Vođa Hezbollaha nazvao razmjenu vatre u utorak na izraelsko-libanskoj granici „važnom i osjetljivom“

Hassan Nasrallah
35 komentara

U srijedu rano ujutro izraelske odbrambene snage (IDF) najavile su vazdušne napade na osmatračnice Hezbollaha u Libanu, kao odgovor na ono što su nazvali “bezbjednosnim incidentom” nakon što su snajperisti militantne grupe navodno ispalili dva hica preko izraelsko-libanske granice prema IDF trupama kasno u utorak.

Vođa libanske političke stranke i militantnog pokreta Hezbollah, Hassan Nasrallah, izjavio je u srijedu da je razmjena vatre između boraca i izraelskih vojnih snaga na izraelsko-libanskoj granici u utorak bila “važna i osjetljiva mjera”.

Tokom govora emitovanog na TV kanalu Hezbollaha al-Manar kojim obilježava predstojeći islamski praznik Ašura, lider Hezbollaha suzdržao se da dalje komentariše incident, obećavši da će ga „ostaviti za kasnija vremena“.

„Ono što se juče dogodilo u južnom Libanu za nas je važna i osjetljiva mjera, ali neću to komentarisati. Umjesto toga, ostavit ću to za kasnija vremena”, rekao je Nasrallah, a citirao ga je Times of Israel.

Ranije u toku dana, IDF su objavile da su odgovorile na ono što je opisano kao “bezbjednosni incident” na granici sa Libanom, izvršivši vazdušne udare na osmatračnice Hezbollaha, navodno prve takve napade koje je Tel Aviv pokrenuo od 2006. godine kada je počeo Izrael-Hezbollah rat.

Izraelska vojska tvrdila je da je do udara došlo nakon što su militanti Hezbollaha navodno ispalili dva hica preko granice koristeći malo vatreno oružje protiv izraelskih borbenih obavještajnih trupa u blizini pogranične zajednice Manara. IDF su saopštile da u incidentu nije pogođen vojnik.

Prema pisanju Jerusalem Post, IDF su ispalile oko 30 raketa duž granice sa Libanom.

Komentarišući navodni napad militanata, izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je Hezbollah “da ne testira izraelsku čvrstu odlučnost”.

„Izrael smatra pucanje na svoje trupe veoma ozbiljnim incidentom“, rekao je Netanyahu. „Nećemo tolerisati nijedan napad agresije i silno ćemo reagovati na bilo koji napad. Snažno predlažem Hezbollahu da ne testira izraelsku odlučnost”, rekao je Netanyahu u srijedu.

Vrhovno vijeće odbrane Libana u srijedu je osudilo ono što naziva “izraelska agresija”, koja se dogodila nekoliko sati nakon što je Bejrut odbio prijedlog iz Tel Aviva o reformi mandata i ovlasti UNIFIL, i obećalo je da će podnijeti žalbu u UN.

Mirovne snage Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) objavile su ranije u srijedu da su pokrenule istragu o ovom incidentu, prenosi The Times of Israel.

HezbollahIZRAELNapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Musa Kesedzija
3 godine prije

A sto drugo ocekivati od tog poremecenog vjerskog fanatika,za njega je svaka razmjena vatre vazna i osjetljiva,budala na kvadrat.

Paris
3 godine prije

Ode teroristička organizacija koja se financira prodajom narkotika u prošlost, zauvek.

nekoime
3 godine prije

Ili ćete prestati pucati na nas, ili ćemo pobjeći kao i zadnji put.

Riky
3 godine prije

Naprijed Hezbollah gazite gubu chifutarsku, neka osjete gnjev Allaha.
Cijeli hrvatski narod je s vama protiv mrskog neprijatelja.

Teheranac
3 godine prije

U ovih nešto manje od 40 godina postojanja Hizbullaha, prema onome što sam do sada pročitao, pripadnici tog pokreta nikada nisu prvi napadali na Izrael ili njegove plaćenike. Čak ni u Siriji kada se vodila borba protiv DAIŠ-a, ISIS-a, ISIL-a, IS-a – još jednog izraelskog i američkog marionete. To i Izrael dobro zna. Međutim, Hizbullah se uvijek spremao i sprema za eventualne akcije ili opsežnije operacije koje su opet u vidu odmazde. I ovoga puta, nakon što su izraelske rakete ubile jednog pripadnika Hizbullaha u Siriji, Izrael strahuje od odmazde. Stoga, potvrda je da Hizbullah ne radi na eskalaciji, činjenica je da je Benjamin ranjena “zvjerka” i da mir najvište šteti Natanjahuu, MBS-u i Trumpu.

Max
3 godine prije

To je vjerojatno namještena Izraelska provokacija. Hezbollah ih napao S dva metka?!

Kunta Kinte
3 godine prije

Admine ne briši komentare, ako se tebi ne sviđaju.
Nije ovo rusija 1945 pa da se tako ponašaš.

Izraelac
3 godine prije

Redakcijo Logicno zasto dozvoljavate da opsjednuti muslimani vrjeđaju Zidove?
Citate li vi sta gamad pise?
Zasto njihove komentare ostavljate a druge brisete?
Ja slikam komentare pa ih budem poslao Izraelskom veleposlanstvu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI