Velike eksplozije pogodile su Gazu s najmanje 2 poginulih

Gaza
2 komentara

Izraelska vojska ranije je ciljala palestinski pokret Hamas u pojasu Gaze kao odgovor na granatiranje enklave, priopćile su Izraelske obrambene snage (IDF).

Prema medijskim izvještajima, najmanje dvoje policajaca poginulo je u utorak uslijed eksplozije koja se dogodila u blizini policijskog kontrolnog punkta u čvoru Eldadhuah, na jugu grada Gaze.

Tijekom dana pojavila su se mnoga izvješća na društvenim medijima u kojima se navodi kako je izraelski napad ciljao na pojas Gaze. Prema navodima lokalnih izvjestitelja, pozivajući se na očevidce, najmanje su dvoje Palestinaca je poginulo, a jedan je ozlijeđen u eksploziji koja je uništila motocikl u enklavi.

Palestinsko ministarstvo zdravstva navodno je potvrdilo smrt dvoje Palestinaca, te jednu ozlijeđenu osobu. Uzrok eksplozije ostaje nepoznat. Snage sigurnosti Gaze pokrenule su istragu incidenta.

Glasnogovornik Ministarstva zdravlja Gaze rekao je da je bespilotna letjelica napala motocikl na kojem su se vozile dvije žrtve.

Prema radioteleviziji News Israel 13, IDF je negirao umiješanost u incident. Glasnogovornik IDF-a navodno je sugerirao da je uzrok eksplozije bila “radna nesreća”. “Vojska večeras nije svjesna nikakvih zračnih napada u Gazi”, rekao je tiskovni predstavnik izraelske vojske.

Nekoliko sati kasnije, u enklavi su se dogodile dvije eksplozije koje su navodno ciljale lokalne policijske snage. Prema lokalnim medijima, pozivajući se na glasnogovornika Ministarstva unutarnjih poslova, druga eksplozija ciljala je policijski kontrolni punkt u zapadnoj Gazi. U drugoj eksploziji navodno je ranjeno nekoliko osoba.

Lokalni stanovnici naveli su da bi eksplozije mogle biti izazvane unutarnjim sukobom.

U međuvremenu, medijska kuća Quds News Network izvijestila je, pozivajući se na izvore, da u pojasu Gaze nije bilo treće eksplozije.

2007. godine smrtonosni sukob između Fataha, tada vladajuće stranke u Palestinskoj upravi, i islamističkog pokreta Hamas rezultirao je rascjepom Palestinske uprave i Hamasa koji su preuzeli pojas Gaze. Fatah i dalje navodno kontrolira Zapadnu obalu.

Izrael tradicionalno optužuje Hamas, koji vlada pojasom Gaze, za agresivne akcije s teritorija enklave, zahtijevajući od islamističkog pokreta da poštuje primirje od svih palestinskih frakcija.

Izrael je desetljećima bio u sukobu s Palestincima koji traže diplomatsko priznanje svoje neovisne države na teritorijima Zapadne obale, uključujući Istočni Jeruzalem kojeg je Izrael djelomično okupirao, i pojas Gaze. Sukobi i učestala granatiranja događaju se s obje strane.

gazaHamasIDF
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 godine prije

pa što se zbilo”

sleepy mosha
4 godine prije

probudio se moša…..baš sam se pitao gdje je

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI