Yury Ignat: Rusija zna gde krijemo oružje

municija rakete granate
17 komentara

Skupljanje oružja i municije u Ukrajini nema “malo smisla” zbog sposobnosti ruskih snaga da efikasno identifikuju i napadnu takve lokacije, priznao je glasnogovornik kijevskih zračnih snaga. Yury Ignat je također upozorio da bi borbeni avioni američke proizvodnje F-16 mogli postati “dobra meta” za Moskvu ako budu isporučeni Ukrajini.

Kijev se posljednjih mjeseci sve više žali na nedostatak zaliha municije sa Zapada. Međutim, govoreći u subotu za lokalni medij Focus, Ignat je sugerirao da ukrajinska vojska ionako neće moći skladištiti velike količine municije, zbog prijetnje da će je Rusija brzo uništiti.

“Ne možemo uzeti veliki broj projektila”, rekao je Ignat, komentarišući zalihe za sisteme protivvazdušne odbrane. “Treba ih negdje pohraniti i neprijatelj će to znati prije ili kasnije.”

Portparol vazduhoplovnih snaga je takođe priznao da nije imalo “malo smisla postavljati čitava skladišta municije u Ukrajini” jer je ruska obaveštajna služba bila efikasna u identifikaciji takvih lokacija. To važi i za borbene avione F-16, naveo je on, upitavši: „Hoće li oni samo stići ovamo i postati dobra meta za neprijatelja?“

Zapadne zemlje najavile su stvaranje koalicije kako bi pomogle Ukrajini da nabavi borbene avione F-16 i obučava pilote za upravljanje ratnim avionima prošle godine, a prve isporuke se očekuju kasnije 2024. Holandija i Danska su predvodile napore, obećavajući da će donirati do 61 aviona. Ranije u januaru, Ignat je upozorio da će rukovanje i američkim i sovjetskim ratnim avionima biti “izuzetno težak” izazov za ukrajinske trupe.

Govoreći u subotu, portparol vazduhoplovnih snaga je takođe priznao da bi ukrajinska protivvazdušna odbrana i dalje bila neefikasna protiv ruskih ofanzivnih sposobnosti bez obzira na zapadne zalihe, navodeći ogroman broj raketa S-300 koje Moskva poseduje, što onemogućava da ih sve obore. Sovjetski sistemi S-300 prvenstveno su dizajnirani za protivvazdušnu odbranu i sposobni su da presreću i krstareće i balističke rakete, kao i da obaraju avione. Istovremeno, potencijalno se mogu koristiti i za gađanje kopnenih ciljeva.

Kijevski ministar odbrane Rustem Umerov izjavio je ranije ovog mjeseca da se nacionalna vojska suočava sa “veoma stvarnim” nedostatkom municije. Na drugim mjestima, zapadni mediji kao što su Washington Post, El Pais i Die Welt opisali su akutni deficit municije za ukrajinske trupe na linijama fronta.

Sredinom januara, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski izjavio je da svijet ne proizvodi dovoljno oružja da zadovolji potrebe Kijeva. Te su primjedbe ponovile komentare ukrajinskog ministra strateške industrije Aleksandra Kamišina, koji je u oktobru tvrdio da cjelokupna svjetska proizvodnja oružja “nije dovoljna” za njegovu zemlju.

Municijaraketerusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 mjeseci prije

Naravno da Rusija zna. Veceras ili sutra uslijedice odgovor za jucerasnje granatiranje pijace u Donjecku kasetnom municijom americke proizvodnje.

tihobl
3 mjeseci prije

Sjecate li se “trudnice” iz porodilista u Mariupolju?

Za one koji ne znaju – azovci su izbacili trudnice i napravili kasarnu u porodilistu. Rusi su ih granatirali, nekoliko je poginulo. Sledeci dan engleski novinari su snimili reportazu kako azovci spasavaju trudnice iz bombardovanog porodilista i snimli su djevojku blogericu sa jastukom ispod spavacice kako jjoj azovci pomazu da sidje niz stepeniste.

Znate li sta sad ta djevojka radi?
Eno je u putinovom pokretu, radi predizbornu kampanju za Putina po Mariupolju. A prije dvije godine bila je simbol otpora”putinovoj agresiji”.

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Ignat , Ignatz , Ignats …. A može li išta – prljavog – bez njih 🙄 🤔 😈 !!!???

tuf
3 mjeseci prije

Rusi su jako kaskali za zapadom na području vojnih satelita, po brojnosti i kvaliteti. Tek su zadnje dvije godine počeli dizati značajniji broj i to se na terenu vrlo brzo osjetilo – otprilike par tjedana nakon što bi lansirali novi satelit došlo bi do “iznenadnog” bombardiranja skladišta oružja i municije.
Shvatili su i da treba vojsci na terenu ponuditi pandan Starlinku pa je malo po malo i to u funkciji.
Šteta što su čekali zadnji tren kako bi poboljšali komunikaciju i daljinsko izviđanje jer bi izbjegli mnoge žrtve u ljudstvu i tehnici – ali to su Rusi. Sada ih je teško/nemoguće zaustaviti i zaista budu ubrzano istopili preostale tehnološke prednosti zapada što je ovima noćna mora.

Zvone
3 mjeseci prije

Eto, Rusija zna gde ukrajinci kriju oružje ALI NE PODUZME NIŠTA DA GA ELIMINIŠE. Ovde nešto jako smrdi.

Anis
3 mjeseci prije

Ma ovo je taktika, cilj ove Price je da se kroz medije malo po malo stvori slika da je normalno da magacini s municijom budu na Poljskoj strani granice a ako bude dobra slika da se pokusa da i avioni budu u Poljskoj, ono kao oni su tu da pomognu slabijima , ali ,,nece,, napadati iz poljske nego ce odatle samo polijetati jer je kao svijet duzan da pomogne Ukrajincima. Ali pazite nije duzan da pomogne Palestincima, kad je počelo u Ukrajini papa je rekao ljudski je slabijeg pomoći, a sad u Palestini kao moli za mir , drugim riječima samo nastavite

Max
3 mjeseci prije

Mudre riječi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI