Washington vrši pritisak na Izrael da odgodi kopnene operacije u Gazi

Napad na Izrael od strane Hamasa
8 komentara

Američki se dužnosnici navodno nadaju dobiti na vremenu kako bi osigurali oslobađanje zarobljenika držanih u Gazi

Američka vlada i neki europski saveznici tjeraju Izrael da odgodi kopneni napad na Gazu kako bi pregovarao o oslobađanju više talaca koje drži Hamas, izvještava Bloomberg.

Izraelske snage planiraju veliku operaciju u palestinskoj enklavi kao odgovor na smrtonosni teroristički napad početkom ovog mjeseca.

Iako je Izrael ranije signalizirao da će uskoro rasporediti trupe u Gazu, on je “pod pritiskom SAD-a pristao odustati”, rekli su za novine u petak više izvora upoznati s pregovorima o taocima.

Hamas, palestinska militantna frakcija koja vlada Gazom, zarobila je više od 200 ljudi tijekom svog terorističkog napada na Izrael 7. listopada, uključujući nekoliko američkih državljana. Washington je sudjelovao u “tajnim” pregovorima uz posredovanje Katara o oslobađanju zarobljenika u tjednima nakon toga, prema Bloombergu.

U petak su američki dužnosnici potvrdili da su oslobođena dva američka taoca, majka i kći identificirane kao Judith Tai Raanan i 17-godišnja Natalie Raanan. Sada su pod brigom Izraelskih obrambenih snaga (IDF), koje su njihovo oslobađanje pripisale vojnom “pritisku” na Hamas.

Katarsko ministarstvo vanjskih poslova kasnije je ovaj potez nazvalo “probojem”, dodajući da je uslijedio nakon “mnogo dana kontinuirane komunikacije između svih uključenih strana”. Ministarstvo je obećalo da će održati dijalog s Hamasom u nadi da će osloboditi “sve civilne taoce svih nacionalnosti”.

Iako je Bijela kuća bila glasna u svojoj podršci Izraelu posljednjih tjedana, Washington je također upozorio na dugotrajnu okupaciju Gaze u privatnim razgovorima, prema američkim i drugim zapadnim dužnosnicima na koje se poziva CNN. Jedan neimenovani ministar obrane NATO-a rekao je za novine da izraelski saveznici “u potpunosti poštuju njihovo pravo da napadnu Hamas”, ali je samo pozvao na oprez.

“Dakle, nije ‘Nemoj to učiniti’, nego ‘Razmisli o tome što se događa i imaj strategiju, a ne samo taktički manevar.’ Očekujemo da Izrael djeluje u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom, ali razumijemo da se oni bave s neprijateljem ovdje”, rekao je dužnosnik, ponavljajući javne komentare drugih zapadnih vlada.

Upitan u petak bi li Izrael trebao odgoditi kopnenu operaciju, predsjednik Joe Biden rekao je novinarima “da”. Međutim, Bijela kuća je kasnije pojasnila da je predsjednik bio “daleko” i da je pogrešno čuo pitanje.

“Pitanje je zvučalo kao ‘Želite li vidjeti još talaca oslobođenih?’ Nije komentirao ništa drugo”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Ben LaBolt u izjavi.

Najnovija runda nasilja ostavila je tisuće ubijenih i ozlijeđenih na obje strane, s više od 4.100 Palestinaca i 1.400 Izraelaca koji su navodno mrtvi, prema lokalnim dužnosnicima. IDF je pokrenuo tjedne teške zračne napade na Gazu od napada Hamasa ranije ovog mjeseca, što je izazvalo upozorenja UN-a i skupina za ljudska prava o prijetećoj humanitarnoj katastrofi u enklavi.

gazaIZRAELPalestinaSADTaoci
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
6 mjeseci prije

Treba pripremiti izbjegličke kampove u USA za prihvat cca 7 milijuna Židova. Poljaci i Ukrajinci su ponudili lokacije, ali su to Židovi iz razumljivih razloga odbili.

hiber
6 mjeseci prije

Ima pravo USA. Neće HAMAS uteći. Eto, sada već mjenjaju dva taoca za 25 kamiona.

noppo
6 mjeseci prije

Aparthaidska tvorevina na BV sa svojim zločinima protiv civila sabotira njihov imidž liberala i demokrata. Plaše se za vlastiti image, to je sve. Bombardovanje bolnica, graničnih prolaza, crkva, kuča i humanitarnih radnika nije im dobro za imidž neke kao civilizovane zemlje za koju se imaju.

Гавран
6 mjeseci prije

Nemoj Mujo rušit brane

Istinit događaj i imena..
Na Drini ušo Mujo u branu opasan explozivom.
Počeli pregovori i na kraju Mujo doboja naređenje, mislim, od Izetbegovića.

“Nemoj Mujo rušit brane”

Smeju se građevinski inženjeri pored mene.
Treba i pripremnih radova i mnogo eksploziva za miniranje brane.

gigi pinna
6 mjeseci prije

Izrael u stilu: Drž’te me da ga ne ubijem!” Dobili su po tikvi već više puta i od hezbollaha i od Hamasa da bi bez tako masovnog bombardiranja uopće krenuli u ikakvu akciju – samo još se lakše braniti u ruševinama.

Bruno
6 mjeseci prije

Samo za javnost. Inače evo vam milijarde dolara u oružiju i potaracajte taj logor. Poslije ćemo pomoći da se taj dio naseli Izraelcima i krene iskorištavati plin. Bliže nam ga je transportovati odatle za EU. Zašto li EU , a sa njom i uguzbenici u Hrvatskoj podržavaju Izrale. Pitam se pitam ????

Max
6 mjeseci prije

Boje se poraza strateškog saveznika.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI