Zaposleni TikToka u SAD pripremaju se da tuže Trumpa zbog zabrane aplikacije i gubitka plata

TikTok - Kina - SAD
8 komentara

Zaposleni u američkom TikToku planiraju da izvedu administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa na sud nakon što je glavni komandant ranije ovog mjeseca izdao izvršnu naredbu u kojoj stoji da će zabraniti kinesku aplikaciju za društvene medije ako njena matična kompanija ne proda američku podružnicu u okviru 45 dana.

Kalifornijski tehnički rukovodilac TikToka Patrick Ryan organizovao je prikupljanje sredstava Go Fund Me tražeći 30.000 dolara za podnošenje naloga za osiguranje da će zaposleni kompanije TikTok sa sjedištem u SAD i dalje biti plaćeni jer će Trumpovo izvršno naređenje zabraniti TikToku da ih plaća.

„Mi tražimo samo pravo da i dalje primamo plate, i ništa drugo: nikakve odštete ili bilo koje druge isplate. Sav prikupljeni novac, koji ne bude potrošen, biće doniran u dobrotvorne svrhe. Sav novac otići će direktno u našu advokatsku kancelariju i ja se obavezujem da pružim završno računovodstvo rashoda “, piše Ryan na stranici Go Fund Me.

U izjavi za Business Insider, Ryan, koga će zastupati Mike Godwin, advokat za građanske slobode sa sjedištem u Washingtonu, izrazio je zabrinutost zbog kršenja njegovih ustavnih prava.

“Strah me je da nećemo moći da primamo plate poslije 20. septembra”, rekao je Ryan. “Zabrinut sam što se ovdje krše moja ustavna prava. Ne mislim zvučati pretjerano pravno, ali postupak je koncept i ovo je jedan primjer gdje se to zaista krši.”

“Ovde nije bilo propisnog postupka. Ne postoji nijedan procesni postupak koji bi naveo bilo kog radnika koji sada radi u TikToku da zaključi da je ova vrsta stvari čak i moguća”, dodao je.

Godwin očekuje da će tužba biti podnijeta sljedeće sedmice bez obzira da li će Go Fund Me dostići cilj od 30.000 dolara.

Trumpova izvršna naredba zabranila bi TikTok i aplikaciju za razmjenu poruka WeChat u SAD zbog tvrdnji da prijete američkoj nacionalnoj bezbjednosti.

„Širenje aplikacija koje kontroliše kineska vlada i dalje ugrožava nacionalnu bezbjednost, spoljnu politiku i ekonomiju Sjedinjenih Država“, navodi se u nalogu. “Sjedinjene Države moraju preduzeti agresivne akcije protiv vlasnika TikToka da zaštite našu nacionalnu bezbjednost.”

Ranije ovog mjeseca, američka tehnološka kompanija Microsoft otkrila je da je u pregovorima o kupovini nekih operacija TikToka, koji je u vlasništvu pekinške kompanije Byte Dance.

Donald TrumpTikTok
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Miro
3 godine prije

Hebo vas Tik Tok, Kinezi su vec godinama nazad zabranili Facebook, Twitter, Istagram…Inace ovaj Tik Tok je jos vece đubriste sta se sve tamo vidi

Spacevoodoo
3 godine prije

Ovo je velika sramota za najveću demokraciju na svijetu koja opstruira stranog investitora pa američki građani gube zaposlenja 😊😊😊

Stara kuka
3 godine prije

Evo i ovi jebivjetri sa Tiktoka – platforme za totalnu debilizaciju mladih će tužit Trumpa. Imam osjećaj da će,što su izbori bliže krenuti raznorazne tužbe protiv Trumpa. Svaka šuša i njegova mama će ga vjerojatno tužit za izgubljenu dobit, duševne boli, “spolno uznemiravanje” prije trideset godina i nedefinirane i neutvrdive slične pizdarije. Sa zanimanjem čekam buduće paćenike kojima je Trump i njegova “zločinačka rasistička, seksistička, ksenofobna politika” uništili mlade i perspektivne živote.

Mahatma
3 godine prije

Tako vam je to kad špijunirate za komuniste. Nek se jave burzi u Pekingu, možda Xi pošalje koji juan.

Max
3 godine prije

Neka ljudi traže svoja prava.

Sickboy
3 godine prije

Na njihovom mjestu potražio bih pošten posao. TikTok kvari djecu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI