Zelenski dobija ”poruku” od Putina

Putin i Zelenski
47 komentara

Umaro Mokhtar Sissoco Embalo, predsjednik Gvineje Bisao, izjavio je u utorak da ga je ruski predsjednik Vladimir Putin zamolio da prenese “poruku” ukrajinskom predsjedniku Vladimiru Zelenskom o važnosti “direktnog dijaloga” između Moskve i Kijeva. Embalo je ovo otkrio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zelenskim u Kijevu, dan nakon sastanka s Putinom.

“Dragi moj brate, juče sam bio u Rusiji sa predsednikom  Putinom, koji me je zamolio da ti prenesem poruku, da razgovaram sa tobom, s obzirom da je direktan dijalog veoma važan za naše buduće zajedničke akcije”, rekao je Embalo.

Snimak konferencije za novinare objavljen je na Telegram kanalu Zelenskog, a Embala je preveden na ukrajinski jezik.

Predsjednik Gvineje Bisao je također otkrio da sebe vidi kao “nosioca određenih impulsa” doprinoseći obnavljanju odnosa između Rusije i Ukrajine.

Prije sastanka sa Zelenskim, Embalo je rekao novinarima da smatra da je Putin “veoma otvoren za pregovore sa predsjednikom Zelenskim” i da se raduje “prenošenju ove dobre volje” ukrajinskom lideru.

Zelenski je, odgovarajući na konferenciji za novinare na Embalove izjave, rekao da za izgradnju mostova između zemalja “ne treba dizati infrastrukturu u vazduh”. Zelenski je očigledno mislio na udare na ukrajinske elektrane koje je pokrenula Rusija 10. oktobra u, kako je Moskva opisala, odmazdi za „teroristički napad“ Kijeva na Krimski most. Ukrajinski lider je takođe rekao da svaki razgovor uključuje poštovanje jedne zemlje prema drugoj, počevši od poštovanja “njenog teritorijalnog integriteta, suvereniteta i granica”.

Ranije ovog mjeseca, Putin je naveo odbijanje Ukrajine da razgovara kao razlog za izostanak pregovora između dvije zemlje. Takođe je primijetio da su tokom pregovora uz posredovanje Turske krajem marta Rusija i Ukrajina postigle preliminarni sporazum, ali čim su ruske trupe povučene iz Kijeva, „rukovodstvo u Kijevu je izgubilo svaku želju za razgovorima“.

Putinove primjedbe uslijedile su ubrzo nakon što je Zelenski potpisao dekret kojim se zabranjuju bilo kakvi pregovori s njim i kaže da će Ukrajina razgovarati s Rusijom samo kada bude imala drugog predsjednika. Ukrajinski lider je više puta izjavio da je njegov jedini cilj u sukobu da porazi Rusiju na bojnom polju i da ponovo preuzme kontrolu nad svim teritorijama za koje Kijev veruje da su pod njegovim suverenitetom.

PutinUmaro EmbaloZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Džudžan
1 godina prije

Spali na Gvineju Bisao. O čemu bi razgovarali njih dvojica? Ruska vojska otima tuđu zemlju i obija njene stanovnike. Čim Rusi napuste Ukrajinu rat je završio. Jedino što Zelenski može napraviti jest da im pomogne da se na taj potez što prije odluče. A onda Putin neka kod kuće objašnjava zašto je 70 000 mladih Rusa izgubilo živote, a 3 puta toliko ostalo trajnim invalidima. Zar je pljačka i otimanje tuđega toliko vrijedno?

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Zebelensky je lutkica u Jameričkim rukama, sam ne odlučuje ni kada će piškiti.

Cell
1 godina prije

Zelenski i zapad porucuju Rusiji – Ovo je rat do istrebljenja.
U Washingtonu, u kongresu i senatu se cuje svaki dan uzvici – Kartaga mora biti unistena.
Za Nijemce ovo je nezavrseni posao koji je zapoceo Adolf Hitler.
Stoljeni san Nijemaca, Balta, Poljaka i anglosaksa se “ostvaruje” – tako oni vjeruju.
Sto donosi buducnost?
Samo jednog pobjednika, mir bez pobjednika ili mir uz mnogo porazenih?

1 godina prije

Malo trollamo zelinskog…

Vrata
1 godina prije

Putinu ne trebaju razgovori,da je htio zavrsiti rat uradio bi to odavno.Rusija ima kako je rekao veci cilj od cilja same specijalne operacije.

borjana
1 godina prije

Znala sam da Gvineja Bisau igra veliku ulogu u geostrateškim odnosima, zato sam je nedavno i spominjala.
Zelenski je očigledno postao veći neprijatelj naroda Ukrajine nego šta je to Putin, koji koristi svaku prigodu pozvati ga na pregovore.
Kako VZ bez odobrenja njegovih tutora ne smije po tom pitanju donijeti nikakvu odluku, tada Ukrajina (jednako kao ni mi) neće vidjeti mira dok fizički ne uklone i odstrane zelenskog.

none
1 godina prije

moš i ovako 😉

tihobl
1 godina prije

Ova finta Putina je samarcina zapadu. Kaze da je spreman da pregovara sa Zelenskim uz posredovanje i garancije velesile Gvineje Bisao. Na izjave iz propalih drzava nece da obraca panzju.

Ovo bi trebali uraditi u BiH – otjerati VP i OHR i zatraziti od neke ugledne africke zemlje da posalje prestavnika. Medjunarodni hostapleri su dosadili i bogu i narodu.

Max
1 godina prije

Znači traže pregovore.

Zoran
1 godina prije

Osvoijo Dombas pa sad pelcuje djecu I tinejdžere protiv”covida”. Pizda globalistička.

Hercegovac
1 godina prije

Ruse treba i te kako kazniti zbog agresije na jednu suverenu i samostalnu Državu i od kuda im pravo svojatati tuđi teritorij određen Međunarodnim pravom ‘? Putin, novi “staljin” koji je ostavio iza sebe tisuće i tisuće nevinih života i njega treba ukloniti i suditi za zločine nad Ukrajinskim Narodom i tu nema bilo kakva izgovora o agresiji kao “specijalnoj akciji” za sramotne interese Rusije.Zločinci i ništa više !

ᴉʞɐdoɐu
1 godina prije

Moram priznati da ovaj portal sve češće objavljuje jedinu nepobitnu i apsolutnu istinu. Koju nije potrebno provjeravati i vrijedi baš za sve, i ideološko-religijsko-političko-navijački suprotstavljene strane, za sve pristrane, nepristrane, neutralne, utralne i sve ostale…
Stane u dvije riječi i glasi: Database Error.

ᴉʞɐdoɐu
1 godina prije

Moram priznati da ovaj portal sve češće objavljuje jedinu nepobitnu i apsolutnu istinu. Koju nije potrebno provjeravati i vrijedi baš za sve, i ideološko-religijsko-političko-navijački suprotstavljene strane, za sve pristrane, nepristrane, neutralne, utralne i sve ostale…
Stane u dvije riječi i glasi: Database Error.

Boki
1 godina prije

Ako je istina šta piše u naslovu onda je to krah Rusije, a ako nije istina onda je sramota za autora. Meni lično vest liči na glupost neviđenih razmera.

Lucija, prva
1 godina prije

“Obrusio se jedan Rabbin u Izraelu, jedan od najutjecajnih struacnjaka za povijest Zidovksoga naroda, i nazvao Zelesnkoga nacistom. Veli da je ON inicijator toga rata u Ukrajini i promoter nazi/fasizama i da on siri nacizam po Ukraniji, a ne Vladimir Putin.

Ovo nije prvi put da su ga zaskocili, jako puno ljudi iz svijeta Zidovske zajednice su ga napali. – ” Rabin Josef Ben-Porat, jedan od vodećih stručnjaka za povijest židovskog naroda i Holokaust, okrivio je ukrajinskog predsjednika Zelenskog za pokretanje rata u Ukrajini, ali i za propagandu nacizma i fašizma. “Tko je započeo rat? Ne Putin, nego Zelenski. Zelenski je inicijator toga rata.” – i onda nabraja, svasta laje protiv njega da velica naciste i da je Ukrajina krcata spomenika nacistickih kolaboracionista, nabraja imena nacista koje su proglasili narodnim herojima. .itd. Ima video na Facebooku ovamo na Zapadu, stavio neki decko.”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI