Zaostatak narudžbi mogu odgoditi tenkove Abrams za Ukrajinu

Tenk Abrams M1A2
15 komentara

Nejasno je kada će Ukrajina dobiti tenkove Abrams iz Washingtona jer jedina fabrika u Americi koja proizvodi oklop već ima zaostale narudžbe od drugih američkih saveznika, piše Politico.

Postrojenje u Limi, Ohajo, kojim upravlja General Dynamics, mora proizvesti stotine tenkova za Poljsku i Tajvan prije nego što počne raditi na 31 jedinici koje je Bajdenova administracija obećala Kijevu ranije ove sedmice, ističe se u članku. u četvrtak.

Varšava očekuje da će primiti 250 tenkova M1 Abrams modificirane verzije A2 počevši od 2025. Poljska vlada je prošle godine dala Kijevu 250 svojih tenkova T-72 iz sovjetske ere usred sukoba s Rusijom. Trenutno, SAD isporučuju 116 tenkova M1A1 koje je Korpus marinaca nedavno povukao u Poljsku kao hitnu zamjenu za svoje zalihe oklopa.

Tajpej je također naručio 108 tenkova M1A2 još 2019. godine, a prve isporuke planirane su da počnu sljedeće godine.

Uzimajući u obzir važnost odnosa Vašingtona i sa Poljskom i sa Tajvanom, te naredbe “bilo bi teško i verovatno kontroverzno staviti u drugi plan”.

Fabrika u Limi više ne pravi Abrams tenkove od nule, već modifikuje takozvana „vozila za seme M1“, ugrađujući novu tehnologiju na njih. Ali još uvijek može proizvesti samo 12 takvih vozila mjesečno, dodaje se.

Tenkovi za Ukrajinu neće dolaziti iz američkih zaliha, već će umjesto toga biti kupljeni od industrije i obnovljeni u postrojenju u Ohaju, što znači da „neće stići na bojno polje mnogo mjeseci, ili potencijalno godinama, s obzirom na industrijska ograničenja u njihovoj nadogradnji”, izvještava agencija.

Neimenovani zvaničnik je također rekao za Politico da će tenkovi koje će Ukrajina dobiti biti verzija A2, koja ima poboljšanu optiku i sisteme upravljanja. Međutim, oni će biti lišeni povjerljivih paketa oklopa sa osiromašenim uranijumom koje koristi američka vojska, dodao je zvaničnik.

Njemačka je u četvrtak saopštila da se očekuje da će 14 njenih glavnih borbenih tenkova Leopard stići u Ukrajinu krajem marta. Velika Britanija, koja je Kijevu obećala 14 britanskih tenkova Challenger 2, objavila je sličan rok.

Sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se na planirane isporuke tenkova u Moskvu gleda kao na “direktnu umiješanost” NATO-a u sukob u Ukrajini. „I ovo učešće raste“, dodao je.

Ranije ovog meseca, Peskov je insistirao na tome da zapadni oklop neće promeniti ishod borbi i da će ti tenkovi “goreti” ako stignu na bojno polje.

AbramsrusijaSADTenkoviukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Зеленски: ако «Абрамси» дођу тек у августу, биће прекасно.

tihobl
1 godina prije

Председник Белорусије Александар Лукашенко у посети Уједињеним Арапским Емиратима.

tihobl
1 godina prije

Председник Бразила Луиз Игњасио Лула да Силва одбио је захтев немачке владе за испоруку муниције за тенкове “леопард”
Лула је ставио вето на испоруке муниције из Бразила за тенкове у Украјини.

tihobl
1 godina prije

Орбан:

„Поставиће се питање да ли да земље НАТО шаљу војнике да се боре за Украјину? На то не помишљају Американци, али је то у главама све већег броја Европљана, чије ће земље бити опустошене ако се рат прошири“

LZN
1 godina prije

Ja napisa da će se većina pokvarit i prije stigne na front……
Ispostavilo se da san u krivu……mea culpa
Ovi nisu sposobni ni krenut

Tupko Glupko
1 godina prije

Da rezimiramo: Njemačka šalje 14 tenkova, a Velika Britanija još 14 Ukrajini, dok će od izuzetnih čekati godinama da im isti dođu, ako im i dođu.

28 tenkova sigurno neće ništa promijeniti na bojištu, a pitanje koliko će ih uopće doći do tamo kada jednom uđu u Ukrajinu.

Ovdje ima nekoliko komentatora koji su jako dobro upućeni – koliko je Ukrajina do sada izgubila tenkova u ratu?

Noppo
1 godina prije

broj 100-150 tenkova ukrajinci spale na frontu za jedan mijesec ili maksimalno 2.

Lucija, prva
1 godina prije

“Sjedinjene Države nemaju tenkove Abrams potrebne Ukrajini u vojnim skladištima, rekla je zamjenica glasnogovornice Pentagona Sabrina Singh. “Jednostavno nemamo te tenkove na raspolaganju u američkim skladištima i zato će proći mjeseci”, rekala je Singh, objašnjavajući duga vremena da tenkovi stignu u Ukrajinu… Jednostavno nemamo višak ovih tenkova u našim zalihama u SAD-u, zbog čega će trebati mjeseci da se M1A2 Abrams prebaci u Ukrajinu. I mislim da morate zapamtiti, mislim, kao što vjerojatno znate, ovi tenkovi će zahtijevati obuku, održavanje, održavanje za koje će trebati jako puno vremena da se također obuče Ukrajinci. I tako, zbog toga — i to smo uzeli u obzir — zato koristimo sposobnosti USAI-a kako bismo Ukrajincima nabavili te tenkove. ++++ “Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost danas je za CNN potvrdio da će “proći mnogo mjeseci” prije nego što obećani tenkovi Abrams budu isporučeni Ukrajincima. Nije bilo teško pogoditi da Abramsi neće vidjet boja… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

SAD nemaju proizvodnju tenkova. Ostala im je fabrika koja radi servisiranje i dodaje novu ekektroniku, dodatnu zastitu i klima uredjaje. U stanju su da remontuju 12 (dvanest) tenkova godisnje.

SAD ako posalje vise od 12 tenkova Kijevu dovodi u pitanje godisnju proizvodnju ove fabrike. Dovoljno je da grad zaspe podrucje gdje se nalzae tenkovi da im oduva zastitu, polupa nisane i kamere, osteti elektroniku, pa da moraju u SAd na generalni remont.

Max
1 godina prije

Grdna neka gužva.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI