Zakon o „ekstremnom nadzoru“ prošao bez mnogo protivljenja u britanskom parlamentu

Nadgledanje - zakon - Velika Britanija
0
0

Zakon koji britanskim obavještajnim službama i policiji daje najjače nadzorne ovlasti koje takve službe na zapadu mogu imati, usvojen je bez mnogo protivljenja kako unutar, tako i izvan britanskog parlamenta.

Zakon o istražnim ovlastima, koji je u četvrtak dobio i kraljevsku saglasnost, legalizuje čitavu jednu lepezu alata koja će bezbjednosnim službama omogućiti nadgledanje i hakovanje kakvo nema nijedna zapadnoevropska zemlja pa čak ni SAD.

Čuveni američki „zviždač“ Edward Snowden objavio je na Twitteru komentar o ovom pitanju:

„Velika Britanija je upravo legalizovala najekstremniji nadzor u historiji zapadne demokratije. To ide dalje nego kod nekih autokratskih režima.“

Britanski zakon o istražnim ovlastima legalizovao je ono što bezbjednosne službe i policija koriste godinama. U oktobru je tribunal za istražne ovlasti, jedini sud kojem je moguće uložiti žalbu protiv MI6, MI5 i GCHQ (bezbjednosne službe Velike Britanije), presudio da su ove agencije nezakonito prikupljale ogromne količine povjerljivih ličnih podataka bez odgovarajućeg nadzora čak 17 godina.

Jedan od negativnih aspekata zakona je i to što onemogućava odgovarajuću zaštitu novinskih izvora, što bi moglo obeshrabriti „zviždače“.

Možda jedina dobra stvar u zakonu je to što prvi put pojašnjava nadzorne ovlasti dostupne obavještajnim službama i policiji. Njime je legalizovano hakovanje računara i mobilnih telefona od strane bezbjednosnih službi i omogućen pristup ogromnim količinama snimljenih ličnih podataka, čak i ako osoba nije osumnjičena ni za kakvo kriminalno ponašanje.

Jim Killock, izvršni direktor Open Rights Group, izjavio je da Velika Britanija sada ima zakon o nadzoru koji je karakterističan za diktature, a ne demokratiju.

nadgledanjeopen rights groupzakon
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI