Washington priznao „Armenski genocid“ – Turska ogorčena i najavljuje odgovor

Genocid na armenima
51 komentar

Turski parlament će reagirat će na usvajanje rezolucije američkog Zastupničkog doma kojom se priznaje „Armenski genocid“ u Osmanskom Carstvu, izjavio je turski predsjednik Erdogan.

“Ova rezolucija je beskorisna. Turska to ne priznaje”, rekao je kratko turski predsjednik Erdogan, nakon čega se očekuje odgovor turskog parlamenta na rezoluciju. Kakav će on biti, to je teško pretpostaviti, ali je Ankara ranije u svojim odgovorima tražila određeni reciprocitet.

Američki Zastupnički dom je u utorak usvojio rezoluciju kojom se priznaje genocid nad Armencima u Osmanskom Carstvu. Nakon toga je američki veleposlanik pozvan je u tursko ministarstvo vanjskih poslova u Ankari na konzultacije.

CNN javlja kako je Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio rezoluciju kojom su masovna ubijanja Armenaca u Osmanskom Carstvu od 1915. do 1923. proglašena genocidom, a potom je podržao i uvođenje sankcija Turskoj zbog Sirije.

Američki veleposlanik u Turskoj David Satterfield pozvan je u ministarstvo vanjskih poslova u Ankari. Razlog poziva su usvajanje rezolucije o priznavanju genocida nad Armencima i prijedlog zakona o uvođenju sankcija Turskoj zbog njezine ofenzive u sjevernoj Siriji, izvijestila je novinska agencija Anadolu.

Iako pravno neobvezujuću rezoluciju o Armeniji u Zastupničkom domu, koji je pod kontrolom demokrata, ranije je osudilo tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Turska odbacuje korištenje izraza genocid za opisivanje masovnog protjerivanja i ubojstva 1,5 milijuna Armenaca u Osmanskom Carstvu tijekom Prvog svjetskog rata. Ankara navodi kako je rezolucija “očigledno dizajnirana i  objavljena za unutarnju uporabu, te da je lišena bilo kakve povijesne ili pravne osnove i predstavlja politički korak bez značenja”.

Ankara također kritizira prijedlog zakona o sankcijama koji pogađa turske visoke dužnosnike i oružane snage, koja nikako “nije u duhu NATO saveza”.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu također tvrdi da je usvajanje rezolucije “osveta Ankari zbog vojne operacije protiv sirijskih Kurda, započete prije dva tjedna“, iako su se i Trump i Erdogan složili oko operacije i davanja roka Kurdima za povlačenje, što je na kraju iskoristila Rusija da dodatno proširi uvjete primirja i sjeveroistok Sirije vrati pod kontrolu Damaska. U tom smislu, sankcioniranje Turske od strane Kongresa nije u skladu s politikom Bijele kuće. Barem ne onom službenom.

“Rezolucija, koja je očito napravljena i prihvaćena za domaću potrošnju, lišena je bilo kakve povijesne ili pravne osnove. Osim toga, rezolucija nije pravno obavezujuća i predstavlja besmislen politički korak. Ova sramotna odluka onih koji mijenjaju povijest u političke svrhe je za našu vladu i za naš narod ništava“, poručio je ministar Cavusoglu.

Prema službenom stajalištu Ankare, između 300 i 500 tisuća Armenaca je umrlo od 1915. do 2023., ali većinom zbog „nemira tijekom Prvog svjetskog rata“. Podsjetimo da su važnu ulogu u etničkom čišćenju jugoistočne Turske odigrali i Kurdi, ali kako oni nemaju svoju državu ili entitet koji bi bio pravni sljednik kurdske zajednice iz tog vremena, nikada se nisu morali suočiti s optužbama za etničko čišćenje i genocid, iako aktualne kurdske vođe priznaju tu sramotu svog naroda i ispričali su se Armeniji za svoje sudjelovanje u „Armenskom genocidu“.

Brojni parlamenti, uključujući francuski, njemački, talijanski, ruski i kanadski, priznali su genocid nad Armencima.

Ranije je američki Kongres u usvajanju takve rezolucije blokirala zabrinutost da bi takva rezolucija mogla dodatno zakomplicirati odnos s važnim saveznikom u NATO paktu. Nakon ove odluke, ali još više zbog sankcija kojima se kažnjava tursko gospodarstvo, ponovno se otvara pitanje kakvog smisla ima ostanak Turske u Sjevernoatlantskom savezu?

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
51 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
RoPe
4 godine prije

Sada neka turci donesu rezoluciju o genocidu nad Indijancima i kvit su. 🙂

Milance iz Ceske
4 godine prije

Své to ima za cilj rusenje nato snaga i odlazak Turské iž toho saveza.Znaci,prosec řízení oko likvidacije Nato snaga o kojima sám pisao ide punom parom.Turska Kao jedná od najacih država u Natu ce otici a slijedi preformacija nato snaga.Uz to svima izgleda dá Amerika od švih stvara neprijatelji.Stvari, preformacija amerike i rusenje njene hegemonije u svijetu.Sve té procese třeba prepoznati.

DažBog
4 godine prije

Sta je za turke 1.5 milion?
Niko nece priznati njihov genocid na ovim prostorima tokom 400 godina. To se ne broji…
..kao ni istrebljenje Indijanaca, Vijetnamaca…

Siniša
4 godine prije

“U okviru istraživanja, sociolozi su pitali stanovnike Sjedinjenih Država da li su čitali ili slušali o bombardovanju NATO-a Jugoslavije.

Prema rezultatima ankete, 54 odsto ispitanika je negativno odgovorilo, dok je pozitivan odgovor dalo samo 26 odsto. Dvadeset odsto učesnika ankete nije moglo dati jasan odgovor.

kgfjč
4 godine prije

Islam se širio i održavao genocidom. I idalje mu naginje.

Nema
4 godine prije

Donijeti rezoluciju o genocidu nad nativnim amerikancima odnosno indijancima

Crni žutokljunac
4 godine prije

Sve je stvar politike, i tu vrijedi ko je s kim pa onda ko jači taj tlači.Pobijeni su najmanje bitni, pogotovo ak pripadaju slabijoj strani.Puno se tu vrti oko turaka. Eventualnim prelaskom u drugi tabor, zbog svoje strateške pozicije, naročito prema rusima, nanijeli bi jak udarac NATO-u. To je zapisano u jednom proročanstvu, da će se dogoditi, a nakon toga da slijedi veliki rat i kraj za večinu nas. Nije mi bio izgledan taj prelazak turaka, al sad više i ne izgleda tolko nemoguć.

iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
4 godine prije

Nemaju turci sa time ništa jer oni su bili posluga (uz kurde) a donmeh i ataturk su odgovorni no pošto oni ne podliježu jurisdikciji ni jednog suda na planetu jer su to radili direktno po zapovjedi stvora sad turke razvlaće ovako osuđujući ih za ono što su oni stvorili. Isto tako su i nama podijelili kame, tv, radio, tisak u svim zaračenim sredinama su drečali da se koljemo i svatko je mislio da je potapšan od tame po ramenu i da je on taj odabrani koji će crtati granice u svoju korist na Balkanu. Na kraju su ih sve poslali u Hag i sudili im isti koji su i rat producirali, inscenirali, režirali. I tako to ide milenijima, tko toga nije svjestan đaba kreći mozak.

alfa33
4 godine prije

A gdje je nestao moj komentar…. možda sam stisnuo krivu tipku,a možda netko iz redakcije…

Lucija
4 godine prije

Trumpi je je pred par dana rekao da ukida Turskoj sankcije.
Ali koliko vas zna: ” Bloomberg News je 9. avgusta preneo: „Kineska centralna banka je u junu prebacila sredstva u vrednosti od milijardu dolara u Tursku, najveći paket podrške ikada za predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, dostavljen tokom izbornog meseca… u skladu sa sporazumom o razmeni lira-juan sa Pekingom, koji datira iz 2012. godine, tvrdi osoba koja je direktno upoznata sa pitanjem i koja je tražila da ne bude imenovana, jer informacije nisu javne . “”webtribune

Max
4 godine prije

Što se genocida tiče i jedna i druga strana “imajuj putra na glavi.

Z.A.
4 godine prije

Genocid kao nesto najteze sto se moze uraditi je sveprisutan u svakom momentu na ovoj planeti i svi su svjesni toga ali niko nista ne preduzima i glavni izvrsilac je njegovo velicanstvo nazvano covjek. A covjek kao najhumanije i najintiligentnije bice na ovoj planeti je egzekautor. Ako se malo pogleda oko sebe, nezamislivo je sta covjek radi ovoj planeti a to je vise od i same rijeci i djela za koje se ispostavlja i okarektizira sa pojmom genocid. Ova planeta koja je dom mnogim raznolikim vrstama ima samo jednu vrstu koja je u stanju izvrsiti genocid a to je covjek. Samo covjek kome je bozanskim zakonom dano da vlada planetom u sustini svog bica ima genocidnu narav. Nema razlicitih vrsta genocida ili karakterizacije manji ili veci genocid i da se samo odnosi akose to dijelo desi na covjeka. Od postanka covjecanstva genocid je prisutan u vecem ili manjem obliku. Niti… Čitaj više »

puki
4 godine prije

samo kad bi Washington jos priznao genocid nad Palestincima…
ne, znastvena fanatstika

Stjepan Cuković
4 godine prije

Što se Turci bune? Uporno negiraju ono što zna cijeli svijet. Taj genocid nar Armencima bio je uzor Hitleru za genocid nad Židovima,Romima i Slavenskim narodima. Rekao je;Ako svijet nije reagirao na Tursko pokolj neće ni na naš.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI