Zašto je činjenica da Turska ulaže milijune dolara u projekt Zapadne obale dobra vijest za Izrael?

Milioni dolara
10 komentara

Industrijska zona koja će se uspostaviti na 272 hektara zemljišta uz palestinski grad Jenin stvorit će 15.000 radnih mjesta u PA-u, a također će ojačati položaj Turske na tom području.

Turska je uložila 10 milijuna dolara u izgradnju industrijske zone uz grad Jenin na zapadnoj obali, potez koji se smatra rijetkim za Ankaru, koja obično ulaže u projekte smještene u pojasu Gaze i istočnom Jeruzalemu.

Prema izvješćima, industrijski park zauzet će 272 hektara zemlje i sadržavat će brojne tvornice hrane i tekstila, kao i nekoliko autoservisa. Očekuje se da će Palestincima osigurati do 15.000 radnih mjesta.

Palestinci su već zahvalili turskoj vladi što je nastavila s projektom. Potonji je prvi put pokrenut 1999. godine, ali gradnja je od tada u zastoju.

Nema razloga za zabrinutost

S druge strane, Izrael, koji je postao osjetljiv na aktivnosti na tom području, obično na takve projekte gleda sa sumnjom.

Odnosi dviju zemalja počeli su pogoršavati nakon ozloglašenog incidenta Mavi Marmara 2010. godine, kada su turski aktivisti pokušali probiti izraelsku pomorsku blokadu pojasa Gaze, što je Izrael smatrao kršenjem svoje sigurnosti.

Tel Avivu je nezadovoljan pomoći koju Turska pruža Hamasu, islamskoj skupini koju Izrael smatra terorističkom organizacijom i kontinuiranim operacijama Turske u istočnom Jeruzalemu, gdje također financira brojne građevinske projekte.

No, dr. Hay Eytan Cohen Yanarocak, turski stručnjak iz jeruzalemskog Instituta za strategiju i sigurnost (JISS) i Moshe Dayan centra sa Sveučilišta u Tel Avivu, kaže da ovaj put Izrael nema razloga za zabrinutost.

“Od izbijanja građanskog rata u Siriji, koji je izbio u ožujku 2011., Turska koristi izraelsku luku Haifa kao svoj glavni kanal za uvoz i izvoz robe na Bliski istok. Stoga moraju uspostaviti takvu industrijsku zonu kako bi mogli imati cjenovno pristupačnu, komercijalnu bazu.”

Ipak, stručnjak vjeruje kako postoji još jedan razlog za odluku ulaganja milijuna dolara u Palestinsku upravu, a to je “meka moć Turske.”

Prema Cohenu Yanarocaku, Ankara ulaže puno napora u jačanje svojih pozicija na tom području.

To se djelomično postiže korištenjem Crvenog polumjeseca, možda najveće humanitarne organizacije u državi i do određene mjere putem raznih nevladinih organizacija, zaklada i službenih agencija poput TIKA-e (Turska agencija za suradnju i koordinaciju) ili TOBB-a (službene komore za trgovinu), koji opskrbljuju humanitarnom pomoći, vrše popravke i održavaju islamska svetišta.

“Izrael nastoji odvojiti legitimna turska tijela poput TIKA-e od potpore koju Turska daje Hamasu”, rekao je Cohen Yanarocak, dodajući kako trenutni projekt ne predstavlja prijetnju Izraelu, pa će mu stoga vjerojatno biti dano zeleno svjetlo od strane dužnosnika u Tel Avivu, sve dok se Ankara drži trenutnog “zakonskog okvira.”

Dobro za Izrael

Izrael će dati zeleno svjetlo iz još jednog razloga: vlastitih interesa.

Sabotiranje takvog projekta ili sprečavanje dotoka turskog novca na Zapadnu obalu moglo bi izazvati oštre kritike međunarodne zajednice.

Isto tako, moglo bi poremetiti i očekivano zbližavanje izraelskih i turskih dužnosnika, koje se navodno počelo događati nakon dolaska nove američke administracije.

“Inauguracija turske industrijske zone u Jeninu povećat će međuovisnost između Izraela i Turske. Jeninska industrijska zona povećat će strateški značaj luke Haifa za Tursku i to je razlog zbog čega je ovo dobra vijest za Izrael”, kaže Cohen Yanarocak.

IZRAELturskazapadna obala
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ledeno doba
3 godine prije
Izrael će dati zeleno svjetlo iz još jednog razloga: vlastitih interesa.

zato sto su Bibi i Erdo oduvijek braca

mano
3 godine prije

Zato što turska stenje pod inflaciom i nema para za vođenje toliko kampanja, što znači da će prije propasti pa će gulenovci doći na vlast.

Dokurčilomi
3 godine prije

10 milijuna dolara za 15.000 radnih mjesta. Kod nas u Zagrebu 60 milijuna kuna (cca 10mil $) za spomenik i fontanu i možda 20 zaposlenih.

crodaemon1
3 godine prije

Pretpostavljam da ste pobrkali brojke, molim autora da provjeri.

Max
3 godine prije

Turska se širi svuda a Erdo je Donmeh. I dobar je s Izraelom. Sve ostalo je gluma.

4e 65 6b 64 6f 2e
3 godine prije

Opet vaše akre i hektari.

272 akri je 110 ha!

Inače Turska se priključila projektu, koji ima više ulagača. Tako su Nijemci u taj projekt uložili već 24 milijuna dolara, a računa se da će ova industrijska zona otvoriti oko 5.000 radnih mjesta plus dodatnih 15.000 radnih mjesta u povezanim djelatnostima.

Turska će se priključiti projektu u kasnijoj fazi investicijama u unutarnju infrastrukturu – tvornice, strojevi, oprema, dok Njemačka ulaže u početnu fazu – izgradnja vanjske infrastrukture – ceste, komunalije, zgrade…

3 godine prije zadnji put uredio 4e 65 6b 64 6f 2e
Antun Tun
3 godine prije

Turska ulaze 10_000 000 dolara,bla bla ,bla.Tu svotu moze uloziti Luka Modric a da mu supruga ne primjeti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI