Zbog “ruske prijetnje” NATO pakt povećava broj vojnika i opreme za brzi odgovor

NATO u Europi
47 komentara

Sjedinjene Države inzistiraju na tome da europski saveznici povećaju borbenu spremnost postrojbi NATO pakta, jer one moraju biti što učinkovitije.

“Ako Europa uđe u sukob s Rusijom, samo nekoliko tisuća vojnika od preko milijun, koliko imaju njezine armije, bilo bi bilo spremno za brzo raspoređivanje”, piše The Wall Street Journal.

SAD namjeravaju povećati borbenu gotovost skupine od najmanje 30 000 vojnika i tvrde kako treba osigurati dodatne zrakoplove, vojne brodove i podmornice i sve ostalo što je potrebno za slučaj “potencijalne katastrofe”. U roku od 30 dana zapovjednici NATO pakta moraju osigurati razmještanje ovih pojačanih “snaga za brzi odgovor”.

U Europi više od milijun vojnika služi u NATO paktu, ali samo nekoliko vojnih postrojbi europskih zemalja može biti razmješteno u roku od 30 dana. SAD su spremne rasporediti više vojnika na teritoriju EU, koji bi bili vrlo pokretni.

“Povećana spremnost saveznika u svjetlu novih prijetnji iz Rusije je postala prioritet američkog ministra obrane Jamesa Mattisa. Čelnik Pentagona je rekao kako bi NATO savez trebao ubrzati proces donošenja odluka, poboljšati sposobnost premještanja snaga i borbenih skupina spremnih za implementaciju”, navodi The Wall Street Journal.

Dužnosnici NATO pakta su složni u stavu kako postoji opći konsenzus oko američkog stava, a saveznici se nadaju da će postići dogovora prije summita čelnika NATO zemalja u srpnju.

Prema američkom prijedlogu, NATO pakt treba imati 30 bataljuna, 30 borbenih zrakoplovnih eskadrila i 30 vojnih plovila spremnih za implementaciju. To je ukupno oko 30 000 vojnika i više od 360 borbenih zrakoplova.

Tijekom Hladnog rata američki planovi su tražili prebacivanje 10 američkih divizija u Europu u 10 dana, koje su ukupno činile 200 000 vojnika.

“Ideja je stvoriti novi način razmišljanja i odrediti snage u kojima treba poboljšati borbenu spremnost i učinkovitost, ali je treba širiti među zemljama”, rekao je Hans Binnendijk, viši suradnik u Centru za transatlantske odnose i politički znanstvenik pri Korporaciji RAND, koji je koautor izvješća o reakciji NATO pakta na “rusku prijetnju”.

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
fbslo
6 godine prije

Pa da, stvoriti “pretnju”,
pa prodavati oružje nama EU talibanima.
A kad zagusti, opet čemo, (pogotovo neki Poljaki i slično) dobiti po tikvi…
Zašto? Zato jer Zapadu ponestaje reursa i na našim žuljevima/žrtvama bi oni raskomadali Rusiju…

Mikojan
6 godine prije

Rusija će napasti Europu pa se jadna mora braniti ?
Europa, brzi odgovor ? Jedino telefonom, to je najbrži odgovor.
Netko je u EU gadno lud a ovce ko ovce, samo bleje.

Ana
6 godine prije

Ah!!Jos samo da nam kazu kako su Rusi ti koji ubijaju i kolju Europljane u srcu Europe!!!

Tom
6 godine prije

U slucaju njihovog imaginarnog rata jaz prestopim na Rusko stran !

MilanCZ
6 godine prije

Novinari Logicno,gdje pronalazite tako glupe izjave i clane..Koliko su oni to puta izjavljivali pa nista.Te njihove izjave imaju slijedeci karakter:da clanice Nato snaga daju sto vise para,da kupuju staro zeljezo,avione kao Hrvatska..A sada slusam ceska ce kupiti neke stare helikoptere za par milijardi krouna,Poljaci kupili patriote sa kojima mogu ptice gađati po zraku za par milijardi eura..veliki je to biznis a vazali slusati moraju,davati pare a ovi se rijesavaju starog gvozđa, te pretnje su veliki biznis za americke firme..Te njihove pretnje mogu objesiti macku o rep,nikad oni Rusiju izvana pokoriti nemogu a Rusija nikoga nece napasti..

tedi
6 godine prije

Ovi se spremaju za rat,najprije pozarima po ruskim regijama,onda bombama na Moskvu.Valjda su Rusi svijesni sta im se sprema?

mars
6 godine prije

A Rusija pripremila sredstva za brzo sagorjevanje “brzih” snaga i “brze” opreme.

Adriana
6 godine prije

Rusija resursa iz EU i US ne potrebuje, ima dovoljno svojih (neki kažu i pre-previše). Zadovoljava ih trgovina i razmjena. Ali obrnuto…

pero
6 godine prije

настрой se ne prevodi sa ruskog kao razmišljanje

HEKPCT
6 godine prije

This time next year we’ll be millionairs 🙂

Ferdo
6 godine prije

Rusi su jasno rekli da rata na ruskoj teritoriji neće biti. Znaju li ove NATO podguzne budale iz EU šta to znači?

Jaran..
6 godine prije

Snage za brzo pusenje se zovu…zar misle sa 30000 krenuti na ekakurziju?netko prca nekoga ovdje….

Ivo Lola
6 godine prije

Ovo je objava rata!!! SAD i Europska Unija su objavile rat Rusiji i normalno bi bilo očekivati da Rusija počne prekidati veze sa zapadom, a ne da cijeli svijet gleda kako se zapad iživljava nad Rusijom i ponižava je na svakom koraku.

Ivo Lola
6 godine prije

Poručite Trumpu, Merkel, May i Macronu, da ovaj ovdje što vam ovo piše i niko njegov nikada više neće ugroziti svoj vlastiti život radi interesa Soroša, Rotschilda, Rockefelera i inih zlotvora! Neka sada ginu njihova djeca pa nek vide kako je to!!! Da sam znao ovo što znam danas ne bi puška u moje ruke ni devedesetprve.

igi
6 godine prije

….pričali mi stari o jednoj godini 40toj prošlog stoljeća kada su talijani bili izrazito vanpansionski raspoloženi i naročito govorljivi a pomalo i pijani od sreće dok su grlato mediteranski govorili domorocima novim talijanskim državljanima:….due,tre giorni e russia morte…….
…ovi naši polupismeni mudraci su im govorili da je rusija tolika da nitko zrno na njih ne opali ne bi je za godinu dana prešli.
…hoću reći ruski prostor je toliko golem da ne postoji sila koja ga može kontrolirati a da mu korjeni nisu u ruskim tajgama…pa ti bjednici u ljepim uniformama nisu u stanju kontrolirati ni afganistan a njihovo oružje ne može u jemenu pobjediti plemena u sandalama a misle se kačiti s rusima…..

Duje
6 godine prije

Povjest se opet ponavlja…ss zapadne anglosaksonske sile zla kovaju plan za unistenje majke rusije…nek se povjest zavrsi onako kao sto je 45te…nek ruska armija dodje do berlina ali ne zaustavi se na njemu nego u londonu ili dokle je vec potrebno

Churko
6 godine prije

NATO nazalost od osnutka izkazuje agresivnost i konstantno gomila vojni potencijal na granici sa Rusijom ne i obrnuto, namece se logican zakljucak da NATO nije mirotvorac vec AGRESOR. NATO je samo poslusnik u rukama SAD i da vode iskljucivo nezavisnu Evropsku odbranbenu politiku vjerojatnost je da bi bili bitno drugaciji, zato EU treba pod hitno raskinuti sve veze sa NATO i formirati vlastite odbranbene snage, sa oruzijem proizvedenimu EU, bez F16 i druge USA avijacije, bez atomskog naoruzanja.

fenix
6 godine prije

Ovamo se USA i EU svadjaju hoce zaratiti oko novca,suvereniteta ali kad je u pitanju Rusija tu su slozni. Imam osjecaj da su Zapadne elite izgubile dodir sa realnoscu i da misle da bi rat protiv Rusije bio kao neka intervencija kod nekog plemena nisu svjesni snage i moci Rusije i sa cime bi se sve suocili kada bi krenuli na Rusiju. Hitler je 1943 sa saveznicima drzao skoro 5 000 000 vojnika pa mu ni to nije bilo dovoljno a ovi hoce sa 30 000 nesto da ucine Nijemci su toliko gubili na dnevnoj bazi.

1.komentar
6 godine prije

Sva ova medijska hajka i proterivanje diplomata, ima za cilj unapred ocrniti Rusiju u Ukrajini, kad bude napadnut Donbas da se javno predstavi kao agresija Rusije na Ukrajinu.Danas niko na zapadu nespominje da je Kubanska kriza zapravo izbila kao odgovor Sovjeta na postavljanje raketa u Turskoj.Ovakva razmera proterivanja diplomata jedne drzave nikada nije vidjena.Nije samo u pitanju eventualni sukob u Ukrajini, vec i ratovi na juznim granicama Rusije, preciznije u centralnoj Aziji, zbog cega je i ODKB i stvoren. Imajuci u vidu izvestaje da se teroristi grupisu, vrlo je verovatno da ce tu biti otvoren novi proxy front protiv Rusije.Ako se ne varam Rusija ima dve baze na granicama ODKB, apsolutno sam ubedjen da se najvece provokacije ocekuju u vreme odigravanja svetskog prvenstva, ili neposredno pred pocetak istog.Cak sta vise vrlo verovatno ce se dogoditi jos neka provokacija i pre toga.Ja tipujem da je sledeci Hodorkovski.Postao im je neupotrebljiv i… Čitaj više »

Zadranin
6 godine prije

A znate govoriti svijetu kako je Rusija “ratoborna i zvecka oružjem”.. a što je sad ovo? Otvoreno pozivanje Europe na spremnost za rat protiv Rusa?

Ja sam već svojima posla odbijenicu, da me više ne hebu s pozivima. Priziv savjesti.
Žali bože novaca i vrimena što sam izgubio onih 6 mjeseci u vojsci ko ročnik prije nekih 14-15 godina. Klasa 50. Zlatni pir/zlatna klasa (*urac moj zlatna).

Aj Ameri, ne serite, i ostavte svit na miru.

Pljuc.

Baba Vanga
6 godine prije

Svaki vojnik NATO pakta cita i internet i zna da nema nista od napada Rusije na EU,e sad da zamislimo USA izda naredjenje za napad na Rusiju da bi Sprijecili preventivno Ruski napad i oni krenu a onda njih i njihove zemlje zaspe kisa raketa,mogu zamisliti sta bi razmisljali na Ruskoj zemlji,sa druge strane i Srbija se suprostavila sa zastarjelom tehnologijom obarala najsavremenije letjelice Amerike??

rodoljub
6 godine prije

Americka cizma gazi Evropu. Potpuna okupacija .

Rokokoko
6 godine prije

Spremaju nas judeovehabije na rat.

davor
6 godine prije

Ako Europa ne uđe u sukob s Rusijom onda će Europu Engleska i SAD u taj sukob uvesti. To mi jedino zvuči realno, nema tog boga jarca intelektualca koji bi inače sukobljavao Europljane i Rusiju (također Europljane).

Piretis
6 godine prije

Netko bi ministru Mattisu trebao reći da zadnji put ni 4 300 000 vojnika nije bilo dovoljno.

Slagerpjevac
6 godine prije

hehe.. niste skužili sliku.. uz odlučne mršave momke postrojen je i debeli slovenac 😀

Bill Clinton
6 godine prije

hebote, kako moreš da bidneš glup in upišeš se među ove vojake! pih, mali su to novci za rizik da te neka (ruska) kugla probuši… a život te čeka raširenih krila, in toliko senzualnih zadovoljstava da se čoveku ćisto zanebesa!

Narodni heroj Sava Kovačević
6 godine prije

ahahahaha ma ne mogu da vjerujem vlastitim očima… eno na slici i jedan (po)debeli slovenac! elitne jedinice nato-ovaca protiv vladimira vladimiroviča i družine mu!? 😉

Alen
6 godine prije

“We’re knocking the hell out of ISIS (Daesh). We’ll be coming out of Syria, like, very soon. Let the other people take care of it now. Very soon, very soon, we’re coming out. We’re going to have 100 percent of the caliphate, as they call it–sometimes referred to as land. We’re taking it all back–quickly, quickly,” Trump said to a cheering crowd.

Muppet show
6 godine prije

Bankarske drolje smo mi svi . Roshildovi jadnici .

Tomica
6 godine prije

Ništa novo, nastavlja se gomilanje vojnika i opreme na ruskim granicama. Koliko god svaki potez pojedinačno izgleda mali, dugoročno remeti ravnotežu i ozbiljno ugožava sigurnost RF. Meni je interesantno kako ameri to vješto guraju ali i naplate. Rasporedili su raketne sustave u Rumuniji i Poljskoj da bi stvorili vojnu nadmoć ali su to naplatili domaćinima. Evo sad Poljska kupuje Patriot, s kojim će vjerovatno štititi veći raketni sustav, opet okrenut prema Rusiji, i platiti silu novca presretni što su im ameri “odobrili” nabavku najmodernije opreme. Isto su i u Južnoj Koreji rasporedili THAAD-ove i uredno im naplatili.

Maksim
6 godine prije

Jel ono Poljska napala Njemacku 39′ te

alan ford
6 godine prije

za hazarske guzice Rotschilda, Rockefellera, Sorosa i osatlih ginut će Poljaci, Latvijci, Estonci, Nijemci, Česi, Slovaci, Hrvati…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI