Zabrana uvoza ruske nafte zaustavila bi Njemačku, upozorava ministar

Annalena Baerbock i Putin
39 komentara

Njemačka zavisi od ruske energije i neće slijediti SAD i Veliku Britaniju u zabrani uvoza, kaže visoki diplomata.

Njemačka ministarka spoljnih poslova Annalena Baerbock izjavila je u utorak da njena zemlja „neće moći da se kreće“ bez uvoza ruske nafte. Dok su Velika Britanija i SAD najavile da će prestati da kupuju rusku naftu, Njemačka je previše oslonjena na nju da bi odustala.

„Trećina našeg uvoza nafte dolazi iz Rusije“, rekla je Baerbok na video kanalu lista Bild. „Ako bismo ovo odmah zaustavili, onda sutra više ne bismo mogli da se krećemo u Njemačkoj.“

„Pokušavamo da učinimo sve što možemo da zaustavimo ovaj rat“, nastavila je Baerbok, misleći na tekući sukob između Ukrajine i Rusije, prije nego što je tvrdila da je ruski predsjednik Vladimir Putin trenutno „nezaustavljiv“.

Baerbok je članica Partije zelenih i podržavala je gašenje preostale tri nuklearne elektrane u Njemačkoj, koje su trenutno predviđene za zatvaranje do kraja ove godine. Baerbok se takođe protivila sertifikaciji gasovoda Rusija-Njemačka Sjeverni tok 2 mjesecima prije nego što je Rusija započela svoju vojnu ofanzivu na Ukrajinu. Kada je prošlog mjeseca počeo otvoreni sukob, njena koaliciona vlada je brzo zamrznula sertifikaciju gasovoda.

Međutim, njemačka vlada pokušava da koči svako dalje sankcionisanje ruske energije. U ponedjeljak je kancelar Olaf Scholz izdao saopštenje u kojem je rusku naftu i gas opisao kao „neophodne” za evropsku energetsku bezbjednost.

„U ovom trenutku, snabdjevanje Evrope energijom za proizvodnju toplote, mobilnost, snabdjevanje električnom energijom i industriju ne može se obezbijediti na bilo koji drugi način osim uvozom iz Rusije“, navodi se u saopštenju. „To je stoga od suštinskog značaja za pružanje javnih usluga i svakodnevni život naših građana.“

Osim što računa na Rusiju za trećinu uvezene nafte, Njemačka se oslanja na Rusiju za više od polovine svojih ukupnih snabdjevanja gasom.

Zabrana uvoza ruske energije je stoga daleko manje održiva u Njemačkoj nego u SAD ili Velikoj Britaniji, a ove su zemlje uvele zabrane u utorak. London je zabranio uvoz nafte, dok je Washington zabranio i naftu i gas. Međutim, obje zemlje nabavljaju samo oko 8 % svoje nafte iz Rusije, pri čemu Velika Britanija uvozi 4 % svog gasa iz Rusije, a SAD uvozi skoro nulu.

Oslanjanje Njemačke otežava činjenica da nastojanje zemlje ka zelenoj energiji nije dalo željene rezultate. Fabrike na ugalj ponovo su pokrenute prošle godine jer nije bilo dovoljno vjetra da napaja vjetrenjače u zemlji, a čak i prije trenutnog skoka troškova energije kao posljedica sankcija i neizvjesnosti tržišta u vezi sa Ukrajinom, njemački troškovi električne energije su već bili najviši u svijetu i u porastu.

Ipak, kao članica EU, Njemačka će se na kraju odmaknuti od ruskih goriva. Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen najavila je u utorak da će EU smanjiti potražnju za ruskim gasom za dvije trećine prije kraja godine i postepeno ukinuti ruska fosilna goriva prije 2030. godine.

Annalena BaerbockNaftanjemačkarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hogar strašni
2 godine prije

….i postepeno ukinuti ruska fosilna goriva prije 2030. godine. Znači mržnja prema Rusiji ne prestaje. ovim je rekla da i ako prestane rat u Ukrajini oni isključuju Rusiju iz svih trgovinskih poslova i teže njenom uništenju. Zanimljivo al ih Rusija žulji izgleda kad bi Rusija pala pada im u ruke cijeli svijet.

Ingerman
2 godine prije

Radi se o totalno nesposobnoj,nekompetentnoj osobi kojoj su već otkrivene brojne kokosarske afere… Mali detalj MVP Njemačke ne zna ni engleski. Zato i dolazi ovih dana ovamo druziti se s našim kokosarima

buga
2 godine prije

Njemačka je sluganska država i vazal kao i ostatak EU. Građani EU će platiti najveću cjenu

Mrčikola
2 godine prije

Netko od “nižih” diplomata joj je predočio jednostavan izračun koliko bi se uprihodilo novaca od preprodaje ruske nafte na koju izuzetni i pjegavi žele “ekskluzivu”, a ovoj je, kao i većini “zapadne” Njemčije, lova ispred svega…svetinja.

2 godine prije

Eto, to je to… Ona stara Njemačka. Nacistička.
Pokazuje svoje pravo lice.
Radio sam tamo neko vrijeme. U bezbednostnoj sferi.
Regijski vođa bio je kao SS-ovac. U svim pogledima. Čak je nosao onaj leder mantil do poda.
Odnos do ljudi, čelična disciplina, napravljen osmjeh…
Bilo mi je od početka neobično, pitao se, ali sa vremenom sve je postalo jasno.
Čitav sistem je bio pun nekih sličnih. Čelije, grupe ljudi, koje su imale neku unutrašnju organizaciju, rasističku.
Zbog iskustva, znanja jezika, ponudili su mi vodstvenu funkciju vrlo brzo, ali ne dovoljno brzo, da nebi prozreo, šta se dešava. Odbio sam.
Sjetih se onih starih vremena, kad su imali u logorima kapa, logoraša…

Tupko Glupko
2 godine prije

Sve je rečeno sa postocima u tekstu tko koliko uvaža ruske energente i koliko je zavisan o njima.

Njemačka “semafor” koalicija je grobar europske ekonomije.
Čelnici ovog Tri Fantastikusa (crveni-žuti-zeleni) ostat će zapamćeni upravo po tome.

Nema li veće sramote nego da se Zeleni – kao dio vladajuće njemačke koalicije – vraćaju na ugljen kao energent u Njemačkoj?

MrKamenjarac
2 godine prije

….NE NEMACKOJ PLIN I GORIVO;ONI SU PRVI KOJI SU GLASALI ZA SANKCIJE I MASOVNO PLJUJU PO RUSIJI…

Tony
2 godine prije

Ne razumijem Ruse, zašto, čisto za štos, ne zavrnu ventile za par dana pod izgovorom da im nedostaju dijelovi ili oprema za proizvodnju/distribuciju gasa baš zbog zapadnih sankcija. A vjerujem i nadam se da će do toga doći. Tada će Nijemci, hladne glave, a naročito guzice, promijeniti stav.

Gorki
2 godine prije

Opet se sve vrti oko opskrbe Europe energentima, kao i u slučaju Sirije. Vjerojatno je dogovoreno: Odustanite od Sjevernog toka 2, a zauzvrat dobijete istočnu Ukrajinu.

Legendarni Grk
2 godine prije

Sutra je 11.3 – dan kada se 2011. dogodila nuklearna katastrofa u Fukushimi.
Izraelska firma koja je “održavala” i mijenjala unutarnje kamere koje snimaju reaktore je podmetnula mini nuklearne bombe koje su sve programirano eksplodirale u razmacima u milisekundama i tako su uništili reaktor 3, nakon čega je radijacija krenula van.
To je bila kazna židovskih bankara tadašnjem japanskom premijeru koji je provjeravao stare ugovore koje je Japan imao i odlučio je terminirati stari ugovor iz 1945. da Japan svake godine financira američku vojnu bazu sa 12-13 milijardi dolara.
Budući da premijer uporno nije odustajao unatoč pritiscima, bankarska banda ga je kaznila “nuklearnim incidentom”.

w w w .jimstone.is/shutupordie.html

Sutra se može očekivati njihova nekakva slična “nuklearna” false flag operacija u Ukrajini – možda Černobil ili neka mala “prljava bomba”.

Ja to onako
2 godine prije

Mora tako biti kad se Nemci uvukli amerikenjcima u paksu pa im samo patike vire,sad ne snose posledice.

Marin
2 godine prije

Ali zato mogu da salju oruzje ukrajincima,mamu im fashisticku,isti scenario su primenili u ex yu

Samuraj
2 godine prije

Rusija je samodostatna, imaju od hrane do energenata i oni to znaju. Ok osjetiti će sankcije, ali da će ih to zbaciti sa sedla, itekako neće. Bit će zanimljivo vidjeti kada mnogima postane dosta “prijateljskog” financijskog deranja kako će se sve više njih približavati “”jeftinoj” Rusiji. I da, neka rat stane, neka nedužni ne pate.

tihobl
2 godine prije

Njemacka nema uglja. Odavno ugalj uvozi iz Rusije, a sad tome dolazi kraj, jer su kinezi i indijci napravili velike porudzbine, vece od ruske proizvodnje.

Ameri ce svabama zavrnuti ruku da odustanu od ST1 i od uvoza nafte. Svabe se nece moci oduprijeti americkom pritisku kao sto nisu mogli ni do sada.

Juce sam napisao da kupujete drva do kraja mjeseca jer je cijena 40-60 evra. Ne cekajte jesen jer ce svabe pokupovati sva drva po 1000 evra za metar.

Analena Brabonjak ce na svabske lokomotive stavljati vjetrenjace, pa kad se ne budu mogle pokrenuti otkrice da mora parni kotao da se ugradi. Sjetice se sta je Putin rekao Merkelovoj: ili ces kupovati ruski plin ili ruska drva. Njemacka nema dovoljno sume, a ruske sume vrijede 30.000 milijardi dolara.

abc
2 godine prije

Rusi, ne dajte Švabama više ništa. Nek pokrepa banda fašistička.

abc
2 godine prije

Švabe mogu samo batina dobiti….opet.

Max
2 godine prije

Njemačka kao i čitava Europa ovisi o Ruskim energentima ovim sankcijama SAD hoće upropastiti Europu osiromašiti je smrznuti je i izgladnjeti. Rusija će to izdržati dulje vrijeme ali mi ćemo propasti bez plina i nafte.

Antinwo HR
2 godine prije

Njemačka je pala pred židovskim skotovima.Ko im jebe mater

Ivan Grozomorni
2 godine prije

Njemačka ministrica Analni Brabonjak, bi trebala izbjegavati blizinu kanalizaciomih cijevi da je ne odnese daleko u duboko o nepoznato.

MrKamenjarac
2 godine prije

…ja se samo pitam :kako ce funkcionisati Nemacki rekreativni centri bez ruskog gasa ,ka de budu naoruzali????????

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI