Vulkan na St. Vincentu: Evakuisati se mogu samo oni vakcinisani protiv COVID-19

Vulkan
59 komentara

Čini se da odluka nije premijerska, već su je donijele susjedne ostrvske države Barbados, Grenada, Antigva i Sveta Lucija.

Samo oni koji su primili vakcinu protiv COVID-19 moći će bezbjedno da se evakuišu sa St. Vincenta nakon što je u petak eruptirao vulkan La Soufriere na toj karipskoj ostrvskoj državi, rekao je premijer Ralph Gonsalves na konferenciji za medije u subotu.

Na konferenciji za štampu lica vidno oblivenog suzama, vincentijski premijer je objasnio da su se brodovi za krstarenje dobrovoljno prijavili da prevezu stanovnike ostrva do obližnjih karipskih ostrva radi skloništa, ali da će ukrcati samo vakcinisane ljude.

“Glavni medicinski službenik identifikovao bi osobe koje su već vakcinisane kako bismo ih mogli odvesti na brod”, rekao je novinarima.

Objasnio je da brodovi za krstarenje “nemaju dovoljno osoblja” da zadrže ljude na brodovima, ali mogu da ih prevoze.

Čini se da odluka nije njegova, već su je donijele susjedne ostrvske države Barbados, Grenada, Antigva i St. Lucija, rekavši da će prihvatiti samo potpuno vakcinisane izbjeglice.

U ovoj ostrvskoj državi živi oko 100.000 ljudi.

Prošlog četvrtka zemlja je počela da preduzima mjere predostrožnosti i naredila je evakuaciju domova u sjevernim djelovima ostrva zbog mogućeg rizika da La Soufriere eruptira.

Vulkan je mirovao od 1979. godine, a njegova posljednja erupcija prouzrokovala je štetu od oko 100 miliona dolara. 1902. godine u erupciji je poginulo preko 1.000 ljudi.

Erupcija u petak proizvela je pepeo i dim i zavila okolno područje u skoro potpunu tamu, brišući jarko jutarnje sunce, rekao je svjedok, koji je izvjestio da je čuo eksploziju u obližnjem selu Rose Hall.

Manje eksplozije nastavile su se tokom cijelog dana, rekla je Erouscilla Joseph, direktorka Seizmičkog istraživačkog centra Univerziteta Zapadne Indije, dodajući da bi ovakva aktivnost mogla trajati nedjeljama, ako ne i mjesecima.

„Ovo je samo početak“, rekla je.

Procijenjeno je da stub erupcije dostiže 10 km. (6 milja) visoko, rekao je centar za seizmička istraživanja. Pad pepela mogao bi pogoditi Grenadine, Barbados, St. Luciju i Grenadu.

Lokalni mediji posljednjih dana takođe izvještavaju o pojačanoj aktivnosti sa planine Pelee na ostrvu Martinik, koje se nalazi sjeverno od St. Vinsenta iza St. Lucije.

cjepivost. vincentvakcinaVulkan
Pretplatiti se
Obavijesti o
59 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Metabaron
2 godine prije

Zamisli ti to pokvarenjastvo -vakcinirani naprijed , ostali stoj !
Vakciniranu telad , prepunu otrova i tko zna cega i prakticki vec osudjenu na smrt TREBA spasavati kako bi sirili dalje otrov koji su im ustrcali a zdrave ljude treba ostaviti da umru .

Ma kakvi protesti , kakve peticije , ljudi moji , za manje od godinu dana to ce biti otvoreni rat !

Umpah Pah
2 godine prije

A potvrda od vulkanizera ?
O ljudskim pravima ?

2 godine prije zadnji put uredio Umpah Pah
JumpingJackFlash
2 godine prije

Neofašizam na djelu…

mirko
2 godine prije

Uzas!

bauštelac
2 godine prije

dokle ovo ludilo ide zbog prehlade idu u sigurnu smrt onaj koji preživi koji se nadiše pepela reći će mu da ima koronu da mora na respirator ovakav scenarij nebi ni edgar alan napisao

ledeno doba
2 godine prije

“Čini se da odluka nije njegova, već su je donijele susjedne ostrvske države Barbados, Grenada, Antigva i St. Lucija, rekavši da će prihvatiti samo potpuno vakcinisane izbjeglice.”
————–
odluku su donijeli oni sa repovima i zmijskim račvastim jezicima, a sjede u FED-u

ipak, sve ove vijesti mi više liče na propagandnu kampanju za vršenje pritiska na cjepljenje

A neg.
2 godine prije

Tako to ide. Penzićima će reć ne može penzija bez pikice, šljalerima nema plaće bez iglice, socijala-cijepite se našim koktelom ljubavi, registracija auta može ali bla bla bla…

Puž
2 godine prije

Prirodna nepogoda te strefi ali ti niko neće pomoći zato jer nisi htio primati gensku terapiju?
Pa to je strašno jebote! G R O Z N O

Slonica
2 godine prije

Sigurnost erupcije veća je od rizika cjepiva..
Ili je obrnuto

kurcoje prcović
2 godine prije

Ne nadam se vec godinama nicemu od ljudskog roda, ali priznajem da ovolik stupanj anesteziranog idiotizma i svojevoljnog mazohizma ipak nisam ocekivao, te za razliku od mnogih uopce ne mislim da ce se razviti ikakav otpor osim virtualnog

Preživjeli
2 godine prije

ajčicu am ebem ašističku. Ovaj puta nećete ni stići do Nurnberga nego ćemo vama ukrašavati bandere na putu do njega.

Robert
2 godine prije

Koji je ovo vrag Filipoviću. Što je to vakcinisati se i evakuisati se? Koji vragggg? Kad se lijepo cijepiš onda se možeš i evakuirati!

tedi
2 godine prije

Ovo je ludilo,pandam 1942g Hitler je u punom pogonu,marsira uglacanim cizmama strojevnim korakom.
Partizani u diverzante,jbt.kako se povijest ponavlja.
Proleteri,a jesmo gologuzija,ali jos nam nije doslo do mozga, svih zemalja ujedinimo se.

magi
2 godine prije

Kako su se digli visoko oholost i idiotizam 😡samo sto sve ima svoj kraj Bogu hvala

Siniša
2 godine prije

Da li se iko može sjetiti da li je ljudsko društvo ikada za svoga vakata bilo humano!!??

ergver56t34t34hghg
2 godine prije

ne nasjedajte…većina tih otočana ima vlastite čamce a okolne banana državice nemaju policijskih snaga da naprave nekakav kontrolni koridor….to je sve na papiru

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI