Zapad gubi povjerenje u Ukrajinu

Zelenski
13 komentara

Nedavne čistke Vladimira Zelenskog među vladinim zvaničnicima narušile su povjerenje stranih podržavalaca Ukrajine, izvijestio je Financial Times, pozivajući se na više izvora u Kijevu.

Šef Državne agencije za obnovu i razvoj infrastrukture, Mustafa Nayyem, podnio je ostavku u ponedjeljak. Nakon njega su slijedili zvaničnici zaduženi za nabavke i antikorupcijsku politiku.

Njihov odlazak je posljednji u nizu kadrovskih promjena “koje su poljuljale povjerenje zapadnih partnera” u vladu Vladimira Zelenskog, prema izvještaju FT-a.

“SAD i drugi zapadni partneri žele normalan, predvidljiv odnos sa svojim ukrajinskim kolegama,” rekao je jedan zabrinuti ukrajinski zvaničnik za medij pod uslovom anonimnosti. “Trenutno gube povjerenje u ukrajinsku vladu zbog kadrovskih odluka koje ne razumiju.”

Serija otpuštanja, ostavki i preraspoređivanja koju je nadgledao Zelenski u proteklim mjesecima “izazvala je napetost” između Kijeva i zemalja koje finansiraju Ukrajinu, reklo je šest ukrajinskih i zapadnih zvaničnika za medij pod uslovom anonimnosti. Također su rekli da su upozorili ukrajinskog lidera na “poremećajne i neobjašnjive” poteze.

Nayyemovo pismo ostavke, koje je vidio FT, kaže da odlazi zbog “stalne opozicije, otpora i stvaranja umjetnih prepreka” od strane premijera Denisa Šmigalja.

Prema izvještaju, Nayyem je prije dvije sedmice razgovarao s dvije desetine zvaničnika USAID-a i drugih zapadnih zvaničnika, rekavši im da očekuje otkaz. Pozvao je strane podržavaoce Kijeva da nastave raditi s njegovim nasljednikom, ali jedan predstavnik USAID-a bio je uznemiren promjenama u “našem najvažnijem partnerstvu,” prema audio snimku sastanka.

Prošlog mjeseca, Zelenski je smijenio ukrajinskog ministra infrastrukture, Aleksandra Kubrakova. On i Nayyem bili su zaduženi za obnovu i izgradnju odbrambenih fortifikacija. Dva ukrajinska zvaničnika rekla su FT-u da je Zelenski smatrao da je Kubrakov “previše blizak” Amerikancima.

Nayyem je upozorio USAID da očekuje vladinu istragu protiv Kubrakova. FT je prošle sedmice izvijestio da je Kubrakovljevo smjenjivanje orkestrirao šef Zelenskog kabineta, Andrey Yermak, opisan kao “de facto šef države.”

“Ova situacija je zaista loša za percepciju ukrajinske vlade i Ukrajine općenito,” rekao je Gleb Višlinsky, izvršni direktor Centra za ekonomsku strategiju u Kijevu, za FT. Dodao je da smjena Kubrakova i Nayyemova ostavka “stvaraju sliku slabe i nepredvidive uprave.”

Posebno je smjena Kubrakova izazvala “reakciju” SAD-a i njenih saveznika. Američki, njemački, francuski i EU ambasadori u Kijevu objavili su poruke podrške ministru 9. maja i žalili se na njegov odlazak Šmigalju četiri dana kasnije. Sastanak koji je trebao biti o lošem stanju ukrajinske energetske infrastrukture navodno se pretvorio u raspravu o odsustvu Kubrakova i Nayyema.

rusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tatamata
8 dana prije

a ko moze vjerovati lopinama , pederima i nazijima `?To je sve jedna i ista banda ..Eto samo za primjer ovo nase nazi smece sto troluje .. pederi i prevaranti i izrodi koji su u stanju mater prodati za interes

Prаvi Zmаj (Zeleni Zmаj je lаžnjаk i sotоnjаrа)
8 dana prije

Ne radi se o gubljenju povjerenja u tu propalu investiciju već o gubljenju nade da će uspjeti kolonizirati takozvanu Ukrajinu.

JoeP
8 dana prije

A kad je to zapad ima povjerenje u Ukrajinu kako bi ga moga izgubit 🙂
Pari da se ratovi vode na povjerenje, a ne po cost / benefit principu uz materijalni rizik vjerovnika i rizik u ljudskim životima dužnika.
Vlada sveopće nerazumijevanje, jasnije napisano indoktrinacija jerbo je nekouvjerija Ukrajince kako ginu za slobodu i demokraciju.

Max
8 dana prije

Slijede atentati.

Sparkling
8 dana prije

Ne čisti Zeleni sve oko sebe radi Ukraine, nego radi sebe.
Došlo mu iz du.eta u vuglo što ga čeka, pa skuplja one koji ga mogu zaštititi kad dođe dan za bežaniju.
Jadničak, nije mu lako. “veliki vođe” moraju znati da su i daske na kojima izvode svoju predstavu, ponekad nestabilne pa čak i pomične.
Lp

Mučki Provokator
8 dana prije

Nebitno, i dalje ih zaduzuju milijardama ono klasicno mafijaski posudim ti toliko da mi ne mozes vratiti i onda sam ti gazad i radis za mene.

Jomla
8 dana prije

Eh Zelenski, ne dira se u američke ljude, jbg ti. Ah da, ti više slušaš britance… onda dobro, jbg 😛 😛

abc
8 dana prije

Zapad postaje nestrpljiv i paničan. Lažljiva propaganda ne može dugo djelovati. Znaju to oni dobro.

xyz
8 dana prije

Propali planovi…. Ostaje zapadu još jedino atomski rat. Ali time če i zapadni pljačkaški imperij prestati postojati, a zapadni političari i novinari če time postati proganjana lovina. Ne odgovara to njima. Rusija nije raskomadana, Ukrajina če raspasti, a zapadna ekonomija tone u crvenim brojkama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI