Zelenski poziva Xi Jinpinga u posetu

Volodimir Zelenski
19 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski je navodno požalio da nije imao nikakve direktne razgovore s kineskim liderom Xi Jinpingom otkako je ruska vojna ofanziva na Kijev počela prošle godine, i želi da ispravi situaciju.

“Spremni smo da ga vidimo ovdje”, rekao je Zelenski u intervjuu za Associated Press koji je objavljen u srijedu. “Želim razgovarati s njim. Imao sam kontakt s njim prije rata, ali tokom cijele ove godine, više od godinu dana, nisam imao.”

Peking je prošlog mjeseca predstavio svoju mapu puta od 12 tačaka za okončanje rusko-ukrajinskog sukoba, pozivajući na prekid vatre i radeći na “održivoj evropskoj sigurnosnoj arhitekturi” umjesto uvođenja sankcija i primjene “maksimalnog pritiska” kako bi se iznudilo rješenje. Kina je pokušala da igra „konstruktivnu ulogu“ u krizi, odupirući se pritisku SAD da osudi Rusiju i pridruži se antiruskim sankcijama Zapada. Američki zvaničnici odbacili su kineski prijedlog kao ponudu koja bi pomogla samo Moskvi.

Zelenski je bio domaćin parade zapadnih političara u Kijevu, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena i tri premijera Velike Britanije. On je prošlog mjeseca rekao da je otvoren za kineski mirovni plan, ali da će prihvatiti samo dogovor koji je doveo do toga da Rusija povuče sve svoje snage s ukrajinske teritorije.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning rekla je novinarima u srijedu da nema informacije o tome da li je režim Zelenskog zaista pozvao Xija u Kijev. Nije mogla reći ni da li će kineski predsjednik prihvatiti takvu ponudu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin bio je domaćin državne posjete Xija ranije ovog mjeseca Moskvi. Američki ministar odbrane Lloyd Austin prošle sedmice nazvao je samit “veoma zabrinjavajućim”.  Zvaničnici u Washingtonu sugerirali su da Kina razmatra slanje oružja Rusiji, navodeći da bi takav potez imao “posljedice”.

kinarusijaukrajinaxi jinpingZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
11 mjeseci prije

Ahahaha… jednom komičar uvek komičar!
Si dođe u Kijev, pogodi ga “zalutala ruska raketa” – u šta niko živi ne bi poverovao ali odličan način da se Kina uvuče u rat.

Ali Si nije taj koji sisa kravatu…

NOVI STARI
11 mjeseci prije

“kinezi su inače prirodno glup narod” ništa ne kuže, treba im objasniti šta se događa

Gjuro1977
11 mjeseci prije

Koji lik,našmrka se belog pa fantazira

jack ripper
11 mjeseci prije

Eno ,Xi cupka i jedva ceka kad ce ga qulcomuzicar prozvati da se zavrti na sipki

Ivan
11 mjeseci prije

A koji je kurac Zelenski da on svima docira i dijeli lekcije? Da se mene pita vec bi odavno to smece bilo duboko pod zemljom..

tihobl
11 mjeseci prije

Prvo je zahtjevao da Si prvo dodje u Kiev pa onda da ide u Moskvu.
Zatim je zahtjevao da iz Moskve produzi u Kijev.
Pa je onda naredio da ga Si nazove.
Pa je danima drezdio pored telefona.
Pa je zvao posilne u EU i SAD da kazu kinezima da ga Si nazove.
Sad kaze da je spreman da dodje u Kijev ako ce i Si doci.

Kosir i Bat
11 mjeseci prije

Zeleni da je malo pametan otisao bi u Peking zatraziti od Xi-a naoruzanje na kredit i potpisati da ako ne bude mogao vratiti daje u zamjenu Xi-u Krim i ostali dio U-krajinske Rusije! 😎

Rudar
11 mjeseci prije

A ko je taj Zelenski da je ikome u svijetu bitan !?
Uskoro ni u ukrajini neće biti bitan.

Max
11 mjeseci prije

Mislim da je zauzet.

HEKPCT
11 mjeseci prije

Pa tko još pregovara s maskotom?

xyz
11 mjeseci prije

Nek pokuša da mu naredi…Možda uspije… 😂😂😂😂😂

abc
11 mjeseci prije

Xi ne pregovara sa nebitnim marionetama.

Franjo Vinkovski
11 mjeseci prije

Xi kaže, da je Zelenski zakasnio priliku da se sastane s njim kad je Xi bio u posjetu Moskvi. A mogao je slobodno doči na razgovor. Naravno, bez zapadnih stražara i kontrolora.

Ico
11 mjeseci prije

Pa neće se Xi Jinping spustiti na nivo qurcosvirca, Xi je državnik, a qurcosvirac je cirkusant!

gogo
11 mjeseci prije

da neće i njega užicat koji dolar?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI