Zelenski podržava Izrael

Volodomir Zelenski
22 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski osudio je iranske raketne i bespilotne napade na Izrael u subotu, povlačeći paralele između akcija Teherana i ruske taktike u Ukrajini.

Iran je rekao da je baraž odmazda za “brojne zločine cionističkog režima, uključujući napad na konzularni odjel iranske ambasade u Damasku”.

Pretpostavljeni izraelski zračni napad uništio je 1. aprila iranski konzulat u Damasku u Siriji, pri čemu je ubijeno sedam oficira elitnog iranskog Korpusa garde Islamske revolucionarne garde Kuds, uključujući dva visoka generala.

Prema iranskim državnim medijima, subotnji udari pogodili su brojne izraelske vojne objekte. Izraelske odbrambene snage (IDF) su tvrdile da je njihova protivvazdušna odbrana presrela skoro sve dolazne projektile.

U objavi na X (bivši Tviter) u nedelju, predsednik Zelenski je napisao da „Ukrajina osuđuje napad Irana na Izrael“. Šef ukrajinske države je dodao da njegovi sunarodnici “vrlo dobro znaju užas sličnih napada Rusije, koja koristi iste dronove Shahed i ruske rakete, istu taktiku masovnih zračnih udara”.

Kijev i njegovi zapadni pristalice više puta su tvrdili da Iran isporučuje Rusiji svoje bespilotne letjelice kamikaze i da ih je Moskva počela proizvoditi po licenci. Rusija nikada nije potvrdila ove navode.

Iran je, međutim, u novembru 2022. godine priznao da je Moskvi isporučio “mali broj” bespilotnih letjelica nekoliko mjeseci prije nego što je Rusija počela svoju operaciju u Ukrajini.

U svojoj posljednjoj izjavi, Zelenski je optužio Iran da predstavlja prijetnju Bliskom istoku, tvrdeći da postoji “očigledna saradnja” između Teherana i Moskve.

Prema ukrajinskom lideru, iranski napadi na Izrael u subotu trebali bi poslužiti kao “poziv na buđenje slobodnom svijetu”, koji treba dati “odlučan i ujedinjen odgovor”.

U tanko prikrivenoj referenci na politički ćorsokak u SAD-u zbog kojeg su republikanski zakonodavci već mjesecima blokirali paket pomoći u inozemstvu predsjednika Joea Bidena, Zelenski je pozvao američki Kongres da “donese neophodne odluke za jačanje američkih saveznika u ovom kritičnom trenutku”.

U međuvremenu, rusko Ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je zabrinutost zbog “još jedne opasne eskalacije u regionu” i pozvalo “sve uključene strane da budu uzdržane”.

Odgovarajući na poziv izraelske ambasadorke u Rusiji Simone Halperin da osudi postupke Teherana, portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova istakla je da Izrael nikada nije osudio ukrajinske udare usmjerene na ruske civile.

Naprotiv, izraelski zvaničnici su više puta izražavali podršku Kijevu, primetio je diplomata, sugerišući da Moskva stoga nema razloga da se zalaže za Izrael.

rusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Josip
14 dana prije

Zidovsko fasisticko smece Zelenski je za izraelsko zidovsko fasisticko smece, nismo niti sumnjali..

Nenad
14 dana prije

Ma nije moguće 🤣🤣🤣 nagradno pitanje::: Koga podržavaju naši regionalni muslimani Rusiju i Putina ili Zelenskog Natanyahu-ovog Hazarskog brata?!? P.S. VRIJEDJANJE ZDRAVOG RAZUMA I ČISTE LOGIKE 🤣👿🤣

Ivan Bgd
14 dana prije

Zar on nije cifut? Normalno da ce da ih podrzava.

Tupko Glupko
14 dana prije

Više je utjecajan bivši Zelenski sa svojim humorističnim serijama i filmovima na svjetske tokove, nego sadašnji Zelenski političar, uskoro bivši predsjednik Ukrajine.

Biti-ili-ne-biti
14 dana prije

Ranije sam negdje vidio da Zelenski ima izraelsko državljanstvo, tako da je taj tip zapravo podmetnuti Mossad agent, ali Ukrajinci to nešto slabo kopčaju, pa navijaju za svoje uništenje.

Ico
14 dana prije

VOLodimir Zelenski podržava Israel, a ja podržavam Rusku Federaciju!

Ico
14 dana prije

Ukrajincima je nacizam u genima, to Putin treba iskorjeniti!

Max
14 dana prije

Očekivano.

Bruno
14 dana prije

Učio od najboljih. Protjerivanje i teror nad Rusima u Donbasu. Što očekivati od gliste. Mein kampf.

Lucija, prva
14 dana prije

“…rat u ukrajini nije naš rat.od njega se moramo maknuti radi svoga političkog zdravlja.
>>>rat u ukrajini je počeo svađom novinara i oligarha 2004.
kasnije pod palicom victorie nudelman kaganović.

ISTI RUKOPIS JE VIĐEN PRVI PUT KOD SRPSKE ANTIBIROKRATSKE REVOLUCIJE o čemu piše u memoarima agent ROBERT BEARD.

znači maknimo se od toga imamo sve svoje što nam treba, svoj nacionalni projekat i državu koju nitko nije pomogao i želio.”
Komentar na Puhovskog. Koji je isto Židov. I mada “rat u Ukrajini nije naš… Nije ni nenaš”

Ukrajina 2004.???

nessy
14 dana prije

Zelenski bi podrzao Marsovce, da nanjusi mogucu korist.

Tito
13 dana prije

E moj zeleni,ko zna koliko si kofera napunio i sakrio,ti i tvoji,al doće i tebi sudnji dan

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI