Zapad razmišlja o rokovima za mirovne pregovore za Ukrajinu

Rokovi za pregovore
35 komentara

Kijev ima rok do jeseni za vraćanje teritorija koje je Rusija otela ili će Zapad natjerati Kijev na pregovore s Moskvom, tvrdi Bild

Zapadni podupiratelji Ukrajine razmatraju nametanje ultimatuma Kijevu u vezi s potencijalnim pregovorima s Moskvom, izvijestio je u ponedjeljak njemački tabloid Bild, pozivajući se na anonimne vladine izvore u Washingtonu i Berlinu. S novim isporukama oružja SAD i njegovi saveznici žele dati Kijevu “poticaj” na pokušaj vraćanja teritorija koje su zauzele ruske snage, tvrdi Bild, dodajući da Zapad želi vidjeti rezultate u tom pogledu do jeseni. “Ako protuofenziva ne uspije, pritisak na Kijev u pogledu pregovora s Moskvom će se povećati”, piše list.

Ranije je Wall Street Journal izvijestio da su Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Njemačka navodno ponudile Kijevu oružje i sigurnosne obveze prema planu čiji je cilj bio potaknuti Kijev na pregovore s Moskvom. Američki medij tvrdio je prošli tjedan da su London, Berlin i Pariz navodno spremni ponuditi sigurnosna jamstva tek nešto manje od članstva u NATO-u. Međutim, prema Bildu uvjeti nisu bili tako dobri. “Europljani i SAD u ovom trenutku ne mogu i ne žele dati Ukrajini čvrsta sigurnosna jamstva kao što je članstvo u NATO-u”, rekao je za tabloid njemački zastupnik Norbert Roettgen, koji je prethodno bio na čelu Odbora za vanjske poslove Bundestaga.

Ured njemačkog kancelara također je u nedjelju priopćio kako potencijalna sigurnosna jamstva NATO-a nisu igrala “nikakvu ulogu” u raspravama između tri članice bloka. Berlin nije niti izravno zanijekao niti potvrdio postojanje pregovaračkog plana, dodaje Bild. Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz također su potaknuli ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog neka se uključi u razgovore s Moskvom ranije u veljači, prema medijskim izvješćima.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ranije je priznao da Moskva pobjeđuje u logističkom ratu iscrpljivanja. Također je rekao da nije jasno koliko bi blok mogao potrošiti na daljnju vojnu potporu Kijevu.

NATOrusijaukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dragačevac
1 godina prije

S obzirom da ste izigrali Putina 2014 pa Minsk 1 i Minsk 2 ste iskoristili da naoružate Ukre, možete samo voditi pregovore o kapitulaciji.

1 godina prije

Jeste, Ameri su upumpali milijarde u Ukrajinu da bi je naterali na kapitulaciju a upravo guraju Pribaltik a pre njih Moldaviju na Ruse (kako ovo smešno zvuči)… ajoj, da li ima tolikih ovaca da u ovo poveruju?

tihobl
1 godina prije

U tekstu ne kazu zasto do jeseni.
Nedavno su na zapadu sracunali da imaju municije do jeseni.

Tupko Glupko
1 godina prije

Od prvog dana rata znalo se da će doći do toga. Pitanje je samo vremena kada će Ukri za stol na pregovore sa Rusima, a tamo nema postavljanja ultimatuma drugoj strani kao što sada rade. Ukri nisu napravili što im je bilo namijenjeno – uz potporu Zapada vojno, ekonomski i politički slomiti Rusiju, Zapadu je sada jasno da to nije moguće i sada ide skupo plaćanje njihovog neuspjeha preko leđa Ukra. Ionako je Ukrajina u očima Zapada predviđena samo kao kolaterala u ovom proxy ratu dviju najvećih nuklearnih sila, bilo da pobijede, bilo da izgube. Da pobijede, ostala bi im razorena zemlja, izgubljena mladost, rasprodana država, iseljeno stanovništvo. Da izgube, ostala bi im razorena zemlja, izgubljena mladost, rasprodana država, iseljeno stanovništvo i izgubljeni teritorij. Nije mi jasno kako to nisu shvatili odavno. Sve su to mogli sačuvati da nisu žarko htjeli biti NATO režimski pas na dugoj granici sa Rusijom,… Čitaj više »

borjana
1 godina prije

Nakon svih zabrana koja je zelenski osobno naložio i vlastoručno potpisao, a koja se odnose na njegovog kolegu Putina, u kojima se zahtjeva njegova smjena kao jedan od prvih uvjeta za početak bilo kakvih pregovora, mislim da će zelenskom biti potrebna više nego ikada do sada njegova prvotna profesija, biti će primoran vrhunski odglumiti svaki korak u pregovorima koji nije ispoštovao sve njegove zabrane i uvjetovanja. Po prvi puta ćemo vidjeti njegove prave glumačke kvalitete, u tom smislu morati će stvarno briljantno, kao nikada do sada, to odigrati. Cijeli problem kao glumac odpočeo, i kao glumac završio. Podrazumjeva se ukoliko dogura do posljednjeg čina, a da mu se prije toga ne omakne sa kakve ponistre oli terace.

antonijo gradečak
1 godina prije

neće se povećati pritisak za mirovne pregovore nego će se povećati slanje oružja ukrima

Ivan
1 godina prije

Sad kada je zapad u kurcu oni bi mirovne pregovore. Nadam se da Putin nije toliko glup da ga zapadna stoka prevesla zednog preko vode..

Max
1 godina prije

To je upravo onaj umor zapada na koji Rusi računaju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI