Zbog „najviše razine ludila“ u Hong Kongu se razmatra uvođenje policijskog sata

Hong Kong - Policijski sat
47 komentara

U Hong Kongu kaos traje četvrti dan zaredom. Gradske vlasti su najavile da će nastava u svim školama biti obustavljena do nedjelje. Operator metroa djelomično je obustavio uslugu, dok prosvjednici i dalje blokiraju ceste.

Prosvjednici koriste nove taktike kako bi usporili kretanje policije. Grade složene blokade prometnica pomoću kamenja, bambusa i užadi. Do sada je policija, usprkos barikadama, uspjela proći ulicama. Sad će policija morati ukloniti prepreke jednu po jednu.

Azijski financijski centar je paraliziran od ponedjeljka ujutro, kada je jedan od prosvjednika pogođen tijekom nereda, što je uzrokovalo masovne demonstracije i nasilne sukobe. Od tada se situacija pogoršava. Većina velikih sveučilišta otkazuje studije, a tvrtke upućuju zaposlenike da rade kod kuće.

Banke Hong Konga su u srijedu, zbog prometnog kaosa koji je zahvatio grad, zatvorile rekordnih 250 poslovnica. Svaka peta podružnica 18 najvećih banaka, uključujući HSBC, Standard Chartered Bank i Bank of China-Hong Kong, do danas je bila zatvorena.

Masovni prosvjedi u Hong Kongu, koji traju od početka lipnja, pokrenuti su zbog prijedloga zakona o izručenju koji bi prvi put omogućio Hong Kongu izručenje osumnjičenih kontinentalnoj Kini, ali i Tajvanu, zbog kojeg je u ovom trenutku i bio dizajniran.

Demonstracije zbog zakona o izručenju prerasle su u pobunu protiv središnjih vlasti, a zahtjevi su rasli od ostavke svih lokalnih dužnosnika do odcjepljenja od Kine. Iako su vlasti u Hong Kongu službeno povukle zakon o izručenju, situacija u gradu je i dalje vrlo napeta.

Nakon nedavnih dijela vandalizma i pokušaja ubojstva u kojem je živ zapaljen čovjek koji se htio suprotstaviti uništavanju imovine, izvršna direktorica Hong Konga Carrie Lam sinoć je održala sastanak sa svojim savjetnicima i članovima vlade i možda će razmotriti daljnje mjere za stabilizaciju situacije. Ranije je obećala da neće popustiti nasilnim demonstracijama.

Očekuje se da će vlasti u Hong Kongu ovog vikenda objaviti policijski sat, javio je kineski državni list Global Times. Publikacija je ovu vijest objavila na Twitteru, pozivajući se na neimenovane izvore, ali je kasnije izbrisala objavu, vjerojatno s obzirom na praksu u Kini da se ključne vijesti ne objavljuju prije službene potvrde.

Nasilni neredi u Hong Kongu su ušli u fazu “konačnog ludila”

Beskrajno “nasilje u crnom” i dalje narušava javni red i sigurnost Hong Konga, a promatrači s kineskog kopna i Hong Konga izjavili su u utorak da su neredi pokazali znakove “konačnog ludila”, jer je broj sudionika opao, a neredi su sve ekstremniji i gube podršku.

Dvostruki i pristrani izvještaji nekih glavnih zapadnih medija o pobuni u Hong Kongu bili su izazvali bijes i kritiku, a stručnjaci su primijetili da ti mediji ne izvještavaju na temelju činjenica i neutralnosti, već po političkim potrebama, tako da fokus stavljaju na navodnu “policijsku brutalnost“, a ne stvarne nasilne aktivnosti radikalnih prosvjednika.

Od utorka ujutro u 7 sati, neki radikalni prosvjednici okupljali su se na mostu koji vodi do studentskog kampusa Gradskog sveučilišta u Hong Kongu, Kowloon Tong, bacajući cigle i druge predmete.

Neki su postavili barikade i blokove, drvene daske i željezne ograde i tako blokirali raskrižje ulice Cornwall i Tat Chee Avenue.

Također su bacali tvrde predmete na željezničku prugu koja je spajala Fo Tan i Hung Hom, prisiljavajući putnike da siđu iz vlaka i hodaju duž tračnica.

“Ovo je prvi put da sam upotrijebio ljestve za bijeg iz vagona metroa i nikad nisam sanjao da ću ovako hodati duž tračnica, što je apsurdno”, rekao je za Global Times stanovnik Fo Tan zaglavljen u Sha Tinu.

“Dosta je toga. Hoće li ovi pobunjenici u crnom i dalje uništavati grad, dok ne unište sve?” prigovarali su ostali.

Na glavnim cestama u blizini Sveučilišta u Hong Kongu se nastavilo divljati u utorak ujutro. Bacajući teške predmete, uključujući staklo, metalne palice i cestovne barikade s mosta, teški predmeti su padali na prolazeće automobile ispod nadvožnjaka. Novinar Global Timesa je gotovo pogođen metalnom palicom bačenom odozgo.

Kampus je postao veliko bojno polje za studentske prosvjednike. Oko 10:30 sati je grupa bez dozvole ušla u skladište kineskog Sveučilišta u Hong Kongu, navodi se u izjavi koju je izdala škola. Uzeli su brojne lukove i strijele, te opremu koja se inače koristi u sportskim treninzima. Budući da su strijele metalne, neprimjerena upotreba tih predmeta može predstavljati ozbiljnu opasnost za druge, upozorila su u školi.

Pobunjenici su u utorak navečer upali u kinesko sveučilište u Hong Kongu, koje je među sto najboljih takvih institucija na svijetu, kojeg su pretvorili u “ratnu zonu”, neprestano bacajući „Molotovljeve koktele“ i paleći vatre u kampusu.

Pristrani mediji

Iako su nemiri razljutili i uplašili ljude i ozbiljno ugrozili javnu sigurnost, neki zapadni mainstream mediji nastavili su se fokusirati na postupanje policije. Nijedan strani novinar nije postavljao pitanja o čovjeku kojeg su pobunjenici u ponedjeljak zapalili u Ma On Shanu. Novinar CNN-a stalno je pitao policiju je li izgubila kontrolu, jer je jedan policajac pucao na nerede u ponedjeljak ujutro. Samo su novinari s kopna postavili pitanje o spaljenoj žrtvi.

Yang Guang, glasnogovornik Državnog vijeća za pitanja Hong Konga i Makaa, u utorak je osudio paljenje 57-godišnjeg stanovnika.

“Čvrsto podržavamo vladu, policiju i pravosudne organe Hong Konga u provođenju snažnijih, odlučnijih i učinkovitijih akcija za kažnjavanje ilegalnih kriminalnih aktivnosti, zaustavljanje nasilja i kaosa i obnove javnog reda”, rekao je.

“U prošlosti, kada smo izvlačili pištolj kako bismo upozorili na nerede u nepredviđenim situacijama, pobunjenici bi bježali, ali sada nastavljaju napade. Neki ljudi čak podučavaju pobunjenike na društvenim mrežama kako oteti oružje policiji. Ovo je izuzetno opasno”, priopćili su iz policije Hong Konga.

Umjesto da se usredotoče na ilegalno ponašanje pobunjenika, uključujući paljenje željezničke stanice, napadanje nevinih građana, bacanje „Molotovljevih koktela“ na školski autobus i paljenje ljudi, strani novinari postavljaju samo jedno pitanje: Zašto je i je li policija pucala na prosvjednike?

Na snimci na kojoj se vidi kako policajac u ponedjeljak puca na masu koja čini nerede, The Guardian je „odsjekao“ dio na kojem se vidi kako pobunjenik pokušava oteti pištolj policajcu.

Li Xiaobing, stručnjak za studije Hong Konga, Macaaa i Tajvana na Sveučilištu Nankai u Tianjinu, rekao je za Global Timesu da, kada izvještavaju o Hong Kongu, neke zapadne i hongkonške medijske priče nisu utemeljene na činjenicama i nisu neutralne, jer im to nije ni svrha.

„Oni se bore u propagandnom ratu protiv kineskog suvereniteta u Hong Kongu i bezuvjetno će optuživati vladu i policiju i činiti sve da ignoriraju nasilje počinjeno od strane demonstranata“, rekao je stručnjak.

“Vrlo su iskusni i profesionalni u poticanju Obojene revolucije. Sjećate se što se događalo prije rata u Ukrajini i Arapskog proljeća? U Hong Kongu rade potpuno istu stvar”, primijetio je Li Xiaobing.

“Ludilo je doseglo vrhunac”

Stručnjaci su rekli kako trenutna situacija pokazuje znakove “konačnog ludila”. Broj prosvjednika će i dalje opadati, ali će prosvjedi postati još žešći.

Lau Siu-Kai, potpredsjednik Kineske asocijacije za istraživanje Hong Konga i Makaa, rekao je da će u ovoj fazi pobunjenici izgubiti potporu društva, jer ih čak ni stanovnici koji su ranije iskazivali simpatiju prema njima više ih ne podržavaju.

“Dakle, policija i vlada ne bi trebali pogriješiti i moraju nastaviti provoditi zakon. Vlada Hong Konga i hongkonška policija još nisu poduzeli sve mjere za zaustavljanje nasilja, pa je nepotrebno tražiti od središnje vlade da se uključi”, rekao je Lau Siu-Kai, koji je ujedno i bivši načelnik Središnje jedinice za politiku, misije hongkonške autonomne vlade.

“Središnja vlada je već počela pomagati vladi Hong Konga u zaustavljanju nasilja. Primjerice, izvršila je diplomatski pritisak na strane sile koje potiču nerede u Hong Kongu, a Peking je također isporučio opremu hongkonškoj policiji”, rekao je Lau.

Li Xiaobing je rekao da vlada i skupine koje žele vidjeti stabilnost u Hong Kongu sada moraju uložiti napore da preokrenu plimu javnog mnijenja i da građani Hong Konga bez straha osude ekstremne političke snage.

Prosvjedi
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Brave new world
4 godine prije

Miriše na novi Tiananmen!

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Svira li ga, po željama demonstranata…. svira.
Dok im ne odsvira….. Pa suze krenu….
Kad im Kina ispostavi račun….
Jer će valjat platit orkestar!

4 godine prije

Stanovnici popizdili na demokrate i zasuli ih kamenčugama.

Po količini kamenja na ulici tu je prije bio nekakav pičvajz

https://www.facebook.com/333963587363861/posts/558086238284927/

P.S
hebote opasne kocke koriste …ovo ako te pogodi

Siniša
4 godine prije

Apsolitno ludilo, nije mi jasno u kojoj dimenziji žive ti ljudi;gledam na dnevniku studenti se pripremaju kao da će u rat, rezerve hrane, cigle, luk i strijela, spremaju barikade na univerzitetima ako ih Pokicija napadne…ta djeca, nije mi jasno da ih tako lako žrtvuju i podržavaju ih u pogibelji.
Nadam se da Kina ne ponovi već viđeno ali ta militarizacija i suludo ponašanje djece se ponavlja.

ad astra
4 godine prije

Teško je kotač razvoja vratiti natrag. Jednom kad probaš život u demokraciji, teško se vratiti pod neke totalitarne režime.

Ivo
4 godine prije

Nema brige za Hong Kong, Kina je prejaka za ove demonkratske podvale. Očito je da će vlasti u Pekingu sačekati dok se građanima ne zgade divljaci koji uništavaju imovinu i premlaćuju prolaznike. Kad se to dogodi, i kad sami stanovnici Hong Konga budu tražili od vlasti zaštitu, Kina će se obrušiti na ove teroriste kao tona kamenja. Ne bi im bio u koži.

Kurjaca
4 godine prije

Zasto ih ne gadaju sa mecima za uspavljivanje?
Dva tri strijelca sa snajperom i rokaj jednog po jednog.nakon trojice vise ih nitko nebi ni odvlacio poslije ih pokupe pa u predekanu

Mile
4 godine prije

Uvijek moze ludje…

Majk Majers
4 godine prije

Tamo su svi u k… u: prosvjedici pale ljude, murjaci trudnici govore da je gnjida dok joj stavljaju lisice ka da je UFC borac teške karegorije… Dehumanizacija na djelu. Idioti svi od reda….

Kvisko
4 godine prije

Kada se slicne stvari dogode u Francuskoj onda je to u redu,jer se demonstranti bore protiv ljudi gustera,ako se u Kini ili Rusiji pobune protiv oligarha i super bogatih komunista onda je to zlo.Cudni neki arsini.

cool
4 godine prije

Do sad je ovo “ludilo” Hong-Kongu napravilo štetu u iznosu od 15 milijardi $! Očigledno im još nije “dosta”? Kina štetu neće sanirati, što se tiče “studenata” – oni se mogu definitivno oprostiti sa studijima do kraja života, ovdje sigurno.

Perun
4 godine prije

Kad je termin za demonstracije u Singapuru….Demokratisti treba objave datum za pocetak …..Pariz vise nije intersantan tamo su zuti prsluci spontano prestali demonstrirat…Kad ce poceti u Kijevu na Majdanu protesti ….. Je li Bolivija sad u trendu i E.Morales ili protesti u Bagdadu u Iraqu….Fenomen protesta i demostracija siri se planetom

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI