Zelenski je predstavio vojne ciljeve Kijeva za 2024

Volodomir Zelenski
25 komentara

Ukrajinski predsjednik Zelenski okrivio je curenje informacija za neuspjeh kijevske ljetne kontraofanzive protiv Rusije, ali je ipak podijelio nove uvide u glavne prioritete vojske za 2024., rekavši u intervjuu za The Economist da je izolacija Krima ” izuzetno važna”.

Zelenski je ponovio svoj ambiciozni cilj da na kraju vrati Ukrajinu na njene granice iz 1991. godine, ali nije davao bilo kakva obećanja ili odredio rokove kako bi izbjegao naduvavanje očekivanja među javnosti i zapadnim pristalicama Kijeva. Neposredni zadatak, rekao je on , biće “odbrana istoka” i zaštita kritične infrastrukture Ukrajine.

Međutim, ukrajinski lider je nagovijestio da bi Kijev mogao intenzivirati svoje napade na Krim, nastojeći da “izoluje”  poluostrvo uništavanjem Kerčkog mosta, koji ga povezuje sa ruskim kopnom. U tu svrhu je još jednom tražio krstareće rakete Taurus dugog dometa njemačke proizvodnje, koje je Berlin do sada odbijao isporučiti čak i nakon što su Francuska i Velika Britanija Kijevu dostavile rakete Storm Shadow.

„Rusija mora da zna da je za nas ovo vojni objekat“, rekao je on.

Prema riječima predsjednika Vladimira Putina, ruske snage sada drže stratešku inicijativu u ukrajinskom sukobu, dok je Kijev u velikoj mjeri vođen političkim ciljevima, a njihovi napori imaju za cilj da pokažu “svojim pravim gospodarima barem neke rezultate”.

Zelenski se također požalio da je “mobilizacija ukrajinskog društva i svijeta” sada mnogo niža nego na početku sukoba, priznajući da će svaki vojni uspjeh zavisiti od pomoći Zapada.

“Dajući nam novac ili oružje, izdržavate se. Vi spašavate svoju djecu, a ne našu”,  tvrdi on.

Kijev je najavio opštu mobilizaciju u februaru 2022., zabranjujući većini muškaraca u dobi od 18 do 60 godina da napuste zemlju, ali kampanja je bila obilježena korupcijom i izbjegavanjem mobilizacije. Nakon razočaravajuće ukrajinske ljetne kontraofanzive, koja je prema Moskvi koštala Kijev skoro 160.000 vojnika, Zelenski je nedavno najavio plan za prikupljanje još 500.000 vojnika kako bi nadoknadio gubitke na bojnom polju.

“Mobilizacija nije samo pitanje odlaska vojnika na front. Radi se o svima nama. To je mobilizacija svih napora”, rekao je za The Economist. “Budimo iskreni, prešli smo na unutrašnju politiku… Ako nastavimo da se fokusiramo na unutrašnju politiku, moramo raspisati izbore. Promijenite zakon, ustav. Ali zaboravite na kontraofanzivne akcije i deokupaciju.”

rusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
4 mjeseci prije

Do ljeta – Moskva, do Nove godine – Peking.

tuf
4 mjeseci prije

Okrajinska hunta nastavlja javnost zavaravati pričama o “uništenju krimskog mosta” makar su itekako svjesni da to konvencionalnim oružjem jednostavno nije moguće. Čak i kamion s količinom eksploziva značajno većom od one koju nosi Taurus uspio je samo oštetiti most, tek jednu sekciju koja je zatim popravljena. Zar nas smatraju za takve bu*dale da ne znamo koja je dužina tog mosta? Morali bi udariti nuklearnom bojevom glavom da unište značajnu dužinu mosta kako bi se eventualno proglasio neisplativim za popravak – iako znajući ruski inat i plivanje u hazarderstvu ne bih se kladio da ga tek u takvom slučaju ne bi išli još s većim užitkom obnavljati – a druga strana bi fasovala život u 18-om stoljeću bez struje i vodovoda. P.S. Kakva opravdanja o propasti “kontraofenzive” Yelenski nalazi u “curenju informacija”, pa jel misli da smo takve bu*dale bez pamćenja da se ne sjećamo propagandnih uradaka cijele njegove bagre, od… Čitaj više »

Adriana
4 mjeseci prije

The Great Escape?

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Ukri, skinite ovoga sa vlasti, inače se sve nastavlja po starom…

Max
4 mjeseci prije

Cilj je Ukrajine napredovati do bankovnog trezora s novcem.

Darko
4 mjeseci prije

Jedini cilj je ubiti Zelenskog i spasiti Ukrajince,,

nastran
4 mjeseci prije

on brani djecu? smrad lažljivi! čime če on ostvariti te svoje pretnje? rusi če natočir vodke, zapalit cigarete i čekati njega da se sabere?taj više nema veze sa stvarnošću!

Noname
4 mjeseci prije

Uvjete za rješavanje sukoba u Ukrajini diktirati će Rusija, a ne Europska unija ili bilo tko drugi, rekao je slovački premijer Robert Fico u intervjuu za slovački TV kanal ta3. “Mislim da se približavamo razdoblju kada, nažalost, uvjete za rješavanje sukoba u Ukrajini ni u kojem slučaju neće postavljati Europska unija ili bilo tko drugi. Vjerojatno će ih postaviti Ruska Federacija”, rekao je Fico. Napomenuo je da je strategija, koja je imala za cilj baciti Rusiju na koljena korištenjem zapadnog oružja i novca u Ukrajini, propala. Fico je ranije rekao da “u Ukrajinu možete poslati sve oružje na svijetu, ali to joj neće pomoći da vojno porazi Rusiju”. Fico je također primijetio da je većina europskih država opsjednuta mržnjom prema Rusiji i da su, kako bi oslabile Rusku Federaciju, spremne boriti se do posljednjeg ukrajinskog vojnika, ali, prema riječima premijera Slovačke, strategija Europske unije i SAD-a, koji se provodi u Ukrajini, ne… Čitaj više »

nastran
4 mjeseci prije

bijednik

tihobl
4 mjeseci prije

Koliko znam rekao je da je cilj opkoljavanje Krima, a da bi ga mogao opkoliti mora unistiti i Krimski most.
Prosle zime je pricao kako ce ljetovati na Kimu, a sad masta o opkoljavanju Krima.
Oduce zime ce mastati da ce se na ljeto kupati u Dnjepru.

gogo
4 mjeseci prije

klaun je hodajući mrtvac !

noppo
4 mjeseci prije

Ukrajincima i sponzorušama neče uspijeti. Kao prvo, rusi znaju za njihove strategije i planove. A drugo, dobro su se spremili, da izdrže i 10 godina ako treba. A treće, zapad se neće umiješati, misle da će sve odraditi bacanje novca, šaljenje oružja proxy akteru, ili će sve odraditi tehnologija.

zato mislim, da će rusija ipak pobjediti na kraju.

Moscito
4 mjeseci prije

Ako su planovi ko za 2023 suncanje na Krimu onda ima iste savetnike/izvore ko Burt i Hiber.

Noname
4 mjeseci prije

Današnji protivnici Rusije su potomci poljskih, švedskih, francuskih, anglosaksonskih i njemačkih osvajača – vitezova, kolonijalista, trgovaca robljem, nacista. Vjerovati u skori kolaps Rusije za njih je prirodno kao za ukrajinsku damu iz vremena Majdana da izađe na ulicu sa loncima. Zato je Zapad sve ovo vrijeme marljivo tražio nestvarno u Rusiji: Gorbačova, Jeljcina, Kozirjeva, Njemcova, Navaljnog… Bili su spremni ulizivati ​​se svakome, samo da im puhne u uho da je Rusija slaba. Sami zapadni političari rekli su istu stvar sa snishodljivim smiješkom: Rusija je “regionalna sila koja prijeti svojim susjedima ne zbog snage, već zbog slabosti” (Obama), “benzinska crpka koja se pretvara da je država” (McCain), “ekonomski patuljak” (Borrell), “jedno od posljednjih kolonijalnih carstava” (Macron), “zemlja koja čini barbarska djela” (Johnson), “odmetnička država” (Rishi Sunak). Iz ovih rezoniranja proizlazilo je da Rusija nije podložna, mora se povući, napustiti svoje interese, inače će se suočiti s neizbježnim porazom u borbi protiv bilo koje stvarne… Čitaj više »

xyz
4 mjeseci prije

Ukrajinci koji su dobili 100 dolara za sudjelovanje na Majdanu sada plaćaju 8000 dolara, kako bi izbjegli služenje u oružanim snagama Ukrajine.

duki
4 mjeseci prije

Otkada je svijeta i vijeka svi carevi,kraljevi,vojvode,duždevi,diktatori,generali i političari imaju isto ponašanje !
Ujutro u kupatilu(nakon istovara) krene govor i divljenje ,:pred ogledalom “ja sam naj, ljepši,pametniji,hrabriji,obljubljeniji -u narodu,itd bla,bla bla, a niti jedan, (-NITI JEDAN!!!) si nije opalio šamar i rekao Što ja to radim,Dali sam pogriješio,treba li što ispraviti !!?
I zato smo tu gdje jesmo,i to što jesmo,ovce ,papkari ,stoka sitnog zuba,njihovi neprijatelji,rušitelji poretka,neprijatelji države,teroristi,strani plaćenicima,neznalicama!?!!
E pa nismo !!
Zato drogirani patuljku ne laži svoj narod !!!

oli
4 mjeseci prije

Djeca sa zapada porucuju: Izdrzi Zelinski dok ne porastmo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI