„Veliki Izrael“ u nastajanju? Izrael stoji iza vazdušnih udara u Siriji usmjerenih protiv Hezbolaha

Izraelska vazdušna odbrana
63 komentara

Napetosti su pojačane na Bliskom Istoku. Očigledno, izraelska vlada promoviše eskalaciju nasilja u Siriji s ciljem izbacivanja bilo kakvih tragova iranskog prisustva iz zemlje, što vodi ka urušavanju odnosa između Teherana i Tel Aviva.

28. aprila, izraelski ministar odbrane, Naftali Bennet, dao je javnu izjavu u kojoj je sugerisao da stoje iza vazdušnog udara protiv proiranskih snaga u Siriji. Naftali je u svom govoru jasno rekao da postoji fokus izraelskih oružanih snaga da potpuno unište iransko prisustvo u Siriji, ne zaustavljajući napade dok se cilj ne postigne.

Prema podacima koje je objavila Sirijska arapska novinska agencija (SANA), takvi napadi pogodili su područja u blizini Sayyida Zainab-a, gdje je dom libanonske milicije Hezbollah i iranskih Quds snaga. Sirijski državni mediji su takođe objavili da su se protivraketni odbrambeni sistemi u zemlji uspješno suočili sa izraelskom agresijom, presrećući nekoliko raketa, bez potvrđenih izvještaja o žrtvama ili većoj šteti zbog snažnog presretanja. Ovo, međutim, nije bila jedina nedavna slika izraelskog napada na sirijsku teritoriju. 20. aprila novinska agencija je prijavila da su sirijski protivraketni odbrambeni sistemi odbili izraelski napad na nebu iznad Palmire i oborili nekoliko neprijateljskih projektila. Postoji i nekoliko drugih slučajeva kršenja sirijskog prostora usred izraelskih napada na Irance i pro-teheranske grupe od početka građanskog rata u toj arapskoj zemlji.

Izraelski ministar odbrane nije izričito potvrdio umiješanost Izraela u napad, međutim, njegove riječi su smatrane „jasnim nagovještajem“ takve umiješanosti, na što je ukazala i publikacija Times of Israel. Ovo su njegove riječi:
“Prešli smo sa blokiranja ustoličenja Irana u Siriji do progona Irana odatle i nećemo stati. Nećemo dozvoliti da strateške prijetnje rastu na samoj našoj granici bez preduzimanja akcija, i dalje ćemo voditi borbu na neprijateljskoj teritoriji.“

Bennett je izjavio da je razlog ove politike odbrane nametanje susjednim državama prihvatanje postojanja jevrejske države u zemlji Izraela: „Još nismo stigli do trenutka kada neprijatelji Izraela prihvataju postojanje jevrejske države u zemlji Izraelovoj. Nažalost, ne mogu da obećam da će se to dogoditi u našoj generaciji. I sada iranski režim i njegovi pomoćnici rade na nastojanju da naštete Državi Izrael i njenim građanima.”

Neki izraelski vojni stručnjaci upozoravali su da priznavanje ovih napada vrši veći pritisak na Iran i njegove predstavnike da se osvete kako bi se spasio imidž zemlje u očima međunarodne javnosti – kako se ne bi pokazao „pasivan“ pred stranim napadima. Međutim, možda je upravo to namjera izraelske vlade: da izazove odmazdu koja opravdava javni i još smrtonosniji napad. Ova je strategija dobro poznata u savremenim ratovima, puna neidentifikovanih napada i terorističkih praksi: poslije napada, država koja ga je sprovela insinuira da se napad desio, ali javno ne pretpostavlja; napadnuta država reaguje i onda agresor javno napada s većom silom a više nije optužen za agresiju. Čini se da ovo, međutim, ne djeluje na Iran.

Glavna strateška greška zemalja kao što su Izrael i SAD, naviknutih na hegemonistički položaj, jeste podcjenjivanje njihovih neprijatelja, čak i kada su to države sa dugom istorijom ratovanja i hiljadama godina civilizacije. Čini se da Iran nije ratoborni agent koji odgovara na bilo kakve provokacije neprijatelja, nekorektno reaguje i demonstrira svoje slabosti protivniku. Podsjetimo se reakcije Teherana na brutalni američki napad u kojem je početkom ove godine ubijen general Kassem Soleimani: napad takve veličine je jasan povod za rat, ali iranski odgovor bio je suptilan i krajnje strateški i efikasan – napadi na američke baze u Iraku su bili dovoljni da pokažu snagu zemlje i natjeraju SAD da se povuku u svojim ratnim planovima, stabilizujući situaciju u regionu. Trenutno Iran snažno gura ka oslobađanju Perzijskog zaljeva kroz oživljavanje svoje pomorske politike i jačanje svoje pomorske flote; međutim, ni u jednom trenutku nije frontalno napao američki brod, potvrđujući svoje interese vojnom diplomatijom. Šta će, dakle, Iran učiniti usljed neuspjelog napada poput ovog iz Izraela, u kome su presreli gotovo sve rakete i nema izvještaja o žrtvama?

Ako Tel Aviv očekuje odgovor s raketama koje krše izraelski prostor, biće frustriran; jer takvi postupci nisu dio tradicionalnih smjernica odbrane Irana, koji ima veće interese od besplodne odmazde. Proiranske snage u Siriji do sada nisu oslabile izraelski napad. U stvari, šta bi bio interes Izraela da izbaci iransko prisustvo iz Sirije? Kako bi to podrazumijevalo veće priznanje postojanja jevrejske države? Da li su vazdušni napadi i bombardovanja zaista najbolja taktika? Izgleda da se stratezi iz Tel Aviva pogrešno klade.

bliski istokiranIZRAELNaftali Bennettsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
63 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Segota
3 godine prije

Kko kaze ona poslovica ? 🤔
Strpljen , spašen!!😉

jupiter
3 godine prije

sva svetska ujdurma je u drugi plan gurnula stvaranje “greater israel” izmisljene tvoreveine koja bi trebalo da se prostire izmedju nila i eufrata(dve plave linije na zastavi…sestokraka zvezda su u stvari dva trougla jedan na dole (dar od boga “izabranom” narodu?!) i drugi na gore (od zahvalnog “izabranog” naroda jhve-u?!)…stvaranje je pocelo sa zapadnom obalom, onda ce kripto jevrejski sultanat saudi barbarije da se jednostavno pripoji kao i izdajnicki rezim jordana iako u njemu zivi 70% populacije palestinskog korena!!! potom i ljigavi egipatski rezim (pod upravom arapske ljige) predaje sinaj sve do nila….problem predstavlja juzni liban, sirija, irak i iran tzv “siitski polumesec”. kad (i ako)izrael to ostvari svi jevreji ce otici tamo a usa ce bankrotirati i postati “sila” nivoa indije ili brazila ….i tada nam je rat stvarno blizu, veliki uzasni rat gde ce sve izgoreti u plamenu upravo tom ognju kojeg se svi jevreji plase jer je… Čitaj više »

Ive
3 godine prije

Ocigledno je da Izrael trazi da se snage zemalja okruzenja ujedine i izbrisu Izraela sa karte svijeta. Ili se ceka da amerikenjci smijesteni u blizini odu kuci baviti se stanjem u drzavi a ne zamtati kavgu po svijetu.

Pedro del negro😎
3 godine prije

Sun Tzu. Snažan je onaj koji nagna neprijatelja da reagira na nj; slab je onaj koji mora reagirati na neprijatelja!!😐😶😶

Davor drugi
3 godine prije

Ništa od ovoga teksta nisam kao istinu doživio, osim samo u djelu gdje se desio napad izraelskog zrakoplovstva na iranske ciljeve prisutne u Siriji, i ništa vise od toga.
Ukoliko zvanična iranska politika teži ka neupitnom uništenju Izraela, razumijem u potpunosti bojazan Izraela po njegovu sigurnost zbog iranskih snaga u njegovoj blizini. Iran, po mom, ili bi trebao realizirati svoju politiku i direktno napasti Izrael s ciljem njegovog konačnog uništenja ili odustati od te politike uništenja, prihvatiti Izrael kao suverenu državu i s njom uspostaviti diplomatske odnose. Naravno da se to ne može desiti preko noći, ali bi mislim trebali ne neki način odpočeti ili rat ili diplomatsku dogovor na obostranu korist. Ovako su ni na konju ni na magarcu, igre bez granica…

Tito
3 godine prije

izreal je umjetna fantomska tvorevina nastala na otimačini Palestinske zemlje uz blagoslov engleza.
A sve napade izvode oni pod izlikom da su ugroženi u regiji a jedino su oni tamo naoružani do zuba. pa vas pitam jesu li oni prijetnja drugima ili drugi njima?
Da ne spominjemo Golansku visoravan koju su okupirali s nje crpe naftu i nikom ništa to je uresu samo zato je oni PRINTAJU novac.
Da nemaju to u rukama bili bi manji od makova zrna.
Za mir u svijetu treba im oduzeti pravo da printaju novac i svakako medije iz oduzeti SVE.

Math
3 godine prije

Izrael je s iniciranjem rata u Siriji sam sebe predriblao. Prije rata (tj. prije 2011.) Sirija je imala bojne otrove, tipičnu arapsku vojsku (nemotiviranu, neobučenu i tehnološki ispod ranga izraela), slabo zaštićenu malu rusku pomorsku bazu Tartus (i bez ikakve naznake uključivanja rusa), bez otvorene i velike prisutnosti Iranaca i Hezbolaha u državi Siriji. Sad kad rat završava i uz velike žrtve Sirija ima obučenu i motiviranu vojsku, prekaljenu u ratnim uvjetima; opskrbljenu i obučenu sa novom ruskom ratnom tehnologijom; otvoreno prisutstvo i podršku Hezbolaha i Irana; borce Hezbolaha i Irana kaljene u Siriji; ruse koji će stati iza Sirije u slučaju većeg napada na nju (normalno štiteći svoj interes) i koji su instalirali S-400 u svojoj avio bazi pokrivajući gotovo cijeli Izrael; S-300 baterije prodane Siriji; i dokazani strah izraelske avijacije za ulazak u zračni pristor Sirije (raketne napade provode iz Libanona). Izrael bi danas sve dao da se… Čitaj više »

Max
3 godine prije

Upravo tako poštovani autoru. Iran je zemlja koja strateški promišlja svoje poteze i neće odgovarati na napade koje ionako presretne bez štete i gubitaka. Iran ima druge ciljeve Izrael je taj koji izaziva rat na što ni Sirija ni Iran ni Libanonski pokret neće nasjesti jer još nisu dotukli Isil pa bi se mralii boriti na dvije s tehnički jakiim dobro organiziranim i podmuklim neprijateljem. Ali ubuduće neće biti tako pa bi ovakvi napadi mogli postati nemogući.

mladen3x
3 godine prije

Tu sam starosjedilac,imam lijepi komad zemlje,na tom komadu zemlje imam sve što mi treba da živim normalno.Imam i nekoliko dobrih susjeda koji isto tako žive normalno kao i ja,svi se slažemo i pomažemo si.Živimo uz rijeku i dobro nam je.Ali jednog dana,na obale rijeke se doselio jedan ratoboran susjed.Sve mu smeta.Radi nered na granici moga i susjedovih posjeda,baca kamenje i uništava zemlju.Sastanemo se i razgovaramo kako da ga se riješimo.Da idemo protiv njega,baš i nije najpametnije jer on ima braće po svijetu i nikako nebi valjalo da ga istučemo i otmemo mu taj komad zemlje.Ako ga istučemo,budemo imali problema s njegovom bračom a ako mu uzmemo taj komad zemlje,ne vrijedi,ionako je beskoristan.Što da radimo?Lijepo iskopamo kanal na našem dijelu,pustimo vodu u taj kanal,a iza kanala dignemo ogradu.Pa neka i dalje divlja i bude zločest,nas se to više ne tiče,nemože na naše.Eto,tako zamišljam Irance,Sirijce i ostale naspram Izraela.Samo što su potonji… Čitaj više »

Weteran
3 godine prije

Ovakvim tekstom amaterski turirate prisutne Navijače!?
Izrael postoji šest hiljada godina! I postojaće do kraja Sveta.
Izrael ima jasnu podršku obe vojne supersile.
I najbolje je za sve da se Avramovi sinovi dogovore!

putnik8300
3 godine prije

Ne postoji “veliki Izrael” – postoji samo povijesna Kanaana.
Kanaana je obuhvaćala prostor današnjeg Izrael i Libanon, teritorij Palestine s obalnim zemljama, dijelove Jordana,Sirije i sjeveroistok Egipta.
Sve to povijesno pripada Izraelu.

Zeit für Osmanen
3 godine prije

youtube.com/watch?v=GTJf4XCq4OM

ivi.tz
3 godine prije

IRAN je svakim danom sve jaci i jaci,a hijene tj izrahel zna.i zato se ponasaju ovako.pa napadnite direktno IRAN ako ste toliko opasni a ma necete jer ste hijene podle,i znate sta bi onda bilo…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI