Zelenski najavljuje novi plan mobilizacije

Zelenski
56 komentara

Ukrajina će sljedeće sedmice objaviti novi “složeni plan” mobilizacije, rekao je predsjednik Vladimir Zelenski u petak nakon sastanka s Generalštabom. Iako nije ponudio detalje, drugi kijevski zvaničnici nagovijestili su mogućnost demobilizacije nekih vojnika koji su se borili od februara 2022.

Ukrajina je bila pod pritiskom da nadoknadi gubitke nastale u četvoromjesečnoj “kontraofanzivi” na južnom frontu, za koji Rusija procjenjuje na preko 90.000 ljudi.

“Što se tiče pitanja mobilizacije, znate koliko je to složeno i veoma relevantno”, rekao je ukrajinski predsjednik na konferenciji za novinare u petak. “Danas je bio sveobuhvatan izvještaj o tome koji su izazovi, kako riješiti problem, šta učiniti, koje izmjene zakona, ko to mora učiniti… Sveobuhvatan plan o ovom pitanju bit će dostupan sljedeće sedmice.”

Kijev je prvi put najavio mobilizaciju i proglasio vanredno stanje u februaru 2022. godine, kada je eskalirao sukob s Rusijom. Od tada je u više navrata širila mrežu regrutacije, do te mjere da su neki njemački istraživači ove sedmice upozorili da bi to moglo ugroziti ekonomski oporavak Ukrajine.

Aleksej Danilov, sekretar ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu, rekao je ukrajinskom radiju u petak da bi barem neki od muškaraca mobilisanih na početku sukoba s Rusijom mogli biti pušteni iz službe “u bliskoj budućnosti” .

„Svi znamo da sada imamo problem sa mobilizacijom, moglo bi se reći neuspeh mobilizacije“, rekao je u petak za ukrajinski Radio NV Roman Kostenko, sekretar parlamentarnog odbora za odbranu, nacionalnu bezbednost i obaveštajne poslove . “Nakon što su smijenjeni vojni komesari, doživjeli smo neuspjeh u mobilizaciji.”

Zelensky je ranije ove godine očistio sve regionalne službe za regrutaciju, navodeći široko rasprostranjenu korupciju. Do kraja avgusta 2023. godine, preko 20.000 muškaraca koji ispunjavaju uslove za regrutaciju pobjeglo je iz Ukrajine – a još 21.000 je pokušalo pobjeći, ali su uhvaćeni, izvijestio je BBC prošle sedmice.

Prema Kostenku, Kijev mora brzo da pronađe rešenje ili će se suočiti sa “velikim problemima”, opisujući mobilizaciju kao veći izazov od nedostatka artiljerijske municije.

Zapad gura Zelenskog da proširi starosnu dob za regrutaciju na muškarce od 17 do 70 godina i mobiliše više žena, saopštila je ruska obavještajna služba ranije ove sedmice. Kijev nije ni potvrdio ni demantovao ove tvrdnje.

Bivša zamjenica ministra odbrane Ana Maliar – koju je Zelenski otpustio u septembru – rekla je u četvrtak za Liga da Ukrajinci „ne bi se trebali bojati“ mobilizacije. Ukrajina treba da shvati neke “neprijatne stvari”, rekla je, kao što je da Rusi “jednostavno fizički imaju više ljudi”, dok Ukrajina ima manju vojsku koja “neće biti veća” i manje naoružanja.

“Vrijeme popularnih rješenja je već prošlo”, rekao je Maliar. „Kao odraslo društvo, samo trebamo razumjeti ove stvari i ne očekivati ​​da bi svaki dan trebale biti dobre vijesti.”

mobilizacijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
56 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
5 mjeseci prije

Ana Maljar – ne trebamo očekivati ​​da bi svaki dan trebale biti dobre vijesti…

A njena sluzba i dalje stanca dobre vijesti o milionima poginulh rusa, o uspjesnom prebacivanju iz Hersona svaki dan… uspjesi na sve strane.

eks
5 mjeseci prije

Hoće li ovaj jadnik mobilisati sebe ?

nastran
5 mjeseci prije

jad i bijeda!

Darko
5 mjeseci prije

Ukrajina treba odmah koknuti ovog luđaka. Koliko će još Ukrajinaca pobiti dok to netko ne shvati i riješi Ukrajinu tog kretena?

Logicar
5 mjeseci prije

Posalji svoje regrutne agente po europi i pokupi sve koji su pobjegli i sada koriste svu mogucu pomoc drzava u kojima zive.Evo pocmi sa hrvatskom gdje zivi vise od 20000 ukrajinaca i svaki od njih prima pomoc od 500 eura,besplatan stan,skolu za djecu i zdrastveno osiguranje.

Max
5 mjeseci prije

Neka mobilizira sebe.

jujukiki
5 mjeseci prije

“Ukrajina treba da shvati neke “neprijatne stvari”, rekla je, kao što je da Rusi “jednostavno fizički imaju više ljudi”, dok Ukrajina ima manju vojsku koja “neće biti veća” i manje naoružanja.” A to se prije 2g nije znalo. To su shvatili nakon sta su poslali pola miliona ukrajinske mladosti u smrt, invalidnost, psihicku poremecenost, unistene familije… zbljuv

Zlo je podrzavati zlocince
5 mjeseci prije

Cekamo milijuntog mrtvog sa obje strane da iskompleksirani patuljak zavrsi na vjesalima

Na crvenom trgu

tihobl
5 mjeseci prije

Бандеровцима је забрањено да користе америчке тенкове Абрамс до следећег пролећа

 Аналитичари Бизнис Инсајдер сматра да у садашњим условима на фронту и временским приликама тенкови једноставно немају где да се користе, па ће Оружане снаге Украјине „сачекати прави тренутак“

tihobl
5 mjeseci prije

Александар Дубински, иначе, бивши новинар, а сада посланик Раде нашао се на мети власти након што је 2020. био један од оних који су објавили снимак на којем се чује како садашњи председник САД Џозеф Бајден током 2015. и 2016. године захтева од украјинског руководства смену једног од тужилаца који је покренуо истрагу против компаније у којој је радио Хантер Бајден.

Печерски суд Кијева данас је наредио заплену имовине посланика Раде Александра Дубинског осумњиченог за државну издају.

tihobl
5 mjeseci prije

„Кијев жели да више жена командује четама на првој линији фронта“, – државни секретар украјинског Министарства одбране

tihobl
5 mjeseci prije

Juce je NATO poslao 13 dronova prema Krimu, ali otkazala im je elektronika. Nocas i danas rusi su odgovorili sa 75 geranja.

Градоначелник украјинске престонице Кличко рекао је да је напад трајаo више од шест сати. Дронови су долазили у таласима у различитим правцима и стално мењали курс како би заобишли систем ПВО.

tihobl
5 mjeseci prije

Стиже информација да је заробљена нова група украјинских војника у селу Кринки на Херсонском правцу. Сви имају промрзлине на ногама.

Zelenski ce nocas prebaciti nove.
Nastavice trositi marince u mocvarama delte Dnjepa bez obzira sto ne moze ostvariti nikakav rezultat.

tihobl
5 mjeseci prije

Кијев има потешкоћа на линији борбеног додира, рекао је главнокомандујући Оружаних снага Украјине Залужни.

To je novi izraz za pusionu na svim frontovima.

tihobl
5 mjeseci prije

,,Јапан Тајмс” пише да сада Украјинце у борби спречавају хладноћа, прљавштина и мишеви.
Али има добрих вести. Решили су проблем ниског растиња, жбунића.

vanja
5 mjeseci prije

Đubre bi trebalo za uši pa drito u blato na front da tamo pokaže svoje sposobnosti.

dona
5 mjeseci prije

pobjegli mu i plaćenici ,može jedino sebe mobilizirati

Hogar
5 mjeseci prije

Jebbe se zidova sta ukri ginu… Pere pare sa zapada. Manijak veceg kalibra. Krepa u mukama

nepoželjni
5 mjeseci prije

Moja je preporuka zelenom da šalje u rat što više žena, jer će inače poslije rata morati mijenjati zakon o braku tako da preostalim muškarcima dozvoli brak sa barem 4 žene kako bi se na brzinu mogla oporaviti populacija Ukrajine…

Keki
5 mjeseci prije

On će odletjet s te funkcije u roku naredna dva tjedna.

Гавран
5 mjeseci prije

Ukri su masovno počeli da proizvode i koriste tajno oružje. U nedostatku ručnih bombi prave se priručno. Od plastičnih flaša, konzervi, punjeno metalnim drangulijama. Liči na početak kraja.

Samuraj
5 mjeseci prije

Vjerojatno “složeni” plan znači tražiti svakog muškaraca koji se uspio sakriti i na silu ga mobilizirati, jer više više nema onih koje uhvate na ulici.

Sramota, sve je ovo sramota.

Zvone
5 mjeseci prije

Rusi se bore za svoje ljude u Ukrajini a ukrajinci se bore za američke korporacije koje su vlasnice cijele Ukrajine.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI