Zelenski poručuje kritičarima da ‘idu na liniju fronta’

Zelenski
13 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski pozvao je svoje kritičare da “idu na prvu liniju fronta” umjesto da “plaču” zbog svoje vlade, rekavši da politički protivnici treba da daju prednost sukobu s Rusijom u odnosu na sve ostalo.

U intervjuu za Bret Baier iz Fox Newsa u utorak, od Zelenskog je zatraženo da odgovori na optužbe da je nastojao konsolidirati vlast, a voditelj je naveo izvještaje da je njegova administracija zatvorila kritične novinske kuće, uhapsila vjerske vođe i pretvorila Ukrajinu u “autoritarna država”.

Predsjednik je odbio taj prijedlog, obraćajući se direktno svojim kritičarima. “Ja kažem [takvoj] osobi iz vlade ili gradonačelnicima: razmišljajte o ratu, razmislite kako da odbranimo svoj narod. Nemojte svaki dan putovati svijetom, putujte do prve linije fronta”,  rekao je.

“I ne plačite, jer vi ste vođe, i to je to. Zato jesmo i zato smo ostali, jer većina ljudi, ljudi ne plaču.”

Baier se osvrnuo na nedavne primjedbe gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička, koji je rekao da je djelovanje vlade sve više centralizirano i “zavisi od hira jednog čovjeka”,  misleći na Zelenskog. Fox je takođe pomenuo slučaj mitropolita Pavla, pravoslavnog igumana u Kijevsko-pečerskoj lavri, koji je ranije ove godine stavljen u kućni pritvor zbog njegove navodne podrške vojnoj akciji Rusije – optužba koju verska figura odbacuje.

Vlada u Kijevu je udarila u Ukrajinsku pravoslavnu crkvu zbog njenih istorijskih veza sa Moskvom, iako crkva insistira na svojoj lojalnosti Ukrajini.

Sastanak Zelenskog s Foxom dogodio se tokom putovanja u SAD ove sedmice, koje je iskoristio da apeluje na veću vojnu podršku nakon desetina prethodnih paketa pomoći vrijednih više od 100 milijardi dolara . Vođa je naveo da je ukrajinska vojska postigla veliki napredak protiv ruskih snaga, čak tvrdeći da protivničke trupe nisu uspjele zauzeti nijedno dodatno selo tokom 2023.

Čini se da su ove tvrdnje u suprotnosti sa dokazima sa bojnog polja, gdje su ruski vojnici zauzeli urbane centre kao što su Artjomovsk (poznat kao Bakhmut u Ukrajini) i obližnje naselje Soledar. Iako je Zelenski svojevremeno nazvao Artjomovsk „tvrđavom“ i pridavao veliku važnost održavanju kontrole nad gradom, kasnije je umanjio njegov značaj nakon što su ukrajinske trupe bile prisiljene da se povuku.

Mnogi američki zakonodavci su postali sve skeptičniji prema vojnoj pomoći Kijevu, s nekoliko republikanaca koji su obećali da će blokirati pomoć od preko 60 milijardi dolara osim ako demokrate ne pristanu na reforme granične politike. Iako je Zelenski dočekan sa pompom tokom prošlih posjeta SAD-u, njegov posljednji put u Washington očigledno nije uspio uvjeriti čelnike GOP-a, koji i dalje odugovlače paket pomoći.

rusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
vanja
4 mjeseci prije

Glasali su za njega jer je obećavao normalizaciju sa Rusijom,a sad šalje u smrt loveći po ulici ljude.Što majmun sam ne ide u rov da čeka minu iz drona kad mu je toliko do Ukrajine?

SunGo
4 mjeseci prije

Ne koristi ni da kriticari idu u rat. Rat je izgubljen a nije ni trebao. Prije dva dana Turska i Ukrajina su potpisali ugovor o bez carinskoj trgovina zar nisu mogli to potpisali I s Rusima pa bi imali dvije ili tri jake slavensko zemlje u Europi ali Njemacka tako nije htijela.

nastran
4 mjeseci prije

nek on ide na front umjesto da putuje svijetom..što predbacuje svojim kritičarima

Samo U Prolazu
4 mjeseci prije

Da se medju prvima salju djeca politicara – ratova ne bi bilo!

Dux
4 mjeseci prije

Lako mu je srat po Ukrainskom narodu kada je riješio državljanstvo u SAD-u i kuću na Floridi, a novac mu ne fali….

4 mjeseci prije

Ne vjerujem baš da je ovom komedijašu ostalo još puno života.
Njegovi će ga roknit’!

Max
4 mjeseci prije

Neka ide on.

Karma
4 mjeseci prije

Hazarsko askenazi gad. Prokleto pleme sotonasa.

dona
4 mjeseci prije

odi ti majmune u prve redove

Bruno
4 mjeseci prije

Zasuči te kratke rukave i pokaži primjerom kako se to radi. Lako je u toplom i sit pametovati kako si ti heroj, odan Ukraini.

Tito
4 mjeseci prije

Kao vođa bi Zelenski trebao bit na liniji,a ne kao paun se šepurit okolo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI