Zapadni lideri privatno kažu da Ukrajina ne može pobijediti u ratu

Zelenski
69 komentara

Zapadni lideri su privatno rekli ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da Ukrajina ne može dobiti rat protiv Rusije i da bi ove godine trebala započeti mirovne pregovore s Moskvom u zamjenu za bliže veze s NATO-om. 

Privatne komunikacije su u suprotnosti s javnim izjavama zapadnih lidera koji rutinski kažu da će nastaviti podržavati Ukrajinu onoliko dugo koliko je potrebno dok ne ostvari pobjedu na bojnom polju.

Wall Street Journal, koji je izvijestio o privatnim primjedbama Zelenksiju, rekao je:

“Javna retorika prikriva produbljivanje privatnih sumnji među političarima u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj da će Ukrajina moći protjerati Ruse iz istočne Ukrajine i Krima, koje Rusija kontrolira od 2014., i uvjerenje da Zapad može samo pomoći u održavanju ratni napori tako dugo, posebno ako se sukob slegne u ćorsokak, kažu zvaničnici iz tri zemlje.

‘Stalno ponavljamo da Rusija ne smije pobijediti, ali šta to znači? Ako rat potraje dovoljno dugo ovim intenzitetom, gubici Ukrajine će postati nepodnošljivi’, rekao je visoki francuski zvaničnik. ‘I niko ne vjeruje da će moći povratiti Krim.’

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz rekli su Zelenskom na večeri u Jelisejskoj palati ranije ovog mjeseca da mora razmotriti mirovne pregovore s Moskvom, piše Journal .

Prema svom izvoru, list je citirao Makrona koji je rekao Zelenskom da su “ čak i smrtni neprijatelji poput Francuske i Njemačke morali sklopiti mir nakon Drugog svjetskog rata”.

Makron je rekao Zelenskom da je “bio veliki ratni vođa, ali da će na kraju morati da pređe u političku državnost i donosi teške odluke”, objavile su novine.

Povratak realizmu

Na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji prošle sedmice, general Petr Pavel , novoizabrani predsjednik Češke Republike i bivši komandant NATO-a, rekao je:

“Možda ćemo se naći u situaciji u kojoj bi oslobađanje nekih dijelova ukrajinske teritorije moglo donijeti više gubitaka života nego što bi društvo moglo podnijeti. … Možda će doći trenutak kada bi Ukrajinci mogli početi razmišljati o drugom ishodu.”

Čak i kada je bio komandant NATO-a, Pavel je bio realista u pogledu Rusije. Tokom kontroverznih ratnih igara NATO-a sa 31.000 vojnika na ruskim granicama 2016. godine – prvi put u 75 godina da su njemačke trupe krenule tragom nacističke invazije na Sovjetski Savez – Pavel je odbacio pompe o ruskoj prijetnji NATO-u.

Pavel, koji je u to vrijeme bio predsjednik vojnog komiteta NATO-a, rekao je na konferenciji za novinare u Briselu da,

“Nije cilj NATO-a da stvori vojnu barijeru protiv široke ruske agresije, jer takva agresija nije na dnevnom redu i nijedna obavještajna procjena ne sugerira tako nešto.”

Tadašnji njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier također je prihvatio realizam prema Rusiji, rekavši :

„Ono što sada ne bi trebalo da radimo je da dodatno rasplamsavamo situaciju zveckanjem sabljama i ratnim huškanjem. Ko vjeruje da će simbolična tenkovska parada na istočnoj granici alijanse donijeti sigurnost, vara se.”

Umjesto agresivnog stava NATO-a prema Rusiji koji bi mogao imati suprotne rezultate, Steinmeier je pozvao na dijalog s Moskvom. “Dobro nam se savjetuje da ne stvaramo izgovore za obnavljanje stare konfrontacije”, rekao je, dodajući da bi bilo “kobno tražiti samo vojna rješenja i politiku odvraćanja”. Pod američkim vodstvom NATO očigledno nije poslušao taj savjet, jer je nastavio da raspoređuje više trupa u Istočnu Evropu i da naoružava i obučava Ukrajinu (pod okriljem pretvaranja da podržava sporazum iz Minska za okončanje ukrajinskog građanskog rata).

Prije svoje intervencije u Ukrajini, Rusija je navela širenje NATO-a na istok, raspoređivanje projektila u Rumuniji i Poljskoj, ratne igre u blizini njenih granica i naoružavanje Ukrajine kao crvene linije koje je Zapad prešao.

Nakon godinu dana rata, čini se da se zapadni lideri sada okreću realističkom pristupu. Macron je, na primjer, na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji odbacio svaki razgovor o promjeni režima u Moskvi.

 Nema reakcije SAD

Washington nije komentirao priču Žurnala o prijedlogu mirovnih pregovora za oružje. Američki državni sekretar Antony Blinken je prošlog mjeseca razgovarao s Washington Postom  o naoružavanju Ukrajine poslije rata, ali nije rekao da Ukrajina treba tražiti mirovne pregovore.

“Moramo razmišljati – i to jesmo – o tome kako izgleda poslijeratna budućnost kako bismo osigurali sigurnost i stabilnost za Ukrajince i sigurnost i stabilnost u Evropi”, rekao je Blinken na konferenciji u Minhenu .

Prijedlog da se Ukrajina još više približi NATO-u nego što već jeste, s većim pristupom oružju nakon rata, trebao bi biti na dnevnom redu na godišnjem sastanku NATO-a u julu, rekao je Rishi Sunak, britanski premijer, na konferenciji u Minhenu .

“Samit NATO-a mora dati jasnu ponudu Ukrajini, također da bi Zelenskom omogućio političku pobjedu koju može predstaviti kod kuće kao poticaj za pregovore”, rekao je britanski zvaničnik za Žurnal 

Dogovor sa NATO-om ne bi uključivao članstvo uz njegovu zaštitu po članu 5, izvještavaju novine.

“Voljeli bismo da imamo sigurnosne garancije na putu ka NATO-u”, rekao je Zelenski na konferenciji za novinare u petak.

U međuvremenu, Macron je, prema izvještaju WSJ , rekao da Ukrajina treba da krene naprijed sa vojnom ofanzivom kako bi povratila teritoriju kako bi gurnula Moskvu za mir.

Iz Moskve nije bilo reakcije na prijedlog. Geopolitički analitičar Alexander Mercouris, u svom video izvještaju u subotu, rekao je da će Rusija vjerovatno biti podstaknuta da nastavi borbu umjesto da ulazi u mirovne pregovore sa saznanjem da će Ukrajina nakon rata biti teško naoružana od strane NATO-a.

„Rusi se nikada neće složiti sa nečim ovakvim“, rekao je Merkuris. “Oni sigurno govore sebi da umjesto da pristanu na ovaj plan, zapravo ima više smisla… nastaviti ovaj rat jer je jedan od ciljeva [Rusije] potpuna demilitarizacija Ukrajine.”

Ono što zapadne sile predlažu je suprotno, rekao je on. S obzirom na to da Rusija smatra da pobjeđuje i “izgleda da postoji opće priznanje među zapadnim vladama da Ukrajina ne može pobijediti u ovom ratu… gdje je poticaj za… Rusiju da uopće razmotri ovaj plan?”

Za Moskvu, rekao je Merkuris, demilitarizacija Ukrajine je „apsolutna, egzistencijalna stvar“. Ako Ukrajina nakon rata od NATO-a dobije još naprednije oružje u odnosu na ono što bi dobila „dok je rat još u toku, onda ima još manje smisla“ da Rusija „zaustavi rat i pristane na ovaj plan. ”

Rusija se sada suočava sa “slabim protivnikom”, rekao je Merkuris, a Moskva očigledno više voli to nego da se suoči sa “ojačanim protivnikom kasnije”.

Autor: Joe Lauria
NATOrusijaukrajinazapadZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
69 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
merdjep
1 godina prije

jasno ko dan, zelenko je odradio svoje, 2024 su izbori, nekoga drugog ce za predsjenika, taj ce prihvatiti privremeni gubitak teritorija. zelenko u egzil u los angeles na milionima. onda ce ga u egzilu optuzit za sve a on nece nazad za vrijeme svog zivota, zapadna ukrajina u nato i molit na koljenima eu, sve ce morat prodat a istocna rusiji

London
1 godina prije

Zelenski je OK za slati narod u rat, u miru bi kratko vrijeme bio na vlasti

eks
1 godina prije

Greše EU lideri. Trebali su pitati burta , hiblera , Rokija i još neke komentatore na ovom portalu i saznali bi da NATO-Ukri pobedjuju i da će Rusija biti poražena.

Dux
1 godina prije

Volodimira se ništa ne pita, kao ni EU, što odluče ameri i englezi, tako će i biti….. ali i ruse se nešto pita, a oni su svjesni ako izgube da ih nema……moglo bi biti globalnog sranja.

eks
1 godina prije

Harvardski profesor Stven Volt u listu “Foreign Policy” izjavio je da zapadni lideri “seju optimizam o pobedi nad Rusijom krijući svoje mračne prognoze” .

Dux
1 godina prije

Ništa od pobjede Ukraine, jet tada Ruisije nema, a rusi to neće dozvolit….
Cijenu plaćamo svi, a veliko finale još nije počelo, bit će veselo ako do njega dođe. Rat je gotov kad Bidena i njegove spreme na rehabilitaciju u nekakvu ustanovu zatvorenog tipa.

Schroder
1 godina prije

Naj prvo su mu dali oruzje da sve unisti i da pogine preko 100 tisuca jadni Ukrainaca a sada mu govore da ne moze pobjediti Ti zapadni lideri su svi ucenici DAVOSA Rat je se morao deseti radi silni razaranja -poskupljenja- nestanak plina i na kraju prezivljavanje:TO SE ZOVE NOVI RESET Treba sve unistiti sto se gradio stoljecima; A POSEBNO SREDNJI SLOJ UNISTITI KOJI JE RADIO I PLACAO POREZ DA SADA PROSE: SVE JE OVO BILO PLANIRANO GODINAMA U DAVOSU :CORONA-VAKCINE -RAT RESESIJA PROMJENA KLIME GEOINZENJERINGOM TO ZNACI IZAZIVANJE SUSE ILI VELIKE POPLAVE i SVE ZIVO UNISTITI :Sutona vlada svijetom, Ljudi su godinama gradili a sada sutona nisti i sije strah BITNO JE SACUVATI DUSU:BOG CE POBJEDITI OVE PSIHOPATE LJUDE BEZ DUSE REPTILI DEMONI

NULAND tea and sendwiches Co.
1 godina prije

Tijekom održavanja višemjesečnog koncerta 2014 na Majdanu (UA) otuđena velika količina čaja i gotovih sendviča.Sumnjamo da je jedan od glavnih organizatora krađe niži čovjek u zelenoj majici sa nadimkom Kokainski (koncertni djelatnik).Dio ukradene robe je završio u Hrvatskoj kod tzv:Dečki iz Buzina-kriminalne grupe.Vođa grupe je hiberski burt.Čaj i sendviči nisu zamijećeni na slobodnom tržištu,pa je pretpostavka da ih kriminalne grupe troše za vlastite potrebe.Korisnike naših prehrambenih proizvoda ćete prepoznati po jakoj euforiji i halucinacijama.Molim ako primjetite nekoga sa takvim ponašanjem da uz nagradu javite na:
NULAND tea and sendwiches Co.
1155 Twenty-first Street NW., Washington,

Max
1 godina prije

I ne može Ukrajina je odabrana da umara Ruse kao nekoć Afganistan.

burt
1 godina prije

ruska vojska je nesposobna i imaju zastarjelu taktiku a pogotovo taktika kotlova je primjerenija takici iz drugog svjetskog rata nego suvremenim vojnim shvaćanjima, neki dan se udaralo po Mariupolju, jučer su prvi put napadnuti ciljevi na Kavkazu, i po Krimu će se žestoko udarati jer Ukrajini stižu taktičke rakete zemlja-zemlja i zrak-zemlja, oni sa Krima koji su izdali Ukrajinu bolje bi bilo da se evakuiraju u Rusiju dok još imaju mogućnosti jer Krim se sigurno vraća pod ukrajinsku vlast

Crni Golf 4 vrata
1 godina prije

.. meni je ovaj G. Igor Konašeko baš simpatičan.. Moj prijedlog je da ga časopis Time odabere za Osobu godine……..

Herr
1 godina prije

Russia’s $330 Million A-50U AWACS Aircraft, That Was ‘Destroyed’ In Belarus,by western terrorists Appears Intact In Latest Images

Days
1 godina prije

Ovi sadvicari nabijaju sebi plusove kao brut

goran
1 godina prije

naci zelenski se nakrao para i para novopečeni milijarder pobio je 400.000 ukrajinaca i boga pitaj koliko naroda donbasa tebi se ljudino mora sudit za genocid!!!!!!!!!!!!

tihobl
1 godina prije

У Бахмуту ПМЦ “Вагнер” потпуно уништио 24. моторизовану бригаду ОСУ “ Борис Џонсон”.

Eno hvale se zarobljenom zastavom u stab brigade.

tihobl
1 godina prije

U lazi su kratke noge:

Белоруски ТВ канал „Белорусија-1“ приказао је снимак са руским А-50У у Мачулишћу.

Azion je ziv i zdrav i sprema se za polijetanje. Volio bi da su snimili i bjeloruski grtalicu za snijeg koja je ostecena pa bi se potpuno potvrdilo ono sto sam pisao prije dva dana.

tihobl
1 godina prije

Eno snimaka ukropa zaglavljenih u blatu, ali veselih kao da su dobili na lotu. Pobjegli su iz Bahmuta preko njive. Da znaju da ih malo dalje ceka Azov, a iza njega Ajdar nebi se veselili.

Lucija, prva
1 godina prije

Kme, kme…

‘oćemo li dobiti bar komadić Ukrajine? 😄

tihobl
1 godina prije

Mediji izveštavaju o masovnom dezerterstvu ukrajinske vojske, blizu sedišta Kraljevske vojne policije (KVP) Velike Britanije, koja je poslata na školovanje u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Prema rečima vojnog stručnjaka Vladislava Šurigina, svaki peti iz prve regrutovane grupe je pobegao.

tihobl
1 godina prije

Руска војска је потиснула Оружане снаге Украјине и учврстила се на 3 км од Купјанска, јавља војни дописник РТ Саргон

tihobl
1 godina prije

U Ukrajini je najavljen 12. val mobilizacije, a dobna granica je podignuta na 62 godine.

Lucija, prva
1 godina prije

🏴‍☠️🇺🇦Ološ koji je pucao u naše zarobljene borce izjavljuje pred kamerama kako sanja da uđe na Krim, Donjeck, Lugansk i da puca po civilima. Rusiji je potrebno da oživi iskustvo KGB-a, koje koristi i Mosad, da traži i eliminiše ratne zločince čija zlodela ne zastarevaju… ——- Udar Izdelijom-305 (LMUR) po cijevi gradske kotlovnice Ugledar, gdje su se nalazili neprijateljski sustavi za motrenje. The LMUR is a Russian helicopter-launched air-to-surface missile. LMUR is short for Легкая многоцелевая управляемая ракета, or light multipurpose guided missile. It is also known as Izdeliye 305, literally “Item 305”, and 9A-7755. ———— Rusi upotrebili podvodni dron da sruse vazan most u Odesi ————- 🇺🇦 General bojnik AFU-a, prvi zamjenik zapovjednika Snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine Sergey Hryhorievych Kryvonos potvrdio je činjenice o nasilnoj mobilizaciji (pokopavanju) nepripremljene i nemotivirane “vojske”, tvrdeći da zbog time se vjera u pobjedu smanjuje. Zbog toga ne opada samo vjera,… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

Nastavak2 “bahmut je nemoguće obraniti, okružen je sa tri strane, kamen na kamenu nije ostao. imaju podzemne tunele prema časiv jaru i to ih drži na životu. očito kupuju vrijeme, ne znam za što, samo znam da ga skupo plaćaju, 150-200 ljudi dnevno i nešto tehnike.” ———– Po pisanju imdexa Ukraina dobiva na svim frontovima, na terenu gubi na svim frontovima. Bahut pada za 7 dana. Sve to naravno da se opravda filanje Ukraine oružjem i novcem EU poreznih obveznoka. Kao i pad standarda inflaciju, porast cijena energenata.. Sve zbog Američkih interesa, EU ratuje za Ameriku a da toga EU idioti nisu ni svjesni. “The truth is the Americans will end up by being hated by everyone, even their most unconditional allies. All the dirty tricks they come up with are exposed by events.” Charles de Gaulle ————- 🗞🇮🇳🇷🇺 “Bild”: Premijer Indije ostaje uz Putina ▪️Kancelar Olaf Šolc veruje da… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

Nastavak3

“…Iste su zbog toga zapocele krasti a sa lopovima se zna kako treba.I sa tehnoloske strane stvari nisu povoljne za Zapad.Njemacki inzinjeri su ocijenili da kineski automobili visoke klase imaju jako visoku kvalitetu te u tom segmentu mogu parirati Mercedesu i BMW-u.Isto kao sa streljivom ispala je laz da Rusi nemaju cipove za autoindustriju. Istina je obrnuta.U stvari svijet je toliko ekonomski umrezen da ovim fiktivnim povlacenjem Zapada sa Istoka isti osim trzista nista ne gubi.Mozda McDonalds. Laz je ovdje jedina istina u vrijeme kada svako selo moze proizvesti cak i sofisticirane proizvode.U stvari postoji jedan dio svijeta koji osjeca sankcije ali se pravi glup a takav ce i ostati.”

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Vidi .. Jako puno njih , unutar Američka establishmenta žele sudar Američkih i Ruskih trupa . Na koncu – po svim izvješćima koja imam – do toga će uskoro i doć ! Mada NE 😎 tamo gdje to ” jastrebovi ” žele ! Glavno oružje Rusa do sada je perfektno funkcioniralo – a to je ——–>>>> NEPREDVIDLJIVOST ! Od stotinu , mogućih , ratnih opcija , razradjenih od strane , stratega NATO , Rusi u pravilu izabiraju – onu – koja uopće nije , niti razmatrana 😁 . Dakle .. Došli su do razine , kada tvore VLASTITA pravila 😉 . I to VRHUNSKI rade do razine Esoterije ! Plešu sa vragom po vlastitim taktovima — maestralno ! Ovi … Što sve to tvore ( Putin ponajmanje a znam koliko vam teško da povjerujete u to ) to čine na način – nadrealnog ! Ovdje moram stat ! Sretan mi… Čitaj više »

Ivan
1 godina prije

Zelenskog ce prije zavrsetka rata ubiti sami Ukrajinci za to sto im je napravio od zemlje izazivanjem rata s Rusijom i nepostivanjem Minskog sporazuma. Sve zahvaljujuci huskanju Amerike koja ga je koristila kao medvjeda na lancu. Drugo i nije zasluzio i vec su ga se Ukrajinci sami trebali rijesiti. A mi se moramo rijesiti budaletine Plenkovica koji mu je takoder drzao ljestve u ratu s Rusijom i nanio nesagledivu ekonomsku stetu Hrvatskoj za narednih sto godina.

Sardelino
1 godina prije

Kraj rata izgledati će otprilike ovako.
U srijedu poslije podne zapadni mediji donose vijesti kako Ukrajinska vojska napreduje na svim frontovima i da je ruska vojska u rasulu. U četvrtak ujutro prenose vijest da su neprijateljstva prestala i da je Ukrajina pristala na ruske uvjete.

tatamata
1 godina prije

pojacana aktivnos trolova ,,, prche im rusi ukrainsku ekipu ,,, i to dobro ,sudeci kako su se nabrusili ovi nasi lazovi i manipulatori

Zvone
1 godina prije

Nema veze šta kažu evropski lideri, bitno je šta kaže američka duboka država koja je i vlasnik Evrope.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI