Zapad ne razumije Istok i kako je Modi oživio nacionalni ponos u Indiji

Narendra Modi
19 komentara

Zapad u pravilu ne razumije Istok i bori se  da shvati kako je Indija, najveća demokracija na svijetu, potvrdila Narendru Modija za drugi premijerski mandat. Modi je privukao kritike svih vrsta Zapada, ne samo zbog svog političkog stila i zato što ga smatraju se provokativnim rasistom koji ne poštuje manjine, nego su se svi udružili kako bi diskreditirali rad njegove uprave.

Čitajući članke koji su uspoređivali Modijev dan prvog izbora u svibnju 2014. do njegove druge pobjede, prije otprilike mjesec dana, stječe se ideja da se Zapad suočava s neuravnoteženim i nesposobnim političarem. Međutim, milijuni Indijaca koji su glasali za njega ne misle tako, budući da je trenutni premijer vođa koji može govoriti svim ljudima i sposoban je pretvoriti Indiju u supersilu.

Usprkos katastrofalnim ekonomskim reformama

Neke ekonomske mjere koje želi Modi su bizarne, kao što je izmjena izračuna BDP-a s kojim je moguće umjetno povećati podatke o rastu Indije, ili kao u slučaju demonetizacije koja je objavljena u studenom 2016. godine, kada je u ime borbe protiv korupcije i utaje zahtijevao od vlade da povuče sve novčanice u opticaju od 500 i 1000 rupija, manje ili više 86% gotovine u džepovima Indijanaca u to vrijeme. U potonjem slučaju građani su morali žurno mijenjati stare novčanice u nove, uzrokujući beskrajne redove ispred bankomata. Nekoliko tjedana zemlja je doslovno bila u kaosu. Prema analitičarima, socijalna politika i politika rada koju provodi Modi ispostavilo se još gora, a sve veća nejednakost je to i dokazala. Ako je u glavnom gradu New Delhiju dohodak po glavi stanovnika oko 4000 dolara godišnje, u najsiromašnijim državama Indije jedva da je dosegao oko 1000 dolara.

Poluga nacionalizma

Pa ipak, prije samo godinu dana prognoze Svjetske banke i Monetarnog fonda kazale su da Indija raste više od Kine, s dobrih 6,8% stope rasta za razdoblje 2017.-2018. godine, a čak +7,3% za sljedeće dvije godine. Modi je nacionalizirao Air India, državnu zrakoplovnu tvrtku, i čini isto s bankarskim sustavom, što je za neoliberalne ekonomiste najveći od svih smrtnih grijehova.

Međutim, ogromna birokratska neučinkovitost koja umanjuje sve ostvarene prednosti za Indijce ostaje. Osim „Modinomike“, to jest skupa ekonomskih inicijativa koje je predložio premijer, Modi je veliki uspjeh ostvario jer je u stanju nositi se s polugom nacionalizma, na kojeg bi predstojeći carinski rat sa Sjedinjenim Državama mogao baciti još više goriva na vatru.

Siromašni se prepoznaju u Modiju

Kao što je naglasio talijanski L’Espresso , međunarodni mediji optužuju Modija za poticanje etničke podjele Indije podržavajući hinduse protiv muslimanske zajednice. U stvarnosti, Modi je bio dobar u kanaliziranju nelagode velikog dijela populacije u svoju priču o nacionalnom spašavanju. Povijest je pokazala da su sekularni i liberalni indijski političari oduvijek bili elitistički i okruženi privilegijama, dok je Modi sin skromnog prodavača čaja, ne govori tečno engleski jezik i nije pohađao najpoznatije sveučilišne institute u zemlji. Upravo iz tog razloga najsiromašniji, to jest najveći dio Indije, odmah su se prepoznali u njemu. Modi je vjerojatno bio u zabludi s bankarskim reformama, ali je bio daleko manje kratkovidan od svojih prethodnika u razumijevanju kako temeljno jamčiti barem osnovne usluge najsiromašnijima. Nacionalni se ponos budi u cijeloj zemlji, i općenito u Aziji. Kada Indija uspije usvojiti konkretnu ekonomsku politiku, indijski slon se zaista može natjecati s kineskim zmajem.

Ekonomske reformenacionalizam
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
4 godine prije

Odgovor na pitanje ko vlada nekom zemljom krije se u pitanju ko vlada bankarskim sustavom te zemlje..Kad dobijemo odgovor na to podpitanje dobijamo odgovor i na glavno pitanje…
Na osnovu tih saznanja lako zakljucimo da li su politicari u nekoj zemlji stvarni vodje te zemlje ili samo naslikane marionete..

Marangun
4 godine prije

niko ne može razumjeti veličinu i dubinu kaosa koji vlada
na indijskom podkontinentu
jednostavno se ne zna kako uspijevaju opstati

Adriana
4 godine prije

Ama, sve je kao u RH (kaos), ali u RH čovjeka sa stavom i idejom nema.

Ante
4 godine prije

Ako siromašni glasaju za nekog to obično znači da za njega glasaju ljudi koji baš ne razumiju kome su dali glas. Privatizirati bankarski sektor obično znači da su taj sektor preuzeli stranci. Po mom mišljenju otuda je i došla ideja da se novčanice od 500 1000 rupija zamjeni pod izlikom borbe protiv korupcije. Nitko ne navodi koliko su banke zaradile tim zamjenama. Pošto su mu stranici rekli što očekuju od njega, Modiju je došlo u glavu što se od njega želi, . Sada se redaju pritisci tih stranaca na Modija. Jer Modi ne želi provesti njihove ” reforme “

ewirfvubqewvrbqerwbvquewvupq
4 godine prije

cioModi je tu da kafenima digne tlak na pakije pa da sutra ratuju zaradi šesterokrakih interesa kako su im ovi dosudili preko stvora, od tuda ide njegovo “domoljublje”.

spartak
4 godine prije

Molio bih kolegu Babića (čije tekstove vrlo cijenim i slažem se s njima) da mi pojasni ovu rečenicu iz teksta:
“Modi je privatizirao Air India, državnu zrakoplovnu tvrtku, i čini isto s bankarskim sustavom, što je za neoliberalne ekonomiste najveći od svih smrtnih grijehova.”
Tu, naime, nešto ne štima…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI