fbpx

Vrijeme je da Putin preuzme inicijativu i svijet spasi od SAD-a i Izraela

Vladimir Putin

Vladimir Putin je najimpresivniji je lider na svjetskoj pozornici. Preživio je i uzdigao se u Jeljcinovoj Rusiji koju su tijekom ’90-ih korumpirali Washington i Izrael, ali je vođa Kremlja Rusiji vratio status svjetske supersile.

Uspješno se borio protiv američko-izraelske agresije na Južnu Osetiju i Ukrajinu, vrativši na zahtjev Krima ovu rusku provinciju natrag u matičnu Rusiju. Tolerirao je beskrajne uvrede i provokacije iz Washingtona i njegova carstva bez recipročne reakcije. S pozicije sile je pomirljiv i mirotvorac. On zna da se američko carstvo temelji na aroganciji i lažima i da propada ekonomski, socijalno, politički i vojno.

On razumije da rat nije ruski interes.

Ubojstvo od strane Washingtona Qassema Sulejmanija, velikog iranskog vođe, doista jednog od rijetkih vođa u povijesti u svijetu, okaljalo je Trumpovo predsjedništvo i stavilo naglasak na Putina. Pozornica je spremna da Putin i Rusija preuzmu svoju vodeću ulogu u svijetu.

Ubojstvo Sulejmanija od strane Washingtona je kriminalno djelo kojim bi mogao započeti Treći svjetski rat, baš kao što je ubojstvo austrijskog nadvojvode pokrenulo Prvi svjetski rat.

Samo Vladimir Putin i Rusija, uz pomoć Kine, mogu zaustaviti ovaj rat, kojeg je Washington pokrenuo. Putin je shvatio da je destabilizacija Sirije od strane Washingtona i Izraela bila usmjerena da destabilizira Rusiju. Bez upozorenja, Rusija je ušla u  Sirijsku Arapsku Republiku, pobijedila je snage koje financira Washington i vratila stabilnost u Siriji.

Poraženi, Washington i Izrael odlučili su zaobići Siriju i izvršiti napad na Rusiju izravno preko Irana. Destabilizacija Irana služi i Washingtonu i Izraelu. Za Izrael, iranska smrt znači kraj podrške Hezbollahu, libanonskoj vojsci koja je dva puta porazila izraelsku vojsku i spriječila izraelsku okupaciju južnog Libana. Za Washington, smrt Irana omogućava oporavak i uskrsnuće „džihadista“ koje podržava CIA, koji mogu destabilizirati Rusiju.

Osim ako se Putin ne povinuje američkoj i izraelskoj volji, nema drugog izbora nego da blokira bilo kakav izraelski i napad Washingtona na Iran. Najlakši i najčišći način da Putin to učini je da objavi kako je Iran pod zaštitom Rusije.

Ova bi zaštita trebala biti formalizirana u sporazumu o uzajamnoj obrani između Rusije, Kine i Irana, možda i s Indijom i Turskom kao članicama.

Vladimiru Putinu je to teško učiniti jer su nesposobni povjesničari uvjerili Putina da su vojni savezi uzrok ratova. Ali takav bi savez spriječio rat.

Ni luđački zločinac Netanyahu, ni ludi američki neokonzervativci, čak i ako bi bili potpuno pijani ili obmanuti, ne bi objavili rat Iranu, Rusiji i Kini, još ako bi bili uključeni u savez s Indijom i Turskom. To bi značilo smrt Amerike, Izraela i bilo koje europske zemlje dovoljno glupe da sudjeluju u napadu.

Ako se Putin ne može osloboditi utjecaja nesposobnih povjesničara, koji zapravo služe interesima Washingtona, a ne Rusije, ima i druge mogućnosti. Može umiriti Iran davanjem Islamskoj Republici najbolje ruske sustave protuzračne obrane, s ruskim posadama za obuku Iranaca, čija bi prisutnost služila kao upozorenje Washingtonu i Izraelu da je napad na iranske snage istovremeno i napad na Rusiju.

Nakon što to učini, Putin može inzistirati na posredovanju. To je njegova uloga, jer nema više nikoga tko bi imao veću moć, utjecaj i objektivnost za posredovanje. Putinov cilj nije toliko spasiti Iran koliko izvući Trumpa iz izgubljenog rata koji bi uništio i samog Trumpa. Naravno Vladimir Putin bi mogao odrediti njegovu cijenu.

Na primjer, Putinova cijena može biti oživljavanje ugovora INF i START, dva sporazuma koji ograničavaju i uklanjaju balističke projektile s granica NATO pakta i Ruske Federacije. Putin bi tako bio u situaciji da traži sve što poželi.

Iranske rakete mogu potopiti bilo koji američki brod u blizini Irana. Kineske rakete mogu potopiti bilo koju američku flotu bilo gdje u blizini Kine. Ruske rakete mogu potopiti američku flotu bilo gdje u svijetu. Istovremeno, sposobnost Washingtona da projicira svoju moć na Bliski istok je ravna nuli, pogotovo sada kada svi, šiiti i suniti i bivše marionete Washingtona svim srcem mrze Amerikance.

State Department bi morao naložiti Amerikancima da napuste Bliski istok.

Kako se Washington može smatrati silom na Bliskom istoku kad tamo nijedan Amerikanac nije siguran? Naravno, Washington je u svojoj aroganciji glup, a  Putin, Kina i Iran to moraju uzeti u obzir. Glupa vlada sposobna je uništiti ne samo sebe, već i druge. Dakle, za Putina postoje rizici, ali i rizici koje Putin ne može preuzeti.

Ako se Washington i Izrael odluče pokrenuti napad na Iran, Izrael će vjerojatno provesti „false flag“ operaciju i potopiti američki ratni brod i za to okriviti Iran. I tako će se Rusija naći u ratu. Stoga je bolje da je inicijativa u Putinovim rukama. Za svijet i život na Zemlji bolje je da na čelu svijeta bude Rusija, piše  nego što je zadužena Rusija, piše Paul Craig Roberts u kolumni koju je objavio na svom blogu 4. siječnja.

Paul Craig Roberts je liberalni ekonomist i bivši zamjenik ministra u upravi Ronalda Reagana, danas vrlo oštar neovisni analitičar geopolitičkih scenarija.

Paul Craig Roberts

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
135 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Ne znam kud se svima žuri u treći svjetski rat.. Treći svjetski rat vam je sigurica , neodgodivo.. Jedini još možemo odigrat par da isti ne bude u naš vakat.. Osim ako već nije hora..

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Alen

Trump podržao na perzijskom proteste u Teheranu i to u stihovima .
Forma :
SERE NADA !

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Jel se tamo po primorju igra Lora..

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

@Umpah Pah

“Ubojstvo od strane Washingtona Qassema Sulejmanija, velikog iranskog vođe, doista jednog od rijetkih vođa u povijesti u svijetu, okaljalo je Trumpovo predsjedništvo i stavilo naglasak na Putina. Pozornica je spremna da Putin i Rusija preuzmu svoju vodeću ulogu u svijetu.”

Zanimljivo kako su se moji komentari cenzurirali kad god sam ovako govorila o odnosu Trumpa i Putina. Međutim, drago mi je da je autor ovog članka i sam shvatio da u novijoj povijesti nitko nije toliko puno učinio za Rusiju kao Donald Trump. Stoga ne samo da bi Trumpov slogan za sljedeće američke izbore trebao glasiti “make Russa great again”, nego bi mu Putin iz zahvalnosti trebao udijeliti ako ne “Trump ploschad” u užem centru Moskve, onda barem jedan počasni doktorat za promicanje američko-ruskog prijateljstva… dakako, nauštrb interesa svih drugih zajednica/naroda/država koje se smatraju bilo američkim bilo ruskim “tradicionalnim saveznicima”.

P.S. – “Putinov cilj nije toliko spasiti Iran koliko izvući Trumpa iz izgubljenog rata koji bi uništio i samog Trumpa.”

Nope! Putinov cilj nije spasiti ni Iran ni Trumpa iz izgubljenog rata nego cionistički entitet/Izrael.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Kora

P.P.S. – “Vrijeme je da Putin preuzme inicijativu i svijet spasi od SAD-a i Izraela.”

Vrijeme je da se svijet obrati i povjeruje Evanđelju, a pojedinci “spuste na zemlju”… jer Spasitelj je samo jedan… i ne zove se Vladimir Putin.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Kora

I ti bi u dzihad ? Sta je ovo danas ..

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Alen

@Alen

Are you talking to me? 😉

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Kora

No habla ingles!!

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Komentator

@Komentator

“No habla ingles!!”

🇮🇷 & 🇭🇷 = 💞

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Kora

hahaha Kora@ morate priznat da gosp.Komentator ima totalno duhovite odgovore 😀 …

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  x@y

@x@y

Što se mora, nije teško pa… priznajem 😉

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Kora

Bog na nebu…Putin sa Bogom na zemlji, ne zaboravi to.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije
Reply to  Siniša

Kojeg mislis Zevsa il Apolona??Apolon je donosioc svjetla!! Je, je on izbavitelj od tame!! A sad je bilo stoljece tame!!

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Kora

Putin je nesumnjivo veliki državnik i to u ruskim i svjetskim okvirima i on uvjek svjesno i promišljeno radi za dobro Rusije par excellence. I da malo skrenem u oftopic i za usporedbu pogledamo onog “narančastog tamo preko oceana, naravno riječ je o Trampu, s kojim Amerika ima trenutno vrlo velike probleme jer ih je doveo na klizav teren pa ni njihov ogromni vojni budžet od gotovo 750 milijardi dolara tu me pomaže mnogo. za usporedbu uzmimo automobil, od 750 konjskih snaga, koji je uistinu snažna “mrcina”, ali kad dođe na mekan i blatnjav teren i ukopa se do poda u blato, taj motor od 750KS mu ništa ne pomaže. Bojim se, da je Američka deep state već uvidjela, da će Amerika s Trumpom na čelu, teško izdržati do kraja ovog mandata, jer očigledno je, da je vodi čovjek nedorastao tom položaju i svjesno ili nesvjesno uvlači Ameriku u sve veće probleme. Oni koji su ga namjestili tj deep state sigurno se boje njegovog drugog mandata, koji će vrlo je izvjesno osvojiti i jedini logični potez, koji će oni povući, je da će ga se riješiti kao i Johna Kenedy-ja i to će se dogoditi vjerovatno, pošto pobjedi na izborima, tako će im ostati mandat kojega u takvim slučajevima automatski dobiva podpredsjednik. Ne znam hoće li to opet biti Pence, ali neki ga već na veliko hvale kao staloženog i razumnog čovjeka, koji tri puta promisli prije nego se odluči za neki važan korak i on bi mogao naslijediti Trampa ako se odvije takav scenarij koji sam gore kratko opisao. Ironija sudbine je, da će Trampa maknuti njegovi, a ne protivnički tabor tj Demokrati. Kenedy-ja, koji je kao i Tramp “išao u nos” prije svega onima u vlastitoj stranci (podpredsjednik Lyndon Johnson i njegovi) nije ubio nekakav propalica Lee Oswald nego američka deep state i CIA, a isto tako i njegovog brata Roberta -Boba Kenedy-ja. Kako sam već negdje napisao, :više vrijedi stado ovaca koje vodi lav, nego krdo lavova koje vodi ovca!

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Komentator

U suštini tramp obuzdava tu mašinu od 750ks , ko zna , možda ju je namjerno i zaglavio u blato.. Ne znam , mozda se tebi više svidjala predhodna(e) administracije koje su poubijale milione , uništile čitav bliski istok..
Pensa bi za zamjenu , danas da ti dodje sutra ti je rat pred vrtima.. Šta misliš zašto je tu gdje jeste..Plan B ?
Deep state je uvidjela da će amerika teško izdrzati do kraja mandata ?
Pa da se pita taj deep state više nebi bilo amerike do sada..

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Alen

America must be America, first in the world!! To zapravo želi cijela Europa i sve zapadne demokracije. Neki ovdje žele Kinu na mjestu vođe, ali treba odmah napomenuti, njihova kultura civilizacija i jednostavno rečeno njihov cijeli mentalni sklop, nije kompatibilan našem načinu života i našoj zapadnoj paradigmi, dobro je trgovati i sudjelovati u ovome ili onome, ali da nas Kinezi vode ili čak da nam na neki način vladaju, to ne bi bilo dobro! Europu to posebno boli i pogađa, što se Amerika udaljuje od nas, i nekako gubi interes da njeguje savezništvo sa Europom, kakvo su dosad radile manje ili više sve američke administracije, a Tramp trga to savezništvo i ponekad se prema Europi odnosi gotovo neprijateljski, kažnjava njene članice, nameće im carine prijeti im uvođenjem embaga i sankcija! To je sada sasvim nova situacija, na koju se Europa teško navikava i upravo zato su svi europski vladari izrazili otvoreno razočaranje i strah, kad je Tramp bio izabran za pedsjednika SAD. Mnogo njih već pomalo “škilji “prema Moskvi i žele popraviti bilateralne odnose s njom, koji su se pokvarili, kad ih je Tramp prisilio, da uvedu sankcije Rusiji! Možda bi se situacija bistveno popravila, kad bi na čelo Amerike došao razuman i odlučan čovjek, što ovaj sada sigurno nije!

Sudbina
Gost
Sudbina
1 godina prije
Reply to  Komentator

Zna se tko stoji iza Amerike, tko odlucuje iza svih vlada Amerike i oni koji se suprostave, tim fasistima su likvidirani iznutra od ratnih profitera svih ratova, koji izmisljaju i stvaraju neprijatelje, salju huskace, placenike, i kriminalce a u zadnje vrijeme diplomate, toliko vec otvoreni i beskrupulozni u svojim planovima i namjerama korumpirane vlade sa izaslanicima iz ureda za informacije i dezinformacije ko krdo divljih svinja nasrce bez imalo skrupula vode ratove bez odobrenja vlade i Kongresa,, zrtvjuci svoju vojsku samovoljno idu u kriminalne pothvate na tudju zemlju , ruse i pale bombardiraju , stvaraju kaos u svijetu milione emigranata.bez domova bez ikakvog razloga osim pohlepe za rudnim bogatstvom i profitom, planiraju lokalne i svjetske ratove sa glavnim ciljem, rusenja sve pred sobom u osvajanja svijeta, ali su zapeli na Rusiji i Istoku . Putin je dovoljno mudar, odlucan , posten i iskusan strateg ima pametne saveznike na kojima ce te gadne Zvijeri slomiti kljove i celjusti….izgoriti u vlastitom plamenu prozdrljive i nezasitne pohlepe .

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Kora

@Kora :
Srećo !
Hvala ti sto si u meni prepoznala Spasitelja !
Pričekaj da otopli !
Prehladno mi je za vanjsku politiku .

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

@Umpah Pah

“Otopli”?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Kora

@Kora :
Kako smistit 7 milijardi ljudi na Goli Otok ?
Ali Milo bi se sa svoja dva vojnika sigurno snaša !

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

@Umpah Pah

“Globalno otopljenje”?

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Kora je Hrvatica a Hrvatska je banana država analogno tome dobijemo “Koru od banane!

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Komentator

@Komentator

Vi ste iz Milanovićevog tabora ili? 😉

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Kora

Prvo sam bio u Kolindinom taboru, a kad sam skužio, da je izgubila, brže-bolje sam prešao u tabor pobjednika. Ko ti danas voli gubitnike!??

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Komentator

@Komentator

Nije stvar u tome da ne treba voljeti pobjednike nego da se treba čuvati budala.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Komentator

Kora je muško. 😉

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Pazi Umpa da ne staneš Slučajno na “Koru” od banane, mogao bi pasti i dočekati se na glavu!!

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Kora

Kora u pravu si, kad bi svi živjeli po napucima koje nam daju 10 božjih zapovjedi, ne bi bilo više problema u međuljudskim ni u međudržavnim odnossima

Marshal
Gost
Marshal
1 godina prije
Reply to  Kora

Tramp je definitivno Putinov igrac.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije
Reply to  Kora

teologija ti je puno bolja strana

kefir
Gost
kefir
1 godina prije
Reply to  Alen

Lokalni nuklearni rat je u vijek otvorena opcija, pogotovo ako je u pitanju nafta ili drugi vitalni interesi. Putin ima dovoljno problema na domaćem terenu da bilo koga može spašavati po svijetu, u siriji je zaglavio već godinama, iran mu je žestoka konkurencija, zato i pušta da se bombardiraju oni i ostali teroristi.

sovjetski rat
Gost
sovjetski rat
1 godina prije
Reply to  Alen

… s-o-vjetski rat

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije
Reply to  Alen

Svetski rat je jedino onaj rat u kojem plamti Evropa, i Evropske države sa svojim kapacitetima!!
Ostali ratovi su Regionalni, Lokalni, Građanski, ….
Vreme je relativno, stvari se brzo odvijaju, samo Bog zna šta nas čeka …

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Weteran

Kad gori vatra , nešto se roštilja..

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Alen

Gori i u Australiji i roštiljaju se kengurui i Koala medvjedići!!

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Komentator

Eto vidiš !

preseren3
Gost
preseren3
1 godina prije

Poanta je “uz pomoč Kine”.
Premalo se ovdje naziva Kinu. Jer, ako bi Putin stao na branik pred ludim zapadom, Kina bi bila uvređena…
SAMO UZ SARADNJU, DIOBU ZADATAKA, nešto takvo bi bilo moguče…. Nije Kina patuljak, pa da služi interesima Rusije.
Jest Putin genije, a ništa manji nije ni Xi…
Jedino što Putin vrlo dobro zna, a Roberts ne, izgleda, ne istrčava se pred rudu…
Samo polako, na tanane…

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  preseren3

Zna Putin da može frontalno protiv Zapada, bez ikakvih problema bi ih/vas/nas zgazio kao Fap žabu….genije je jer i tako ne ide na Zapad, mudro radi i čeka priliku da uđe bez metka jer na šta bi ličilo da krene tvrdom silom;moraš priznati da bi bilo veoma neuredno.

American_dream
Gost
American_dream
1 godina prije
Reply to  Siniša

Ne lupetaj mitomanu.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  American_dream

Naravno…ne lažu i imaju saveznike, za razliku od Amera koji imaju samo interes.

neznanac
Gost
neznanac
1 godina prije
Reply to  preseren3

Te prosvjednike u Hong Kongu je najbolje ignorirati

Sion
Gost
Sion
1 godina prije

Nema spasenja koje dolazi od čovjeka.
Ovaj svijet će propasti, a novi će podignuti Gospodin Isus Krist.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Sion

Ovaj svijet će propasti, a novi će podignuti Gospodin Isus Krist kad se vrati svom narodu.
Sionisticki snovi, new world order. Samo sanjaj.

Sion
Gost
Sion
1 godina prije

Rolling Bluesman,

Novi svijet će podignuti Gospodin Isus Krist, ali prije toga će se vrati svom narodu, a njegov narod su svi oni koji po duhu baštine vjeru Abrahamovu, a ne samo po tijelu krv Abrahamovu. Isus Krist će novi svijet podignuti za svoju zaručnicu, a njegova zaručnica je njegova crkva, odnosno svi oni koji su mu po vjeri predali svoje živote. Priznajući da bez Boga ne možemo, i da je bez Boga sve osuđeno na propast, što povijest ovoga svijeta zorno i potvrđuje.

Pozdrav i Božji blagoslov.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  Sion

@Sion
Moj naklon Gos. Sion. Lijepo je vjerovati da će netko drugi riješiti Vaše probleme na ovoj planeti Zemlji. I dobro je vjerovati da ima više dobroga nego zla. Ali mi i Vi koji smo karike u lancu pojedinaca koji čine u konačnici narod ili društvenu zajednicu, mi kao pojedinci se moramo potruditi da promijenimo okolinu oko nas i destruktivno ponašanje manjine koja ovom svijetu ne želi dobro. I neče nam pomoči nitko sa strane. Ni imaginarne ni stvarne sile. Samo mi se moramo promijeniti i nači načina za drugačijim poimanjem vrijednosti koja nas okružuje. I naravno da ja ne želim mijenjati Vas ni utjecati na Vaš način razmišljanja, kao što nadam se ni VI ne želite mijenjati mene s Vašim stavovima. Ali ja znam (a več smo raspravljali na ovom portalu) da Vaši stavovi i vjerovanje da če doći neka sila samo vama poznata i resetirati sve ljudske greške koje su se gomilale stolječima, usprkos Vašim vjerovanjima.
LP

Sion
Gost
Sion
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Sparkling,

Evo iznijeti ću ti svoje vjerovanje kad se osvrćeš na njega. Nitko od nas ne može dati ono što nema. Svakom od nas je namjenjena uloga u Božjem planu spasenja uz koju možemo pristati ili koju možemo odbaciti. No nitko od nas nije spasitelj, jer je Spasitelj samo jedan, i zove se Isus Krist. Ni u jednom čovjeku nema dobrote ili pravednosti koja bi izmijenila svijet, jer takva dobrota i pravednost mogu doći samo od Boga. Još jednom, povijest ovoga svijeta nam to zorno potvrđuje. No većina se i dalje okreće od Boga umjesto ka njemu.

Za početak nam je mnjenjati u našem srcu, u našoj kući, u našoj okolini, u našem gradu, ali mi bi svi počevši samnom odmah mijenjali svijet. Ovaj svijet čine ljudi, i nikakva manjina nebi mogla vladati u nepravdi, kada bi većina stajala u pravednosti. Što nas opet dovodi do toga da zapravo sa većinom nešto nije dobro, i da svi mi moramo svoje srce dati Bog da ga mjenja. Božji je to posao, jer ne možemo dati ono što nemamo.

Bog će uspostaviti pravednu vladavinu na ovome svijetu, no do tamo nam predstoje oluje. Noa je jednom imao arku, što je samo bila slika daleko savršenije arke koju imamo u Isusu Kristu. Baš kao što je Noa pozivao u arku, tako je meni pozivati ka Isusu Kristu. Jer samo nam on može dati ono što nemamo da manjina nebi mogla vladati kroz nepravdu većine. No na svakom od nas je hoće li se ukrcati, da bi se sačuvao od propasti i baštinio pravedniji svijet koji će neminovno doći. Ne po čovjeku, već po Bogu.

Pozdrav i Božji blagoslov.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  Sion

Sion
Mislim da ja i Vi ne živimo u istom “Matrixu”. Ako se mogu ovako plastično izraziti.
Želim Vam ugodan ostatak dana.

jbg
Gost
jbg
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Haha. Odličan odgovor

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  Sion

Sione rodjeni. I ovaj sadasnji svijet sto je stvorijo – bolje da je sjedio s mirom.

Sion
Gost
Sion
1 godina prije
Reply to  DažBog

DažBog,

Iako te ne poznajem, nazvati ću te prijateljem 🙂 Patnje koje imamo na ovom svijetu, ništa su prema radosti koju čovjek može baštiniti kroz svu vječnost. Ovaj svijet je nasprem vječnosti je kao kratki san nasprem cijeloga života, i još daleko manje. Pa zamisli da radi jednog kratkog ružnog sna čovjek kaže: “Bolje mi je da nisam ni rođen, i da više ni ne živim.”

Slava Bogu i Gospodinu Isusu Kristu što će svaki ružan san proći, i što nam zauzvrat daje život vječni.
Pozdrav i Božji blagoslov.

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
1 godina prije

Vrlo vjerodostajna analiza, te ako je netko zavrijedio nagradu za mir u svijetu onda je to svakako GOSPODIN PUTIN, naravno ne nobela jer to se dodjeljuje lažnim mirotvorcima.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

Naslov je dobar ali daljnje objašnjenje u tekstu je nerealno barem u neko dogledno vrijeme. Nisu se stvorili još (kao prvo ekonomski) uvjeti da bi netko drugi preuzeo kako Vi kažete inicjativu i bio novi predvodnik (nadam se pravednijeg) društvenog poretka na globalnoj razini. Zadnjih nekoliko god. stvari koje se događaju nam govore da se nešto mijenja ali hegemon je još isuviše snažan da se u kratkom roku nešto bitno promijeni. Kao prvo ako netko želi preuzeti inicjativu, onda taj isti trba dati do znanja onom drugom da če “dobiti po tikvi” bude li se previše opirao. Alat za takvo nešto postoji, ali dali postoje uvjeti da se takvo nešto provede, e to je veliko pitanje. Moje je mišljenje da “imperija” polako gubi globalni utjecaj, no međotim proces bi mogao biti kratak s nekim velikom ratnim sukobom ili dugotrajan s nekim razmakom između 20-30 god.
LP

American_dreams
Gost
American_dreams
1 godina prije

Merkel je jucer posjetila nestasnog kagebeovca u Moskvi, gdje ga je podsjetila na obaveze i ugovore kojih se kao i obicno ne pridrzava, posebno onih koji se ticu Ukrajine, Bliskog istoka odnosno Libije, Sirije, Irana.Merkel ga je diplomatskim rjecnikom jos jednom zamolila da se prestane sluziti kgb metodama i zaplotnjackim igricama, kada je u pitanju globalna politika.

Na konferenciji za novinare Putin je stajao prilicno pokislo kraj mame Merkel,pokusavajuci zadrzati svoj zagonetni Mona Lisa smijesak na licu.Nakon sto je saslusao sto mu mama Merkel ima za kazati,obecao je da ce podrzati Njemacku inicijativu za Libiju,da ce poceti aktivno i konstruktivno raditi na potpisanim ugovorima u vezi Ukrajine, kazao je takodjer da ce pokusati posredovati kod svojih prijatelja u Turskoj, Siriji , Libiji ,Iranu…. te ih nagovoriti na kompromisna rjesenja u interesu svih strana u sukobu.

Mama Merkel je zauzvrat obecala da ce Njemacka i EU, Sjeverni tok 2 uspjesno finalizirati, te da ce stotine milijardi eura od prodaje plina Europi kao i do sada puniti ruski proracun.Euri od prodaje plina, koji su ako odbacimo iracionalnu mitomaniju i rusofiliju, jedini stvarni i racionalni element, odnosno garant ostanka Putina na vlasti.

P.S.Zanimljivo je da jako rijetko ili nikako ne izvjestavate o bilateralnim susretima Putina sa EU ili USA politicarima , dok s druge strane sastanke sa Erdoganom, Orbanom, Asadom , razno raznim Ajatolasima i Haftarima prenosite uz slatkorjecive epopeje borcu za mir i pravedniji svijet.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Fora komentar. Na čemu si bio, nešto jače?

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Ivo

Naprotiv vrlo dobar komentar, nastao u tijeznoj glavi, za razliku od tvojih brljotina, koji su mješavina gluposti, histerije i dobre mjere bezobrazluka i napada ad hominem!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Komentator

trijeznoj ili tijesnoj, što si mislio reći, đeki? Evo ti onda jedan ad hominem, kad se već razbacuješ latinskim. U kućicu, odmah!

Mislav
Gost
Mislav
1 godina prije
Reply to  Ivo

Pretpostavljam da ti je Komentator @ mislio reći Ivo@ po onoj mudroj izreci, oobzirom da ne biraš riječi, već se razbacuješ vulgarnim izrazima “Čovjek je majmun koji je promaknuo kroz cenzuru.”..
Svaka čast Komentatoru, da je našao odličan način da ti ukaže na to!

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Pitomac Lenglija i pitomac KGB 🙂
Gasni novci su Dvosmerni?!
Donald bi to ovako rekao: VI (Berlin) kupujete jeftini gas od Moskve?! Pumpate svoju Industrijsku Mašineriju, pumpate i budžet Moskve? Istovremeno, izdvajate simbolično za NATO!
Ne kupujete naš plin? A izvozite nama svoju robu- nastalu na jeftinom gasu?
Neće da može!
Sankcije Severnom toku su sankcije Berlinu, prvenstveno!
A tek će da stigne faktura u Berlin za Odbranu od Pretnje iz Moskve!

American_dreams
Gost
American_dreams
1 godina prije
Reply to  Weteran

Tocno Weteran.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije

Merkel koja je inače studirala atomsku fiziku i postala doktor nauka, je tajno studirala u Mskvi godinu dana na Lomonosovu, a to nije mogao svatko u bivšem DDR-u a poslije pada Berlinskog zida je prodavala svoju neuvjerljivu priču, da je cijeli život zajedno sa ocem bila žrtvom komunističkog istočnonjemačkog režima! Uspjela je prevariti naivnog Kohl_a i probiti se u sam vrh njemačke politike zadavši poslije Kancelaru Kohlu udarac nožem u leđa, tako da joj je Kohlova žena zabranila dolazak na Kohlov pogreb Merkelici i bilo komu drugom iz njene vlade!

jbg
Gost
jbg
1 godina prije

Ovo je Putinova izjava poslije susreta sa mamom Angelom, koja se inače odnosi na JCPOA (sporazum sa Iranom).

“European nations “would deliver on their promise to create an independent mechanism free of the dollar influence.””
Naglasak je na “free of the dollar influence”.

EU nikad nije ispunila preuzetih obaveza. I zna Putin, da EU i nije u stanju ispunjavati svojih obaveza, ako ameri to ne dozvole. I ne samo po pitanju nuklearnog sporazuma sa Iranom, nego i po pitanju ostalih trgovinskih relacija izmedju RF i EU. EU nije kredibilan partner Rusiji. Rusija samo mora čuvati svoje zapadne granice a trgovinski se fokusirati na Aziju. Sa EU tek toliko, da održava nekakve relacije.
Mislite, da on ozbiljno shvača Macrona, koji bi sada zbog prijetečih sankcija opet malo prodavao sireve, vino i konjak u RF. Nisu rusi zaboravili kako su ih francuzi nasamarili oko nabave onih dviju brodova. Rusi danas mogu sami proizvoditi poljoprivredne artikle, dok tehnološke kupuju u Kini. A Kina od RF ovisna i po pitanju energenata i po pitanju sirovina.

tako, da reči, da je Putin pokislo stajao uz mamu Angelu i nije neka dobra teza. Ja bih radije rekao, da mu je bilo dosadno slušati njezino pametovanje.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 godina prije

Kolumna je od prilike, spisak želja njenog pisca.Više je nego iluzorna usporedba ubojstva generala Sulejmanija, kao mogućim povodom za treći svjetski rat, sa Sarajevskim atentatom. I sama pomisao da bi USA imala potrebu da uništi Iran i Siriju prije nego što krenu na Rusiju, sa svih strana gledišta od političkog (destabilizacije) pa do vojnog (uništenja), više je nego glupa. Ukoliko USA i krene vojno na Irak, pretpostavke za takav napad su jako velike pošto su iz USA poslali jasan signal da im nikada neće dopustiti proizvodnju nuklearnog naoružanja, po pitanju vojne pomoći Iranu i uključivanja Rusije u direktan sukob, je ravan nuli. Ne zbog cijelog Irana, a kamoli zbog jednog njenog generala napoleonskih vrijednosti.
Na kraju, kakvu konkretnu korist bi imala USA od uništene Rusije, pa slomom SSSR imali su je na tanjuru da s njom čine sto hoće. Po dolasku Putina na vlast, nisam sad točno siguran, mislim krajem 90-ih, Njemačka je tada dala Rusiji jednu ogromnu financijsku špricu, pošto joj je bio zaprijetio totalni financijski kolaps. Na samo jedan mig USA, da im je to bilo u interesu, Njemačka nikada ne bi odobrila niti jedan cent, čime bi posve sigurno došlo do urušavnja Rusije, same od sebe. Dok god je tu Rusija, tu je i izgledna “ratna opasnost” i zato USA pravi svoje saveze, a koje usput ona 80% naoružava i milijarde zarađuje, koji bi sada tu trebao razlog za pokvariti tako unosan biznis. Uporedo s tim,ni Rusija ne sjedi skrštenih ruku, te i ona nešto od svojih proizvoda proda kao zaštitu od USA,. Dok god je tomu tako, oni nikad, a možda ni tad, neće krenuti jedni na druge, s potpunim pravom, zašto bi od jednog ogromnog biznisa koji u toj konkurenciji cvjeta, krenuli u međusobno uništenje i istrebljenje.

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  Davor drugi

gosn Davor, lijepo je znati da USrAnci gotive Ruse i da su fer prema istima a posebno dok su bili u nokdaunu.Nesebicno su ih pustili da opet stanu na noge pa ih sada ušuškavaju sa svih strana da Rusi nenazebu. Lijep josjecaj imati takve dobrice na granici – svojoj. Uostalom to je usranski vitalni intere “da nam zivi, zivi Russia”

Bezuhov
Gost
Bezuhov
1 godina prije

P C Roberts iscrtava skicu multipolarnog sveta savrseno precizno i objektivno. U ovom casu Putin ima prilicno komplikovanu misiju : ” Saving Private Tramp ” zelimo li u buducnosti imati, koliko toliko, reformirane USA. Gotovo je neizbjezno rusko mesanje u americke izbore

Koji Izrael
Gost
Koji Izrael
1 godina prije

Ma ima dva ( 2 ) Izraela
– katolicki
i
– jevish-jevrejski

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Koji Izrael

@Koji Izrael

Vjera se temelji na duhovnosti, a ne “geopolitičkim koordinatama”. Stoga autentični Izrael nije “cionistički entitet” nego “duhovni entitet”, koji je proizašao od Oca i Sina i Duha Svetoga.

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  Kora

@Kora
Stvarno mi nije namjera da bilo kome osporavam duhovnost ili njegovu vjeru.
Niti u ludilu!
Svako ima pravo da vjeruje na svoj nacin i da razvija duhovnost kako on smatra da je potrebno.
Medjutim…
Tzv “drzava” Izrael – nema ama bas nikakve veze sa duhovnoscu.
Naime:
– Nastala je ne samo zalaganjem, nego i novcem Rotschilda tj zelenasenjem – kojeg je doticna familija Rotschild vise nego velemajstor.
– Na tom prostoru, cak i prema velikom broju izraelskih istrazivaca – NIKAD nije postojala nikakva “zidovska drzava”.
– Prostor su milenijama naseljavali semitnski narodi medju kojima su Arapi najbrojnini. Zidovi, koji definitivno nisu narod, nego religija (ili bolje religiozna sekta) su takodjer zivjeli na tom prostoru ZAJEDNO sa ostalim – makar 2000 godina (ako cemo vjerovati zvanicnoj istroji). Za cijelo to vrijeme NISU bili vecina, nego upravo manjna koja je tu zivjela.
– Najveci broj zidova koji danas zivi u Izraelu – jeste porijeklom sa prostora Ukrajine i Rusije. Sta vise, NE pricaju nikakvim semitskim jezikom (dakle hebrejskim) – nego iskljucivo ruskim i pokadkad tzv “jidis” (konglomerat slavenskih i germanskih jezika sa primjesom nekih hebrejskih rijeci). Kako to?
– Naprosto, kada jedna sekta (u cilju “ispunjenja prorocanstva” recimo) – VJESTACKI zauzme jedan prostor, uz novac i moc jednog okorjelog zelenasa (lihvara) – te ne samo da istjera domicilno stanovnistvo, nego ogroman dio tog stanovnistva jos i drzi u KONCENTRACIONIM LOGORIMA koje zidovski/cionisticki mediji i “medjunarodne institucije” najcesce zovu “Palestinska uprava” – onda po mom misljenju – samo pokvaren ili jako bezobrazan covjek moze pricati o “duhovnosti” tog definitivno i dokumentovano – VJESTACKOG entiteta zvanog “Izrael”.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  istrazuj

istražuj@ Sad mi je jasno tko je izmislio Toru i Jeruzalemski i Babilonski Talmud.

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  x@y

x@y
Kolega, moram iskreno reci da ja ne bih rekao “izmislio”.
Naime, po mom skromnom ubjedjenju, nakon licnih istrazivanja i amaterske analize – mogu samo reci da smatram da se prakticno SVE sto je napisano u Torah – u stvari i desilo!
Dakle, za razliku od ljudi koji objasnjavaju i shvataju Torah “figurativno” iliti “ezoterijski” – ja sam skloniji shvatanju te knjige kao – BUKVALNO.
Naprosto, knjiga je navodno napisana (od VISE pisaca!) prije od prilike 3000 godina.
Nakon kratkog opisa “Nastanka Svijeta” detaljno opisuje izvjesno bice (dakle bice od krvi i mesa) koje je prakticno Izraelski “el” (u mnozini “elohim”) – imenom JHVH. Tek poslije 2000 godina – sami zidovi dodaju samoglasnike u svoje pismo – ali i tada jos nije jasno kako da zovu to bice “elohima”. Zidovi mu prakticno NIKAD ne spominju ime!
Dakle Torah – jeste ISKLJUCIVO knjiga koja opisuje odnos zidova i njihovog “elohima” JHV.
Sta je “elohim” – niko ne zna.
Izuzetno su mocni i vladaju nad ljudima. medjutim ne samo da se ponasaju kao ljudi, nego i misle kao ljudi… (Reciomo JHV – nikad nema pojma sta njegovi podanici (zidovi) misle, te je prisiljen na razne nacine saznavati!)
Da li ima VISE tih “elohima” u Torah?
I te kako! Ima ih na desetine!!!
JHVH je iskljucivo “el” (iliti “elohim”) zidova.
SVI zidovi prakticno i bukvalno – nastaju od Jakova.
ON je PRVI sluga koji je dodjeljen “elohimu” JHVH. Svi ostali zidovi dolaze od njega.
Kroz desetljeca, kroz pljacke i otimacine, kroz nevidjene bestijalnosti zidovi pod komandom Mojsija (kojem naredjuje JHV) – otimaju pljackaju, ubijaju SVOJE VLASTITE RODJAKE koji zive na tom prostoru, a sve u cilju osvajanja “zemlje kojuim je JHVH obecao”!!!!
Cak i na kraju Torah (Starog zavjeta) – JHVH ne ispunjava svoje obecanje o “davanju obecane zemlje zidovima”!

I to je to.
Drugi dio tzv Biblije je tzv Novi Zavjet – i prakticno i bukvalno – nema puno veze sa Starim (tj Torah)

Talmud su pisali zidovski rabini kroz vise stoljeca, ali sa “zakasnjenjem” od oko 2000 godina u odnosu na Torah.
Predstavlja skup pravila koja se propisuju zidovima – kao “izabranom narodu”.
Knjiga kao takva je konglomerat – zlocina i ekstremizma!
————————
E sad, da je Torah ostala samo knjiga zidova (tj sekte koja obozava svoh “elohima” JHVH) – to mi ne bi bilo sporno.
Medjutim…
Na volseban nacin – knjiga te sekte – postaje “sveta knjiga” tzv “hriscana” – uz ogroman uticaj rimskog cara Konstantina (koji je uzgred rodjen u danasnjem Nisu!)
Naprasno – zidovski “elohim” (jedan od mnogih iz Torah!) – postaje i slovenski “bog” a nakon izvjesnog vremena i “univerzali bog” hriscana i muslimana diljem Svijeta!!!

GDJE nestadose slovenske religije i Bogovi?

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  istrazuj

Hvala na objašnjenju. Kolega, stvarno puno nejasnoća!
Ali kako je onda stari zavjet zapravo Tora na osnovu kojeg je nastao pak novi zavjet Biblija, osim ako u svemu tome nije bilo i utjecaja od Sv.Konstantina i kako je uopće Vatikan dozvolio da se općenito Sveto pismo tako tumači?

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  x@y

x@y
hehe, kolega – to je pitanje za milion dolara 🙂
Tzv “pisana” Torah – je 5 knjiga o Mojsiju – koje su sastavni i glavni dio svake hriscanske Biblike tjh Starog zavjeta.
Medjutim postoji i “usmena” Torah – koja se nakon dvije hiljade godina pretocila u tzv Talmud. Dakle usmena predaja je uz pomoc nadahnutih rabina dovela do Talmuda – koji je prakticno i najvaznija zidovska knjiiga.
(Da ne spominjem kada bi neko bilosto slicno nasao u knjizi pravila bilo koje sekte – proglasio bi sektase – teroristima)
Da stvar bude jos kompliciranija – postoje jos mnogi zidovski spisi – koji se djuture zovu Hebrejska Biblija (ima tih spisa jedno 20tak)
E sad – jos gore od goreg …
Kad je car Konstantin skapao tzv hriscansku Bibliju u nju ukljucuje:
1. peoknjizje (pisanu Torah) – pisana na aramejskom/hebrejskom
2. nekoliko knjiga iz “hebrejske biblije” – pisana na aramejskom/hebrejskom
3. evandjelja (pisana na grckom)
Ove knjige sa hebrejskog sklapa u STARI zavjet.
One grcke – u NOVI zavjet.

Da stvar bude JOS I GORA (!!!) – sve te knjige koje je car Konstantin na tzv 1 Nikejskom koncilu sklepao u tzv Bibliju – kasnije (zbog tzv “raskola” u crkvi, a u stvari zbog “ekonomije” sto kaze kolaga sumadinac) – pocinju da se RAZLIKUJU!
Dakle, pozivajuci se na “svetu knjigu” Bibliju, pozivac se poziva na:
1. prije svega na zidovske spise, jer tu opisuju “boga” JHVH;
2. onda na grcke spise, jer tu opisuju zivot/smrt Isusa iz pera 4 razlicita pisca (koji su opisivali dogadjaje kojima NISU PRISUSTVOVALI, a vremenska razlika izmedju zivota pisava je oko 400 goina!):
3. RAZLICITE knjige koje su “kanonizovane” zavisno od Crkve koja isdaje Bibliju. Tako napr nako ko je rodjen u Rimu, ima RAZLICIT broj knjiga od nekog ko je rodjen u Londonu ili u Moskvi… A SVI citaju Bibliju i pozivaju se na nju.
(Najzanimljivije knjige su sta vise skoro u svakoj crkvi NE-kanonske, kao na primjer knjiga Proroka Enoka)
4. Oni koji vjeruju da je Biblija “Bozija rijec” – moraju vjerovati u SVAKU RIJEC napisanu!
Ocito da imaju poteskoca, jer iz tacke 3 vidi se da su u razlicitim Crkvama razlicite knjige kanonizirane!
Sta vise, moraju vjerovati i “teolozima” koji su vijekovima – ZABRANJOIVALI – citanje Biblije, a sad je tumace kao “figurativnu” Rijec Boziu…
Sta da vam kazem…
Cudo jedno.

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  istrazuj

x@y
… i jos nesto vrlo vazno, nakon ove papazjanije…
GDJE nestadose nasi Slovenski Bogovi i “elohimi”???
ZASTO smo prisiljeni usvajati zidovske “bogove” kao nase?

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  istrazuj

istražuj

Dapače, sve je to vrlo interesantno kako ste iznijeli te svoje enigmatične poglede na sva ta pitanja.
Uopće nisu nikakve papazjanije već vrlo suvislo razmišljanje, za koja vjerujem Vatikan ima svoja kompromisna rješenja, što ne znači da nije sve u detalje precizno objašnjeno.
Sa figurativnim metodama ,mislim da se više manje svi služe kada ne mogu u potpunosti precizno nešto objasniti. I ja više volim bukvalna nego ezoterijska tumačenja.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  istrazuj

istrazuj@kako je “sklepana” biblija
Mauro Biglino – Biblija nije sveta knjiga, 1.dio
https://www.youtube.com/watch?v=rkNS2daTeDk

https://www.youtube.com/watch?v=CFKDRArS-HM
WHY ARE WE HERE? A Scary Truth Behind the Original Bible Story..

Prevoditelj s hebrejskog,Mauro Biglino-koji je godinama prevodio biblijske tekstove i svećenik koji je 30 godina proučavao Bibliju ,na temelju prijevoda Nathaniela Schmidhta,stručnjaka za semitske jezike-na kojima su najstariji povijesni zapisi na kojima se temelje biblijski tekstovi,..iznose činjenice…koje Bibliju prokazuju zaista kao “figurativnu” Riječ Božju…

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  nonwo

@Nonwo Nonwo
Kolega, Mauro je odlican i daje poprilicno puno po meni korektnih osnova za dalje istrazivanje.
Naravno, od svakog se moze ponesto naucit, cak i kad se ne slazes 100% sa njim.
Mislim da je Mauro covjek od kojeg se puno toga moze nauciti.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  istrazuj

@Istražuj

Sve pet, samo ne znam zašto to objašnjavate meni kad su cionisti ti koji ne razumiju “u čemu je fora”?

P.S. – Pretpostavljam da niste najbolje iščitali moj komentar.

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  Kora

@Kora
Ocito sam vas pogresno shvatio.
Nisam imao namjeru pokolebati vas u bilo cemu, nego cisto niam u stanju spojiti “duhovnost” sa cionistickom tvorevinom.
Nemam apsolutno nista protiv zidovske religije.
Dapace, rado slusam rabina Benjamina Freedmana (premda se ponekad i ne slazem sa njegovim misljenjima).
Rado posjecujem i portal kaballah.info…
Uz to, cak i ako bi se radilo o slijepom izvrsavanju najekstremnijih (najogavnijih!) naredbi iz Talmuda (a religiozni zidovi su DUZNI po cijenu zivota to slijediti) – meni ne bi predstavljalo problem – kada bi ljudi bili o tome informisani!
Naprosto – radilo bi se o jednoj obicnoj ekstremistickoj sekti.
Jedna sekta – manje ili vise – koga briga…..
Medjutim :
– ne svidja mi se sto se naprosto TO ZLO propovijedanje – pokusava vijekovima sakriti, a tzv “hriscani” zaglupiti jos i vise, kao recimo u SAD gdje gledamo “hriscanske cioniste” (suludo!)
– ne svidja mni se vise nego napadna “izuzetnost” (neko bi cak rekao da je to i vise od ekstremnog rasizma) koja se provlaci kroz tu religioznu sektu…
– ne svidja mi se sto pripadnici te (bukvalno i PISANO) poprilicno zlobne sekte – zauzimaju najvece pozicije piramide moci u Svijetu (financije, medije, politka…), a upravo koristeci PISANE PREPORUKE njihovog “elohima” JHV (dakle preporuke EXTREMNOG cinjenja ZLA na ustrb Nezidova!) – izvjestan broj pripadnika te sekte (cionisti) bukvalno i VLADA danasnjim “modernim” Svijetom…
– ne svidja mi se sto smo mi kao Sloveni – bukvalno bili prisiljeni prisvojiti “boga” zidovske sekte, a totalno baciti u zaborav milenijumsku duhovnost i nas Parteon…
– ne svidja mi se kada se (upravo bazirano na zidovskoj sekti) pripadnici svakojakih tzv “abrahamskih religija” (dakle SVI pravci i konfesije i hriscanstva i islama!) – bukvalno ISTREBLJUJU i “ime” prakticno istog – zidovskog Boga.
I na kraju, relativcno me snazno nervira DUBINA i vremensko trajanje te indoktrinacije.
Kora, ne zamjerite za previse blebetanja, jer naprosto se zanesem na tastaturi 🙂
Lijep pozzz

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  istrazuj

@Istražuj

1) “Nisam imao namjeru pokolebati vas u bilo cemu…

Prvo, mene ne možete “pokolebati”, pogotovo ne u vjeri jer mi je, među mnogim svecima, uzor i Sveti Alojzije Stepinac.

2) “…nego cisto niam u stanju spojiti “duhovnost” sa cionistickom tvorevinom.”

Cionistička tvorevina također jest produkt duha, ali ne svetoga nego zloga. Dakle, može se spojiti s duhovnošću … koja je bolesna i kojoj treba ozdravljenje i iscijeljenje, što je također moguće obraćenjem i vjerom u Riječ Božju, odnosno Spasitelja i Sina Božjeg – Isusa Krista.

3) Što se moga prethodnog komentara tiče – “Vjera se temelji na duhovnosti, a ne ‘geopolitičkim koordinatama’. Stoga autentični Izrael nije ‘cionistički entitet’ nego ‘duhovni entitet’, koji je proizašao od Oca i Sina i Duha Svetoga.” – nije mi jasno na osnovu čega ste zaključili da ja povezujem tzv. “moderni Izrael” (cionistički entitet) s Izraelom koji proizlazi od Oca, i Sina, i Duha Svetoga (duhovni entitet zvan Izrael), ako sam prethodno jasno napisala da se isti ne temelji na “geopolitičkim koordinatama” nego na vjeri (u Riječ Božju, odnosno Oca, i Sina, i Duha Svetoga)?

4) Ako ste mi svjesno i namjerno išli imputirati pogrešno shvaćanje Izraela – dakle, manipulirati moj komentar na način kao da ja tvrdim da je cionistički entitet ujedno i duhovni entitet koji proizlazi od Oca, i Sina, i Duha Svetoga – da biste sebi dali za pravo, onda ste sami sebe prokazali kao nekorektnog komentatora koji je u krivu i čije tvrdnje (tipa “nisam imao namjeru…”) nisu vjerodostojne. A ako ste pak pogrešno shvatili i interpretirali tako jednostavno i jasno napisan moj komentar, otkud Vam samopouzdanje da ste Vi sami u stanju savršeno razumijeti i interpretirati Sveto Pismo, odnosno vrednovati Riječ Božju?

5) “Kora, ne zamjerite za previse blebetanja, jer naprosto se zanesem na tastaturi”.

Ne zamjeram Vam “previše blebetanja”; samo, nadam se ste svjesni da što više “blebećete”, radite i više pogrešaka, odnosno više samoga sebe razotkrivate onim što jeste (nevjernik), a ne onim kakvim Vi sami sebe poimate ili se ovdje nastojite predstaviti (vjerski autoritet). Stoga, zbog Vašeg “ugleda”, preporučujem Vam da se ipak držite one mudre izreke “manje je više” 😉

Svako dobro i puno Božjeg blagoslova!

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  Kora

@Kora
Kolegice iskreno zahvaljujem na iscrpnom pojasnjanju.
Tacno.
Uopste nisam mogao predpostaviti sta je vas osnovni stav nakon vaseg prvog komentara.
Sta vise, pomislio sam da ste zidovka.
.
Sto se tice ostalih tacaka samo cu se kratko osvrnuti na par zadnjih, koje “eleboriraju” mene – premda ja nisam “elaborirao” vas niti u jednoj jedinoj recenici u svim predhodnim komentarima.
Sta vise imputirate mi kojejakve “epitete” i iskren da budem – totalne besmislice tipa “ugled” 🙂
.
Ukratko:
– Postojanje Boga – za mene je NEUPITNO!
Dakle vjernik sam, ali definitivno NE smatram tzv Bibliju – za “boziju rijec”.
Iskren da budem, cini mi se da je ponajveca razlika u vasem i mom poimanju tzv Biblije, to sto vi smatrate tu knjigu “figurativnom” pricom o Bogu (sto je i razumljivo, sa teoloskog stanovista) – a ja je smatram manje vise istorijskim dokumentom i spreman sam povjerovati u svaku rijec (iz SVAKE pa i “nekanonske” knjige u Zagrebu recimo) koja je napisana u toj knjizi. Dakle – bukvalno onako kako je u knjizi bilo sta opisano. od ljudi, preko divova, zvijeri i cuda…
Uz to, licno smatram da je tzv Bibilija – pored toga sto je jedna izuzetnogrozomorna knjiga (ponajvise Stari Zavjet) – takodjer i jedan veliki izvor obmane, a na to sam se malo osvrnuo i u ranijim komentarima.
Tu ubrajam u istu grupu i Kuran tj islam posto se i on temelji na zidovskoj knjizi kao i hriscanstvo. Dakle sve “Abrahamske relihije” tj religije bazirane na religioznoj grupaciji koja potice od Jakova (koji je cak po mnogim izvorima bio -crnac!) – u opste NE smatram necim dobrim.
– Gnusam se ove situacie u kojoj nase prastare religije i kulturu – zamjenjuje ova zlobna “teoloska” predstava bazirana na prici zidovske sekte.
Dubina indoktrinacije od strane pripadnika te sekte – je prakticno nevjerovatna – tako da cesto pomislim da je na neki cudan nacin sama sekta iskoristena pri toj obmani.
Gdje su nestale nasi Slovenski bogovi i “elohimi”?
Zasto moramo koristiti (uvijek lazne!) prevode zidovskih ili grckih knjiga?
To su sve pitanja na koja i sam trazim odgovor…
Zato i diskutujemo. (zaislimo to kao prijateljski “sparing”)
Za kraj lijep pozdrav.
Zdravi bili.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  istrazuj

Istražuj@ definitivno imate pravo na svoje mišljenje i pisat koliko god želite ,a najpametnije od svega upravo to da čovjek treba postavljati pitanja i istraživat sve a ne samo slijepo svemu vjerovati!
Od mene imate apsolutnu podršku i kao što sam rekao ,vrlo je interesantno čitati Vaša razmišljanja i saznanja. Uostalom, zato postoje mogućnosti, pisanja komentara.
Svako dobro! I samo naprijed!

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  istrazuj

@Istražuj

“Postojanje Boga – za mene je NEUPITNO!
Dakle vjernik sam, ali definitivno NE smatram tzv Bibliju – za “boziju rijec”.”

Vi niste vjernik jer se čovjek koji negira Božju Riječ i Objavu (Sveto Pismo) ne može smatrati vjernikom. K tome – umjesto Boga – sebe smatrate “vjerskim autoritetom” koji “odokativno” određuje što jest Božja Riječ, a što nije. Dakle, Vi ste klasični primjer nevjernika koji sam sebe obmanjuje vlastitim zabludama 🙂

Kihot
Gost
Kihot
1 godina prije
Reply to  Kora

Što je to bilo toliko snažno u tvom životu da si cijelinom uma svoga prihvatila tu zbirku poremečnih bajki jednog sluganskog plemena stvoru koji si je umišljao da je stvarno bog? izgleda da za tebe nema spasa Kora, preduboko si indoktrinirana.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  istrazuj

„Zemlja Hazara se nalazila na prirodnom putu napredovanja Arapa. Tokom nekoliko godina od Muhamedove smrti(632. n.e.), grabeći ka severu preko zgarišta dveju carevina i brišući sve pred sobom, vojska Kalifata doprla je do velike planinske prepreke – Kavkaza. Savlađivanje ove prepreke otvorilo bi put ka zemljama Istočne Evrope.Međutim, u predelu Kavkaza, Arapi su naišli na organizovanu vojnu silu koja je sprečila njihova dalja osvajanja u tom pravcu. Ratovi Arapa i Hazara trajali su više od stotinu godina, i premda malo poznati, znatne su istorijske’ važnosti. Na Turskom polju, u sukobu sa Francima Karla Martela, zaustavljena je plima arapske invazije… Pobedničke muslimane dočekale su izadržale snage Hazarske carevine… Ne može se sumnjati u to da bi bez Hazara severno od Kavkaza Vizantiju, bedem evropske civilizacije na istoku, Arapi nadmudrili i da bi istorija Hrišćanstva i Islama bila sasvim drukčija od one koja nam je poznata.”

I ni najmanje ne čudi, ako i imaju na umu ove okolnosti, to
što se 732. godine, posle slavne hazarske pobede nad Arapima,
budući car Konstantin V oženio hazarskom princezom. Njihov
je sin, potom, postao car Lav IV, poznat kao Lav Hazar.
Ironijom sudbine, poslednja bitka u ovom ratu, 737.
n.e., okončana je porazom Hazara. Ali, do tada je već
splasnuo zamah muslimanskog svetog rata, unutrašnja
gloženja uzdrmala su Kalifat, i arapski su se osvajači, ne
stekavši stabilno uporište na Severu, istim putem, preko
Kavkaza, vratili odakle su i došli, dok su Hazari postali još
moćniji nego što su bili.
Nekoliko godina kasnije, verovatno 740. n.e., car, njegov dvor i vojna vladajuća klasa, prihvatili su jevrejsku veru, i judaizam je postao državna religija Hazara. Bez sumnje,njihovi su savremenici tom odlukom bili zaprepašćeni, baš koliko i današnji naučnici kada su na taj podatak naišli u arapskim, vizantijskim, ruskim i
hebrejskim izvorima .
„Naša istraživanja ne mogu zadirati u probleme koji
se tiču istorije ideja, ali čitaočevu pažnju moramo
skrenuti na pitanje državne religije u Hazarskom carstvu. Jevrejska vera postala je zvanična religija vladajućeg sloja društva. Izlišno je reći, ali to što je etnički nejevrejski narod prihvatio jevrejsku veru kao
državnu religiju, može biti predmet zanimljivih nagađanja. Mi ćemo se, međutim, ograničiti na primedbu da
je – uprkos vizantijskom propagiranju hrišćanstva, uticaju muslimana sa istoka i protivno političkom pritisku ovih dveju sila – ovo, zvanično preobraćenje u religiju koju nijedna politička sila nije podržavala, a gotovo sve su je proganjale, iznenadilo sve istoričare koji
se bave Hazarima i ne može se smatrati slučajnim, već
mora biti shvaćeno kao znak nezavisne politike tog carstva.”
To nas još više zbunjuje. Pa ipak, dok se izvori razlikuju u
manjim detaljima, ne razilaze se u značajnim činjenicama.
Ono o čemu može da se raspravlja, jeste sudbina jevrejskih Hazara posle propasti njihove imperije u dvanaestom ili trinaestom veku. Izvori na ovu temu su oskudni,
mada se krajem srednjeg veka pominju različita hazarska naselja
na Krimu, u Ukrajini, Mađarskoj, Poljskoj i Litvaniji. Opšta slika koja se pomalja iz fragmentarnih podataka otkriva nam da su se hazarska plemena i zajednice selili u one oblasti Istočne Evrope –
uglavnom u Rusiju i Poljsku – u kojima je u predvečerje
savremenog doba bila najveća koncentracija Jevreja”
ARTUR KESTLER. TRINAESTO. PLEME(PDF)

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  nonwo

@Nonwo Nonwo

I onda su Hazari koji su prihvatli judaizam nastojali uništiti i zatrti Hazare koji su prihvatili kršćanstvo/katolicizam… ili? 😉

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  nonwo

@Nonwo Nonwo,
Mislim da je ovo odlican izvadak, premda ima te istorijske gradje jos puno.
Naprosto stvar je vise nego jednostavne:
– Nekada mocni Hazarski Kaganat – jeste (dokumentima!) – preuzeo judaizam.
(Iskren da budem, po meni je to i logicno. Ako bi Kan (car) trebao odluciti izmedju 3 “Abrahamske relgije” naravno da ce izabrati – izvornu. Zasto bi izabrao neku naknadnu, kad mu u izvornoj “svete knjige” tvrde da su oni koji slijede tu religiju – “najdraz/anjmiliji izabranici Boga?)
– Samim tim – NE POSTOJI – tzv “zidovska nacija”.
Zidovstvo je, kao i sve ostale religije – samo religija… sta vise, zbog malog broja sljedbenika (cak i sa Hazarima) prije bi se moglo nazvati – sekta!
Sve price o tome da su zidovi 3000 godina “prenosili …bla…bla…bla…sa koljena na koljeno” – padaju u vodu sa DOKUMENTIMA o Hazarskom Kaganatu!
– sta vise, mnoga istrazivanja cak pokazuju da je Jakov (prvi JHV sluga) bio – crnac.
Samim tim oni crni zidovi iz Etiopije bi mogli u stvari biti i pravi i direktni potomci IZVORNIH zidova koji su pratili JHV. Danas medjutim, Hazari (koji su PRIMILI judaizam) pricaju ruski i “jidish” bukvalno nipodastavaju ove zidove crnce! Na svakom koraku u Izraelu.

Ima tu puno toga jos za istraziti.
Lijep pozzz

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Tocno!

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Cijeli članak je prilično nerealan i tendenciozan. “Vrativši na zahtijev Krima ovu rusku provinciju…” koliko je ovo iskrivljena stvarnost.Vratimo se u vrijeme Jugoslavije i probajmo primjeniti ovaj postulat na ona vremena, “Mađarska je na zahtijev Mađara koji žive u Jugoslaviji, vratila mađarske krajeve natrag pod maticu Mađarsku”. Ajmo dalje, Sulejmani, nije li taj lik imao svoje prste i u ratu u BiH. Po kojoj je osnovi došao tamo? Putin bi trebao uzeti pod zaštitu Iran! Zašto? Sve u svemu jedan jako čudan članak s kojim se opet daje neopravdano velika važnost Putinu i Rusiji. Po tko zna koji put ponavljam da Rusija nema nikakvu značajniju snagu do li nuklearnu vojnu moć. Da li će doći do uporabe nuklearng oružja u nekim normalnim uvjetima? Sumnjam i mislim da su svi svijesni da bi to bio kolaps svijeta. Znači, Rusija mora na svijetskoj sceni igrati na druge karte. Pitanje je koje? Ruski GDP je manji od talijanskog, da ne govorim o ostalim državama. Ruski GDP je 11. u svijetu. O čemu pričamo. Kako takva država može imati ozbiljnji utjecaj na zbivanja u svijetu. Moć na svijetskoj sceni proizlazi iz novca jer to je pokazatelj koliko si uspješan u ekonomiji. Kako će te netko ozbiljnije percipirati ako si ekonomski slab. Ne možeš dovesti u red svoju državu,a htio bi upravljati procesima u svijetu. Teško.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  ad astra

zasra, opet dokazuješ svoju posvemašnu ignorantnost, kad god je neka ozbiljna tema u pitanju.
GDP-om se za izračun nečije ekonomske moći koriste još samo babe s pijace koje su načule za taj izraz, i trećerazredni sendvičari koji ne znaju bolje.
Italija i sve ostale zemlje EU zajedno mogu se sakriti u mišju rupu sa svojim GDP-ovima, i na koljenima moljakati Rusiju za pomoć da prežive zimu, a o tome da ih Rusija može sve skupa vojno pregaziti i konvencionalno i nuklearno da ne trošimo riječi.
Ne mogu baš zamisliti Italiju kako gazi Rusiju, ponosno mašući svojim GDP-om. Uostalom, nije da nisu već pokušali.

Vidiš i sam da lupetaš gluposti koje samo pokazuju tvoje nerazumijevanje ekonomije, između svih ostalih stvari koje su ti nejasne. Hajde, odi i drži se tema za koje si specijaliziran, dakle Vukovar, Srebrenica i zločini kojima si osobno prisustvovao, mani se stvari koje ne shvaćaš.

Xon
Gost
Xon
1 godina prije
Reply to  ad astra

@ad astra

Jedno iskreno pitanje: ako Rusija zaista ima toliko malen utjecaj u svijetu zašto razni svjetski vođe redovito Putinu dolaze na razgovore o kritičnim svjetskim problemima? Zašto ih jednostavno ne rješe bez njega i Rusije?

Čini mi se da dosta malo ljudi zna da je Putin svojim posredovanjem 2002. godine uspio smiriti sukob između Indije i Pakistana, koji je vrlo lako mogao prerasti u nuklearni rat. Neću stavljati ovdje linkove, ali na internetu ima dosta materijala o tome. Ljudi su možda i zaboravili na tu krizu, ali uvjeravam vas da Putin od tada uživa izniman ugled u diplomatskim i političkim krugovima. Neovisno o tome što ti isti političari govore na sceni, za publiku. Zato i dalje redovito hodočaste u Moskvu.

“Niti jedan veliki problem na svijetu se ne može riješiti bez Rusije”
Emmanuel Macron

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Xon

Xo, postavio si nekoliko vrlo interesantnih pitanja. Zašto se svijetske sile konzultiraju s Putinom? Pa zato što je on uvijek na drugoj strani. Zato što je on uvijek na strani koja je protiv zapadne civilizacije.S kim bi trebali onda razgovarati. Macron je rekao da se nijedna svijetska kriza ne može riješiti bez Rusije. Da u pravu je, Rusi je generiraju. Zašto Rusi nisu uspijeli pomoći u riješavanju problema oko Brexita?

Xon
Gost
Xon
1 godina prije
Reply to  ad astra

@ad astra

Slažem se da je Rusija uvijek “na drugoj strani” od Zapada. Rusija nije nacionalna država, već multinacionalna i multireligiozna, civilizacijska država. Imaju neke svoje tradicije i pogled na svijet koji se razlikuje od Zapada i tu dolazi do sukoba. Ne mislim da je Putin protiv Zapada po automatizmu, u početku svog mandata se trudio biti vrlo otvoren i suradljiv, no suočio se sa filozofijom “my way or the highway” u kojem nije bilo nimalo uvažavanja za interese Rusije. Tu je moralo doći do pucanja odnosa.

Rusi krizu generiraju jedino jer su nakon perioda Jeljcina počeli uzvraćati. Kao osoba 1 koju osoba 2 gura prema rubu provalije. Dok se osoba 1 nije opirala nije bilo sukoba, čim je počela borba za preživljavanje dolazi do sukoba. No, jasno je da je u ovoj priči osoba 2 ta koja svojim postupcima izaziva otpor. Na isti način vidim Rusko odgovaranje u Ukrajini i Siriji. SAD politika izaziva nemire i Rusija mora uzvratiti.

Macron je rekao ovo što sam citirao jer svijet prepoznaje da Rusija pruža superiornu ideologiju: Mnoge države u njima prepoznaju nadu za vlastiti razvoj na temeljima poštene i obostrano korisne suradnje. Na drugoj strani su SAD sa svojim ucjenama, nepredvidivim postupcima, napadima “dronova”, kršenjem ugovora i međunarodnih zakona. Ukratko stabilnost protiv nestabilnosti.

Što se tiče Brexita, Rusi se tu upleli jer:
a) Nitko ih nije zvao
b)Ne tiče ih se britanski problem
c)Britanci im nisu prijatelji, naprotiv.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Xon

Xon, interesantno promišljanje. Ja pak mislim da Rusija nije zauzela aktivniju ulogu u Bexitu zato što je nije mogla dobiti. Gledano s perspektive EU,US i UK Rusija nema nikakve moći utjecati na međusobne odnose navedenih faktora. Ako želiš biti svijetski priznat faktor, onda ćer te se pitati i za ovakve probleme. No nebitno, bitnije je to da, po mom mišljenju Rusija troši resurse u krivom pravcu.Umjesto gospodarskog jačanja, Rusija i dalje želi dokazivati svoju moć i snau. Za dokazivanje ti trebaju sredstva. Da li ih Rusija ima? Nisam siguran. Bilo kakvo angažiranje izvan granica Rusije traži novčana sredstva, također. Rusija je ušla u Siriju i pitanje je koliko će je to koštati. Ali, morala je jer joj je u Siriji ostala još jedna jecdina luka(Tartus). Prije je Rusija imala luku u Libiji, Siriji i Albaniji. U Alčbaniji je 90 ti izgubila poziciju, u Libiji u zadnjem ratu te joj je ostala još jedino Sirija. Da li je Rusija branila Asada ili svoj interes, to je pitanje.

jbg
Gost
jbg
1 godina prije
Reply to  Xon

jer svi znaju, da Rusija ima ogromne rezerve energenata, sirovina koje su potrebne za maltene svaku tehnologiju. Ne uvažavati Rusiju znači sebi zatvarati vrata tehnološkog napretka. Ne po pitanju istraga, nego materijala sa kojima se ta tehnologija proizvodi. E, pa sad razmišljaj

Mlayak
Gost
Mlayak
1 godina prije
Reply to  ad astra

A Amerika je kao uspješna u ekonomiji
Jedino ako je ekonomija najbolji i najbrži strojevi za štampanje novaca bez ikakvoga waypokrića
Ajde nemoj se sramotiti

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Mlayak

Mlayak, GDP (Gross Domestic Product) nije štampanje novca. Sam naziv ti govori značenje pojma GDP, a što se tiče sramočenja, razmisli malo o svojoj izjavi. I pitanje koje derogira tvoje tvrdnje. Ako Ameri temelje svoj uspjeh na štampanju novca, zašto to i ostale države ne rade da bi bile uspješne? Jesi li ikada komparirao američki i ruski GDP? Probaj pa mi reci gdje su razlike. Jesi li svijestan da jedna Kalifornija ima jaču ekonomiju od Rusije?

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  ad astra

Nemaju pozraznju za svojim novcem

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Mlayak

Ajde, obrazloži mi tu svoju tezu, da Amerika štampa novac bez ikakvog pokrića! Prvo, kakvo bi to trebalo biti pokriće, a zatim i ostalo! Unaprijed hvala na odgovoru!!

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Komentator

Ima pokriće .. Pokriće je u ljudskoj gluposti.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  ad astra

@ad astra
“Moć na svijetskoj sceni proizlazi iz novca” Ovo su vaše riječi a ne vjerijem da ni Vi sami vjerujete u ono što ste napisali.
Po vama znači da onaj tko ima bolju štampariju taj je uspješniji u ekonomiji?? Molim Vas uozbiljite se i pozovite nekoga upomoč ako nije sve jasno. Nemojte se blamirati, ne služi Vam na čast.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Sparkling

GDP izrašen u $ govori koliko je neka ekonomija jaka. Novac je srestvo koje zorno prikazje moć pojedinca ili države. Ekonomska moć je jedna od 4 moći koje imaju države, a da mogu to proicirati na ostale. Jedna usporedba koja je ovog trenutka dosta aktualna. Rusi proizvode SU 57, naruđba je oko 10 komada. Vrlo skup avion. Ameri proizvode F 35, također vrlo skup avion, s tom razlikom da su Ameri do sada proizveli već preko 200 aparata F 35. Sparkling, a što se tiće pomoći, pa probaj te vi oponirati mojem promišljanju. Zašto Rusija ima tako mali GDP u odnosu na neke druge države.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  ad astra

Uporan si sa svojim glupostima, ad zasra. Rusija ima daleko manji dug od drugih država koje su po toom besmislenom kriteriju ‘uspješnije’. Da se želi zadužiti za par biliona triliona kao tvoji ameri, Gdp bi im bio najveći u galaksiji.
Lijepo ti je rečeno, drži se Srebrenice, Vukovara i zločina kojima si osobno nazočio, mani se ovih stvari koje ne shvaćaš ni izdaleka.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  ad astra

Bilo što da napišem ne vjerujem da mogu promijeniti percepciju Vašeg zaključivanja ni razmišljanja. Ne zato što se bojim nešto logično Vam objasniti, nego zato što ste je toliko duboko u Vas uvjerenje da je GDP izražen u $ stvarna moč neke ekonomije. Nema bogatije države s svojim još neiskorištenim resursima od Ruske Federacije. I nitko me u to ne može razuvjeriti. Inisam nikakav Rusofil, samo sam realan.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Sparkling, potencijalno bogatstvo je nešto drugo. Potencijalna energija ne pokreće. Pokreće kinetička energija. Što ti vrijedi potencijalno bogatstvo kad ga ne znaš ili ne možeš upotrijebiti.Realnost je ta da Rusija nema neku veću ekonomsku moć na svijetskoj sceni. Da me se krivo ne shavti, nemam nikakav animozitet protiv Rusije samo stvari sagledavam realno.Ako želiš biti svijetska sila onda se moraš pozicionirati tako da te svijet treba. Kako? Pitanje je jednostavno ali mnogi traže odgovor na njega. Evo jedan primjer. Mikroprocesori. Radi ih Intel i i AMD. Kompjutere slažu skoro sve države na svijetu. Što je to što neka država može ponuditi svijetu, a da drugi to ne mogu? A to i košta.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  ad astra

Hmm.. A da bi dobili tu kinetičku energiju trebamo prije toga neki izvor koji će tu energiju pretvoriti u kinetičku. Ako nemaš izvora nemaš ni kinetičke energije.
Pa baš i nije praktično proizvoditi procesore u nekim hladnim laboratoriju. I El. energiju trebaš da proizvedeš te procesore. Ad astra, a šta kažete na raketne motore (momentalno najbolje što se može ponuditi tržištu) Mislite da takvu vrstu i visinu visokotehnološke izrade mogu postići neki tamo gladni Rusi.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Sparkling, raketni motori, ako misliš na one koje kupuju US za svoj svemirski program, su dio trgovine. To nisu ni najbolji ni najlošiji već najjeftiniji motori koji mogu zadovoljiti NASA standarde. Jednostavno, jeftiniji su od američkih i tu priča završava. A ako hoćeš pričati o svemirskom programu, može. Ja nisam nikada kazao da su Rusi gladni, već da je Rusija država kojoj se pridaje veća važnost nego što to ona može opravdati. Da li se u Rusiji živi dobro? Nema definicije dobroga ako ta riječ nije postavljena u komparativni odnos.

jbg
Gost
jbg
1 godina prije
Reply to  Sparkling

ne samo energiju. Moraš imati i sirovine za proizvodnju tih procesora. I Rusija ih ima. Kaže astra da se moraš pozicionirati tako, da te svijet treba. Pa Rusiju svi trebamo. I rusi su toga svijesni. A onoga što sami ne proizvode kupuju.

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije
Reply to  ad astra

Svetom upravlja Brutalna sila!
I zato se preko Hardver SAD projektuje sila po svetu! I zato Peking ne može van svojih granica! I zato Moskva projektuje svoje interese po svetu!
GDP je svašta i ništa! Stvar dogovora?
A jedna nuklearna podmornica (cca 3-5 milijardi- sitnica) pretvara Britaniju u Atlantidu!

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Weteran

Weteran, da u pravu si što se tiče nuklearnih podmornica. Britanija ima 4 nuklerane podmornice s Trident projektilima i 4 Astute class podmornice s tim da se grade još 3. Malo šale. Znam da se šališ jer samo totalni diletant može napisati da bi netko nekoga napao s nuklearnim projektilima. Znam da probaš naći protu težu ruskoj slaboj ekonomiji u nuklearnom potencialu. Ali već sam napisao da je nuklearni potencijal zaleđen, on je prijetnja ali teško da će se upotrijebiti. Pogodi zašto.Rat se nastavlja drugim sredstvima, ekonomijom. Koliki je ruski GDP?

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  ad astra

Jozo, a što beskućnici u tvojoj državi imaju od GDP-a? Pitanje ti je neprimjereno.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  ad astra

A tko onda ima išta od Gdp-a, ad zasra? Evo i sam napokon dolaziš do toga da je Gdp irelevantan. Sporo ti ulazi, ali napreduje, bravo.

Xon
Gost
Xon
1 godina prije

Ne znam odakle ova ideja da je Putin okružen “nesposobnim povjesničarima”. Nedavno je, na sastanku ZND-a, pokazao da jako dobro poznaje povijest i da je okružen sposobnim povjesničarima (jer pretpostavljam da nije osobno proveo tjedne u arhivima i izvlačio dokumente koje je predstavio).

Što se tiče saveza, mislim da se ne mora sve formalno objaviti da bi bilo jasno o čemu se radi. Nedavna zajednička vojna vježba Irana, Kine i Rusije je bila jasna poruka kako stvari stoje. Formaliziranje nekakvog vojnog saveza bi samo vezalo ruke Rusiji, jer bi tada bili osuđeni na ispunjavanje nekih unaprijed određenih scenarija, čime bi izgubili kontrolu nad eskalacijom i deeskalacijom situacije. Vojni savezu su u prošlosti bili upravo takvi mehanizmi (ne uzroci!) koje su koristile određene interesne skupine da iniciraju ratove. Takve zamke treba izbjegavati i mislim da je svaki povjesničar koji je to (eventualno) predložio Putinu sasvim kompetentan.

Jasno je također da svijet visoke diplomacije jedna velika predstava: postoje stvari koje vidimo na sceni, glumci i efekti koji nas zabavljaju. A postoje i redatelji, inspicijenti i osoblje koje upravlja svim tim efektima iza scene. Kada gledamo predstavu u kazalištu jasno nam je postojanje ta dva svijeta i ne brkamo ih. Smatram da ih ne bi trebali brkati ni u svijetu globalne diplomacije.

jbg
Gost
jbg
1 godina prije
Reply to  Xon

dobro zboriš

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Tekst obiluje amaterizmom i elementarnim nepoznavanjem Sistema!?
Sam naslov teksta je zbunjujući?!
Koji to “svet” treba Vladimir da spasava od Izraela?
Koji to “svet” treba Vladimir da spasava od SAD?
Prvi kome treba neka pomoć jesu SAD?
Treba pomoći SAD da se odlobodi Okupator!?
Biće tada svima lakše! Treba gurati Donalda!
A da ne govorim da su Moskva i Izrael “nokat i živac”! I da Moskvi više vredi Izrael sa deset miliona ljudi, nego više stotina miliona koji su susedi Izraelu.
Kimove rakete, ako polete, ruši Moskva!
Iranske rakete, ako polete, ruši Moskva!
Mnogi ne razumu reči, kada Vladimir kaže: PARTNERI !

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Weteran

Pitam se ko ruši moskvu , jos od vremena dok se zvala konstantinopol.. Imperije dodju i prodju , žar za uništenjem ne prolazi..

jbg
Gost
jbg
1 godina prije
Reply to  Weteran

Neče Moskva rušiti raketa. Nisu ludi, da to naprave. Onda ostaci nuklearne rakete padaju na Rusiju.
Sve te priče o PZO i nekim “kišobranima” su samo pričice za nas, raju sitnog zuba. Koja je razlika ako nuklerna raketa eksplodira na zemlji ili na 10km višine? Ajde prvi udarni val, ali radiacija ostaje.

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Kinezi nisu nikada bili agresivna sila u povijesti…Sami sebi dovoljni,čekat će da se dugi pokolju… tako im je probitačnije.

Ive
Gost
Ive
1 godina prije

Najveci smutljivac na svjetskoj politickoj sceni je IZRAEL a najarogantnija sila je USA, kako prekinuti tu ljubav smutljivca i arogantnoga.

shumadinac
Member
1 godina prije

“Vladimir Putin je jedini koji bi mogao zaustaviti…”

Očekivao sam više od Robertsa, ako ne zbog pameti onda bar zbog iskustva. Putin bi mogao biti gospodar situacije ako bi imao toliko superiorno oružje da zaštiti svoje stanovništvo i sva ostala koja bi mogla biti ugrožena. Pri tome ne mislim da bude sigurna pobeda u potencijalnom ratu već da ne postoji mogućnost žrtava na njihovoj strani – dakle nemoguće. Putin ima ravnopravno oružje američkom i to je to.

Zajednička odbrana Rusije, Kine i Irana i dalje nije garancija da bi na američki napad na Iran Moskva pokrenula masovni nuklearni udar na SAD. Dakle, opet bi bio proxy rat bez obzira što bi učestvovali veliki – na nesreću malih.
Kao i uvek, ključeve rata drži onaj ko rat želi. Jedini ko bi mogao sprečiti rat je stanovništvo SAD-a ali je za to šansa na nivou statističke greške. Iz mnogo puta objašnjivanih razloga. Toga je očigledno svestan i Roberts pa ne pokušava ništa da preduzme.

Rony
Gost
Rony
1 godina prije

A tko ce nas spasiti od Putina?

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije

Eh…
Upravo ovakvi clanci me ne samo iznenade, nego cak i snazno natjeraju da pocnem razmisljati “alternativno”…
Evo ovdje na diskusiama ima kolega kojeg drugi zovu “Subaru” i jedan iz Ceske koji se zove Milan cini mi se…

Uistinu, sto se tice Milana, jasno mi je da kolega uzima neke izvore informacija koji mu nisu sasvim jasni pa mu cesto i komentari budu pomalo nezgrapni…
Medjutim – covjek po mom misljenu – nastupa pravilno.
Naime NE vjeruje nikome na rijec!

Tako i kolega Subaru.
Koliko sam upratio iz njegovih diskusija sa sumadincem – nema neko veliko povjerenje u Putina… (mislim da ga zove “nosferatu”)…

E sad, predpostavljam da ce se i oni javiti…
Medjutim, moje licno misljenje se polako (i vec duze vremena) formira sto se tice Putina i danasnje Rusije.
Puno…ali stvarno izuzetno puno toga je tu jos nejasnoga!

Na prijemjer ako covjek samo analizira ovaj naslov:
“…Preživio je i uzdigao se u Jeljcinovoj Rusiji koju su tijekom ’90-ih korumpirali Washington i Izrael, ali je vođa Kremlja Rusiji vratio status svjetske supersile….”
…postavice sam sebi pregrst pitanja:
1.
Apsolutna cinjenica je da je upravo Izrael financirao tadasnje/danasnje ruske “oligarhe” – koji su bukvalno za SITNIS kupovali ogromne industrijske i energetske komplekse – koje je ruski NAROD izgradio svojim zalaganjem, znojem i krvlju…
Naprosto, kao i u svim zemljama “komunistickog bloka” – niti jedan jedini stanovnik SSSRa NIJE imao novca da skupi toliko novca da preuzme bilo koju veliku kompaniju.
Uz to ZAKONOM je bilo zabranjeno da se novac za “privatizaciju” donosi iz inostranstva!
Razumljivo, za pripadnike satanisticke sekte (koja je BUKVALNO i vodila tzv “oktobarsku revoluciju”) – to NIJE bio nikakav problem.
OGROMNE kolicine “deviza” (to su u Rusiji bili US dolari) – su se slili u Rusiju, a pripadnici satanisticke sekte – prakticno preuzimaju cjelokupni prostor Rusije!
Jeljcin i banda oko njega – SVI DO JEDNOG su pripadnici sekte !!!
Ruski NAROD tj oni radnici i seljaci koje su vec jednom zidovi/cionisti (satanisti!) – PREVARILI sa “oktobarskom revolucijom” – ostaju gologuzi, a veliki dio tih godina cak i umire…od gladi! Naravno zidovski/cionisticki kontrolisana medija – to niti spominje, ali Rusi (narod) odlicno ZNAJU – ko im je dusmanin… Mnogi filmovi upravo govore o tome da je IZRAEL (SAD je samo izraelski rob i ispostava te satanisticke sekte) upravo bio glavni “menadzer” pljacke!!!
KADA DOLAZI NA VLAST – PREDSJEDIK PUTIN?
KO GA TU POSTAVLJA?
2.
Dakle na vrhuncu raspada Rusije i totalnog unistenja (dokumentovano !) od strane satanisticke sekte Izraela – na vlast dolazi PUTIN.
KO ga dovodi na tu poziciju?
Jeljcin…
ZASTO?
Covjek bi sad postavio pitanje, pa valjda zato sto su oni “oligarsi” koj su sa njim parcali Rusiju – odlucili da to bude tako.
Neko ce cak reci – Putin ih je “prevario”, jer ima dosta dokumentaraca koji upravo o tome i govore…
Dakle, Putin je “glumio” naivnog KGB sefa, izvrsavao naredjenja oligarha – sve do trenutka kad se docepao vlasti?!?!?!
Onda je promijenio plocu – i preuzeo vlast od oligarha.
Neke pohapsio, a neko protjerao…
Medjutim – cak i danas – 99% te “oligarhije” koja je pokrala nacionalna dobra Ruskog naroda – JESU pripadnici iste satanisticke sekte.
Sta vise – mnogi imaju i drzavljanstvo IZRAELA!!!
Uz to oooogroman broj pripadnika sekte (koji i danas zive i drze kljucne polozaje u RF) – imaju “specijalne veze” sa Rotschildovom satanistickom vjestackom tvorevinom Izrael…
Samim tim, a posmatrajuci i situaciju i Siriji – jasno je svakom da Rusija ima takodjer “specialne veze” sa satanistickom teroristickom tvorevinom Izrael…
I sada nam kolega sa Logicno tvrdi – ono sto tvrdi u naslovu???
Hm….
3.
Uz sve to neosporno je da je “naivni i nepoznati” sef KGB – bio poprilicno dobro pozicioniran i u SSSR…
Prakticno se i ne zna odakle potice prezime Putin…?
Pojavljuje se prviput sa njegovim dedom, koji je bio licni kuhar i Lenjina i Staljina…
Pored izuzetno “specijalnih veza” Putina sa Izraelom, mnogi ce izvuci i podatak da je Putin porieklom – zidov…
E sad, da ne bi spekulisali – naprosto procitati sta kazu IZRAELCI sami, sto je lako naci na linkovima iz IZRAELA:
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182754#.VuPDKnqp10R

Rabbi Yosef pocinje govor dobrodislice Putinu rijecima
“according to the Jewish tradition, your leadership is decided by the kingdom of G-d, King of the world, and therefore we bless you: Blessed is the One who gave of His glory to flesh and blood.”
Dakle:
“ONOG koji je dao Njegovu slavu za KRV i MESO” (!!!!!!!!!)
Pozdravom koji je rezervisan (hiljadama godina!) – ISKLJUCIVO ZA KRALJA KOJI JE ZIDOV!
.
Na kralja koji NIJE zidov – hiljadama godina se koristi pozdrav:
“…One who gave some of His glory to His creatures.”
Dakle:
“ONOG koji je dao nesto Njegove slave za Niegova STVORENJA” (!!!!!!!!!)
……..
Konacno – totalno je BEZPREDMETNO razbijati glavu nas “goyima” da li je za zidove (i satanisticku tvorevinu Izrael) Putin ZIDOV ili nije???
Naprosto – PUTIN je za Izraelce/zidove/cioniste – ZIDOV.
Tacka.
………
4.
Ja bih licno dodao i MASOVNO blejanje “ruskih naucnika” o kojekakvim “otkricima i putovanjima u Kosmos”…!!!
Sve besmislica za besmislicom.
Dakle, premda Putin i Rusija sa trenutnih pozicija – predstavljaju totalnu POZITIVU zlocinima satanistickog/cionistickog “demokratkog Zapada” – NE MOGU se oteti dojmu da iza toga stoji jos jedna VECA zidovska/cionisticka prevara.
Od prilike kako je bilo sa “pozitivom” Pariske Komunue/Francuskih revolucija/Oktobarske revolucije/pa i nase “SFRJ revolucije”…..
Sve na pocetku izgleda “divno”….
Medjutim nda duze staze – ISTI ljudi (ili NEljudi) – stoje iza scene i manipuklisu jedne protiv drugih!!!

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije
Reply to  istrazuj

@Istražuj – slutim da je tvoja analiza 99 posto točna.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Histrion

Histrion @ slažem se, dokaz da čovjek razmišlja svojom glavom itekako pronicljivo. Svaka mu čast i tim više rado pročitam sve njegove komentare.

Miki
Gost
Miki
1 godina prije
Reply to  istrazuj

@Subaru jako zanimljiv komentar 🙂

Boris
Gost
Boris
1 godina prije

Ne samo da je logično nego je istinito.

neznanac
Gost
neznanac
1 godina prije

I to bi bio jedini način na koji bi se Iran mogao nagovoriti da ne razvija nuklearni program ..
Bojim se da će Rusija morati povući ovakav potez

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije

to vrijeme je proslo!! sad i najveci optimisti u to ne vjeruju.

Kongo kinta kunte
Gost
Kongo kinta kunte
1 godina prije

Putin je karakter,covjek,presjednik,Tzar i vec ruska legenda. Drzi rijec i obecanje. Rekao je da ce svakom jihadistu pomoci brzo doci do stvoritelja. To i radi pa zasto se ameri ljute na efikasne ruse ako i ameri kao ratuju protiv jihadista….mozes misliti kako ratuju . Nema vise nafte gratis.

Max
Member
Max
1 godina prije

Mudar čovjek ovaj Paul Craig Roberts. Mudro istinu zbori.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

“Ubojstvo … Qassema Sulejmanija, … doista jednog od rijetkih vođa u povijesti u svijetu, okaljalo je Trumpovo predsjedništvo …”

Okaljano je i prije. Kad je rekao: ” I like oil”. Ukradenu Sirijsku naftu.
Dakle, lopov i ubojica.
To što mu je Pompeo (a i ona Gina), bez sumnje, ispričao laži, nebitno je.
Ubiti generala zemlje s kojom nisi u ratu (pregovarača !), na teritoriju 3. zemlje… Isil…raspoloženje se opisuje sa “gloating”…
Čak su se sjetili usporediti to sa ratovima Bizanta i Perzije…a koji su koristili prvim muslimanima.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

A zašto bi Putinu i Rusiji trebali vojni savezi?
Oni su usmjereni na obranu Rusije
Osim toga imaju loša iskustva s vojnim savezima.
K tome:
Vojni savezi su privremeni,
Tko kaže da moraju biti – javni? 😊

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Lucija

@Luce :
Milu bi bila mila
i dobra ponuda od Varšavskog pakta ?

Davor
Gost
Davor
1 godina prije

Slagalica je pri kraju…Rusija je Kralj Sjeverni. Prije nego UN dobije vlast na “jedan sat”(otkrivenje 17poglavlje)vrlo kratko vrijeme kao Svjetska Vlada,prije UNa, svijetu će se kao lider nametnuti Kralj Sjeverni/Rusija,tako je prorečeno u Bibliji(Danijel 11:40-45) ,tako mora biti…

Crodaemon
Gost
Crodaemon
1 godina prije

Jel autor imao erekciju dok je ovo pisao?

Amater
Gost
Amater
1 godina prije

Analiza odlična ….Suprotnosti ogromne … sujeta prevelika … veliki rat neizbježan … povoddddd kao i više puta dosada bezvezan ….

Mumin(ovic)
Gost
Mumin(ovic)
1 godina prije

Nermine, babi se snilo sto joj bilo milo.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik