Zelenski hvali ”oslobođenje” Ukrajine u ofanzivi na Harkov

Zelenski
72 komentara

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski proslavio je napredovanje svojih trupa usred tekuće ofanzive velikih razmjera u Hersonskoj oblasti na istoku zemlje.

“Pokret naših vojnika se nastavlja u različitim pravcima fronta. Do danas, u okviru aktivnih operacija od početka septembra, već je oslobođeno oko 2.000 (kvadratnih) kilometara naše teritorije”, rekao je on u video obraćanju kasno u subotu.

Ranije u toku dana, rusko ministarstvo odbrane je priznalo povlačenje svojih trupa sa više lokacija širom ukrajinske oblasti Harkov. Tokom protekla tri dana, vojnici stacionirani u toj oblasti su “preraspoređeni” na teritoriju Donjecke Narodne Republike, tvrdi ministarstvo.

“U cilju postizanja ciljeva specijalne vojne operacije, donesena je odluka o pregrupiranju trupa u oblastima Balakleje i Izjuma kako bi se pojačali napori u pravcu Donjecka”, navodi se u saopštenju ruske vojske.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći neuspjeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Pjotr ​​Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje kako bi kupio vrijeme i “stvorio moćne oružane snage”.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i zatražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

kontraofanzivarusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
72 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Roky
1 godina prije

Svaka cast goni fasiste sto dalje u sibir.

Slovenac
1 godina prije

Ovo je vec preokret ne znam zasto se ovo omakelo rusima ali siguran sam da je tehnologija dostavljena ukrima daleko jaca od ruske. Mislim da su to rusi shvatili i zato se povlace.

Siniša
1 godina prije

Suma sumarum…razvaljujete.

Jednostavno receno
1 godina prije

Sve je to bilo možda i malo moguće uvjerljivo sve do trenutka dok ne pročita da kuleba traži više oružja od zapada, e tu već šira slika dobija smisao. Hebeš mladost, živote… bitno je što više opljačkati i osiromašiti. Sve i da dobije ukraina tko će vratiti zapadu? Ako izgubi tko će opravdati uložena sredstva zapada? Izgleda da počine pravo ludilo.

Herc
1 godina prije

Sve je to štela, i Ukrima treba jedna pobjeda,da su htjeli Rusi su sve mogli popalit strateškim bombarederima na isti način kao u Siriji Prvi puta su se Rusi bez borbe povukli sa sjevera a sad uz manje okršaje sa sjeveroistoka i gle čuda baš par dana prije Blinken bio u Kijevu inaće ko bi ih otamo oćero Nove granice se crtaju pomalo između Rusije i Ukrajine ali će rat i pregovori trajati ko zna koliko 10-20 godina još,ako na posljetku Rusi ne vrate Odesu i Transistriu

Mrčikola
1 godina prije

Stečajnom upravitelju Ukrajine će “sjesti” bonus za ovaj, šatro, uspjeh.

1 godina prije

Ovo je od početka rat protiv Europe i europskog bjelog čovjeka i posljedicno zidovsko kršćanskih temelja na čemu je to blagostanje izraslo.Mi se ubijamo međusobno, ostak Europe trpi gospodarski i onemogućuje se Europi da predvodi svijet sa svojom softpower već je se želi pretvoriti u poslusnu USA koloniju bez obrazovane srednje klase. Jasno je sad zašto brexit ,zašto se kini tolerira zlocinacki totalitarnim režim itd. Dvostruka mjerila

Sardelino
1 godina prije

Kao što rekoh, Rusi će dozirati upotrebu vojne sile koliko je potrebno dizanjem na višu razinu. U svakom slučaju ne će dozvoliti čišćenje etničkog ruskog prostora u Ukrajini.To je i jedan od razloga zašto su ušli u realizaciju specijalne operacije.

topO
1 godina prije

Ovo je slicno kao u onoj prici kad je tukac umislio da je orao. Posljedica ce biti da je sad Ukrajina umislila da moze vojno poraziti Rusiju a to vodi konfliktu na vecu razinu a onda ce doci konflikt na jos vecu razinu. Dakle, rjesenje je za Rusiju baciti par taktickih nuklearkih na zapadnu Ukrajinu, jerbo Rusija nije u ratu s Ukrajinom nego s Amerikom, Njemackom itd koji se zove kolektivno zapad. Ovako rat moze trajati – na zadovoljstvo zapada i Zelenskog – 10 godina. Rat izmedju Irana i Iraka je trajao 8 godina na zadovoljstvo Amerika i Izraela. Za zapad i Zelenskog sto vise pogine vojnika na obje strane to bolje. Zelenski je poludio od slave, na sve strane se razbacuje naredbama, poludio je od neprekidnog pljeskanja Amerike i ostalih koji mu zelu zlo. Poljska i Balti imaju veliki interes da ginu s obe strane, kasnije bi oni komadali… Čitaj više »

Kosir i Bat
1 godina prije

Je to on vajka u zelenom perke se tako preziva ili perke je naivan ko francuska sobarica!?

hiber
1 godina prije

Objektivno receno navedeni bok su rusima drzale LNR rezervisti i jedna bojna milizarizirane žandarmerije u Balakliji sve zbog zastite Iziuma u funkciji zauzimanja Slovianska i Kramagorska i pritiska na Harkov. Sada su Ukrainci samljeli nesretnike, a ostatak borbene grupe Izjuma se vise, manje izvlači. Ukratko, neće biti nikakve ruske kontraofanzive, vec povlacenje u Rusiju sve do rijeke Oskol. Dakle Rusi idu definitivno u defanzivu. Danas i nije bilo nigdje pokusaja izviđanja i napada. Uz to raketiranja unutrašnjosti Ukraine postaje rijetkost sto znači da su rusi potrošili kvalitetnije rakete, a sto znači da ukrainci sve vise mogu pokretati ratnu proizvodnju.

Max
1 godina prije

Svi Hvale Ukrajinsku Oluju ali možda je sve laž.

SIRIUS
1 godina prije

Rusi su se najvj.povukli da ukronaciste navuku u klopku. A ovo da su ukrosi sad na konju jer su dobili močnije naoružanje od Rusa je za pišat. Pa jadni ukronacisti moraju molit poljake da im uz Leopard tenkove pošalju i timove koji če te tenkove voziti. A da bi obučili Ukrajince da rade sa tim tenkovima bi im trebalo 6mj.do godine dana. Tak da badave im napredno oružje kad ga ne znaju koristiti…

1 godina prije

I , očekivano , makron zove putina da ponudi sjedanje za pregovarački stol i to s pozicije sile , pošto eto ukrajina dobija rat…
Dobio je odgovor da se strpi par dana .

Dragan Bumbar
1 godina prije

Strogo preporucujem izvore kao sto su:
The Duran
Alex Christoforou
The New Atlas – Bryan Berletic
Scott Ritter, Douglas McGregor, Sonar…

Samo polako – zao mi je iskreno sto stoka sitnog zuba koristi emocije iznad pameti, ali ne emocije dobrote nego mrznje prema narodu koji je trend danas mrziti zaboravljajuci njihovu zrtvu u zadnjem svjetskom ratu. Sve sto nam se sprema, 100% je zasluzeno i ko mi kaze drugacije u vecini slucajeva je samo uplasena p***

Tajna
1 godina prije

Dragi moji rusomrzitelji!
Moram da vam osam jednu tajnu.
Ovo je ruska zamka. Ukre izvući na otvoreno, pa su ko na dlanu. Sve im popokaju, pa onda JURIŠŠŠ

1 godina prije

Nekakva havarija se desila na dvije elektrane pod kijevom…Kazu nema struje u ukrajini zbog tog kvara ..

FATIH
1 godina prije

BRILJANTNO POKAZIVANJE UMIJECA RATNE VIJESTINE.MANEVAR-IZVLACENJA JEDINICA SA ODREDJENOG PROSTORA UZ NANOSENJE BRUTALNOG UDARA PO PROTIVNICKIM JEDINICAMA.
12.000 HILJADA MRTVIH MLADI UKRAJINSKI VOJNIKA ZA 2.OOO KIL.KVAD………………..????????
OCIGLEDAN NEDOSTATAK ZNANJA IZ OBLASTI TAKTIKE,OPERATIKE,STRATEGIJE ITD.ITD.

Dzoker
1 godina prije

Nakon kontraofenzive sljedi ofenziva

Lucija, prva
1 godina prije

11.10. “У Кијеву, где славе своју „прву значајну победу за пола године ратовања“, били су поверовали да су преко ноћи постали јачи, па су укро-јединице добиле наредбу да крену у контранападе код Северска (према Спорном), такође код донедавно својих важних утврђења Пески, Јасиноватаја и Первомајкое… Али, свуда добили по зубима.        Упркос томе што сз амерички обавештајци – како је открио The New York Times – активно учествовали у  планирању свих контраофанзивих акција Оружаних снага Украјине. И што је потврдио: „Сједињене Државе су током читавог сукоба пружале Украјини информације о командним местима, складиштима муниције и другим кључним тачкама дуж руских војних линија. Такво извиђање у реалном времену омогућило је Украјинцима да гађају руске трупе“.        Објашњење руског повлачења – ако је изнуђено, а не унапред испланирано – вероватно треба тражити и у томе што Русија у Украјини ратује са само 100.000 војника, а не са 160.000 – као што се досад… Čitaj više »

Ringo10
1 godina prije

Ma ne znam šta se RUSI zajebavaju s njima
Pošalješ dva milijuna vojnika i za dva mjeseca uđeš u Kijev i završiš stvar

Ringo10
1 godina prije

Eno opet se navodno mlate za Balakleju. Jebala ih više Balakleja

Vesna Šipuš
1 godina prije

Jadna je utjeha obožavateljima luđačke ruske politike da su Rusi eto malo omanuli, pa nisu sravnili Ukrajinu strateškim bombarderima. Da su mogli, Rusi bi to učinili. Svemu dođe kraj, pa će tako i ovaj rat završiti pobjedom Ukrajine. Slava Ukrajini.

zujo
1 godina prije

kupilii za 5000 evra…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI