Zelenski obećao novu protuofenzivu

Zelenski
25 komentara

Obrana od ruskih napada ostaje najveći prioritet Kijeva, rekao je ukrajinski predsjednik

Ukrajina planira novu protuofenzivu protiv Rusije unatoč nizu nedavnih neuspjeha uključujući neuspjeh u proboju obrane Moskve prošle godine i gubitak strateškog grada Avdiivke u Donbasu, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski. U intervjuu za Fox News u četvrtak, Zelenski je priznao da su neki zapadni podupiratelji izrazili nestrpljenje prema Kijevu i uočenom nedostatku napretka, pitajući ga: “Kada ćemo završiti rat, kada ćemo pobijediti”? Ukrajinski čelnik istaknuo je da je njegov najveći prioritet izbjeći teške žrtve, te da će Kijev izgubiti svoje vojnike, “izgubit će sve”, čak i ako mu Zapad osigura najnaprednije oružje.

“Obrana je zadatak broj jedan, a zatim nastavak naše uspješne priče na Crnom moru”, rekao je, dodavši da Rusija priprema određena “iznenađenja” u regiji, ne navodeći detalje.

“Jug je vrlo važan”, nastavio je, istaknuvši da je drugi prioritet Kijeva držati crtu u Donbasu, uz riječi: “Naravno, pripremit ćemo novu protuofenzivu, novu operaciju”.

Zelenski je upozorio da konačni plan ovisi o mnogim čimbenicima i odbio je dati mogući vremenski okvir za novu ofenzivu.

Ukrajina je početkom prošlog ljeta pokušala izvesti ofenzivu velikih razmjera, ali nije uspjela postići značajan napredak, unatoč tome što je bila ojačana ogromnom količinom zapadne vojne opreme. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da je Kijev pretrpio kolosalne gubitke u kampanji, s više od 215.000 vojnika izgubljenih samo u 2023. godini. Prošlog su tjedna ruske trupe preuzele potpunu kontrolu nad jako utvrđenim gradom Avdiivkom, koji je često korišten kao lansirna baza za napade na Donjeck, od kojih su mnogi bili usmjereni na civile. Rusko Ministarstvo obrane priopćilo je da su ukrajinske trupe napustile svoje položaje u “kaotičnom povlačenju”, izgubivši pritom oko 1500 vojnika.

New York Times je, pozivajući se na izvore, sugerirao da je Moskva možda zarobila do 1.000 ukrajinskih vojnika tijekom napada. Komentirajući povlačenje, Zelenski je odluku o napuštanju Avdiivke nazvao “apsolutno logičnom”, rekavši da je cilj povlačenja bio pošteda života ukrajinskih vojnika.

rusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sparkling
2 mjeseci prije

“Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima.
Isto tako je i kad si glup”
Bob Rock
Lp

Davor
2 mjeseci prije

Znači, ništa nije naučio iz prošle gluposti koju je napravio na nagovor Zapada. Sada planira poslati u smrt još stotine tisuća jadnih Ukrajinaca.

Tupko Glupko
2 mjeseci prije

“Obrana od ruskih napada ostaje najveći prioritet Kijeva, rekao je ukrajinski predsjednik”

A ja mislio vraćanje 20% teritorija kojeg su izgubili.

Ide to u smjeru da će Ukri reći da su izgubili rat jer nisu imali dovoljno zapadnog naoružanja, dok će Zapad tvrditi da je ukrajinsko političko i vojno rukovodstvo nesposobno i nije donašalo odluke koje je trebalo unatoč svom poslanom naoružanju.

“Zelenski je priznao da su neki zapadni podupiratelji izrazili nestrpljenje prema Kijevu i uočenom nedostatku napretka, pitajući ga: “Kada ćemo završiti rat, kada ćemo pobijediti”?”

A tko ga to pita o pobjedi?
Prije mjesec dana ECFR je napravio anketu u Europi na 17.000 ispitanika u 12 EU zemalja – tek 10% anketiranih misli da će Ukrajina pobijediti Rusiju. Lani ih je bilo 61%.

Jere
2 mjeseci prije

Novi predsjednički dekret Krelenskog:
– prodaja i rasparčavanje kontracepcijskih sredstava je zakonski kažnjiva, kao sabotaža obrambene sposobnosti zemlje
– neplodnost žena isto je tako klasificirana kao sabotaža i zakonski kažnjiva
– svakom se muškarcu dodjeljuje neograničena količina Viagre (donirana od strane Pfizera)
– svaki muškarac, prije odlaska na front, ga mora otresti u barem deset epruveta u laboratorijima ministarstva obrane
– period trudnoća se skraćuje na tjedan dana
– vrijeme odrastanja, od novorođenčadi do odraslih i borbeno sposobnih, se skraćuje na tri mjeseca
– svaka žena ima obavezu na 50 godišnjih trudnoća i pravo na dvije sedmice godišnjeg odmora
– svaka žena je dužna rađati barem blizance da bi se barem udvostručila proizvodnja vojnika
– ustoljava se institucija janjičara kojoj se svako novorođenče, odmah po rađanju, predaje na vojnu obuku

Mrčikola
2 mjeseci prije

Vangardu i Black Rocku “pare nisu problem” pa Ukrajinu mogu ponovo kupit i od Rusa ali ne prekinu li ovo s kontraofenzivama, ostat će bez radne snage, a teško da će Rusi dopustit da dovedu “tamnopute”.😁

onaj najglu...Dalton
2 mjeseci prije

Šest mjeseci prije protuofenzive otvoreno govorili Rusiji gdje će ukrajinska vojska napasti…
A nakon što je Rusija pripremila obranu,.napali upravo tamo gdje su obećali.
Ne bi bolje ni da su agenti Kremlja…

P.S.
Baba, zašto je sa stranica Washington Posta uklonjena rubrika “Rat u Ukrajini”…
Da Rusi ne mogu saznat smjer nove ukrajinske protuofenzive.

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

Evo ! Na sveti ljurac počinje 🤷

Krle
2 mjeseci prije

Naravno da se sprema nova ofenziva. SAD su još od kraja WW2 pravile sve moguće scenarije i pripremale ratne planove. Sjećate se da su i za SFRJ imale plan, razrađen decenije prije, sa žarištem na Kosovu. Vremenom, sve se mijenja i prilagođava trenutnoj situaciji i razvoju vojnih tehnologija i strategija. Sve intervencije su pomagale u razvoju i usavršavanju oružja i unapređivanju taktike i strategije. Ukrajina je posebna prilika da dobiju uvid u ruske mogućnosti, naoružanje, strategiju te razrade svoje planove i razvoj. Ukrajinu su navukli da bude opitni kunić i pretrpi sve posljedice u tom procesu. Nije uspio prethodni plan, idemo s drugim. Vrhuška je dobro plaćena da to omogući i jedino to im je važno. Narod će nastaviti sa svojim životima kako god da se završi ali posijano sjeme zla nikad neće nestati i čekat će da nikne koliko god da treba. Već se naći neko, u pogodnom trenutku,… Čitaj više »

Istina
2 mjeseci prije

Bio je neki članak prije dosta vremena koji je naveo da se Ukrajna prazni od ljudi kako bi se naselili Izrealci na to područje budući je plan da se isele iz Izraela.
Tada je to glupo zvučalo, ali sada je sve realno

tihobl
2 mjeseci prije

Sprema proboj poljske granice.

abc
2 mjeseci prije

Ova spodoba je mrtvac koji hoda….

Max
2 mjeseci prije

Ta ofenziva će ići unatrag.

No.1
2 mjeseci prije

Ovaj židovski kempec može udariti kontraofenzivu samo još na svoju ženu, ako mu to dozvoli ženin ljubavnik. Za utjehu mu ipak ostaje kontraofenziva kurcem po klaviru……

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI