijeljeni po pitanju nuklearne energije, pri čemu neki smatraju da je to opasno i skupo, dok drugi kažu da su za postizanje neto nulte emisije do 2050. sve tehnologije potrebne.

Međutim, industrija je uvjerena da se mini reaktori mogu nadmetati u cijeni sa jeftinim obnovljivim izvorima energije, kao što je vjetar na moru.

Rolls-Royce predvodi konzorcijum za izgradnju malih modularnih reaktora (SMR) i njihovo postavljanje na bivšim nuklearnim lokacijama u Cumbria-i ili Wales-u. Na kraju, kompanija misli da će izgraditi između 10 i 15 stanica u Velikoj Britaniji.

Veličine su oko 1,5 hektara – smještene u prostoru od 10 hektara. To je 16. dio veličine velike elektrane kao što je Hinkley Point.

SMR su toliko mali da bi teoretski svaki grad mogao da ima svoj reaktor – ali korištenjem postojećih lokacija izbjegava se ogroman problem kako da ih se osigura protiv terorističkih napada. To je rijetka pozitivna nota nuklearne industrije koja se bori sa padom troškova obnovljivih izvora energije.

U posljednjih nekoliko godina napušteni su veliki nuklearni projekti kad su se japanske kompanije Toshiba i Hitachi povukle jer nisu mogle da dobiju traženo finansiranje.

A izgradnja Hinkley Pointa u Somersetu mogla bi koštati tri milijarde funti više nego što se očekivalo, u jeku svađe oko željezničkog mega-projekta HS2.

“Trik je u tome da imamo montažne dijelove gdje koristimo napredne digitalne metode zavarivanja i robotsku montažu, a zatim dijelove dostavljamo na mjesto i pričvršćujemo zajedno”, rekao je Paul Stein, glavni tehnološki direktor kompanije Rolls-Royce.

Rekao je da će takav pristup drastično smanjiti troškove izgradnje nuklearnih elektrana, što bi dovelo do jeftinije struje. Ali Paul Dorfman sa Univerzitetskog koledža u Londonu rekao je: “Potencijalne troškovne koristi konstrukcije modula montažne linije u odnosu na izgradnju na licu mjesta po narudžbi mogu se pokazati pretjeranim.Greške na proizvodnoj liniji mogu dovesti do generičkih oštećenja koja se šire u čitavoj floti reaktora i skupo ih je popraviti”, upozorio je.

“Mnogo je ekonomičnije izgraditi jednu jedinicu od 1,2 GW nego desetak jedinica od 100 MW.” Rolls-Royce se nada da će prevazići barijeru troškova prodajom SMR u inostranstvu kako bi postigla ekonomiju obima.

Njihovi kritičari upozoravali su da SMR neće biti spremni u znatnom broju do sredine 2030-ih, do kada će u Velikoj Britaniji električna energija biti bez ugljika, da bi ispunila ciljeve klimatskih promjena.

Nuklearni reaktorRolls-RoyceVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Armagedon
3 godine prije

Ne trbaju se za to brinut , kako je ovo sve pocelo , uskoro bi ga mogli dobit besplatno , samo nece bit mini., nece pravit struju ali ce biti prije tog roka .

Brainstorm
3 godine prije

vjerujem da je veliki generator ekonomicniji ali mali ima prednost lokacije – bolje se moze iskoristiti otpadna toplina, za grijanje stambenog prostora i staklenika.

Dopizdilomi
3 godine prije

Pa kad se već valjaju gluposti zašto nuklearke ne bi gradili pod morem. Ukoliko i dođe do sranja nitko ne bi primjetio.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI