fbpx

Washington priznao „Armenski genocid“ – Turska ogorčena i najavljuje odgovor

Genocid na armenima

Turski parlament će reagirat će na usvajanje rezolucije američkog Zastupničkog doma kojom se priznaje „Armenski genocid“ u Osmanskom Carstvu, izjavio je turski predsjednik Erdogan.

“Ova rezolucija je beskorisna. Turska to ne priznaje”, rekao je kratko turski predsjednik Erdogan, nakon čega se očekuje odgovor turskog parlamenta na rezoluciju. Kakav će on biti, to je teško pretpostaviti, ali je Ankara ranije u svojim odgovorima tražila određeni reciprocitet.

Američki Zastupnički dom je u utorak usvojio rezoluciju kojom se priznaje genocid nad Armencima u Osmanskom Carstvu. Nakon toga je američki veleposlanik pozvan je u tursko ministarstvo vanjskih poslova u Ankari na konzultacije.

CNN javlja kako je Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio rezoluciju kojom su masovna ubijanja Armenaca u Osmanskom Carstvu od 1915. do 1923. proglašena genocidom, a potom je podržao i uvođenje sankcija Turskoj zbog Sirije.

Američki veleposlanik u Turskoj David Satterfield pozvan je u ministarstvo vanjskih poslova u Ankari. Razlog poziva su usvajanje rezolucije o priznavanju genocida nad Armencima i prijedlog zakona o uvođenju sankcija Turskoj zbog njezine ofenzive u sjevernoj Siriji, izvijestila je novinska agencija Anadolu.

Iako pravno neobvezujuću rezoluciju o Armeniji u Zastupničkom domu, koji je pod kontrolom demokrata, ranije je osudilo tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Turska odbacuje korištenje izraza genocid za opisivanje masovnog protjerivanja i ubojstva 1,5 milijuna Armenaca u Osmanskom Carstvu tijekom Prvog svjetskog rata. Ankara navodi kako je rezolucija “očigledno dizajnirana i  objavljena za unutarnju uporabu, te da je lišena bilo kakve povijesne ili pravne osnove i predstavlja politički korak bez značenja”.

Ankara također kritizira prijedlog zakona o sankcijama koji pogađa turske visoke dužnosnike i oružane snage, koja nikako “nije u duhu NATO saveza”.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu također tvrdi da je usvajanje rezolucije “osveta Ankari zbog vojne operacije protiv sirijskih Kurda, započete prije dva tjedna“, iako su se i Trump i Erdogan složili oko operacije i davanja roka Kurdima za povlačenje, što je na kraju iskoristila Rusija da dodatno proširi uvjete primirja i sjeveroistok Sirije vrati pod kontrolu Damaska. U tom smislu, sankcioniranje Turske od strane Kongresa nije u skladu s politikom Bijele kuće. Barem ne onom službenom.

“Rezolucija, koja je očito napravljena i prihvaćena za domaću potrošnju, lišena je bilo kakve povijesne ili pravne osnove. Osim toga, rezolucija nije pravno obavezujuća i predstavlja besmislen politički korak. Ova sramotna odluka onih koji mijenjaju povijest u političke svrhe je za našu vladu i za naš narod ništava“, poručio je ministar Cavusoglu.

Prema službenom stajalištu Ankare, između 300 i 500 tisuća Armenaca je umrlo od 1915. do 2023., ali većinom zbog „nemira tijekom Prvog svjetskog rata“. Podsjetimo da su važnu ulogu u etničkom čišćenju jugoistočne Turske odigrali i Kurdi, ali kako oni nemaju svoju državu ili entitet koji bi bio pravni sljednik kurdske zajednice iz tog vremena, nikada se nisu morali suočiti s optužbama za etničko čišćenje i genocid, iako aktualne kurdske vođe priznaju tu sramotu svog naroda i ispričali su se Armeniji za svoje sudjelovanje u „Armenskom genocidu“.

Brojni parlamenti, uključujući francuski, njemački, talijanski, ruski i kanadski, priznali su genocid nad Armencima.

Ranije je američki Kongres u usvajanju takve rezolucije blokirala zabrinutost da bi takva rezolucija mogla dodatno zakomplicirati odnos s važnim saveznikom u NATO paktu. Nakon ove odluke, ali još više zbog sankcija kojima se kažnjava tursko gospodarstvo, ponovno se otvara pitanje kakvog smisla ima ostanak Turske u Sjevernoatlantskom savezu?

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
50 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
RoPe
Gost
RoPe
11 mjeseci prije

Sada neka turci donesu rezoluciju o genocidu nad Indijancima i kvit su. 🙂

octopus
Member
Famed Member
octopus
11 mjeseci prije

I o vraćanju New Mexica i Texasa vlasnicima Meksikancima….:-))

DažBog
Gost
DažBog
11 mjeseci prije

Zasto samo Turci?

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
11 mjeseci prije

Prvi genocid u povijesti su napravljeni na Americkom tlu.Konkvistadori a zatim i kauboji pobi zatvori u rezervate…….

Koča Popović
Gost
Koča Popović
11 mjeseci prije

Istine radi, a to je napisao i autor ovog teksta, većinu ubijenih Armenaca izvršili su etnički Kurdi! Opet za račun Turske.

iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
Gost
iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
11 mjeseci prije

Pošto je prošlo stotinu godina od tog događaja koji organiziraše oni koji sada osudiše turkeše svoje stare vazale moguća je i osuda kauboja za genocid nad indijancima od onih koji su poslali bijelo smeće da to napravi ali samo onda kad čemerika bude u slobodnom padu jedno sto godina ostavljena i odbačena jer je poslužila svrsi isto kao što je to slučaj sa današnjom Turskom. Turcima će uvaliti kurde kao problem da ih rasture a nježnik će odraditi to najbolje, turci jedno dvoje djece a kurdi do petero, imali smo slićan slućaj i kod nas. Turskoj budučnost nije naklonjena jer se nalazi na teritoriju koji je predviđen da bude ono grosse između Nila i Harkova. Najsmješnije je od toga da ataturka i ekipu i dalje slave turci kao u čemerici fašingtona i ekipu a oba ispala iz iste čkepi ali oni čisti a narod kojeg su nahuškali ne valja a tamo u Hagu sude po zapovjednoj odgovornosti. Tako je to kad si zaštićeni projekt tame pa iako si bio na čelu nekog projekta u povjesnim knjigama te veličaju a ostale kude.

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

Bez Atatürka ne da ne vi bilo moderne Turske, nego vjerojatno uopće ne bi bilo Turske.

iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
Gost
iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
11 mjeseci prije

Uvjerenje o istinitosti službene povjesti navodi mozak na krive zaključke, tek kad subjek koristi svijest a ne programiranu podsvjest počinje sagledavati svijet oko njega kakovi zaista jeste.

Z.A.
Gost
Z.A.
11 mjeseci prije

Svidja mi se ovo sto si napisao i nije podrska tebi na Lucijin komentar jer sam njoj dao plus. Jer ova tvoja konstatacia po meni je srz svega.

iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
Gost
iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
11 mjeseci prije

Dok čovjek ne progleda stavljajuči one naoćale iz filma ostaće slijep u mraku tame. Autopilot podsvjesti koristi 95 posto zemljana a podsvjest je uvijek programirana knjigama, školom, tv-om filmovima, tiskom, radiom, glazbom, obrazovanjem općenito, kulturom, nekulturom, spisak sredstava za programiranje je podugačak a sav spisak je u jednim rukama.

Z.A.
Gost
Z.A.
11 mjeseci prije

Znas ti znas…. Ja se pokusavam ubacit medju tih 5% ali nije to bas lako ko da dizes Mont Everest…. Samo sam misljenja da je procenat jos manji.

iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
Gost
iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
11 mjeseci prije

U pravu si, manji je.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
11 mjeseci prije

Své to ima za cilj rusenje nato snaga i odlazak Turské iž toho saveza.Znaci,prosec řízení oko likvidacije Nato snaga o kojima sám pisao ide punom parom.Turska Kao jedná od najacih država u Natu ce otici a slijedi preformacija nato snaga.Uz to svima izgleda dá Amerika od švih stvara neprijatelji.Stvari, preformacija amerike i rusenje njene hegemonije u svijetu.Sve té procese třeba prepoznati.

Vladimir
Gost
Vladimir
11 mjeseci prije

Trump objasnjava Khazarima da je nemoguce vratiti Khazarsku drzavu na danasnji teritorij Ukraine. Nato vise nicemu ne sluzi. Porosenko, Zelenko i ostali ce pricekati jos 1000 godina.

iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
Gost
iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
11 mjeseci prije

Oni su hazariju cvaj već stvorili samo što to radikalni ukri ne kuže, hram za šnersona zgotovili i čekaju ukazanje.

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

Vladimir
? Naprotiv, vidim da im dobro ide s tim…koliko će samo Ukra otići od hladnoće ove zime? Kao da glad nije dovoljna…
Predsjednici, prmijeri, ali i većina u parlamentu…
Izrael financira ukrajinske naciste…
Drugo.
Svijet uvjeren već, tako smo i mi na ovom portalu svakodnevno uvjeravani, da im to, moš mislit, pripada.
Po istoj logici, to područje bi mogli tražiti svi slavenski narodi, naročito, južnoslavenski. I Bugari. I Turci (kojima to i pada na pamet), i svi oni nomadski i stepski narodi tamo…

DažBog
Gost
DažBog
11 mjeseci prije

Sta je za turke 1.5 milion?
Niko nece priznati njihov genocid na ovim prostorima tokom 400 godina. To se ne broji…
..kao ni istrebljenje Indijanaca, Vijetnamaca…

Zvrk
Gost
Zvrk
11 mjeseci prije

Tesko je rec kome nisu radili genocid.
A najvise su genocidirali, vjerovao ili ne, Turke.

iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
Gost
iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
11 mjeseci prije

Turci rade za stvora još od Osmana a da su ono što su držali tako brisali kao što je narodno uvjerenje ti nebi imao o čemu pisati.

puf
Gost
puf
11 mjeseci prije

@DažBog
Nad kojim su to narodom na Balkanu Turci izvršili genocid? Ponavljam GENOCID!

Koji su to indijanski narod Amerikanci istrijebili? Glagol istrijebiti inače označava potpuno kolektivno ubistvo svih članova neke grupe. Kako su to Amerikanci istrijebili Vijetnamce? Vijetnam danas ima 94 miliona stanovnika, od kojih su velika većina etnički Vijetnamci.

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije

@ DazBog
Kako je to lijepo definirao drug Staljin; smrt jednog covjeka je ubojstvo, smrt milijuna je statistika. Ne moze tocnije.

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

“U okviru istraživanja, sociolozi su pitali stanovnike Sjedinjenih Država da li su čitali ili slušali o bombardovanju NATO-a Jugoslavije.

Prema rezultatima ankete, 54 odsto ispitanika je negativno odgovorilo, dok je pozitivan odgovor dalo samo 26 odsto. Dvadeset odsto učesnika ankete nije moglo dati jasan odgovor.

kgfjč
Gost
kgfjč
11 mjeseci prije

Islam se širio i održavao genocidom. I idalje mu naginje.

iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
Gost
iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
11 mjeseci prije

Zahebao si se malo, krščanstvo i islam su zaprega a kočijaš je glavni njima, otkrij kočijaša riješio si misteriju.

kgfjč
Gost
kgfjč
11 mjeseci prije

Krščanstvo nismo spominjali ni ja ni autor članka, a tvoj kočijaš spada u domenu teorija zavjera.

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Pa…međuHrišćanski ratovi su bili daleko krvožedniji, širenje Hrišćanstva je bilo veoma genocidno;ali kako cijenjeni kolega tebi reče zahebao si se ali ću dodati veoma si se zahebao, vjera sa tim nema ništa osim što se zloupotrebljava.

kgfjč
Gost
kgfjč
11 mjeseci prije

Genocidno širenje daje iste rezultate bilo da je zbog vjere, ekonomske koristi ili nečeg trečeg.

Nema
Gost
Nema
11 mjeseci prije

Donijeti rezoluciju o genocidu nad nativnim amerikancima odnosno indijancima

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
11 mjeseci prije

Sve je stvar politike, i tu vrijedi ko je s kim pa onda ko jači taj tlači.Pobijeni su najmanje bitni, pogotovo ak pripadaju slabijoj strani.Puno se tu vrti oko turaka. Eventualnim prelaskom u drugi tabor, zbog svoje strateške pozicije, naročito prema rusima, nanijeli bi jak udarac NATO-u. To je zapisano u jednom proročanstvu, da će se dogoditi, a nakon toga da slijedi veliki rat i kraj za večinu nas. Nije mi bio izgledan taj prelazak turaka, al sad više i ne izgleda tolko nemoguć.

iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
Gost
iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
11 mjeseci prije

Nemaju turci sa time ništa jer oni su bili posluga (uz kurde) a donmeh i ataturk su odgovorni no pošto oni ne podliježu jurisdikciji ni jednog suda na planetu jer su to radili direktno po zapovjedi stvora sad turke razvlaće ovako osuđujući ih za ono što su oni stvorili. Isto tako su i nama podijelili kame, tv, radio, tisak u svim zaračenim sredinama su drečali da se koljemo i svatko je mislio da je potapšan od tame po ramenu i da je on taj odabrani koji će crtati granice u svoju korist na Balkanu. Na kraju su ih sve poslali u Hag i sudili im isti koji su i rat producirali, inscenirali, režirali. I tako to ide milenijima, tko toga nije svjestan đaba kreći mozak.

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
11 mjeseci prije

Jasno da mi mali ništa bitno ne odlučujemo već smo sabijeni u ljudske farme, države. Tako se upravlja nama za više ciljeve onih koji kontroliraju svoje marionete kojima su stavili u ruke uzde država, a koji lako ostaju bez njih ako skrenu sa njihovog puta.Sve što mi vidimo su stalne promjene između farmi, država, al ne vidimo onog ili one koji pokreću te promjene.

iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
Gost
iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
11 mjeseci prije

Lako je tebi kad imaš one “naočale” iz filma Dej Liv pa vidiš stvarnost a ne obmanu.

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije

@ iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
Ima li te naocale za kupiti u Lidla?

iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
Gost
iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
11 mjeseci prije

Ima u Dej Liv, badava.

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
11 mjeseci prije

Oni žive!

iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
Gost
iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
11 mjeseci prije

Da, među nama.

Mikojan
Gost
Mikojan
11 mjeseci prije

Ah te naočale, stalno neke u opticaju
https://youtu.be/_rphq_xK7-Q

alfa33
Gost
alfa33
11 mjeseci prije

A gdje je nestao moj komentar…. možda sam stisnuo krivu tipku,a možda netko iz redakcije…

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije

@ alfa33
Netko te sabotira, mozda je Lancia, mozda je Fiat…

alfa33
Gost
alfa33
11 mjeseci prije

Je, nešto se dogodilo sa mojim komentarom,očito nekom u redakciji nešto ne paše im,a što ćeš,kritiziraju druge o nekakvoj slobodi govora,a ovdje samo probrani komentari ostaju a ostali se brišu….

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

Trumpi je je pred par dana rekao da ukida Turskoj sankcije.
Ali koliko vas zna: ” Bloomberg News je 9. avgusta preneo: „Kineska centralna banka je u junu prebacila sredstva u vrednosti od milijardu dolara u Tursku, najveći paket podrške ikada za predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, dostavljen tokom izbornog meseca… u skladu sa sporazumom o razmeni lira-juan sa Pekingom, koji datira iz 2012. godine, tvrdi osoba koja je direktno upoznata sa pitanjem i koja je tražila da ne bude imenovana, jer informacije nisu javne . “”webtribune

Max
Member
Max
11 mjeseci prije

Što se genocida tiče i jedna i druga strana “imajuj putra na glavi.

iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
Gost
iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
11 mjeseci prije

Naravno, što više pobiješ ljepše o tebi pišu povjesne knjige jer ti je poslodavac bila tama.

Mikojan
Gost
Mikojan
11 mjeseci prije

tama? stvor? o čemu ti pišeš ?
Tama je sad vani, mrak, kimica, tmina, stvorovi tko ?

Z.A.
Gost
Z.A.
11 mjeseci prije

Genocid kao nesto najteze sto se moze uraditi je sveprisutan u svakom momentu na ovoj planeti i svi su svjesni toga ali niko nista ne preduzima i glavni izvrsilac je njegovo velicanstvo nazvano covjek. A covjek kao najhumanije i najintiligentnije bice na ovoj planeti je egzekautor. Ako se malo pogleda oko sebe, nezamislivo je sta covjek radi ovoj planeti a to je vise od i same rijeci i djela za koje se ispostavlja i okarektizira sa pojmom genocid. Ova planeta koja je dom mnogim raznolikim vrstama ima samo jednu vrstu koja je u stanju izvrsiti genocid a to je covjek. Samo covjek kome je bozanskim zakonom dano da vlada planetom u sustini svog bica ima genocidnu narav. Nema razlicitih vrsta genocida ili karakterizacije manji ili veci genocid i da se samo odnosi akose to dijelo desi na covjeka. Od postanka covjecanstva genocid je prisutan u vecem ili manjem obliku. Niti amnestiram Tursku niti imam tu namjeru samo hocu konstatovati da rezoluciju izglasava zemlja koja u sustini je sama u svojoj ne tako dugoj istoriji izvrsila niz zlocina a vecina njih se moze podvesti pod karakterizaciju i namjeru genocida. Po meni reci zlocin ili reci genocid je ucinjen je isto i ja tu nevidim nikakve razlike. Ovo navodim iz razloga jer ljudi koji cine ova dijela donose i norme sta je sta a dali je to ispravno ? Drzave i njihovi narodi a i pojedinci koji cine najokrutnija dijela donose i norme sta je sta i to sve u njihovom interesu. Recimo SAD od zavrsetka II svjetskog rata vode neprestano ratove i dali su i za jedan rat oni odgovarali i kako mogu biti oni neprestano u pravu ako su svi ratovi vodjeni daleko od americkog kontinenta. Kako nazvati recimo istrebljenje bizona u SAD jeli te zivotinje nemaju pravo na postojanje. Kako nazvati ubijanja preko 10 miliona bizona i dovesti ih na rub nestanka sve da bi se jedan narod natjerao u rezervate a koji su prezivljavali zahvaljujuci tim bizonima ili kako nazvati bacanje atomskih bombi na dva Japanska grada i pobiti goloruke civile do istrebljenja i potpunog unistenja ta dva grada ili ici u Afriku i hvatati ljude ko zivotinje i od njih praviti robove ili izjava Medlin Olbrajt za smrt preko pola milijona iracke djece i ovakvih dogadjaja ima mnnogo za navesti i ako Turski genocid ne zastarjeva i poslije 100 godina onda nebi trebali ni zastarjeti mnogi dogadjaji koje navodim. Da je ovaj svijet dekadentan i nakaradan govori i cinjenica da se pitaju i odredjuju koje pocinio recimo genocid, zemlje koje u svojoj bliskoj i daljnoj proslosti su nanijele uzasne patnje covjecanstvu. Kad te osudi SAD odmah ide podrska iz Europe od strane Njemacke, Francuske, Engleske , Italije i da ne nabrajam dalje. Sve ove zemlje su bili kolonijalne i ucinile su uzasne patnje narodima koje su porobili a nije se to tako davno desilo. Dali su ikad kome odgovarale i proglasene zlocinackim i genocidnim drzavama. Za primjer mogu navesti Venezuelu gdje su ove navedene zemlje koje se busaju u prsa ljudskim pravima moralnoscu i demokratijom podrzali covjeka koji je izasao na ulicu i proglasio se presjednikom bez ikakvih izbora. Danas ovakve zemlje donose odluku ko je pocinio genocid a ko nije. A za ovo napisano za sta smatram da nisam puno pogrijesio pozvat cu se na gospodara svemira (nek mi oprosti) koji kaze : “kad ubijes jednog covjeka ko da si ubio citav svijet , a kad spases jedan zivot ko da si spasio sva ziva bica.

iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
Gost
iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
11 mjeseci prije

Kad radiš za tamu i prinosiš žrtve na oltar onda ti je sve dozvoljeno, tako i čemerici i svim čemerikama prije nje koje su radile za istog.

samo tako
Gost
samo tako
11 mjeseci prije

Božanski zakon ?
Što bi to bilo ?

puki
Gost
puki
11 mjeseci prije

samo kad bi Washington jos priznao genocid nad Palestincima…
ne, znastvena fanatstika

Stjepan Cuković
Gost
Stjepan Cuković
11 mjeseci prije

Što se Turci bune? Uporno negiraju ono što zna cijeli svijet. Taj genocid nar Armencima bio je uzor Hitleru za genocid nad Židovima,Romima i Slavenskim narodima. Rekao je;Ako svijet nije reagirao na Tursko pokolj neće ni na naš.

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

Tako bar kaže zvanična povijest.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
50
0
()
x