fbpx

Zbog „najviše razine ludila“ u Hong Kongu se razmatra uvođenje policijskog sata

Hong Kong - Policijski sat

U Hong Kongu kaos traje četvrti dan zaredom. Gradske vlasti su najavile da će nastava u svim školama biti obustavljena do nedjelje. Operator metroa djelomično je obustavio uslugu, dok prosvjednici i dalje blokiraju ceste.

Prosvjednici koriste nove taktike kako bi usporili kretanje policije. Grade složene blokade prometnica pomoću kamenja, bambusa i užadi. Do sada je policija, usprkos barikadama, uspjela proći ulicama. Sad će policija morati ukloniti prepreke jednu po jednu.

Azijski financijski centar je paraliziran od ponedjeljka ujutro, kada je jedan od prosvjednika pogođen tijekom nereda, što je uzrokovalo masovne demonstracije i nasilne sukobe. Od tada se situacija pogoršava. Većina velikih sveučilišta otkazuje studije, a tvrtke upućuju zaposlenike da rade kod kuće.

Banke Hong Konga su u srijedu, zbog prometnog kaosa koji je zahvatio grad, zatvorile rekordnih 250 poslovnica. Svaka peta podružnica 18 najvećih banaka, uključujući HSBC, Standard Chartered Bank i Bank of China-Hong Kong, do danas je bila zatvorena.

Masovni prosvjedi u Hong Kongu, koji traju od početka lipnja, pokrenuti su zbog prijedloga zakona o izručenju koji bi prvi put omogućio Hong Kongu izručenje osumnjičenih kontinentalnoj Kini, ali i Tajvanu, zbog kojeg je u ovom trenutku i bio dizajniran.

Demonstracije zbog zakona o izručenju prerasle su u pobunu protiv središnjih vlasti, a zahtjevi su rasli od ostavke svih lokalnih dužnosnika do odcjepljenja od Kine. Iako su vlasti u Hong Kongu službeno povukle zakon o izručenju, situacija u gradu je i dalje vrlo napeta.

Nakon nedavnih dijela vandalizma i pokušaja ubojstva u kojem je živ zapaljen čovjek koji se htio suprotstaviti uništavanju imovine, izvršna direktorica Hong Konga Carrie Lam sinoć je održala sastanak sa svojim savjetnicima i članovima vlade i možda će razmotriti daljnje mjere za stabilizaciju situacije. Ranije je obećala da neće popustiti nasilnim demonstracijama.

Očekuje se da će vlasti u Hong Kongu ovog vikenda objaviti policijski sat, javio je kineski državni list Global Times. Publikacija je ovu vijest objavila na Twitteru, pozivajući se na neimenovane izvore, ali je kasnije izbrisala objavu, vjerojatno s obzirom na praksu u Kini da se ključne vijesti ne objavljuju prije službene potvrde.

Nasilni neredi u Hong Kongu su ušli u fazu “konačnog ludila”

Beskrajno “nasilje u crnom” i dalje narušava javni red i sigurnost Hong Konga, a promatrači s kineskog kopna i Hong Konga izjavili su u utorak da su neredi pokazali znakove “konačnog ludila”, jer je broj sudionika opao, a neredi su sve ekstremniji i gube podršku.

Dvostruki i pristrani izvještaji nekih glavnih zapadnih medija o pobuni u Hong Kongu bili su izazvali bijes i kritiku, a stručnjaci su primijetili da ti mediji ne izvještavaju na temelju činjenica i neutralnosti, već po političkim potrebama, tako da fokus stavljaju na navodnu “policijsku brutalnost“, a ne stvarne nasilne aktivnosti radikalnih prosvjednika.

Od utorka ujutro u 7 sati, neki radikalni prosvjednici okupljali su se na mostu koji vodi do studentskog kampusa Gradskog sveučilišta u Hong Kongu, Kowloon Tong, bacajući cigle i druge predmete.

Neki su postavili barikade i blokove, drvene daske i željezne ograde i tako blokirali raskrižje ulice Cornwall i Tat Chee Avenue.

Također su bacali tvrde predmete na željezničku prugu koja je spajala Fo Tan i Hung Hom, prisiljavajući putnike da siđu iz vlaka i hodaju duž tračnica.

“Ovo je prvi put da sam upotrijebio ljestve za bijeg iz vagona metroa i nikad nisam sanjao da ću ovako hodati duž tračnica, što je apsurdno”, rekao je za Global Times stanovnik Fo Tan zaglavljen u Sha Tinu.

“Dosta je toga. Hoće li ovi pobunjenici u crnom i dalje uništavati grad, dok ne unište sve?” prigovarali su ostali.

Na glavnim cestama u blizini Sveučilišta u Hong Kongu se nastavilo divljati u utorak ujutro. Bacajući teške predmete, uključujući staklo, metalne palice i cestovne barikade s mosta, teški predmeti su padali na prolazeće automobile ispod nadvožnjaka. Novinar Global Timesa je gotovo pogođen metalnom palicom bačenom odozgo.

Kampus je postao veliko bojno polje za studentske prosvjednike. Oko 10:30 sati je grupa bez dozvole ušla u skladište kineskog Sveučilišta u Hong Kongu, navodi se u izjavi koju je izdala škola. Uzeli su brojne lukove i strijele, te opremu koja se inače koristi u sportskim treninzima. Budući da su strijele metalne, neprimjerena upotreba tih predmeta može predstavljati ozbiljnu opasnost za druge, upozorila su u školi.

Pobunjenici su u utorak navečer upali u kinesko sveučilište u Hong Kongu, koje je među sto najboljih takvih institucija na svijetu, kojeg su pretvorili u “ratnu zonu”, neprestano bacajući „Molotovljeve koktele“ i paleći vatre u kampusu.

Pristrani mediji

Iako su nemiri razljutili i uplašili ljude i ozbiljno ugrozili javnu sigurnost, neki zapadni mainstream mediji nastavili su se fokusirati na postupanje policije. Nijedan strani novinar nije postavljao pitanja o čovjeku kojeg su pobunjenici u ponedjeljak zapalili u Ma On Shanu. Novinar CNN-a stalno je pitao policiju je li izgubila kontrolu, jer je jedan policajac pucao na nerede u ponedjeljak ujutro. Samo su novinari s kopna postavili pitanje o spaljenoj žrtvi.

Yang Guang, glasnogovornik Državnog vijeća za pitanja Hong Konga i Makaa, u utorak je osudio paljenje 57-godišnjeg stanovnika.

“Čvrsto podržavamo vladu, policiju i pravosudne organe Hong Konga u provođenju snažnijih, odlučnijih i učinkovitijih akcija za kažnjavanje ilegalnih kriminalnih aktivnosti, zaustavljanje nasilja i kaosa i obnove javnog reda”, rekao je.

“U prošlosti, kada smo izvlačili pištolj kako bismo upozorili na nerede u nepredviđenim situacijama, pobunjenici bi bježali, ali sada nastavljaju napade. Neki ljudi čak podučavaju pobunjenike na društvenim mrežama kako oteti oružje policiji. Ovo je izuzetno opasno”, priopćili su iz policije Hong Konga.

Umjesto da se usredotoče na ilegalno ponašanje pobunjenika, uključujući paljenje željezničke stanice, napadanje nevinih građana, bacanje „Molotovljevih koktela“ na školski autobus i paljenje ljudi, strani novinari postavljaju samo jedno pitanje: Zašto je i je li policija pucala na prosvjednike?

Na snimci na kojoj se vidi kako policajac u ponedjeljak puca na masu koja čini nerede, The Guardian je „odsjekao“ dio na kojem se vidi kako pobunjenik pokušava oteti pištolj policajcu.

Li Xiaobing, stručnjak za studije Hong Konga, Macaaa i Tajvana na Sveučilištu Nankai u Tianjinu, rekao je za Global Timesu da, kada izvještavaju o Hong Kongu, neke zapadne i hongkonške medijske priče nisu utemeljene na činjenicama i nisu neutralne, jer im to nije ni svrha.

„Oni se bore u propagandnom ratu protiv kineskog suvereniteta u Hong Kongu i bezuvjetno će optuživati vladu i policiju i činiti sve da ignoriraju nasilje počinjeno od strane demonstranata“, rekao je stručnjak.

“Vrlo su iskusni i profesionalni u poticanju Obojene revolucije. Sjećate se što se događalo prije rata u Ukrajini i Arapskog proljeća? U Hong Kongu rade potpuno istu stvar”, primijetio je Li Xiaobing.

“Ludilo je doseglo vrhunac”

Stručnjaci su rekli kako trenutna situacija pokazuje znakove “konačnog ludila”. Broj prosvjednika će i dalje opadati, ali će prosvjedi postati još žešći.

Lau Siu-Kai, potpredsjednik Kineske asocijacije za istraživanje Hong Konga i Makaa, rekao je da će u ovoj fazi pobunjenici izgubiti potporu društva, jer ih čak ni stanovnici koji su ranije iskazivali simpatiju prema njima više ih ne podržavaju.

“Dakle, policija i vlada ne bi trebali pogriješiti i moraju nastaviti provoditi zakon. Vlada Hong Konga i hongkonška policija još nisu poduzeli sve mjere za zaustavljanje nasilja, pa je nepotrebno tražiti od središnje vlade da se uključi”, rekao je Lau Siu-Kai, koji je ujedno i bivši načelnik Središnje jedinice za politiku, misije hongkonške autonomne vlade.

“Središnja vlada je već počela pomagati vladi Hong Konga u zaustavljanju nasilja. Primjerice, izvršila je diplomatski pritisak na strane sile koje potiču nerede u Hong Kongu, a Peking je također isporučio opremu hongkonškoj policiji”, rekao je Lau.

Li Xiaobing je rekao da vlada i skupine koje žele vidjeti stabilnost u Hong Kongu sada moraju uložiti napore da preokrenu plimu javnog mnijenja i da građani Hong Konga bez straha osude ekstremne političke snage.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
47 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Brave new world
Gost
Brave new world
11 mjeseci prije

Miriše na novi Tiananmen!

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Nadam se da ne…..

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
11 mjeseci prije

Svira li ga, po željama demonstranata…. svira.
Dok im ne odsvira….. Pa suze krenu….
Kad im Kina ispostavi račun….
Jer će valjat platit orkestar!

Ha ha
Gost
Ha ha
11 mjeseci prije

žućo mlati žuću
ima ih i za izvoz
u sibir

Ha ha
Gost
Ha ha
11 mjeseci prije

mao che tung je znao kako se radi sa usijanim glavama
lijepo ih pošalješ na selo
da pomažu u skupljanju
plodova zemlje
na par godinica
naravno, noga u guzicu je isto korak naprijed
ipak je to kultura stara tisućama godina
mao je bio zakon

MDM
Gost
MDM
11 mjeseci prije

Pa treba Rusima radna snaga , besplatna naravno.

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
11 mjeseci prije

Stanovnici popizdili na demokrate i zasuli ih kamenčugama.

Po količini kamenja na ulici tu je prije bio nekakav pičvajz

https://www.facebook.com/333963587363861/posts/558086238284927/

P.S
hebote opasne kocke koriste …ovo ako te pogodi

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije

@LNT :
Kinezi se rado kockaju !

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
11 mjeseci prije

@Umpi

Jesi skužio onu ženu s crvenom kosom kako žustro šprinta da se uključi?
A bogme i ona cura s kačketom je opasna.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije

@LNT :
Samo početak ?
Može se puno toga skockat jer ih ima kao Kineza ?
Ovdije američkom pokerašu ne pomaže karta u rukavu !

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Juce sam pisao da narodu nista drugo nece preostati nego da uzme kuhinjski pribor u ruke iz izadje na ulice. Pa onda kao u kung fu filmovima obracun.

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Ni ovaj snimak nije loš…
https://youtu.be/v-dHwngwzmM

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
11 mjeseci prije

@ Siniša
Snimak je odličan.
Puno govori. Čini mi se da Kina pametno neće reagirati. Uplitanje bi dalo vjetar u jedra prosvjednicima.
Kontinuiranim nasiljem i vandalizmom jednostavno gube podršku mase.
Većini počinje biti pun k da grad ne funkcionira. zapneš deseti put u gužvi jer ti ovakvi blokiraju promet?

Sve me strah da demonstranti ne organiziraju snajperiranje ili nešto takvo i pokušaju za to optužiti Kinu.

werfvioweivuweifvrefvhjefvefv
Gost
werfvioweivuweifvrefvhjefvefv
11 mjeseci prije

Cudi me gdje je sad Prljavi Hari ili umri muški Wilis ili Trejvis Bikl Taksista da ih pomazi sa malim prijateljima od 8 do 22 grama, ima li tu kineza koji bi branili grad od ovih protuha?

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Apsolitno ludilo, nije mi jasno u kojoj dimenziji žive ti ljudi;gledam na dnevniku studenti se pripremaju kao da će u rat, rezerve hrane, cigle, luk i strijela, spremaju barikade na univerzitetima ako ih Pokicija napadne…ta djeca, nije mi jasno da ih tako lako žrtvuju i podržavaju ih u pogibelji.
Nadam se da Kina ne ponovi već viđeno ali ta militarizacija i suludo ponašanje djece se ponavlja.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Sta radi tuzilastvo HK, sto ne podigne optuznice za terorizam, a onda policija krene hapsiti demonstrante na spavanju. Lako ih mogu pokupiti, jer imaju imena, adrese i video snimke kako pale i ruse po gradu. Ovi teroristi odrede radni dan, a onda idu kuci bez problema i bas ih briga za sve, palata im je 8.000 dolara. Mogu tako do penzije.

ad astra
Gost
ad astra
11 mjeseci prije

Teško je kotač razvoja vratiti natrag. Jednom kad probaš život u demokraciji, teško se vratiti pod neke totalitarne režime.

johnny-rebel
Gost
johnny-rebel
11 mjeseci prije

Apsolutno se slazem. Pitaj samo Hrvate.

ad astra
Gost
ad astra
11 mjeseci prije

Što se Hrvata tiće, nama je bolje nego je bilo. Ako ne vjeruješ usporedi standard života svih država nastalih raspadom Juge. Da je ostala zajednica, za pretpostaviti je da bi standar bio zbroj svih podijeljen na broj republika. Znači, bio bi znatno lošiji. Slovenci i Hrvati imaju puno benefita iz razlaza. Za ostale ne znam, to mi drugi trebaju reći.

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Ti živiš od juče do danas….šta će biti sutra te ne interesuje jer da te interesuje ne bi tako pričao. Ne kžem da se niste borili sa razlogom i sa plemenitim ciljem i ne planiram to dovoditi u sumnju ali sve se nekako to vremenom izgubilo…nešto je drugo sve to potisnulo,ako ti samo odlzak mladih iz zemlje ne predstavlja razlog da se zapitaš onda je ok.

werfvioweivuweifvrefvhjefvefv
Gost
werfvioweivuweifvrefvhjefvefv
11 mjeseci prije

Siniša, otišlo 600.000 najproduktivnijeg kadra države, to jest istjerano namjerno, uz pomoć dosadašnjih vladajučih kadrova i zakona koje su donosili u Saboru, da bi se košer zapad dočepao zemlje, izvora vode, šuma, mora, svega što vrijedi. Kad penzići i sadašnji polustoljetni uskoro pomru neće imati od koga uzimati porez jer radnog stanovništva neće biti osim službi u sistemu.

werfvioweivuweifvrefvhjefvefv
Gost
werfvioweivuweifvrefvhjefvefv
11 mjeseci prije

Imaju puno benefita, ukrali im sve što vrijedi i dali šerkozapadu, umjesto 3 milijarde duga dobili hrvati poklon od 45 miljardi duga a kamate rastu da mogu krasti SVE osim 5 posto potkoženih operativaca sistema kojima je dobro. Hrvatska nije dostigla ono što je bila kao SR Hrvatska niti će, bit će kao SVE države sa lihvom oguljena do kože a narod će se potucati po kontejnerima.

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Ima još jedana opšta dobrobit po nas sve,peimjećena kod nas svih….paradiranje crnokošuljaša i pjevanje pjesmica, to je osnovna zamjerka bila onom sistemu da po nekada pomislim da je Juga zbog toga rasturena.

Trt
Gost
Trt
11 mjeseci prije

Sad ćeš vidit benefita kad se migranti nakrcaju i pobune a i spaljene mirovine su isto benefit posebni a i vladajuća stranka pokazuje inicijataive da zabrani Dan antifašističke borbe što je megabenefit.

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

Ne lupetaj gluposti, u kolonijama nikad nije bilo demokracije.

johnny-rebel
Gost
johnny-rebel
11 mjeseci prije

Kako ne ? A sto je s “Demokratskom Uzvisenom Najdemokratskijom i Najslobodnijom Ujedinjenom Engleskom Kraljevinom Koja je svijetu donosila samo Slobodu Mir i Blagostanje a Kraljevanom od Strane Veleuvazene Milosrdne Demokratske Kraljice” ?

johnny-rebel
Gost
johnny-rebel
11 mjeseci prije

Btw, jel tko gledao film “Victoria & Abdul”? Mislim da se Goebbels okrece u grobu i grize sto nije dovoljno bio dobar u usporedbi s ovim novim nacistima.

ad astra
Gost
ad astra
11 mjeseci prije

johnny-rebel, ti svoje znanje o povijesti temeljiš na igranim filmovima. Zamisli kad bi fizičari temeljili svoje eksperimente na filmu Star Wars. Strava. I drugo, kakvi su odnosi bili u nekim drugim državama polovinom 19. stoljeća. Hong kong je vraćen Kini 1997. godine, što misliš kakvi su tamo politički uvjeti vladali kad se ljudi sad bune protiv kineske politike. Pa kakav je život, u vrijeme dešavanja iz filma koji sei naveo bio u Kini. Demokratski sigurno ne, da li je bio bolji od života u britanskoj koloniji?

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

e da, na njih sam zaboravio, jebemu…

ad astra
Gost
ad astra
11 mjeseci prije

Ivo, zadnji pu sam ti kazao, ako želiš civilizirano komunicirati, ok, ako želiš glumiti mangupa, nema me.

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

Što se javljaš kad te nema??

Oko
Gost
Oko
11 mjeseci prije

Vodja demonstranata ima resenje za sve probleme samo ga brinu ćosavi testisi pa se ne tusira posle fizickog. Nisam mogao da verujem da lider protesta ima 17 god dok je zbog paljenja coveka uhapsen klinac od 14 god. Sta oni uopste znaju o zivotu a kamoli o drzavnim problemima i resenjima ? Matori konji koji zloupotrebljavaju decu za svoje ciljeve treba fa se osude kao politicki pedofili

ioaewifwiufniwenfuwekjubdzwe
Gost
ioaewifwiufniwenfuwekjubdzwe
11 mjeseci prije

Ova ti je umna za matore pedofile.

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

Nema brige za Hong Kong, Kina je prejaka za ove demonkratske podvale. Očito je da će vlasti u Pekingu sačekati dok se građanima ne zgade divljaci koji uništavaju imovinu i premlaćuju prolaznike. Kad se to dogodi, i kad sami stanovnici Hong Konga budu tražili od vlasti zaštitu, Kina će se obrušiti na ove teroriste kao tona kamenja. Ne bi im bio u koži.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Ne ocekujem od Kine takve poteze. Ove piromane sto spaljuju prolaznike mogli su okarakterisati kao teroriste, ali nisu, sto znaci da ce ih pustiti nekaznjeno.

Kurjaca
Gost
Kurjaca
11 mjeseci prije

Zasto ih ne gadaju sa mecima za uspavljivanje?
Dva tri strijelca sa snajperom i rokaj jednog po jednog.nakon trojice vise ih nitko nebi ni odvlacio poslije ih pokupe pa u predekanu

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

zašto za uspavljivanje? Olovni su jeftiniji.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Zasto torsiti strelice, lase je poslati patrolu u zoru da ih pokupi na spavanju kod kuce?

Mile
Gost
Mile
11 mjeseci prije

Uvijek moze ludje…

Majk Majers
Gost
Majk Majers
11 mjeseci prije

Tamo su svi u k… u: prosvjedici pale ljude, murjaci trudnici govore da je gnjida dok joj stavljaju lisice ka da je UFC borac teške karegorije… Dehumanizacija na djelu. Idioti svi od reda….

werfvioweivuweifvrefvhjefvefv
Gost
werfvioweivuweifvrefvhjefvefv
11 mjeseci prije

Pito bi ja tebe kako bi ti da ti rade ko ovi jelouciobojsi njima.

Kvisko
Gost
Kvisko
11 mjeseci prije

Kada se slicne stvari dogode u Francuskoj onda je to u redu,jer se demonstranti bore protiv ljudi gustera,ako se u Kini ili Rusiji pobune protiv oligarha i super bogatih komunista onda je to zlo.Cudni neki arsini.

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

Tako je, napokon si shvatio. Bravo.

cool
Gost
cool
11 mjeseci prije

Do sad je ovo “ludilo” Hong-Kongu napravilo štetu u iznosu od 15 milijardi $! Očigledno im još nije “dosta”? Kina štetu neće sanirati, što se tiče “studenata” – oni se mogu definitivno oprostiti sa studijima do kraja života, ovdje sigurno.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Dobice diplome u Britaniji. Znas li da je tamo Srdja Popovic rektor univerziteta?

cool
Gost
cool
11 mjeseci prije

Britanija i jest jedan od “kandidata”, samo je problem – gdje će smjestiti toliku gomilu “studenata”? Ali, vratiti ću se na temu – Mislim da je cijeli “problem” ciljano usmjeren na pranje novca, sasvim sve jedno da li “praškovite ili opijumske braće” ili neke druge ( pošto ih ima dosta), tu je izabran Hong-Kong kao kolateralna šteta samo zbog toga jer je dvojno prisutna i Kina i kao želi se u političkom trenutačnom zbivanju štetiti Kini jer to svi politički mediji prenose takvo razmišljanje jer je aktualno i lako je staviti masku ne biti od biti činjenice. Još jedna ekonomska stvarnost – ne razumijem medije ( bilo koje) koji stalno pišu kako je Kina druga velesila u ekonomiji, kad se dobro zna da je prva još od 2015 g; trenutno stanje je – Kina je u zbroju svih ekonomskih parametara koji su +/- jača od Amerike za 4%, bez obzira koji i kakvi ekonomski parametri se izvlače iz registara ekonomija dviju država ( ne mislim samo na službene koji su i onako lažni, već na one objektivne koje i onako ne možete naći čak ni u edukacijskim školama svih oblika i vrsta). Ovo ne pišem kao “simpatizer” Kine.

Perun
Gost
Perun
11 mjeseci prije

Kad je termin za demonstracije u Singapuru….Demokratisti treba objave datum za pocetak …..Pariz vise nije intersantan tamo su zuti prsluci spontano prestali demonstrirat…Kad ce poceti u Kijevu na Majdanu protesti ….. Je li Bolivija sad u trendu i E.Morales ili protesti u Bagdadu u Iraqu….Fenomen protesta i demostracija siri se planetom

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
47
0
()
x