Zelenski bi mogao da otpusti ministra odbrane

Aleksey Reznikov
13 komentara

Predsjednik Vladimir Zelenski traži kandidate koji će zamijeniti Alekseja Reznikova na mjestu ministra odbrane, objavio je u četvrtak vodeći ukrajinski dnevnik, pozivajući se na izvore u kijevskoj vladi.

„Mogućnost Reznikove ostavke prešla je sa teorijske na praktičnu“, navodi Ukrainskaja Pravda. Članak dodaje da postoje najmanje dva kandidata za njegovu zamjenu.

UP je poimence naveo dva kandidata, ministra infrastrukture Aleksandra Kubrakova i ministra strateške industrije Aleksandra Kamišina. Bilo je nejasno da li se kandiduje više kandidata.

Reznikov se “ne protivi da postane ambasador u Velikoj Britaniji”, iako je bilo nejasno da li se ta opcija zaista razmatra. Tu mogućnost je prvi put iznio poslanik Aleksej Gončarenko 1. avgusta.

Zelenski je otpustio prethodnog izaslanika u Londonu 21. jula, nakon što je Vadim Pristayko javno kritizirao predsjednikov sarkastičan ton prema ukrajinskim zapadnim dobavljačima oružja i municije na samitu NATO-a u Vilniusu.

Reznikov je sebe predstavio kao ključnog igrača u nabavci zapadnog oružja za Kijev. U oktobru 2022. hvalio se američkom izdanju Politico da je shvatio politički proces Pentagona, opisujući taj trik kao stalno podizanje letvice dok Amerikanci ne popuste.

Kasnije tog mjeseca, opisao je Ukrajinu kao idealan poligon za provjeru zapadne vojne opreme, izražavajući nadu da će Kijev uskoro dobiti glavne borbene tenkove, a zatim i borbene avione. Prvi tenkovi su obećani u januaru, nedugo nakon što je Reznikov proglasio Ukrajinu da „izvršava misiju NATO-a“, pri čemu je blok koji predvode SAD obezbijedio oružje, a Ukrajinci krv.

Kasnije tog mjeseca, međutim, Reznikov je ušao u vruću vodu kada su ukrajinski mediji objavili skandalozno naduvane cijene koje je njegovo ministarstvo plaćalo za zalihe. Tvrdio je da je došlo do “uobičajene tehničke greške” na poslu, gdje su jaja prijavljivana po “anomalnoj cijeni” od 17 grivna (0,46 dolara) po komadu umjesto po težini.

Prve glasine o njegovoj smjeni stigle su u februaru, kada je lider bloka vladajuće stranke u parlamentu David Arakhamia rekao da će Reznikov biti rotiran u portfelj strateških industrija i zamijenjen šefom vojne obavještajne službe Kirilom Budanovim. Reznikov je reagovao rekavši da je to prvi put da čuje i da je malo verovatno da će se složiti.

Aleksej ReznikovministarrusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Japanac
8 mjeseci prije

Centar za ratovanje Ukrajine je u američkoj bazi Wiesbadenu u Njemačkoj. Ovi u Ukrajini su samo dužni da izvršavaju ono što im je naredjeno. Oni koji se bune budu maknuti s položaja. I to je to.

HEKPCT
8 mjeseci prije

Pih. Kako to da Zalužni ne dolazi na njegovo mjesto? Ili Budanov? Zar nisu oni bolja partija?

Lucija, prva
8 mjeseci prije

Reznikov se izvlači na sigurno.
U Britaniju.

Bar on misli da će mu tamo biti sigurno (😁).
Nitko od razriješenih ukrajinskih diplomata se nije vratio u Ukrajinu. Naravno.

Tupko Glupko
8 mjeseci prije

Još jedan ukrajinski vlastodržac židovskih korijena koji se misli smjestiti na sigurno.
Oženio se prije tri godine, imao je tada 54.
Zanimljivo je da je sportski bio prilično aktivan – 163 skoka padobranom, 260 ronilačkih misija, i desetine tisuća kilometara provedenih u relijima u kojima je bio dosta uspješan.

tihobl
8 mjeseci prije

Списак насеља у Купјанском округу, где је кијевски режим прогласио обавезну евакуацију проширен је на 53 насеља.

tihobl
8 mjeseci prije

Више од 110 војних комесара у Украјини постали су оптужени у кривичним предметима. Већина њих је на чињеницама незаконитог богаћења у рату.

A Reznikov sa 1.1 milijarde ide u London.

tihobl
8 mjeseci prije

Шведска ће Украјини дати око 100 сателитских интернет терминала Satcube.
Све трошкове ће покрити Немачка.

Брзина преноса података шведског система је нижа од Старлинк-а, али је блокирање његовог рада, према произвођачу, теже.

Max
8 mjeseci prije

Možda uzme nekog iz Washingtona.

tihobl
8 mjeseci prije

Министарство одбране Украјине набавило је јакне и шлемове за НАТО снаге Украјине по вишеструко надуваној цени.

Јакне једне турске компаније прешле су границу у Молдавији по цени од 27.500 долара по пошиљци, а у Украјину дошле за 367.500 долара. То није све.

Испоручена одећа није испуњавала техничке услове уговора и не може се користити за своју намену. Ни то није све.

Након тога, одећа је почела да се масовно продаје преко интернет сајтова. Односно, ни ова трулеж, купљена 15 пута скупље, није стигла до укронациста на првој линији фронта.

Bravo Reznikov.

tihobl
8 mjeseci prije

Један Украјинац пише: „Јапан је бесплатно донирао 200.000 комплета прве помоћи НАТО снагама Украјине. Јуче смо открили да се у апотекама продају по цени од 2640 гривни.

2640 гривни је око 71 долар

nessy
8 mjeseci prije

Pa kakav bi to bio ukrajinski ministar, a da nije zagrabio u drzavnu blagajnu, a imao je priliku. Pa svi bi rekli da je nesposoban, ako ni samom sebi ne zna pomoci.

NOVI STARI
8 mjeseci prije

himlerov klon

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI