Vrijeme je da Putin preuzme inicijativu i svijet spasi od SAD-a i Izraela

Vladimir Putin
134 komentara

Vladimir Putin je najimpresivniji je lider na svjetskoj pozornici. Preživio je i uzdigao se u Jeljcinovoj Rusiji koju su tijekom ’90-ih korumpirali Washington i Izrael, ali je vođa Kremlja Rusiji vratio status svjetske supersile.

Uspješno se borio protiv američko-izraelske agresije na Južnu Osetiju i Ukrajinu, vrativši na zahtjev Krima ovu rusku provinciju natrag u matičnu Rusiju. Tolerirao je beskrajne uvrede i provokacije iz Washingtona i njegova carstva bez recipročne reakcije. S pozicije sile je pomirljiv i mirotvorac. On zna da se američko carstvo temelji na aroganciji i lažima i da propada ekonomski, socijalno, politički i vojno.

On razumije da rat nije ruski interes.

Ubojstvo od strane Washingtona Qassema Sulejmanija, velikog iranskog vođe, doista jednog od rijetkih vođa u povijesti u svijetu, okaljalo je Trumpovo predsjedništvo i stavilo naglasak na Putina. Pozornica je spremna da Putin i Rusija preuzmu svoju vodeću ulogu u svijetu.

Ubojstvo Sulejmanija od strane Washingtona je kriminalno djelo kojim bi mogao započeti Treći svjetski rat, baš kao što je ubojstvo austrijskog nadvojvode pokrenulo Prvi svjetski rat.

Samo Vladimir Putin i Rusija, uz pomoć Kine, mogu zaustaviti ovaj rat, kojeg je Washington pokrenuo. Putin je shvatio da je destabilizacija Sirije od strane Washingtona i Izraela bila usmjerena da destabilizira Rusiju. Bez upozorenja, Rusija je ušla u  Sirijsku Arapsku Republiku, pobijedila je snage koje financira Washington i vratila stabilnost u Siriji.

Poraženi, Washington i Izrael odlučili su zaobići Siriju i izvršiti napad na Rusiju izravno preko Irana. Destabilizacija Irana služi i Washingtonu i Izraelu. Za Izrael, iranska smrt znači kraj podrške Hezbollahu, libanonskoj vojsci koja je dva puta porazila izraelsku vojsku i spriječila izraelsku okupaciju južnog Libana. Za Washington, smrt Irana omogućava oporavak i uskrsnuće „džihadista“ koje podržava CIA, koji mogu destabilizirati Rusiju.

Osim ako se Putin ne povinuje američkoj i izraelskoj volji, nema drugog izbora nego da blokira bilo kakav izraelski i napad Washingtona na Iran. Najlakši i najčišći način da Putin to učini je da objavi kako je Iran pod zaštitom Rusije.

Ova bi zaštita trebala biti formalizirana u sporazumu o uzajamnoj obrani između Rusije, Kine i Irana, možda i s Indijom i Turskom kao članicama.

Vladimiru Putinu je to teško učiniti jer su nesposobni povjesničari uvjerili Putina da su vojni savezi uzrok ratova. Ali takav bi savez spriječio rat.

Ni luđački zločinac Netanyahu, ni ludi američki neokonzervativci, čak i ako bi bili potpuno pijani ili obmanuti, ne bi objavili rat Iranu, Rusiji i Kini, još ako bi bili uključeni u savez s Indijom i Turskom. To bi značilo smrt Amerike, Izraela i bilo koje europske zemlje dovoljno glupe da sudjeluju u napadu.

Ako se Putin ne može osloboditi utjecaja nesposobnih povjesničara, koji zapravo služe interesima Washingtona, a ne Rusije, ima i druge mogućnosti. Može umiriti Iran davanjem Islamskoj Republici najbolje ruske sustave protuzračne obrane, s ruskim posadama za obuku Iranaca, čija bi prisutnost služila kao upozorenje Washingtonu i Izraelu da je napad na iranske snage istovremeno i napad na Rusiju.

Nakon što to učini, Putin može inzistirati na posredovanju. To je njegova uloga, jer nema više nikoga tko bi imao veću moć, utjecaj i objektivnost za posredovanje. Putinov cilj nije toliko spasiti Iran koliko izvući Trumpa iz izgubljenog rata koji bi uništio i samog Trumpa. Naravno Vladimir Putin bi mogao odrediti njegovu cijenu.

Na primjer, Putinova cijena može biti oživljavanje ugovora INF i START, dva sporazuma koji ograničavaju i uklanjaju balističke projektile s granica NATO pakta i Ruske Federacije. Putin bi tako bio u situaciji da traži sve što poželi.

Iranske rakete mogu potopiti bilo koji američki brod u blizini Irana. Kineske rakete mogu potopiti bilo koju američku flotu bilo gdje u blizini Kine. Ruske rakete mogu potopiti američku flotu bilo gdje u svijetu. Istovremeno, sposobnost Washingtona da projicira svoju moć na Bliski istok je ravna nuli, pogotovo sada kada svi, šiiti i suniti i bivše marionete Washingtona svim srcem mrze Amerikance.

State Department bi morao naložiti Amerikancima da napuste Bliski istok.

Kako se Washington može smatrati silom na Bliskom istoku kad tamo nijedan Amerikanac nije siguran? Naravno, Washington je u svojoj aroganciji glup, a  Putin, Kina i Iran to moraju uzeti u obzir. Glupa vlada sposobna je uništiti ne samo sebe, već i druge. Dakle, za Putina postoje rizici, ali i rizici koje Putin ne može preuzeti.

Ako se Washington i Izrael odluče pokrenuti napad na Iran, Izrael će vjerojatno provesti „false flag“ operaciju i potopiti američki ratni brod i za to okriviti Iran. I tako će se Rusija naći u ratu. Stoga je bolje da je inicijativa u Putinovim rukama. Za svijet i život na Zemlji bolje je da na čelu svijeta bude Rusija, piše  nego što je zadužena Rusija, piše Paul Craig Roberts u kolumni koju je objavio na svom blogu 4. siječnja.

Paul Craig Roberts je liberalni ekonomist i bivši zamjenik ministra u upravi Ronalda Reagana, danas vrlo oštar neovisni analitičar geopolitičkih scenarija.

Paul Craig Roberts

CIA
Pretplatiti se
Obavijesti o
134 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
4 godine prije

Ne znam kud se svima žuri u treći svjetski rat.. Treći svjetski rat vam je sigurica , neodgodivo.. Jedini još možemo odigrat par da isti ne bude u naš vakat.. Osim ako već nije hora..

preseren3
4 godine prije

Poanta je “uz pomoč Kine”.
Premalo se ovdje naziva Kinu. Jer, ako bi Putin stao na branik pred ludim zapadom, Kina bi bila uvređena…
SAMO UZ SARADNJU, DIOBU ZADATAKA, nešto takvo bi bilo moguče…. Nije Kina patuljak, pa da služi interesima Rusije.
Jest Putin genije, a ništa manji nije ni Xi…
Jedino što Putin vrlo dobro zna, a Roberts ne, izgleda, ne istrčava se pred rudu…
Samo polako, na tanane…

Sion
4 godine prije

Nema spasenja koje dolazi od čovjeka.
Ovaj svijet će propasti, a novi će podignuti Gospodin Isus Krist.

Stjepan Vujec
4 godine prije

Vrlo vjerodostajna analiza, te ako je netko zavrijedio nagradu za mir u svijetu onda je to svakako GOSPODIN PUTIN, naravno ne nobela jer to se dodjeljuje lažnim mirotvorcima.

Sparkling
4 godine prije

Naslov je dobar ali daljnje objašnjenje u tekstu je nerealno barem u neko dogledno vrijeme. Nisu se stvorili još (kao prvo ekonomski) uvjeti da bi netko drugi preuzeo kako Vi kažete inicjativu i bio novi predvodnik (nadam se pravednijeg) društvenog poretka na globalnoj razini. Zadnjih nekoliko god. stvari koje se događaju nam govore da se nešto mijenja ali hegemon je još isuviše snažan da se u kratkom roku nešto bitno promijeni. Kao prvo ako netko želi preuzeti inicjativu, onda taj isti trba dati do znanja onom drugom da če “dobiti po tikvi” bude li se previše opirao. Alat za takvo nešto postoji, ali dali postoje uvjeti da se takvo nešto provede, e to je veliko pitanje. Moje je mišljenje da “imperija” polako gubi globalni utjecaj, no međotim proces bi mogao biti kratak s nekim velikom ratnim sukobom ili dugotrajan s nekim razmakom između 20-30 god.
LP

American_dreams
4 godine prije

Merkel je jucer posjetila nestasnog kagebeovca u Moskvi, gdje ga je podsjetila na obaveze i ugovore kojih se kao i obicno ne pridrzava, posebno onih koji se ticu Ukrajine, Bliskog istoka odnosno Libije, Sirije, Irana.Merkel ga je diplomatskim rjecnikom jos jednom zamolila da se prestane sluziti kgb metodama i zaplotnjackim igricama, kada je u pitanju globalna politika. Na konferenciji za novinare Putin je stajao prilicno pokislo kraj mame Merkel,pokusavajuci zadrzati svoj zagonetni Mona Lisa smijesak na licu.Nakon sto je saslusao sto mu mama Merkel ima za kazati,obecao je da ce podrzati Njemacku inicijativu za Libiju,da ce poceti aktivno i konstruktivno raditi na potpisanim ugovorima u vezi Ukrajine, kazao je takodjer da ce pokusati posredovati kod svojih prijatelja u Turskoj, Siriji , Libiji ,Iranu…. te ih nagovoriti na kompromisna rjesenja u interesu svih strana u sukobu. Mama Merkel je zauzvrat obecala da ce Njemacka i EU, Sjeverni tok 2 uspjesno finalizirati,… Čitaj više »

Davor drugi
4 godine prije

Kolumna je od prilike, spisak želja njenog pisca.Više je nego iluzorna usporedba ubojstva generala Sulejmanija, kao mogućim povodom za treći svjetski rat, sa Sarajevskim atentatom. I sama pomisao da bi USA imala potrebu da uništi Iran i Siriju prije nego što krenu na Rusiju, sa svih strana gledišta od političkog (destabilizacije) pa do vojnog (uništenja), više je nego glupa. Ukoliko USA i krene vojno na Irak, pretpostavke za takav napad su jako velike pošto su iz USA poslali jasan signal da im nikada neće dopustiti proizvodnju nuklearnog naoružanja, po pitanju vojne pomoći Iranu i uključivanja Rusije u direktan sukob, je ravan nuli. Ne zbog cijelog Irana, a kamoli zbog jednog njenog generala napoleonskih vrijednosti. Na kraju, kakvu konkretnu korist bi imala USA od uništene Rusije, pa slomom SSSR imali su je na tanjuru da s njom čine sto hoće. Po dolasku Putina na vlast, nisam sad točno siguran, mislim krajem… Čitaj više »

Bezuhov
4 godine prije

P C Roberts iscrtava skicu multipolarnog sveta savrseno precizno i objektivno. U ovom casu Putin ima prilicno komplikovanu misiju : ” Saving Private Tramp ” zelimo li u buducnosti imati, koliko toliko, reformirane USA. Gotovo je neizbjezno rusko mesanje u americke izbore

Koji Izrael
4 godine prije

Ma ima dva ( 2 ) Izraela
– katolicki
i
– jevish-jevrejski

Ana
4 godine prije

Tocno!

ad astra
4 godine prije

Cijeli članak je prilično nerealan i tendenciozan. “Vrativši na zahtijev Krima ovu rusku provinciju…” koliko je ovo iskrivljena stvarnost.Vratimo se u vrijeme Jugoslavije i probajmo primjeniti ovaj postulat na ona vremena, “Mađarska je na zahtijev Mađara koji žive u Jugoslaviji, vratila mađarske krajeve natrag pod maticu Mađarsku”. Ajmo dalje, Sulejmani, nije li taj lik imao svoje prste i u ratu u BiH. Po kojoj je osnovi došao tamo? Putin bi trebao uzeti pod zaštitu Iran! Zašto? Sve u svemu jedan jako čudan članak s kojim se opet daje neopravdano velika važnost Putinu i Rusiji. Po tko zna koji put ponavljam da Rusija nema nikakvu značajniju snagu do li nuklearnu vojnu moć. Da li će doći do uporabe nuklearng oružja u nekim normalnim uvjetima? Sumnjam i mislim da su svi svijesni da bi to bio kolaps svijeta. Znači, Rusija mora na svijetskoj sceni igrati na druge karte. Pitanje je koje? Ruski… Čitaj više »

Xon
4 godine prije

Ne znam odakle ova ideja da je Putin okružen “nesposobnim povjesničarima”. Nedavno je, na sastanku ZND-a, pokazao da jako dobro poznaje povijest i da je okružen sposobnim povjesničarima (jer pretpostavljam da nije osobno proveo tjedne u arhivima i izvlačio dokumente koje je predstavio). Što se tiče saveza, mislim da se ne mora sve formalno objaviti da bi bilo jasno o čemu se radi. Nedavna zajednička vojna vježba Irana, Kine i Rusije je bila jasna poruka kako stvari stoje. Formaliziranje nekakvog vojnog saveza bi samo vezalo ruke Rusiji, jer bi tada bili osuđeni na ispunjavanje nekih unaprijed određenih scenarija, čime bi izgubili kontrolu nad eskalacijom i deeskalacijom situacije. Vojni savezu su u prošlosti bili upravo takvi mehanizmi (ne uzroci!) koje su koristile određene interesne skupine da iniciraju ratove. Takve zamke treba izbjegavati i mislim da je svaki povjesničar koji je to (eventualno) predložio Putinu sasvim kompetentan. Jasno je također da svijet… Čitaj više »

Weteran
4 godine prije

Tekst obiluje amaterizmom i elementarnim nepoznavanjem Sistema!?
Sam naslov teksta je zbunjujući?!
Koji to “svet” treba Vladimir da spasava od Izraela?
Koji to “svet” treba Vladimir da spasava od SAD?
Prvi kome treba neka pomoć jesu SAD?
Treba pomoći SAD da se odlobodi Okupator!?
Biće tada svima lakše! Treba gurati Donalda!
A da ne govorim da su Moskva i Izrael “nokat i živac”! I da Moskvi više vredi Izrael sa deset miliona ljudi, nego više stotina miliona koji su susedi Izraelu.
Kimove rakete, ako polete, ruši Moskva!
Iranske rakete, ako polete, ruši Moskva!
Mnogi ne razumu reči, kada Vladimir kaže: PARTNERI !

Alex
4 godine prije

Kinezi nisu nikada bili agresivna sila u povijesti…Sami sebi dovoljni,čekat će da se dugi pokolju… tako im je probitačnije.

Ive
4 godine prije

Najveci smutljivac na svjetskoj politickoj sceni je IZRAEL a najarogantnija sila je USA, kako prekinuti tu ljubav smutljivca i arogantnoga.

shumadinac
4 godine prije

“Vladimir Putin je jedini koji bi mogao zaustaviti…” Očekivao sam više od Robertsa, ako ne zbog pameti onda bar zbog iskustva. Putin bi mogao biti gospodar situacije ako bi imao toliko superiorno oružje da zaštiti svoje stanovništvo i sva ostala koja bi mogla biti ugrožena. Pri tome ne mislim da bude sigurna pobeda u potencijalnom ratu već da ne postoji mogućnost žrtava na njihovoj strani – dakle nemoguće. Putin ima ravnopravno oružje američkom i to je to. Zajednička odbrana Rusije, Kine i Irana i dalje nije garancija da bi na američki napad na Iran Moskva pokrenula masovni nuklearni udar na SAD. Dakle, opet bi bio proxy rat bez obzira što bi učestvovali veliki – na nesreću malih. Kao i uvek, ključeve rata drži onaj ko rat želi. Jedini ko bi mogao sprečiti rat je stanovništvo SAD-a ali je za to šansa na nivou statističke greške. Iz mnogo puta objašnjivanih razloga.… Čitaj više »

Rony
4 godine prije

A tko ce nas spasiti od Putina?

istrazuj
4 godine prije

Eh… Upravo ovakvi clanci me ne samo iznenade, nego cak i snazno natjeraju da pocnem razmisljati “alternativno”… Evo ovdje na diskusiama ima kolega kojeg drugi zovu “Subaru” i jedan iz Ceske koji se zove Milan cini mi se… … Uistinu, sto se tice Milana, jasno mi je da kolega uzima neke izvore informacija koji mu nisu sasvim jasni pa mu cesto i komentari budu pomalo nezgrapni… Medjutim – covjek po mom misljenu – nastupa pravilno. Naime NE vjeruje nikome na rijec! … Tako i kolega Subaru. Koliko sam upratio iz njegovih diskusija sa sumadincem – nema neko veliko povjerenje u Putina… (mislim da ga zove “nosferatu”)… … E sad, predpostavljam da ce se i oni javiti… Medjutim, moje licno misljenje se polako (i vec duze vremena) formira sto se tice Putina i danasnje Rusije. Puno…ali stvarno izuzetno puno toga je tu jos nejasnoga! Na prijemjer ako covjek samo analizira ovaj… Čitaj više »

Boris
4 godine prije

Ne samo da je logično nego je istinito.

neznanac
4 godine prije

I to bi bio jedini način na koji bi se Iran mogao nagovoriti da ne razvija nuklearni program ..
Bojim se da će Rusija morati povući ovakav potez

imalijosnade
4 godine prije

to vrijeme je proslo!! sad i najveci optimisti u to ne vjeruju.

Kongo kinta kunte
4 godine prije

Putin je karakter,covjek,presjednik,Tzar i vec ruska legenda. Drzi rijec i obecanje. Rekao je da ce svakom jihadistu pomoci brzo doci do stvoritelja. To i radi pa zasto se ameri ljute na efikasne ruse ako i ameri kao ratuju protiv jihadista….mozes misliti kako ratuju . Nema vise nafte gratis.

Max
4 godine prije

Mudar čovjek ovaj Paul Craig Roberts. Mudro istinu zbori.

Lucija
4 godine prije

“Ubojstvo … Qassema Sulejmanija, … doista jednog od rijetkih vođa u povijesti u svijetu, okaljalo je Trumpovo predsjedništvo …”

Okaljano je i prije. Kad je rekao: ” I like oil”. Ukradenu Sirijsku naftu.
Dakle, lopov i ubojica.
To što mu je Pompeo (a i ona Gina), bez sumnje, ispričao laži, nebitno je.
Ubiti generala zemlje s kojom nisi u ratu (pregovarača !), na teritoriju 3. zemlje… Isil…raspoloženje se opisuje sa “gloating”…
Čak su se sjetili usporediti to sa ratovima Bizanta i Perzije…a koji su koristili prvim muslimanima.

Lucija
4 godine prije

A zašto bi Putinu i Rusiji trebali vojni savezi?
Oni su usmjereni na obranu Rusije
Osim toga imaju loša iskustva s vojnim savezima.
K tome:
Vojni savezi su privremeni,
Tko kaže da moraju biti – javni? 😊

Davor
4 godine prije

Slagalica je pri kraju…Rusija je Kralj Sjeverni. Prije nego UN dobije vlast na “jedan sat”(otkrivenje 17poglavlje)vrlo kratko vrijeme kao Svjetska Vlada,prije UNa, svijetu će se kao lider nametnuti Kralj Sjeverni/Rusija,tako je prorečeno u Bibliji(Danijel 11:40-45) ,tako mora biti…

Crodaemon
4 godine prije

Jel autor imao erekciju dok je ovo pisao?

Amater
4 godine prije

Analiza odlična ….Suprotnosti ogromne … sujeta prevelika … veliki rat neizbježan … povoddddd kao i više puta dosada bezvezan ….

Mumin(ovic)
4 godine prije

Nermine, babi se snilo sto joj bilo milo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI