Vašington raspoređuje oklopna vozila u Siriju i pojačava vazdušne patrole nakon nesuglasica sa ruskim snagam

Vašington - Američka vojska
23 komentara

Pentagon je poslao niz oklopnih vozila, radarskih sistema i dodatnih trupa u Siriju kao znak moći, pojačavajući američko vojno prisustvo u zemlji nakon sukoba sa ruskim snagama prošlog mjeseca.

Raspoređivanje, praćeno pojačanim vazdušnim patrolama iznad istočne Sirije, najavila je američka Centralna komanda u petak.

„Sjedinjene Države postavile su radar Sentinel, povećale učestalost američkih lovačkih patrola nad američkim snagama i rasporedile borbena vozila Bradley za povećanje američkih snaga u sigurnosnom području istočne Sirije (ESSA)“, rekao je portparol CENTCOM kapetan Bill Urban u izjavi, dodajući da je taj potez imao za cilj da „osigura sigurnost i bezbjednost koalicionih snaga“.

Ove akcije su jasna demonstracija riješenosti SAD da odbrane koalicione snage u ESSA i da osiguraju da mogu da nastave svoju misiju „Poraziti ISIS“ bez uplitanja.

Novo razmještanje će navodno uključivati šest Bradleya i manje od 100 vojnika, mada ostaje nejasno gdje će tačno djelovati u Siriji. Veći dio sjeveroistoka zemlje kontroliraju kurdske milicije koje SAD podržavaju, a Vašington je blokirao njihovu reintegraciju pod vlast vlade u Damasku.

Iako Urban u svojoj najavi nije pomenuo Moskvu, drugi američki zvaničnik koji je odbio da bude imenovan rekao je da su razmještanja zamišljena kao „jasan signal Rusiji da se pridržava procesa međusobnog nesukobljavanja“ i „izbjegava neprofesionalne, nebezbjedne i provokativne akcije na sjeveroistoku Sirije “.

Potez dolazi manje od mjesec dana nakon napetog susreta američkih i ruskih snaga u Siriji, dok su obje strane vršile patrole, uzrokujući sudar vozila za koji je Pentagon rekao da je uzrokovao povrede kod najmanje četiri američka vojnika.

Dok je Vašington krivio Moskvu zbog „provokativnog“ ponašanja tokom okršaja, ruski izvještaj o prepirci znatno se razlikuje, tvrdeći da su relevantni američki komandanti bili obaviješteni o ruskoj patrolnoj ruti i da su američka vozila pokušala da joj blokiraju put. Čini se da se na video snimcima incidenta vide ruski oklopni kamioni koje prate američka vozila, kao i ruski helikopter koji leti nisko iznad tog područja usred sukoba.

Nekoliko sati prije novog raspoređivanja, američki predsjednik Donald Tramp insistirao je na tome da su američke snage napustile zemlju, rekavši novinarima u petak da su “van Sirije”, sa izuzetkom “trupa koje čuvaju naftu”, misleći na američke vojnike pomiješane sa lokalnim kurdskim militantima koji su okupirali brojna naftna polja u istočnoj Siriji.

Ruske snage su prisutne u Siriji od 2015. godine nakon zvaničnog zahtjeva sirijske vlade u kojem se traži pomoć u borbi zemlje protiv terorističkih grupa. Američko prisustvo u Siriji nastavlja se suprotno izričitim željama Damaska i bez odobrenja UN, s tim da se misija neprestano mijenja dugo nakon što je cilj koalicije da pobijedi Islamsku državu (IS, ranije ISIS) proglašen završenim.

Pod upravom Baraka Obame, Vašington je sirijskim pobunjenicima koji se bore za svrgavanje predsjednika Bašara Asada isporučio stotine miliona dolara vrijedno oružje i drugu opremu. Međutim, predsjednik Tramp je u velikoj mjeri napustio napore obuke i opremanja, ali i dalje vrši vazdušne napade na sirijskoj teritoriji.

Američka vojskasirijaWashington
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bosanac
3 godine prije

Sto smo blize zori, sve jebeniji gosti (sto smo blize datumu izbora u U.S. treba sto vise zaostrit stvari na svim frontovima gdje ima i Rusije da ne optuze doticnog da je pod utjecajem).

Stara kuka
3 godine prije

“Ove akcije su jasna demonstracija riješenosti SAD da odbrane koalicione snage u ESSA i da osiguraju da mogu da nastave svoju misiju „Poraziti ISIS“ bez uplitanja.

Pa bogami kako su “ljuto ratovali” protiv ISIS-a danas bi kalifat već bio u Ateni. A sada kad je isključivo zahvaljujući ruskom angažmanu ISIS poražen i stjeran u tri pećine u pustinji, sad bi oni protiv njih ratovali bez uplitanja.

Možda Amerika ipak zaslužuje i BLM i antife i građanski rat koji i nije tako nevjerojatan kako mnogi misle.

SULE
3 godine prije

Sva zapovjed dolazi od Izraela prema SAD jer dotični žele destabilizirati Tursku u Siriji i isprovocirati rat između svih protiv svih A tu Rusije igraju glavnu ulogu

Ringo10
3 godine prije

Rusi s njima ne trebaju dolaziti u sukobe ali trebaju aktivirati lokalnu gerilu koja će američke okupatore napadati na svakom koraku
Blokirati ih svuda i jebavati ih na sve načine dok se ne pokupe i odu

3 godine prije zadnji put uredio Ringo10
Zoki
3 godine prije

Vsljda zračne a ne vazdušne

oefvnejrnvienriferfv
3 godine prije

Mariniraju mozgove ovim spinovima tako da se ne začudimo kad sutra zapoćnu stvarni rat dolje koji će se proširiti planetom ko udar Krakataua.

Max
3 godine prije

SAD pojačavaju svoju nelegalnu prisutnost u Siriji što je čista agresija i okupacija ali će to naići na adekvatan odgovor.

Tomi
3 godine prije

Ono kad ti vec postane malo žao bijelaca u USA kad gledas sta jim BLM radi i kako jim gori drzava…pa onda vidis to…

Vuk
3 godine prije

Dosadilo USA da svet gleda šta im rade crnci, pa rešili da i oni malo biju druge.

Dokurčilomi
3 godine prije

Kako je dobro biti jak, bahat i naoružan. Mimo nekog i tzv. UN-a proglasiš se policajcem svijeta i uvodiš demokraciju. Tvoja vojska se nepozvana šeta po tuđim zemljama i pljačka naftu i druge resurse. Živjela demokracija.

burt
3 godine prije

Trump laže da je htio ubiti Assada a da je Mattis bio protiv a upravo je u travnju 2018 nakon napada kemijskim oružjem na Doumu bio planiran veliki višednevni napad na SAA ali Trump ga je ograničio na kratki napad na samo tri mete, Trump sigurno gubi izbore a sad smicalicama i lažima pokušava vratiti birače ali od toga nema ništa jer je doživio neuspjeh i na domaćem i na međunarodnom planu, istina je da je likvidirao Sulejmanija koji je najvažnija figura Irana nakon Homeinija ali time nije stekao ugled da je čvrstorukaš a pokušaj da dobije Nobelovu nagradu za mir mu je propao jer nije stekao ugled ni da je mirotvorac, jedino je percipiran kao klaun, Kim ga je namagarčio, kriminalac Maduro je već pakirao kofere kad ga je Trump vratio u život, Iran ga je ponizio sa rušenjem dronova a Talibani su ga ponizili kad su ga odbili… Čitaj više »

Karma
3 godine prije

Da jos Sirija postavi svoje snage oko bijele kuce veselje bez granica. Reciprocitet ludila savrseno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI