Zelenski je ‘histeričan’ jer Ukrajina gubi tlo pod nogama

Zelenski
11 komentara

Zahtjev Ukrajine za odobrenjem upotrebe stranog oružja dugog dometa protiv Rusije je dokaz da je Kijev ušao u punu paniku dok moskovske trupe nastavljaju napredovati, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

U intervjuu za Reuters u ponedjeljak, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski priznao je da se Kijev našao u “najtežoj” situaciji na liniji fronta zbog ruske ofanzive u pograničnoj oblasti Harkov. Također je požalio na kašnjenja zapadne pomoći i nedostatak ovlaštenja za korištenje zapadnog oružja protiv ciljeva na ruskoj teritoriji.

“Pregovaramo sa partnerima kako bismo mogli da upotrebimo njihovo oružje protiv gomilanja ruske opreme na granici, pa čak i na njihovoj teritoriji. Za sada nema ništa pozitivno”, rekao je ukrajinski lider.

Obraćajući se novinarima u utorak, Peskov je napomenuo da su vlasti u Kijevu i sam Zelenski „davali mnogo izjava posljednjih dana, ponekad zapravo klizeći u histeriju. To je zbog izuzetno nepovoljne frontalne situacije snaga kijevskog režima.”

On je također sugerirao da su problemi Kijeva uzrokovani nedosljednim zapadnim isporukama oružja. „Željeni stabilan tempo [pošiljaka] ne postoji. I što je najvažnije, raste razumijevanje da čak i ako se uspostavi ravnomjeran tempo vojnih isporuka, to neće dozvoliti ukrajinskoj vojsci da preokrene situaciju”, rekao je Peskov.

Portparol je takođe rekao da će Rusija nastaviti svoju vojnu kampanju suočena sa, kako je rekao, “neljudskim granatiranjem civilnih objekata” na njenom tlu. „Preduzećemo odgovarajuće mere, kao što je rekao predsednik [Vladimir Putin]“, rekao je on.

Ranije ovog mjeseca, ruske trupe su pokrenule ofanzivu u oblasti Harkov, zauzevši brojna pogranična naselja. Prema medijskim izvještajima, Kijev je zatečen uprkos tome što je dobio napredna upozorenja sa Zapada. Ukrajinski vojnici su se takođe žalili na nedostatak odbrane u toj oblasti, a navodno je ukradeno nešto novca namenjenog za utvrđenja.

Ruski napad uslijedio je nakon što je Putin u martu rekao da bi Moskva mogla “u jednom trenutku” uspostaviti “sanitarni kordon” u područjima pod kontrolom Kijeva kako bi spriječila ukrajinske prekogranične napade na civile i kritičnu infrastrukturu. Prošle sedmice je potvrdio da je ofanziva poslužila ovoj svrsi, ali je rekao da Rusija nema planove da zauzme sam Harkov.

rusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dragačevac
2 mjeseci prije

Od danas na teritoriji ostataka Ukrajine ne postoji legitimna vlast. Ovo je logičan rezultat tragedije koja se dešava na ovoj teritoriji od 2014. godine. Morate biti naivna osoba da bi ste smatrali orkestrirani krvavi državni udar – demokratskim izrazom naroda. Mnogi u Ukrajini su tako mislili. Sada se bukvalno svađaju oko koka-kole i čizburgera, jer je ovo oličenje njihovih snova. Iste one „čipkane gaćice“ o kojima je „sanjala“ kijevska studentkinja. Međutim, ti ljudi nisu navikli da odgovaraju na neprijatna pitanja, kojih je sve više, a i ne žele. Oni su i dalje u nemilosti samih parola i obećanja koja su im prodata od 2014. godine. Da je do 2019. postojala bar neka iluzija izbora na teritoriji Ukrajine (na kraju krajeva, narod je u stvari asocijativno glasao za junaka 😃 popularne televizijske serije „Sluga naroda“, koja je oblikovala predstavu o Zelenskom), tako da je do 2024. Ukrajincima ostala samo uloga tihe… Čitaj više »

tatamata
2 mjeseci prije

glava mu je na potjernici ,ako padne u nemilost usranjcima , a pasce ,,,crno mu se pise njemu i opajdari

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

Građanin Zeleni želi …. Nekoć Predsjednik , nekoć Ukraine … Nekoć , nekoć , nekoć … Da li ikoga briga još za … NEKOĆ 🤔 ?!

Max
2 mjeseci prije

To se vidi.

abc
2 mjeseci prije

Židovi iz USA su histerični jer gube Ukrajinu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI