fbpx

Zašto Rusija podupire Siriju i predsjednika Bashara Al-Assada?

Putin i Assad na sastanku u bazi

Uoči pokretanja vojne kampanje u rujnu 2015. godine je Rusija počela slati vojnu opremu u Siriju. To je činila usprkos upozorenjima Zapada kako bi to moglo dovesti do eskalacije sirijskog rata.

Za Rusiju je Sirija najbliži saveznik na Bliskom istoku. Danas Rusija otvoreno podupire trenutnu sirijsku vladu. Pa zašto Rusija toliko voli Siriju?

Početkom 20. stoljeća su mnoge arapske države, među kojima i Sirija, postale neovisne i protjerale kolonijalne vlasti Zapada. Te su se države pridružile arapskom nacionalnom pokretu, koji je negirao ideje o zapadnoj nadmoći. Stoga je tijekom Hladnog rata nekoliko zemalja Bliskog istoka pristupilo antizapadnom sovjetskom bloku.

S druge strane, Sovjetski Savez je te zemlje podržavao financijski i vojno. Nadalje, stvaranjem Izraela 1948. su bile ogorčene mnoge arapske zemlje, uključujući Siriju, Irak i Egipat.

Od 1955. do 1960. je Sovjetski Savez Siriji davao vojnu potporu u iznosu od više od 200 milijuna dolara godišnje. Zauzvrat je širio svoj utjecaj i jačao trgovinu između dviju zemalja.

1971. su brodovi sovjetske mornarice dobili dozvolu da koriste jednu od sirijskih luka za patroliranje Sredozemnog mora.

Iste je godine na vlast u Siriji dolazi obitelj Assad. Novi predsjednik Hafez Al-Assad je stvorio autoritarni režim, a usvojio je i sovjetski model moćne države s jednom strankom.

Od tada se Sirija suočavala s nizom problema u gospodarstvu, društvenoj sferi i na području ljudskih prava. Međutim, bivši predsjednik se uspješno nosio s nedaćama, a 1. siječnja 1984. prekida sve veze s Međunarodnim monetarnim fondom.

Rusija je zadržala potporu Assadovoj vladi i kada je na vlast došao Hafezov sin Bashar Al-Assad.

U 2012. godini Rusija i Kina ulažu veto na rezoluciju Ujedinjenih naroda kojom su se Siriji htjele nametnuti međunarodne sankcije zbog kršenja ljudskih prava. Izgovor za nametanje sankcija je bila navodna naredba predsjednika  Bashara Al-Assada vojsci da tijekom protuvladinih prosvjeda otvori vatru na civile. Kasnije se ispostavilo da takva naredba nikada nije izdana i sukobi su se dogodili u općem kaosu u kojem su naoružani militanti otvarali vatru na civile i vojsku, koja je u nekim slučajevima odgovorila i bilo je mrtvih i ranjenih.

Rusija je u više navrata obećala da će nastaviti podupirati Siriju u borbi protiv terorizma i vanjskih uplitanja.

Stručnjaci vjeruju da se Moskva ponaša poučena iskustvima kaotičnih previranja Arapskog proljeća, nakon kojeg je izgubila neke pouzdane saveznike na Bliskom istoku.

Kaos u Iraku, Egiptu i Libiji je iznimno nepovoljan za Rusiju, koja je prethodno s tim zemljama imala bliske savezničke veze. Na primjer, 2011. godine, nakon svrgavanja i likvidacije libijskog vođe Muammara Gaddafija, Rusija je ostala bez ugovora o prodaji oružja vrijednog više od 4 milijarde dolara.

Američki dužnosnici su jasno naglasili “kako sve zemlje, uključujući Rusiju, ne bi trebale davati nikakvu podršku Assadovom režimu”. Međutim, najvažniji zadatak za Rusiju je sačuvati jedinstvo i stabilnost glavne savezničke zemlje na Bliskom istoku. Sve dok Assad ostane na vlasti, Sirija i Rusija će nastaviti surađivati. Istina, Moskva tvrdi da spašava Siriju, a ne Assada, o čijoj će sudbini odlučiti sirijski narod, ali stvara sve preduvjete za premoćnu pobjedu Assada na prvim poslijeratnim slobodnim izborima.

Iako zbog ruskog saveza sa Sirijom Sjedinjene Države muče mnoga pitanja, Rusiju to posebno ne zanima, jer ne gravitira i ne ovisi o Sjedinjenim Državama.

16
Ostavite komentar

avatar
10000
 
6 Grupirani komentari
10 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
14 Komentatori
bobrockvictoryZvrkBorac2Weteran Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Arkaj
Gost
Arkaj

Možda najvažniji uvid u američku politiku u ovom stoljeću dao je general Weslwy Clark. Amerikanci su vakum nastao implozijom SSSRa nastojali iskoristiti šiveći vazalni odnos na države koje su dotad bile nezavisne a u vojnom i političkom pogledu oslanjale se na SSSR. I USA je u dobrom dijelu svojih planova barem privremeno polučila uspjeh ali su stvari počele zapinjati već kod Libije pa se moralo posegnuti za vojnim sredstvima a kola su se razbila na Siriji.

https://www.youtube.com/watch?v=nUCwCgthp_E

Jurišić maja
Gost
Jurišić maja

Sovjetski savez se uključuje tek nakon slabljenja pokreta Nesvrstanih pod čijim utjecajem odnosno Jugoslavije je bila stvorena konfederacija Egipta Sirija I Irska i da koju je Cia uspješno razbila

tirke
Gost
tirke

kljucno je pitanje sto rusija i putin nisu radili nista u siriji do 9 mj 2015 volio bih da to netko objasni od komentatora koji su pasionirano pratili rat u siriji

Pero
Gost
Pero

Mozda jednostavno nisu bili spremni i imali unutarnjih problema. Cak mislim da su sankcije krenule 2014. prema Rusiji i njih je trebalo prvo prevazici jacanjem unutarnje ekonomije.

mars
Gost
mars

@ tirke – ja bih ti to opisao jednostavnim hipotetičkim primjerom iz svakodnevnog života običnog čovjeka. Ako, npr. imaš protiv sebe jednog kabadahijskog bildera koji izgleda poput trokrilnog ormara koji kinji, maltretira i mlati sve koje mu se ćefne, i znaš da će i na tebe doći red, a svjestan si da u otvorenoj golorukoj tuči jedan na jedan nemaš nikakve šanse, da li bi mu kada te zaustavi na ulici i počne maltretirati, odmah, onako k’o iz katapulta, servirao gomilu psovki, uvreda i izazivčkih fraza, ili bi otišao kući, opremio se željeznim štangama, lancima, bokserima i još kojekavim korisnim spravicama, pa mu onda sasuo u lice ono što misliš da ga sljeduje, pa tada ako i krene na tebe imaš čime da ga pomiluješ i efikasno odvratiš od njegove namjere? To bi bio moj najjednostavniji odgovor na tvoje pitanje.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

To ti misliš da nisu radili.

Zvrk
Gost
Zvrk

glupost, pa pomagali su im svo vrijeme. gdje je dolazilo svo naoružanje i humanitarna pomoć ako ne iz rusije.

Borac2
Gost
Borac2

https://www.youtube.com/watch?v=pWySfRhBfw4
Da se sjetimo malo onih koji su lajali 2012 kako ce predsjednik Assad pasti za 14 dana, pa potom 2 mjeseca itd…

victory
Gost
victory

uh, zahvaljujući vama napokon sam našao ponovno ovu pjesmu koju sam izgubio nakon što je diktatorski youtube srušio kanal “otuzniak”.
Zahvaljujem puno drug Borac.

Borac2
Gost
Borac2

Pjesma se u ortinalu zove “malayin el soriyin (milijuni sirijaca)” koju je slozio Sadiq Dimashqi.https://www.youtube.com/watch?v=NdMgGjd8njw
Ono sto se pojavlja u videu od “otuzniak” je remake (brza i udarna) koju je napravila muzicka grupa Ferqat al Wilaya, koja je dio Hezbollaha.

victory
Gost
victory

svaka čast. Znam velik dio tekstova sirijskih patriotskih pjesama napamet (valjda ih dobro izgovaram). Pošto vidim da ste upućeni u problematiku, da li ste upućeni dali otuzniak još postoji pod nekim drugim imenom ili je pak konačno srušen.
Pozdrav.

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac

Nakon pada Sirije,otvaraju se putevi prema jugu Rusije,na kojem ima dosta muslimana,posebno na Kavkazu.Nakon Sirije na redu bi bio Iran,čijim eventualnim padom jug Rusije bi se otvorio za djelovanje raznih islamista.Ovako se stvara tzv. šiitski polumjesec,koji otvara put Iranu do Mediterana,jača njegove obrambene sposobnosti i štiti jug Rusije.Tu se i prekida put plinu iz sunitskih,zaljevskih država u Evropu.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic

Da.Tacno se znao redosled; Sirija-Iran-Kavkaz.Moze se povuci paralala izmedju ovoga sto si napisao i onoga teksta o sankcijama prema Kadirovu.Rat u Siriji je planiran da se vodi na jugu Rusije.

Bear
Gost
Bear

Slazem se! Uz to,baza u Siriji je istodobno kontrola Mediterana i tocka za instalaciju Ruskog PRO.

Weteran
Gost
Weteran

Nastao je vakum kada je Moskva izgubila Ideju !?
Tada stradaju socijalističke zemlje: Jugoslavija, Irak, Libija, Sirija! Urušavaju se u potocima krvi?!
Te države su bile “vrata” Moskvi u periodu Hladnog rata. Verovatno su za to i tako brutalno kažnjene?
Sirija je poslednja u agendi, te je oporavljena Moskva uspela, za sada, da zaštiti svog partnera.
Točak se okreće.

bobrock
Gost
bobrock

Fala Bogu da ga podupire! Rusija je svjetlo na kraju tunela!
Novi svjetski poredak kojeg stvara i nameće SAD-e je zlo koje će upropastiti cijeli svijet!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik