Zelenski ‘preuzeo vlast’ u Ukrajini

Putin - Ukrajina
37 komentara

Vladimir Zelenski je efektivno uzurpirao predsjedničke ovlasti u Ukrajini, prema vlastitom ustavu i krivičnom zakonu, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu na konferenciji za novinare sa čelnicima međunarodnih novinskih agencija.

Zelenski ostaje na vlasti u Ukrajini uprkos tome što mu je mandat službeno istekao 20. maja. Političar je ranije odlučio da ukine predsjedničke izbore, pod izgovorom vanrednog stanja koje je uveo zbog tekućeg vojnog sukoba s Rusijom.

Međutim, vanredno stanje ne govori ništa o proširenju predsjedničkih ovlaštenja, rekao je Putin novinarima na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF).

„U njemu se kaže da se ovlašćenja Zelenskog prenose na parlament i da se predsednički izbori ne održavaju sve dok je na snazi ​​vanredno stanje. Ali ne kaže da predsednička ovlašćenja treba da budu proširena… Ako to ne kaže, znači ne“, rekao je ruski lider. Čini se da je potez Zelenskog da produži svoj predsjednički mandat na neodređeno vrijeme u suprotnosti sa “članom 109 Krivičnog zakona Ukrajine, koji kaže da ovo treba tretirati kao preuzimanje vlasti”, ustvrdio je Putin.

Ruski predsjednik je dalje sugerirao da zapadni pristalice Ukrajine drže Zelenskog na vlasti kako bi progurao i snosio punu krivicu za nadolazeće “nepopularne odluke”, poput mogućeg snižavanja starosne granice za vojni poziv na 18 godina.

“Mislim da će američka administracija natjerati rukovodstvo Ukrajine da donese ove odluke – da snizi starosnu dob za mobilizaciju na 18 godina – a onda će se riješiti Zelenskog… da bi to uradili, osjećam, trebat će nam godinu dana, do proleća, najmanje do početka sledeće godine“, rekao je Putin.

Ukrajinski ustav zabranjuje parlamentarne izbore tokom perioda vanrednog stanja i izričito kaže da izabrani poslanici treba da zadrže svoja ovlašćenja sve dok ukrajinski narod ne izabere novi parlament. Međutim, ustav ne propisuje nikakva pravila za otkazivanje predsjedničkih izbora i produženje mandata predsjednika. Putin je prošle sedmice obrazložio da budući da politički sistem Ukrajine naglašava ulogu parlamenta, najviša izvršna vlast sada treba da ide pred predsjednika, kako je to zakonom određeno.

Ruski lider je rekao da je na Ukrajincima da riješe to pitanje, dok je ukrajinski predsjednik Ruslan Stefančuk izjavio da je svako ko dovodi u pitanje legitimitet Zelenskog “neprijatelj Ukrajine”. Na upit za pojašnjenje statusa Zelenskog u očima ruske vlade, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je da je on sada “kolovođa kijevskog režima, čiji je legitimitet osporen u Ukrajini”.

PutinrusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tužno
1 mjesec prije

Zeleni je naivac,
Mogao je kao kolega mu Putin, promijeniti ustav I sve bi bilo ok

Tužno
1 mjesec prije

Jel ovaj prespavao nesto?
Jel Zapad upleten ili nije?
Ili se samo nekom gace tresu a zubi stari I truli?

NAORUŽAĆEMO VAŠE NEPRIJATELJE!” Putin preti Zapadu: “Uzvratićemo ako vidimo da ste se umešali u rat u Ukrajini, koristićemo SVE DOSTUPNE METODE”

Tužno
1 mjesec prije

Rusija je samoproglašeni neprijatelj Evrope. Dakle, u Evropi i NATO-u niko Rusiju nije smatrao za neprijatelja, dok ona sama sebe nije proglasila ponovo za glavnog neprijatelja i onda sve kulminiralo agresijom na Ukrajinu. I sada imamo apsurdnu situaciju da se Rusija žali što se Ukrajina brani.

vigor komar
1 mjesec prije

rugala se sova sjenici. preko 20g drzi autokratsku vlast u stilu milosevica.dosao uz pomoc pijanog jeljcina. jos kao dogradonacelnik petrovgrada ogrerzao u kriminalu i korupciji. nije bitno na kojoj je funkciji.premijera ili predsjednika. proizveo hiljade kriminalnih oligarha. njegov plagijat vucic jos gori.
zelenski isti slucaj.dosao na vlast nelegitimno nakon cijaskog rusenja janukovica u cemu sudjelovao i putin.

vigor komar
1 mjesec prije

lazni car pipin mali daje sve grotesknije izjave. pitanje dana kad ce mu americki teroristi biti u kremlju.

Steve
1 mjesec prije

Imamo na sceni nelegitimnog uzurpatora vlasti u Ukrajini. Neko bi mogao da kaže npr, pa ako može Micron da vlada sa nepunih 25% stvarne i realne podrške Francuza, onda može svako. I može. I to i jeste tako. Sholtzie, Analna, takođe. O ovima u EU da ne pričamo. Sve u svemu, ovo je era manjinskih kvazi liberala i naci (demokrata) socijalista koji vladaju većinom, i to je fakat!

vrlodrag
1 mjesec prije

Osim što su obojica istog podrijetla Kerenski i Zelenski imaju još nešto zajedničko. Obojica su prilikom stupanja na vlast jednu od prvih stvari koju su učinili jest da su ispraznili kaznionice i zatvore i kriminalcima podijelili oružje.
Nakon što su krimosi u Petrogradu 1917 i u Kijevu 2022 dobili oružje nastavili su raditi ono što jedino znaju pljačkati otimati likvidirati i činiti pakao od života običnim ljudima.

Isto je učinio i Lavrentij Berija 1953 kada je pokušao prigrabiti vlast nakon smrti Staljina. Jedina razlika između ove dvojice gornjih i ovog donjeg je da su ova dvojuca uspjeli doći na vlast a maršal Žukov je spriječio u tome Beriju.
Dapače govori se da ga je vlastoručno likvidirao.
Tako je maršal Georgij Žukov spriječio da opet judeo boljševici steknu vlast po drugi put.

Sva trojica proizlaze iz kahala koji je opet htio zavladati Rusijom. Žukov ovog doba je Vladimir Putin.

vrlodrag
1 mjesec prije

Dakle nakon što su pod pritiskom zahoda kako Slovenci nazivaju zapad tri puta u godinu dana organizirali izbore i izgubili 2 puta a treći put malverzacijama i izbornim prevarama nanjestili izbore tijesnom većinom 51 prema 48 posto proveli su državni udar. Victoria Nudeland, židovka rodom iz Kišinjeva je predvodila nečasnu rabotu sa ciljem potpunog izbacivanja svih proslavenskih stranaka iz vlasti i parlamenta i općenito institucija države. Tada skidaju sa vlasti Janukoviča koji jedini nije bio židov od svih. Zato je i morao ići. Potom organiziraju nove izbore gdje zabranjuju proslavenske stranke koje imaju očitu većinu u Ukrajini a apsolutnu većinsku potporu u onome što se zove Novorusija tj. južnim i istočnim krajevima. Tada pobjeđuje Porošenko, židovski tajkun i postaje protuzakoniti predsjednik. Što se tiče Zelenskog koji je također židov on dobiva izbore zahvaljujući biračkom tijelu proslavenskih stranaka koje nemaju svoje kandidate na izborima. Temeljem platforme koja proklamira dogovor sa Rusijom… Čitaj više »

Josip
1 mjesec prije

Pa sto to zidovsko smece Zelenskog ne ubijete vec jednom i spasite Ukrajinu?

Max
1 mjesec prije

Bolje reći oteo.

Bond cigarete Bond
1 mjesec prije

Putin izgleda ima veliki problem.
Ovo je ko zna koji put zadnjih dana da igra na kartu “nelegitimnosti” nekoga u drugoj zemlji.
Koga u sadašnjoj Ukrajini briga šta bi Putin htio?
Pogotovo u ratu?
Ukrajinci i ratuju zbog toga što neće da im Putin određuje ko će im biti predsjednik i sa kime će se družiti.
Normalno da bi Putin htio svog kuma Medveščuka ili Janukoviča za predsjednika ali taj plan je propao na početku SVO.
Zelenski preživio, ukrajinska vojska se drži, pomoć stiže.
Jedina osoba koja je popularnija od Zelenskog je heroj Ukrajine, Zalužni.
Misli li Putin da bi Zalužni bio lakši protivnik od Zelenskog?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI