Zar Ursuli von der Leyen nitko nije rekao da Mađarska ima ustav s kojim je ušla u EU

Viktor Orban EU
44 komentara

Bivša njemačka ministrica obrane, koja je Bundeswehr ostavila u rasulu, sada predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen zaprijetila je Mađarskoj posljedicama zbog zakona kojeg je ta zemlja usvojila zbog borbe protiv pandemije koronavirusa.

Podsjetimo, vladajuća stranka Fidesz i veći broj parlamentarnih frakcija se složio da za vrijeme krize Viktor Orban može vladati dekretima, umjesto da svaki prijedlog šalje u parlamentarnu proceduru na jedno ili više čitanja, što odugovlači vrijeme donošenja hitnih odluka. Liberalna Europa je odmah skočila na noge i zaprijetila Mađarskoj sankcijama, ukidanjem pristupa fondovima i prava glasa u institucijama EU, jer je mađarski premijer je “preoteo svu vlast” i, naravno, jedan je korak od toga da postane “diktator”.

„Spremna sam da djelovati ako ograničenja pređu dozvoljenu mjeru. Tada prijeti pokretanje postupka zbog kršenja sporazuma EU“, kazala je Von der Leyen za njemački tabloid Bild.

Zapravo, ona podsjeća da je redu kada članice reagiraju izvanrednim mjerama na ovu krizu.

„Međutim mjere moraju biti odgovarajuće, vremenski ograničene i demokratski kontrolirane“, objasnila je, dodajući da Europska komisija prati stanje u svim članicama.

Ursula fon der Leyen kaže da Europska komisija, zbog kritičnih iskustava u prošlosti, posebnu pažnju pridaje stanju u Mađarskoj

Za plaću koju prima i nikakav posao kojeg obavlja, gospođa Von der Leyen je mogla od svojih savjetnika i podčinjenih tražiti da joj objasne da je zakon privremen, dok traje kriza s pandemijom, i da je Budimpešta barem poštivala Ustav Mađarske i ovlasti vlade nije prenijela na ad hoc stvorene agencije s više ili manje stručnim ljudima iz medicinske struke.

Mađarski dužnosnici aktivirali su članak 53. Ustava Mađarske, temeljnog dokumenta s kojim je Mađarska ušla u EU. Prema tom članku se jasno definira kako postupati u stanju opasnosti.

Stanje opasnosti / Članak 53 (1)

U slučaju prirodne katastrofe ili industrijske nesreće koja ugrožava život i imovinu, ili radi ublažavanja posljedica, Vlada može proglasiti stanje opasnosti i može uvesti izvanredne mjere propisane temeljnim zakonom.

U stanju opasnosti Vlada može donijeti uredbe pomoću kojih može, kako je predviđeno Ustavom, obustaviti primjenu određenih akata, odstupiti od odredaba Ustava i poduzeti druge izvanredne mjere.

Vladine uredbe iz stavka 2. ostaju na snazi petnaest dana, osim ako Vlada na temelju odobrenja Narodne skupštine ne proširi te uredbe.

Nakon prestanka stanja opasnosti, takve uredbe Vlade prestaju važiti.

Je li mjera u skladu s Ustavom Mađarske, provjerio je predsjednik  János Áder, koji ima protokolarnu ulogu, ali je mogao staviti veto na zakon poslati ga na ocjenu Ustavnom sudu, koji radi u punom i nepromijenjenom sastavu. Međutim, Áder je , nakon parlamentarne procedure, potpisao zakon i on će gotovo sigurno biti ukinut baš kao i onaj za vrijeme migrantske krize, sa završetkom „stanja opasnosti“.

Nažalost, kako je trajao izbor nasljednice Jeana-Claudea Junckera, a posebno osvrt na njenu političku ostavštinu u Bundeswehru, očekivati bilo što pametno od ovog sastava Europske komisije je besmisleno. Još ćemo se naći u situaciji da ćemo žaliti za Junckerom, koji nas je s navikom „viška“ promila alkohola u krvi barem znao nasmijati.

mađarskaUrsula von der Leyenustavviktor orban
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
4 godine prije

Kad dovedete kučku umjesto bonvivana…🤐

Dejan
4 godine prije

Kad radiš za jake igrače dobićeš nagradu. Ostavi u rasulu Bundeswer i dobije mesto šefa evropske komisije. Kad evropsku uniju ostavi u rasulu verovatno će dobiti mesto generalnog sekretara UN…

Omen
4 godine prije

Dobro je da je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen sada će ostaviti EU u rasulu.

Mozart
4 godine prije

Sta je to eu komisija i tko je birao ovu komesarku von Sauron na ovaj polozaj. I tko joj daje pravo da tlaci jednu suverenu zemlju Madjarsku sa ustavom prije i poslije ulaska u EU? Vrijeme je za demontazu unije i nadam se da taljani i madjari pokrecu exit bas kao i britti. Jedna nedemokratski dovedena osoba komesar partijski ( sauronov) ima ovolike ovlasti. Strasno. CCCP je kamilica za ove zombije. Orbane izdrzi ! Stara lijepa imperijo i grade prelijepi Budapest.

Mrčikola
4 godine prije

Ova je totalno prolupala.Bavi se ovdje trivijalnim stvarima a prave probleme EU, kao kalibracija i boja rajčica, dužina krastavaca i visina plaća EU zastupnika, totalno zapostavlja.

Zadranin
4 godine prije

Bože/Alah/Buda itd.: Baci kamen, i budi precizan!

Mađari bar postupaju u skladu sa svojim Ustavom, a što mi ovdje u Hrvatistanu? Po naputcima civilnih stožera, bez ikakvog donesenog zakona u skladu sa Ustavom?

Treba Plenkoviću dati izvanredne ovlasti, da odma svim članovima KraDeZe-a dadu bianco propusnice, svim oporbenjacima i njihovim članovima samoizolaciju, a crkvi svo državno zemljište, da imaju gdje održavati mise na “otvorenom”. (Sve sarkazam, naravno.. 😂)

I, nek ova Njemica dođe da se slika sa Plenkijem, pošto je on ipak premijer presjedavajuće zemlje EU-a.

P***!

Bosanac
4 godine prije

Pišite radije o Ursuli Andress i Čićolini … 🙂 ….doduše i ova druga je na kraju završila u politici

puki
4 godine prije

a sto Ursula von der Leyen, ne kritizira Markusa Södera, premjera pokrajine Bavarska, koji je u toj pokrajini uveo slicne mjere kao Orban u madjarskoj, najstrozije u Njemackoj
Zato sto oboje rade za iste gazde- kabalu. Ursulica je sudjelovala na zadnja 3 skupa Bilderberga; 2017, 2018, 2019. bas me zanima, hoce li kabala ove godine odrzati svoj skup Bilderberga (pocetkom lipnja)
Söder je lazni desnicar, lazni krscanin, lazni konzervativac, iz lazne konzervativne stranke CSU. Söder se u kuloarima cak spominje kao buduci kancelar, nasljednik Merkelice za 2 godine, kao njemacka verzija austrijskog laznog desnicara, klempavog Kurza.
Dakle, nakon liberalne Merkelice, vlasnici Njemacke iz kabale, ponudit ce “desnicara” Södera

Orban je naravno lukava lija, koji sa svoje strane koristi ovu histeriju, da ucvrsti svoju vlast i da pomete kabalinu 5. kolonu, u Madjarskoj koja mu radi o glavi, ima 10 godina, od kada je na vlasti…

Faust
4 godine prije

Nadajmo se da će Usrulja i EU ostaviti u rasulu i raspadu.

Red Dog
4 godine prije

Gotov je!
Gotov je!

Iza_horizonta
4 godine prije

Meni zvuči logično da Urusla riješi te probleme sa Orbanom tako što će svima u Briselu kupiti bicikle 😄😄

Neko ko vas poznaje
4 godine prije

Evropska unija je Recycle Bin za političare koji su napravili štetu na nacionalnom nivou, dok su bili na vlasti. Sve njih su matične stranke, koje su na vlasti u zemlji porekla gore navedenih, poslale u Brisel da ne prave štetu kod kuće. Onda dođe kriza i desi se ovo što se desi. Dokazano nesposobni ne napreduju samo na Balkanu već u celoj Evropi. Problem na Balkanu je taj što mi to ni ne pokušavamo da sakrijemo, dok ostali koriste floskule kojim bar malo maskiraju stvarne namere. Kraj je isti, samo su načini dolaska do njega drugačiji.

hiber
4 godine prije

Kakva katastrofa, kakva industrijska nesreća? Svak grabi što može. S obzirom da populacijom stalno cirkuliraju prehlade, alergije, kihanja, a ljeti ima dosta proljeva stalno bi trebala biti neka izolacija i izvanredno stanje. Šteta što je bezlična ženska na čelu EU, da je neki Hićo na forumu bi se svršavalo od ugode.

xyz
4 godine prije

Kažu da Uršula ima jednu moždanu vijugu više nego kokoš- ne sere po dvorištu, ona bi popovala Mađarima – dajte najte.

zoran
4 godine prije

igrom slucaja poznajem jednog nemca po cinu pukovnik koj mi je ispricao da je doticna gospodja ostavila nemacku vojsku takvom rasulu da je to covek poredio sa izdajom.no kada su je izabrali na sadasnje radno mesto ceo buneswer je slavio dva dana,dajuci komentare da je evropa zavrsila sa njom!!ocito se evropa priprema za rasulo!ona ce biti grobar evrope,zato je i dovedena.

Nije bitno tko
4 godine prije

Kurva švabska……

pera lozac
4 godine prije

Za Babica.
Izvinjavam se za of topic ali da sam ovaj komentar ostavio ispod clanka od juce niko ga nebi procitao.
Babicu posto pricas da ti je Italijanski drugi maternji evo ti video koji perfektno objsnjava ko je david puente (namerno mala slova)
I nesramoti se vise, prvo proveri koga nam tu uvaljujes kao merodavnog.
Od 17-og minuta je tvoj pulen.
https://www.youtube.com/watch?v=mvDrRYvqBfo
A da, proveri malo ko ciji je sajt Open pa zakljuci sam, mislim da imas dovoljno mozga za to.

stopostoo
4 godine prije

Nadam se da će ljudi čim prije shvatiti da je ova Europa fašistička organizacija, a HDZ petokolonaška institucija.

Splitexpres
4 godine prije

Ursula je žena zmaj,pustiti generalima da troše milijarde u USA,da bi rekli kako je ministrica bila dobra to ženi sa toliko obrazovanja sigurno ne treba,a pokazalo se da je u pravu,jer Njemačku nije napala nijedna strana sila osim virusa?

Slavonac
4 godine prije

Zena upletena u korupciji od 100milijuna E,jos izabrana bez lektimiteta.Ona drzi predavanje o demokraciji.Orban ,izabran sa dve trecine Madjara,nesmje provodit mjere.Sad mu potajno daju za pravo,stije prije pet godina zatvorijo granice.Svaka istina dugo traje,ali sve polako izlazi na vidjelo.

MatijaVZHR
4 godine prije

Kakva komisija, takav i kadar….

Bez brnjice
4 godine prije

Nemojte tako ružno, ona je dala veliki doprinos EK borbi protiv pandemije snimivši spot kako se peru ruke (doslovno, ne preneseno).

Blacksmith
4 godine prije

Masonskoj tvorbi zvanoj EU smeta svaka pomisao na suverenost i neovisnost pa svim sredstvima udri a sredstava more isto kao i nazovi političara koji se prodaše za judine škude poput smrdljivog plenkovića i njegovih rektalnih alpinista.
Daj nam dragi Bože nekog poput Orbana u Hrvatskoj a pomlati ove sluge sotone i masonerije zločinačke.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI