Zamjenik gradonačelnika želi da se Pariz vrati pod tronedjeljno zaključavanje, uprkos protivljenju

Pariz
5 komentara

Zamjenik gradonačelnika Pariza Emmanuel Gregoire rekao je da će njegova administracija francusku prestonicu vjerovatno staviti pod oštru tronedjeljno zaključavanje kako bi obuzdali Covid-19, i nije ga briga šta predsjednik Emmanuel Macron misli.

Trenutno je u Parizu na snazi policijski čas koji usporava širenje Covida-19, ali Gregoire je rekao da „nije dovoljan da se ublaži kriva“. U razgovoru za France Info u četvrtak, Gregoire je rekao da će njegova administracija predložiti potpuno zaključavanje glavnog grada sljedeće nedjelje. Gradonačelnica Anne Hidalgo izdat će prijedlog.

„Moramo sada donijeti hrabre odluke“, rekao je, dodajući da je zaključavanje „jedino rješenje“.

Parižane su već pogodili dva nacionalna zaključavanja i stalni policijski čas, kao i mnoštvo lokalizovanih ograničenja. Širom Francuske pravila za borbu protiv Covida-19 sada se razlikuju od regiona do regiona, a Nica i Dunkirk u petak ulaze u zaključavanje tokom vikenda.

Gregoire je odbacio ideju o sprovođenju slične politike u Parizu, nazivajući takva poluzaključavanja „krajnje restriktivnima, a neefikasnima“.

Njegova ideja ima svoje protivnike. Geoffroy Boulard, gradonačelnik 17. gradskog okruga, rekao je za BFMTV da ga je Emmanuelov prijedlog „veoma zapanjio“, dok je odbornica Danielle Simonnet izjavila da „postoje alternative zatvaranju“, predlažući da se društvenim životom upravlja „rotacijom“.

Gregoireov plan očigledno ide korak dalje od plana premijera Jean Casteka, koji je ranije u četvrtak sugerisao da bi zaključavanje vikendom moglo biti sprovedeno u Parizu ako se bolest nastavi širiti. Macron se, međutim, odlučio da Francusku ne podvrgne trećem nacionalnom zaključavanju, radije delegirajući odluku na pojedine regione.

Zamjenik gradonačelnika rekao je za France Info da se ne slaže sa Macronovom politikom zabrane zaključavanja i da se zbog stava predsjednika neće promijeniti njegovo mišljenje. „Volja Emmanuela Macrona nije dovoljan naučno zdravstveni argument da me ubijedi“, rekao je.

CovidParizZaključavanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
3 godine prije

blaze zakljucavanje,stroze zakljucavanje..isti kurtz,to je cesta u istom smjeru.moj prijedlog za rijesavanje sirenja opasnog virusa je pozitivne ustrijeliti.dobiju uputnicu da se tog i tog datuma jave svom obiteljskom lijecniku a u ambulanti ce,prisutni vojnik,preuzeti daljnu skrb nad pacijentom.hvala.

Max
3 godine prije

Teror se nastavlja..

Mateja
3 godine prije

Virus se bo končal, ko bodo posameznike morali vsako leto cepiti in vsak odmerek bo slabši. Prej ali slej jih bo minilo, če ne prej takrat, ko jih bo odpeljal pogrebnik.
Cviljenje, da so otroci ogroženi se bo pa končalo, ko bodo nekaj otrok s svojimi cepivi naredili trajno invalidnih. Potem bo pa mir.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI