Zelenski navodi ”crvene linije” za razgovore s Rusijom

Volodimir Zelenski
21 komentar

Neće više biti mirovnih pregovora s Rusijom ako ukrajinski zarobljenici budu podvrgnuti “pokaznom suđenju”, rekao je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski.

Vlasti Donjecke Narodne Republike (DPR) ranije su saopćile da planiraju sudove za osumnjičene za ratne zločine koje su počinile ukrajinske trupe, uključujući bataljon Azov, u čijim redovima se nalaze borci otvoreno nacionalističkih i neonacističkih stavova.

“Ako dođe do ovog gnusnog suđenja… Ovo će biti granica preko koje su nemogući bilo kakvi pregovori. Rusija će se prekinuti sa bilo kakvim pregovorima”, rekao je Zelenski u video obraćanju rano u ponedjeljak, dodajući da bi takvo suđenje predstavljalo kršenje međunarodnog prava.

Izjava Zelenskog dolazi nakon što su se na društvenim mrežama pojavile fotografije na kojima se navodno vide veliki kavezi koji se postavljaju na pozornicu Mariupoljske filharmonije. Ukrajinska vojna obavještajna služba, GUR, saopćila je da će se kavezi koristiti za smještaj ukrajinskih vojnika koje su zarobile ruske snage i snage Donbasa tokom opsade čeličane Azovstal u Mariupolju.

Šef DPR-a Denis Pušilin rekao je ovog mjeseca novinskoj agenciji TASS da su „aktivne pripreme“ za Tribunal u toku. “Prvi sud će najvjerovatnije biti održan u Mariupolju. To će biti organizovano do kraja ljeta”, rekao je on.

Mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine su u zastoju od proljeća.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći neuspjeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Pjotr ​​Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje kako bi kupio vrijeme i “stvorio moćne oružane snage”.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

pregovorirusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
1 godina prije

Ajde glumac prestani drobiti. Već si objavljivao nemoguće uvjete i prije, što sada glumiš da ti je tobože stalo do vojnika, američki plaćeniče? Žrtvovao si stotinu tisuća Ukrajinaca zbog američkih interesa, rasprodao si zemlju, ognjišta je napustilo više od 10 milijuna Ukrajinaca, uništio državu za cijelo stoljeće jer nikada nisi ni imao želju pregovarati. Prevario si svoje biračko tijelo ostavljajući suprotan dojam a na vlasti si se pokazao kao diktator koji ukida oporbu i medije dok lovu deponiraš po egzotičnim otocima i kupuješ nekretninu u Izraelu tajeći informacije o predstojećem sukobu vlastitom narodu.
Ti si najveća izdajica u ukrajinskoj povijesti. Sve će izaći na vidjelo, kad-tad. Biti ćeš sretan ako te vlastiti narod ne bude vukao po cesti do smrti.

Throne
1 godina prije

Izgleda da se je mlatnuo slucajno k… po celu. I zbog toga su takve nebuloze. Locirati, uhvatiti i osuditi te streljati ovakvo smeve.

petar schroder
1 godina prije

Citam na jednom Americkom portalu da je MILIARDER Posjeduje najskuplje nekretnine u Londonu , gdje se skoluju njegova djeca , pa Francuskoj a sada i u Floridi.Zbog ovoga glumca ce se zapad smrzavati ove zime On glumi predsjednika i za ovaj poso je vrlo dobro placen od Amerikanaca i Nato Cjela industrija Njemacke je bila ovisna o Ruskom gasu Ako ne otvore drugi tok koji je spreman biti ce velika katastrofa za 20 miliona ljudi koji ce ostati bez posla Industrija ne moze da koristi kapljeni plin jer je preskup i nije cist, kako sam citao

Pravednik
1 godina prije

Kakvi smo mi ljudi?…slušamo političare, koji pak rade u interesu korporacija i vlastitog probitka.
Primjer Ukraine, tajkuni i miljarderi se posakrivali i pametuju a naivan narod gine.
Rasprodali cijelu zemlju, potčinili se lažnim obečanjima a sve za dobrobit pojedinaca.
Običnim ljudima se ne piše ništa dobro ne probude li se.
Žačosno je da slušaju “kurcomlata” koji im prodaje bajke.

nekoime
1 godina prije

… i Kremlj mora biti preuređen u najveću sinagogu na svijetu.

Darko
1 godina prije

Zašto Rusi još do sada nisu spržili to smeće Zelenskog? Gadi nam se više njegova pojava i njegovo lupetanje? Zašto je ukrajinski narod toliko glup da ne vidi što im je taj glumac i manipulator napravio?

Tupko Glupko
1 godina prije

Zelenski je stvarno u poziciji da povlači crvene linije prema Rusima.

Pola godine rata je prošlo, niti jednom nisu Ukri ozbiljno razgovarali sa Rusima o primirju.
A u lošijoj su poziciji, tada radiš sve da dođe do primirja.

To znači nažalost daljnja krvoprolića, još više izbjeglica i dodatno uništenje infrastrukture.
Vrlo brzo Europa će im okrenuti leđa da se gospodarski ne uništi sa energetskim sankcijama Rusiji.
Nejasno je kako to Ukri ne shvaćaju.

Ivo
1 godina prije

‘elenski je strucnjak jedino za bijele linije.

tihobl
1 godina prije

Zelenski izdrzi jos malo, uskoro ce Putin kapitulirati.

Max
1 godina prije

Zelenski slijedi bijelu liniju.

Krle
1 godina prije

On baš misli da se nešto pita? Ja što vidim, sve manje ostaje toga o čemu će se pregovarati, i na početku je imao puno bolju situaciju. Odbijanje pregovora i uslovljavanje će samo pogoršati situaciju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI