Zašto ne biste trebali vjerovati priči o ‘opadanju’ broja mrtvih u Gazi

Izrael bombarodavanje Gaze
77 komentara

Iskrivljujući brojke žrtava, ne uspijevajući kritički analizirati statistiku i lažno prikazujući činjenice, zapadni mediji razotkrivaju svoju antipalestinsku pristranost

Neposredno prije dugo očekivane odluke Međunarodnog suda pravde da nastavi sa slučajem Južne Afrike kojom se Izrael optužuje za genocid, New York Times je objavio izvješće pod naslovom ‘Smanjenje smrti u Gazi’.

Članak je ovaj navodni pad pripisao promjeni izraelske borbene strategije u Gazi, no u članku su izostavljeni ključni podaci koji su u suprotnosti s njegovim tvrdnjama. Zatim, nakon preliminarne presude ICJ-a, NYT je postao prva novinska kuća koja je primila i objavila informacije iz izraelskog dosjea koji je optužio osoblje UNRWA-e za sudioništvo u oružanim aktivnostima Hamasa.

Od početka rata između Izraela i Gaze, koji je započeo napadom Hamasa 7. listopada, zapadni korporativni mediji pokazali su ono što se može opisati samo kao proizraelska dvostruka mjerila. The Intercept je 9. siječnja objavio kvantitativnu analizu više od 1000 članaka u američkim glavnim medijima, uključujući i NYT, dokazujući nepobitnu pristranost pokazanu u korist izraelskog života i nedovoljno izvještavanje o palestinskoj patnji.

Još ciljaniju analizu objavili su istraživači Jan Lietava i Dana Najjar, koji su se posebno osvrnuli na BBC-evo izvještavanje o sukobu između 17. listopada i 2. prosinca. Studija je dokumentirala da su riječi poput ubojstvo, masakr i pokolj koristio ih je BBC da opiše Izraelce 144 puta, dok su Palestinci opisani samo jednom kao ubijeni ili masakrirani; riječ klanje nikada nije korištena za opisivanje ubijanja Palestinaca. Studija jasno pokazuje razliku u korištenom humaniziranom jeziku i broju priča o palestinskim smrtima, unatoč tome što je broj palestinskih žrtava daleko veći od izraelskog.

Izraelski broj poginulih tijekom rata službeno iznosi oko 700 civila i 600 boraca, dok je za Palestince otprilike 27.600, prema Ministarstvu zdravstva Gaze. Procjene su da su između 61% i 75% Palestinaca ubijenih u Gazi žene i djeca. Procjene o tome koliko je palestinskih boraca ubijeno nisu pouzdane. Izraelski glasnogovornici tvrde da ima između 7.000 i 10.000 boraca Hamasa, ovisno o dobu dana, ali ne daju procjenu o broju ubijenih boraca koji su pripadnici desetak drugih naoružanih skupina u Gazi.

Dok izvješće NYT-a pokušava istaknuti da smrtnost u Gazi stalno opada kako izraelska operacija traje, statistike koje su objavile vlasti u Gazi, od 17. siječnja (kada završava grafikon podataka NYT-a) do 24. siječnja, jasno pokazuju suprotno. Za referencu dnevni bilans umrlih glasi: 163, 172, 142, 165, 178, 190, 195, 210.

Članku također nedostaju bilo kakvi dokazi koji pokazuju korelaciju između izraelske objave onoga što nazivaju “fazom 3” svog borbenog plana i grafikona s bilansom smrtnih slučajeva koji pokazuju silazni luk u dnevnoj stopi smrtnosti. Izrael je početkom siječnja počeo najavljivati svoju namjeru da provede svoju novu fazu, no argument predstavljen u članku pokušao je izvući zaključak da je pritisak američke vlade pridonio smanjenju smrtnih slučajeva između početka prosinca i 17. siječnja.

Došlo je do pada broja poginulih u dnevnim izvješćima, ali to se dogodilo prije bilo kakve navedene promjene u vojnoj strategiji. Također se može primijetiti da je tijekom tjedna kada je izvješće objavljeno, dnevni broj smrtnih slučajeva u Gazi zapravo skočio na 188. Od ponedjeljka do nedjelje tog tjedna bilo je nekih 1317 Palestinaca koje je ubio Izrael. Tjedan ranije ubijeno je ukupno 1.110.

NYT je također ukazao na izraelsko povlačenje snaga iz sjeverne Gaze, pokušavajući to iskoristiti kao dokaz promjene taktike u siječnju do koje je došlo zahvaljujući naporima Bidenove administracije. Izrael je zapravo ponovno izvršio invaziju na sjever, nakratko, nakon što je članak objavljen.

Nadalje, Izrael se nije počeo povlačiti iz sjeverne Gaze u siječnju – on je započeo ovaj proces oko 21. prosinca, kada je povukao elitne Golani brigade. Krajem prosinca povučeno je pet brigada, a rezervisti među njima pušteni su iz ekonomskih razloga. Potom su, ranije prošlog mjeseca, još četiri brigade povučene dok je izraelska vojska provodila povlačenje iz većine izgrađenih područja u sjevernoj Gazi.

Izraelske vlasti tvrde da je razlog za promjenu ratne strategije, prelazak s taktike visokog pritiska iz prve dvije faze, bila njihova želja da nastave borbu cijelu 2024. Ako Izrael planira ratovati godinu dana – dugog rata, ima smisla koristiti manje streljiva i vojnika, budući da su streljiva ograničeno i trošak početne borbene strategije bio bi značajan ekonomski teret.

Još jedna ključna točka je da je izvješće potpuno ostavilo po strani sva druga razmatranja o tome što bi moglo objasniti pad broja umrlih u određenim vremenskim razdobljima. Glavni problem s kojim se danas suočavamo je nedostatak zdravstvenog sektora koji ispravno funkcionira u Gazi; prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), samo 16 bolnica od 36 i dalje radi i sve “minimalno ili djelomično funkcioniraju”.

Jedan od posljednjih preostalih profesionalnih novinara u sjevernoj Gazi, Anas al-Sharif, izvijestio je za Al Jazeeru Arabic 16. siječnja o sve intenzivnijim bombardiranjima u tom području i nedovoljnom izvještavanju o broju žrtava. Stanovnik po imenu Akram sa sjedištem u izbjegličkom kampu Jabalia rekao je za RT da se “bombardiranje tijekom tih nekoliko dana vratilo na ono što je bilo na početku rata, bilo je zastrašujuće i činilo se kao da uopće nije prestalo više od jednog dana .”

Sa zdravstvenim sektorom koji je skoro pa u kolapsu, pravilno obračunavanje mrtvih težak je izazov, zbog čega Ministarstvo zdravstva Gaze rutinski uključuje upozorenje u svoje dnevne bilance umrlih da ispod ruševina postoje i drugi koji se vode kao nestali. Da bismo pokazali kolika je razlika u broju poginulih, kada se uračunaju nestali pod ruševinama, uzmite statistiku koju je objavio Euro-Med Human Rights Monitor, a koja navodi da je do 14. siječnja ubijeno 31.497 Palestinaca.

Osim što nemamo potpunu sliku stvarnog dnevnog broja umrlih, Izrael se također optužuje da koristi izgladnjivanje kao ratno oružje, a statistike koje se navode ne uključuju one koji sada umiru zbog bolesti i gladi. Otprilike 400.000 ljudi koji žive u sjevernom pojasu Gaze u potpunosti je bez pomoći, budući da su napori međunarodnih organizacija da transportiraju medicinsku pomoć, hranu i gorivo na sjever opetovano blokirani. Dana 9. prosinca, organizacija Save The Children upozorila je da bi glavni uzrok smrti u Gazi uskoro mogli biti glad i bolesti, umjesto bombi, s obzirom na to da se humanitarna situacija od tada ozbiljno pogoršala.

Kada je izraelska vlada kasnije objavila svoje tvrdnje da je 12 zaposlenika UNRWA-e – od 13.000 koji rade u Gazi – sudjelovalo u napadu koji je vodio Hamas 7. listopada, New York Times je bio prvi koji se dočepao izraelskog dosjea koji je detaljno opisao optužbe. Novine su propustile izvijestiti da se većina optužbi temelji na ispitivanjima koje je provela Shin Bet (izraelska tajna policija), koja je poznata po iznuđivanju priznanja mučenjem. Članak koji je NYT objavio o tom pitanju učinio je da se informacije o dosjeu doimaju donekle vjerodostojnima, ali, kada ih je britanski Channel 4 dobio i izravno citirao javnosti, zaključio je da u dosjeu nema “nikakvih dokaza”.

Izvještavanje NYT-a o izraelskim optužbama da je Hamas vodio kampanju masovnog silovanja s predumišljajem također je naišlo na kritike. U jednom slučaju članovi obitelji Izraelke ubijene 7. listopada morali su se obratiti društvenim mrežama kako bi osudili pokušaje NYT-a da sugerira da je bila silovana, što novine navodno nisu rekle obitelji da su planirale uključiti u svoj članak.

Na svakom koraku, zapadni korporativni mediji koristili su iskrivljavanje, jezičnu manipulaciju i otvorene laži kako bi zaveli svoju publiku o istini o onome što se događa u Gazi. Ne može biti niže od igranja sa statistikom kako bi se umanjilo ono što je najviše pravosudno tijelo na svijetu velikom većinom presudilo da je vjerojatno genocid ili ono što je UN-ov šef humanitarne pomoći Martin Griffiths nazvao “najgorom ikada” humanitarnom krizom.

Autor: Robert Inlakesh

gazagenocidIZRAELPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
77 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
JoeP
10 dana prije

Zašto na slici nema Netanyahua ispred plamena kraj izraelske zastave, valjda ima onih koji su ga se zaželili 🙂

Dax
10 dana prije

Ovdje žrtve i mrtvi nisu bitni, ovdje je cilj uništenje palestinske države i osvajanje teritorije. Ako to podrazumjeva uništenje dva milijuna Palestinaca to je kolateralna šteta. Sttrraaššnnooooo, užžaassss.

Ico
10 dana prije

Do kada će Putin tolerirati cionističku agresiju na Siriju?

tuf
10 dana prije

Kakvo opadanje broja mrtvih, Rafah će biti klaonica kakvu su jedino ameri radili po Faludži.

borjana
10 dana prije

“ono što je najviše pravosudno tijelo na svijetu velikom većinom presudilo da je vjerojatno genocid” Od vjerojatnoće počinjenja zločina genocida, pa do njegovog dokazivanja (na sudu nije isto, znati i dokazati) i konačne presude, je neizvjestan i tisućama milja dugačak put koji najvjerojatnije niti jedan Palestinac u njihovoj malenoj Gazi neće živ tu presudu dočekati, ili će biti ubijeni ili protjerani. Ukoliko je to “najviše pravosudno tijelo na svijetu” presudilo o vjerojatnom genocidu, kako je uopće bilo moguće da to isto “najviše pravosudno tijelo na svijetu” temeljm tih saznanja ne naloži trenutni i obvezujući prekid vjerojatnog genocida i time spriječi daljnji zločin i neselektivno ubijanje stanovništva?!? Znamo da to tijelo ne posjeduje nikakva sredstva da bi mogli nametnuti njihovu odluku, ali ako bar ništa drugo, a ono bar da ostane časno, pravedno i pošteno “najviše pravosudno tijelo na svijetu” u čiju se pravednost ne bi trebalo sumnjati, a međunarodnoj zajednici… Čitaj više »

Гавран
10 dana prije

Opadanje broja mrtvih je proporcionalno opadanju broja živih.

držnedaj
10 dana prije

Ko bi rekao da nakon 2 svjetskog rata ćemo gledat u živo konz logore i toliki broj nedužni domorodački civilni stradanja?! ‘Ko bi rekao?? a cijeli život nam trubili, da se nikad više neće ponoviti tako zlo !!?? A svjet gleda u živo, live i ništa ne poduzima!!? i to sve od “dobrog demokratskog zapada “blagosovljeno”

Гавран
10 dana prije

Praćenje informacija iz zapadnih izvora pre dokumentuje razvoj simptoma njihovih psihičkih oboljenja. Pravih informacija ćemo dobiti malo ili ništa.
.

Primer uspešnog starta USA političara.:
Guverner Floride De Santisje radio u vojsci, u zatvoru Gvantanamo gde je mučio zatvorenike.
Мансур Ахмад Саад ал-Дајфи , који је држан у Гвантанаму, 2022. је навео да је ДеСантис надгледао присилно храњење заточеника и ДеСантис је признао да је саветовао команданта основа о употреби принудног храњења.
Ostalo čime se na proslavio u zatvoru je izbrisano sa Wiki, ali se zna.
.

držnedaj
10 dana prije

Interesantno, kako vatikanski vođa šuti kad se likvidieaju domorodačka djeca, starci, žene i civili i i nedužni u Gazi..??! A kad je ubacivanje izbjeglica iz brloga svjeta, onda se ko fol pereu i ljube noge novim dotepencima prave dobrodošlice od strane “sverog oca”.. koje licemerje i dvoličnost da nas bog sačuva

Гавран
10 dana prije

Prilikom restauracije psihijatrijske bolnice u podrumu nađeni dokumenti.
“Testiranja reumatoloških lekova za velike zapadne farmaceutske kompanije u saradnji sa ukrajinskim zvaničnicima trajalo je nekoliko godina na pacijentima psihijatrijskog odeljenja bolnice u Marijupolju”, prenosi ruska agencija.
U dokumentima se pominju kompanije “Fajzer” (SAD), “Astra zeneka” (Velika Britanija, Švedska), “Seltrajn” (Južna Koreja), “Novatris internešenel” (Švajcarska, SAD), IKVIA (SAD, Velika Britanija), “Sanofi” (Francuska), “Galapagos” (Belgija), “Jansen farmasiutikals” (sada “Džonson end Džon inovativ medisin”, Belgija), “Abot laboratoris” (SAD), “Kovans” (SAD), “Merk KGAA” (Nemačka), “Centokor biofarmasiutikal” (Holandija) i odeljenje kompanije “Samsung”, koje proizvodi medicinsku opremu.

Željko
10 dana prije

Boli ona stvar, NAŽALOST, za Palestince sve, da budem bolesno iskren, na planeti Zemlji od 1948. do sada, posebice, palestinsku “braću” Arape jer, da budem ironičan, bitnije je azijsko nogometno prvenstvo i “titula” za Qatar, iako kao i u rukometu skoro pola repke nema veze sa Qatar, nego “briga za braću” Palestince! Sva(t)ko (t)ko želi da “upozna” Arape mora provesti bar par tjedana u: UAE, Kuwait, Bahrein, Qatar, Oman oni su nešto kao SFRJ prije par desetljeća “nesvrstani” i dobro im ide, imao “sreću” nako povratka iz “države velikog brata” da radim za “Crosco” na arapskom poluotoku!

Željko
10 dana prije

Najnormalnija osoba u BiH, bez obzira na vjeru i na naciju, treba imati jake nerve i slušati i gledati “novinara i povratnika” iz Kanade Esmira Milavića kako na balkanskom “CNN”, ili “N1” daje “stručne” opise što se događa u Gazi! Koliko se u/kod Bošnjaka u BiH “nakotilo” tih “političara, novinara, analitičara” koji su se “sasvim slučajno” vratili iz države “velikog brata” i odmah dobili su bitne funkcije (“političari, savjetnici, novinari, ambasadori”, itd.): Edin Forto “ministar” u “vladi” BiH ne bi mu nacrtanu ovcu dao da je čuva, “Sva bol svijeta” pjevač Fazlagić, Damir, tata Svena i muž Bagarićke, Arnaut, KLOVN Nikšić, nije onaj klaun tzv. premijer entiteta F.BiH Nikšić, Bajrović, “probosanac” Peđa Kojović, itd., itd.! Bošnjaci i Albanci su “najveći” atlantisti i europejci na Balkanu, neka moji zemljaci Bošnjaci ne shvate ovo kao uvredu, nego konstataciju, žao mi je Bošnjaka jer ne znaju sami što će, gdje će , s… Čitaj više »

Max
10 dana prije

Zato što je lažna.

Draco
10 dana prije

Bol nikad nije uzaludna. Stvara slavu za budućnost.
Kada se ispuni broj izabranih, svijet više neće postojati.

Mir Gospodnji neka bude di gost sotona nije.

Draco
10 dana prije

„Kad pravednici uđu u Nebo, šta hočeš da već znači, za onog koji promatra Boga, ovaj bijedni zatvor, ovo izgnanstvo koje se zove Zemlja? Šta stvari ostavljene na njoj? Može li dan plakati za jednom zadimljenom svijećom, kad ga sunce obasjava? Ne. Zašto plakati za onim šta ostavljaš?
Bilo bi glupo kao reći da Sunce danas nije izašlo.“

Franjo Vinkovski
9 dana prije

Sad svakog Palestinca, koji uzme oružje da se brani pred genocidom i okupacijom lažnih Izraelaca, zapadni mediji okarakterišu kao teroristu, bilo to muški, djete, žene ili starci. Svi oni su označeni kao teroristi, samo zato što su muslimani.

držnedaj
9 dana prije

ništa gore u životu ko kad si topovsko meso

Russian soldiers offer medical aid to Ukrainian POWs who are below conscription age, as Kiev throws kids into the grinder.

The current age of the draft is 27,  soon to be lowered to 25. How does a 22 year old end up in the trenches?
     

t. me/pravdaencom/57516

razmak u adresi između t i me ispraviti

FELIX
9 dana prije

SVI STE VI U PRAVU MEDIJI I HAMASOVA ZDRAVSTVE NA ORGANIZACIJA BI MORALA ,DA NAS UPOZNA KOLIKI JE BROJ PRIPADNIKA HAMASA POGINULO BRANECI DECU I ZENE, JAVLJA SE SAMO BROJ POGINULIH, ALI I MEDZU SAMIM POGINULIM IMA ZNATEN BROJ ZRTAVA OD STRANE HAMASA, POZNATO JE DA JE I RAKETA KOJA JE POGODILA BOLNICU U GAZI BILA ISPALJENA OD STRANE HAMASOVIH BORACA, MALO SE POZANIMAJTE POZNAT JE PRIMER DA SU SAMI PALESTINSKI BORCI UBIJALI SVOJE U PROPAGANDNE SVRHE, DA VAS SAMO PDSETIM PRIJE PAR GODINA SU NAMA PRIKAZIVALI OCA KOJI STITI SINA SVOJIM TELOM PRED ISRAELSKIM METCIMA, OBA SU BILA UBIJENA, NJIHOVA TELA SU NESTALA, A FRANCUSKA EKIPA KOJA AE CELU STVAR SNIMILA JE OBEZDANILA, DA JE CELI SLUCAJ BIO REZIRAN I SPROVEDEN OD SAMIH PALESTINACA, TO JE BILO OBJAVLJENO U SVIM MEDIJIMA I BRZO ZABORAVLJENO ( NAMA JE POZNAT SLICAN PRIMER MASAKRA U SARAJEVU KAD JE BILO NA PIJACI MAHALE… Čitaj više »

goran
9 dana prije

odgovarat če čovječanstvu i izrael i SAD-e i EU

nessy
9 dana prije

Evo diiivna vijest. IDF (obrambene), su nakon nevidjenog pokolja civila dosada, uspjele akcijom komandosa osloboditi DVA taoca. Dakle, ne jednog, nego dva. Svaka im cast, vrijedi svaka ubijena baba, dijete i starac, ucinkovitost im je neusporediva.

Franjo Vinkovski
9 dana prije

Nema tamo nikakvih talaca. Sve je izmišljotina zapadnih medija, da se kako tako opravda genocid nad Palestincima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI