Zašto bi se Joe Biden trebao bojati Donalda Trumpa

Joe Biden - Donald Trump
23 komentara

Trump je pokazao da je zadnji politički preživjeli. Biden bi trebao biti na oprezu.

Bivši potpredsjednik Joe Biden na većini anketa s lakoćom pobjeđuje predsjednika Donalda Trumpa. Ali izgleda da se neodlučne države okreću protiv njega. Seniori se povlače. Koronavirus i dalje bjesni. Pa zašto je toliko demokrata toliko zabrinuto za Biden-ovu perspektivu ove jeseni?

Jedan od razloga je taj što je zabrinutost za Trumpovu izbornu hrabrost način da se izbjegne pretjerano samopouzdanje iz 2016. godine, kada je nadmoć Hillary Clinton nad Trumpom trebala biti nepremostiva. Demokrate i dalje trpe neku vrstu PTSP-a te predizborne noći dok razmišljaju o tome kako se dogodilo nezamislivo. Clintonovu, standardnog nosioca stranke, svrgnuo je bivši mogulski igrač sa Manhattana i plejboj koji je ukrao džeparac demokrata privlačeći glasače radničke klase – zaboravljeni čovjek kako je apelirao u svom inauguralnom obraćanju okupljenoj eliti iz Washingtona koja je zaprepašteno gledala kako Trump daje zakletvu.

Može se ponoviti. Zbog svih svojih zabluda i dosjetki i neugodnosti, Trump je tokom predsjedavanja pokazao izvanrednu dosljednost. Tokom čitavog perioda održavao je neraskidivu retoričku vezu sa svojim pristalicama. Da li ih on vodi ili oni njega vode,to je otvoreno pitanje. Ali njegova sposobnost da se drži svoje baze ostaje netaknuta. Postoje dva relevantna primjera. Prvi je slučaj Michaela Flinn-a. Drugi je pandemija koronavirusa.

Kada je Flinn prvobitno bio primoran da podnese ostavku nakon najkraćeg mandata u istoriji kao savjetnik za nacionalnu bezbjednost, Trump je u suštini njemu okrenuo leđa. Ali od tada, pretvorio je Flinn-a u posao koji će garantovati njegovu konzervativnu bazu i ciljati Baracka Obamu. Trump je vjerovatno pogriješio što nije samo pomilovao Flinn-a nego se oslanjao na Ministarstvo pravde da to učini. Sada je Flinn zaokupljen pravnim poslovima jer su potezi Ministarstva pravde pod jakim nadzorom sudije Emmetta Sullivana. Trump je nagovijestio da će možda još i pomilovati Flinn-a, ali povratni udarac bi bio još veći sada kada je Ministarstvo pravde dodatno zaokupljeno tim slučajem. S druge strane, Trump će možda iskoristiti priliku za davanje hrabre izjave koja se dopada njegovoj bazi. Više nego ikada će prkositi elitama DC-a i isticati svoj položaj lakovjernog autsajdera – iako je predsjednik skoro četiri godine.

Trump je jasno stavio do znanja da namjerava nastaviti borbu kada je u pitanju pokušaj okretanja stolova prema njegovim prevarama. Tako je Trump u ponedeljak u Beloj kući optužio Obamu da je počinio zločin protiv njega i najavio je “Obamagate”. Ali on je odbio da kaže o čemu se tačno radi. Bilo je tako jasno da bi preciziranje biti suvišno. Prema Trumpu, “zločin je svima očigledan.” Kao što je Susan Glasser istakla u New Yorkeru, napad na Obamu postao je Trumpov potez kad god se nađe u političkoj situaciji: „od početka borbe protiv Obame na Majčin dan ujutro, Trump je tvitao i opet ponovio napade na bivšeg predsjednika, po mom računanju trideset treći put, sa desetak onih koji se pozivaju na nejasan, ali gadan`OBAMAGATE ‘. Trump je u srijedu svojim sljedbenicima na Tviteru poslao video iz 2016. godine u kom Obama sugeriše da Trump nikada ne može postati predsjednik. ‘Obama je uvijek griješio!’, tvitovao je.” Očigledna implikacija je da svako ko je bio Obamin potpredsjednik, po definiciji je i sam prljav. Međutim, napadajući Bidena kao lukavog kriminalca, što je dio zavjere da dobije Flinn-a, Trump nailazi na logičku nedosljednost: ili može da predstavi Biden-a kao izlapljelog starca, kao što je to činio u prošlosti, ili kao groznog lupeža. Ali ne može zaista biti oboje.

Američki izbori 2020Donald Trumpjoe bidenSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Borik
3 godine prije

Trump samaže Bidena za među obrok i to kad nije gladan. Biden je drugi i uvijek će ostati drugi. On je samo pokusni kandidat za ispitivanje javnog mijenja, pravi igrači dolaze kasnije.

Armagedon
3 godine prije

Biden je oskocna daska za rusenje duboke drzave u Americi i pravac do Obame i ostalih iz organizacije zavijere .
Biden je izgori , kabala ce se na kraju i odrec njega , i trazi se zamijena,
Organizacija koja je srusila Ameriku , koja je iznijela industriju vani i poklonila je Kini
Ovo nije bio kratkorocni plan , ovo je dugo pripremijeni i planirani plan za uspostavu NWO
Medutim pojavio se Tramp……..i sad smo tu di smo.

AlanisM
3 godine prije

Trump od Bidena moze izgubiti samo ako se ubije.
Ne mislim figurativno-politicki, nego doslovno.
Clean slate.

mane
3 godine prije

Svadje izmedju takozvanih demokrata i Republikanaca me podseca na predstavu ko je ubio virdziniju vulf

Regulac
3 godine prije

Biden nije samo lukavi kriminalac nego je i pedofil. I mora biti jer se takvog lako drži za jajca, za razliku od Trumpa. Obamagate je slučaj gdje su Obama i ekipa iskonstruirali Russiagate prije i u samom početku Trumpovog mandata u dogovoru sa FBI i Ministarstvom pravosuđa. Dio Russiagate skandala je i podmetanje optužbi za pregovaranje i dogovaranje s Rusima generalu Flynnu. Obamagate uključuje i političare i financijere iz Obaminog kruga uvezane za likvidiranim pedofilom Epsteinom.

burt
3 godine prije

ako je istina da iranski tankeri plove prema Venecueli nakrcani naftom i dođu do Venecuele a Trump ih ne spriječi u tome može se već pakirati iz Bijele kuće, u Iranu vlada kaos, ekonomska kriza, sankcije, coronavirus deset puta više slučajeva nego ih vlast objavljuje, pobune u zatvorima, najmanji izvoz nafte od zaljevskog rata a i u Venecueli vlada kaos, ekonomski kriza, zdravstvo u kolapsu, nestašice benzina, struje itd. zato su vjerski fanatik Khamenei i kriminalac Maduro da bi smirili unutrašnje nezadovoljstvo smislili spektakularni plan da dovedu iranske tankere na zapadnu hemisferu u Venecuelu pred nosom SAD-a iako su i Iran i Venecuela pod naftnim sankcijama, ako Khamenei i Maduro uspiju u svom naumu i ponize idiota Trumpa a Trump ih ne spriječi to je kraj Trumpova predsjednikovanja i dolaze Biden, Hillary i Bolton jer ako bi se to zaista ostvarilo to bi bilo neviđeno poniženje za Trumpa i SAD… Čitaj više »

Mucke
3 godine prije

Ma da,
Ako je ista tocno u ovom buckurisu od clanka(slici na nounarske uratke iz NYT i WP) postavlja se razumno pitanje svakome koji imalo prati dogadjanja u SAD,zasto onda Trump vuce poteze suprotne od zelja te tzv.kabale?
Izlazak iz klimatskog sporazuma uz npr.odbacivanje norme Euro6 i svih daljnjih normi te stavljanja vojnih tutora Fauciu i Gatesu(nije lako muckati dok ti preko ramena puse za vrat vojska),nije bas po planu te kabale?Bijesno kevtanje vecine medija u SAD protiv Trumpa i ove sprdacine od “anketa” jasno govore da je Trump zestoko ugazio na zulj duboku drzavu.

Max
3 godine prije

Sve mi se čini ista vrsta.

Zagor
3 godine prije

Sleepy Joe nije problem

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI