Zelenski tvrdi da postoji ogromno povećavanje vojnih snaga Kijeva

Zelenski
82 komentara

Ukrajinski predsjednik je rekao da njegova vojska sada broji gotovo 900.000 vojnika

Trenutačno u ukrajinskim oružanim snagama služi 880.000 ljudi, prema predsjedniku Volodimiru Zelenskom, koji je inzistirao na tome da Kijev želi mobilizirati još više vojnika, prvenstveno muškaraca koji su napustili zemlju nakon početka sukoba s Rusijom. Samo prošlog mjeseca, Zelenski je tvrdio da kopnene snage Kijeva broje više od 600.000 vojnika, dok je u veljači 2022., kada je Rusija pokrenula ofenzivu, ukrajinska vojska službeno imala samo oko 260.000 vojnika. U intervjuu za njemački informativni kanal ARD, koji je emitiran u ponedjeljak, ukrajinski čelnik je izjavio da Kijev sada ima “milijunsku vojsku”, dodavši da u zemlji trenutno radi više od 30 milijuna ljudi, milijun od kojih su zaposleni u sektoru obrane i sigurnosti. Istodobno, Zelenski je istaknuo da je između 6,5 i 7,5 milijuna ljudi napustilo Ukrajinu od početka sukoba i naveo da bi Kijev želio vratiti u domovinu građane koji ispunjavaju uvjete za služenje vojnog roka.

Njegovi komentari dolaze u trenutku kada se Kijev i dalje suočava s ogromnim nedostatkom vojnika na bojnom polju, kao što su izvijestili brojni visoki ukrajinski vojni časnici i zapovjednici, uključujući šefa oružanih snaga zemlje, generala Valerija Zalužnog. Dok Kijev ne objavljuje podatke o gubicima, rusko Ministarstvo obrane procjenjuje da su ukrajinske snage izgubile čak 160.000 vojnika od pokretanja njihove neuspjele ljetne protuofenzive, te da je tijekom sukoba gotovo 400.000 ukrajinskih vojnika ubijen ili ranjen.

U međuvremenu, više medijskih izvješća izvijestilo je o starosti vojnika ukrajinskih oružanih snaga, kao i o smanjenju njihove kvalitete života. Ranije ovog mjeseca, zapovjednik kijevske 5. jurišne brigade, Aleksej Tarasenko, rekao je za Espresso TV da je prosječna starost vojnika u ukrajinskoj vojsci sada više od 40 godina i da su “mladi vojnici” očajnički potrebni. Američki list Daily Beast također je prošlog tjedna izvijestio, citirajući intervjue s ukrajinskim muškarcima koji su izbjegavali mobilizaciju, da Kijev sada šalje neobučene ročnike na bojišnicu nedugo nakon što su ih mobilizirali s ulica, pri čemu mnogi od njih nisu izdržali ni nekoliko dana na bojnom polju.

U svjetlu ovih nedostataka vojnika i resursa, na završetku prošle godine Kijev je pojačao svoje napore u vezi mobilizacije. Zelenski je tada izjavio da vojska želi pozvati dodatnih 500.000 novih ročnika. Jedan ukrajinski dužnosnik čak je predložio mobilizaciju cjelokupnog stanovništva zemlje. Ukrajinski zastupnici, pak, raspravljaju o prijedlozima za izmjenu državnih zakona o mobilizaciji kako bi se smanjila dob za novačenje, kako bi se novačilo više žena i kaznilo one koji izbjegavaju novačenje gašenjem bankovnih računa.

mobilizacijarusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
82 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 mjeseci prije

Један по један, украјински информативни канали почели су да говоре о смени Залужног, главнокомандујућег Оружаних снага Украјине.
„Залужном је понуђено место амбасадора, али је он одбио. Сада пакује своје ствари“ – издање Украјинска правда
Министарство одбране Украјине негира оставку Залужног.
Поједини украјински канали наводе да би Сирски, а не Буданов, могао постати главнокомандујући. Питање се сада решава.
У току су консултације са британским обавештајцима.

tihobl
2 mjeseci prije

Борељ: Европска унија не види светло на крају украјинског тунела

Naravo da ne vidis svjetlo kad crna rupa guta sve.

tihobl
2 mjeseci prije

Ласло Тороцкаи: Ако Украјина падне, тражићемо Закарпатје.

Sledeci dan skocila je cijena nekretnina u Zakarpatju.

bhinic
2 mjeseci prije

Što bi Srbi rekli “Rado Ukrajinac ide u vojnike, dva ga vuku, a trojica tuku”. Ili još aktuelnija konstatcija hrvatskog admirala Domazeta, nema vojnika od onoga koga na silu dovedete u vojsku. Ako ima 1M vojnika, što onda nema rezultata na frontu.

Neobučena vojska i bez motiva završava svoj život veoma brzo. Od nekoliko sati do nekoliko dana. To je samo klanica ukrajinske mladosti, sada već i srednjeg doba. Izgleda da glumac misli da se na frontu puca kao na filmskom setu. Pa posle pucnjave svi na pivo u lokalnu krčmu. A sve za račun USA i njenih satelita.

tihobl
2 mjeseci prije

Западна помоћ Украјини није помоћ – то су кредити.

Ali ne moraju ih vracati vec samo kamate placati. Ove godine ima da plate 4.5 milijardi kamata.

tihobl
2 mjeseci prije

Zelenski:
Новац не треба давати украјинским избеглицама, већ пребацивати директно у украјински буџет.

Genijalno. Zasluzio je nobelovu nagradu za ekonomiju.

tihobl
2 mjeseci prije

Jevrejski spinovi:

„Ако Хамас победи у Гази, Европа ће бити следећа“ – Нетањаху.
„Ако Украјина не издржи, Европа ће остати сама у сукобу са Русијом“ – Зеленски.

tihobl
2 mjeseci prije

Западним произвођачима ће бити потребна пауза од две године да украјинске Оружане снаге обезбеде муницијом у количинама једнаким руском нивоу.
/Фајненшел тајмс/

tihobl
2 mjeseci prije

Bloomberg: запосленим америчке Централне обавештајне агенције забрањена употреба апликације Телеграм.

Pa kako ce onda doci do podataka? Nece valjda pratiti CNN?

tihobl
2 mjeseci prije

Кијев: омбудсмен за заштиту језика Тарас Кремен затражио да украјински војници прођу курсеве украјинског језика, јер је приметио да већина прича руски што је апсолутно неприхватљиво.

tihobl
2 mjeseci prije

Vicevi dana:

Оружје за Украјину је пут ка миру – Столтенберг

Карин Жан-Пјер (potparolka Bajdena) и уметност артикулације: Оно што ћу рећи је наше најдубље, очигледно наше најдубље саучешће, и наше искрено саучешће породицама које су изгубиле три, три храбра, три храбра, три храбра од три особе које су су војници, људи који су храбри, који се увек боре, који се боре у име и за ову администрацију.

tihobl
2 mjeseci prije

Бела кућа каже да је коефицијент интелигенције Џоа Бајдена 187 .

Zvanicno izmjereno u Bijeloj kuci.

tihobl
2 mjeseci prije

Немачка је захтевала да Нигер прекине односе са Русијом под претњом затварања амбасаде и напуштања земље.

“Коме треба Немачка? Европљани у Африку нису донели ништа осим експлоатације наших ресурса, ратова, терориста и диктатора”, рекао је шеф прелазног војног савета Нигера као одговор на ултиматум Берлина.

Dan prije africke zemlje nisu dopustile Analeni prelet preko svoje teritorije. Sadasnja vlast je srozala ugled Njemacke na nivo Crne Gore.

tihobl
2 mjeseci prije

Rusi opkolili Pariz.
Traktori su blokirali sve glavne prilaze Parizu. Na snimku se vidi kako traktor sa riglerom preorava put i kopa rovove. Pariz je u kotlicu i krckace se 5 dana, a hrane ima za jos 2. Ali nisu samo traktoristi opkolili Pariz, vec i taksisti su napravili blokade. To nije sve – i pekari su stupili u strajk.

tihobl
2 mjeseci prije

Finska vojska stigla na donjecki pravac.

eks
2 mjeseci prije

Treba reći i to da više hiljada redovnih – regularnih vojnika iz NATO država učestvuje u borbama, ali kao lažni dobrovoljci i plaćenici. Pre neki dan kod Avdejevke su zarobljena 4 takva vojnika – 3 Čeha i 1 Poljak. Inače, presretanjem komunikacija “ukrajinske” vojske iz Avdejevke potvrdjeno je da se one odvijaju na više stranih jezika. Rusi ne daju podatke o broju zarobljenih NATO vojnika , ali mediji dobiju poneku informaciju od ruskih vojnika sa fronta. NATO učestvuje u ratu u mnogo većem obimu nego što je samo logistička podrška i dostava naoružanja. Sofisticiranim oružjem rukuju NATO specijalne snage. Ovo je rat NATO – Rusija , ali pod maskom Ukrajine .

Гавран
2 mjeseci prije

Totalno uništenje prostora Ukrajine, da nema života i da nisu za budući život.
.
Oklopni Bredli, koji se masovno isporučuje, koristi municiju od osiromašenog uranijuma za probijanje oklopa i bunkera.
.
Nulandova predlaže napad na nuklearnu elektranu.

nastran
2 mjeseci prije

to je valjda sa planiranih dodatnih 500.000 novih ročnika, pohvatanih silom, bez obuke i iskustva

Bruno
2 mjeseci prije

Najbolje rade tvornice olova i tvornice za proizvodnju olovnih vojnika. I i

Bruno
2 mjeseci prije

Snažniji su. Više trče, manje jedu. Grunf.

Juan
2 mjeseci prije

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u ponedjeljak da potpora Ukrajini u ratu protiv Rusije služi interesima Sjedinjenih Država.

“Za mali dio godišnjih troškova za obranu, Sjedinjene Države pomogle su Ukrajini da uništi veliki dio ruskog borbenog kapaciteta, a da pritom nije ugrozio niti jednog američkog vojnika”, naglasio je Stoltenberg tijekom brifinga za medije s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom.

Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Citati iz teksta, izjave Zelenskog: “Trenutačno u ukrajinskim oružanim snagama služi 880.000 ljudi” “U zemlji trenutno radi više od 30 milijuna ljudi” “Vojska želi pozvati dodatnih 500.000 novih ročnika” Dobro je ako u čitavoj Ukrajini trenutno ima 30 milijuna ljudi. Izgleda da po njemu rade i vrtićka, i osnovnoškolska i srednjoškolska djeca, kao i svi umirovljenici. Kada ih toliko radi, čudno je da im je BDP – sa nepunom godinom dana rata – pao u 2022. godini za 30%. Za 2023. godinu još nema podataka, sigurno je još poprilično opao. Gdje onda radi tih 30 milijuna ljudi? Navodno skoro milijun vojnika u ukrajinskoj vojsci uz najavu novačenja još pola milijuna, a ne mogu probiti ruske linije obrane dok oružja ima sve manje, mogućnost povratka izgubljenog teritorija nikakva, a gubitak novih izgledan. U sadašnjoj situaciji, riječ je o besmislenoj klaonici ukrajinske mladosti. Izuzetnima odgovara, a Rusi očekuju da se politička vlast… Čitaj više »

Josip
2 mjeseci prije

Opet se supak nadrogirao?

Josip
2 mjeseci prije

Tihobi pa daj malo smanji svoje dozivljaje..

eks
2 mjeseci prije

U Velikoj Britaniji traje obuka Šiptara (Albanci sa Kosova ) koji će biti upućeni u Ukrajinu , da se bore protiv Rusa. Ima tu i dosta onih koji su već bili regrutovani i vratili se iz Sirije ( ratovali u Siriji za interese USA ) . Svi stranci u ukrajinskim uniformama vode se kao “Ukrajinska vojska” , ali zna se da Ukrajinaca ima sve manje , dok stranaca ima sve više.

gargamel
2 mjeseci prije

Slično završetku (?) 2. svjetskog rata. Kad je bilo očigledno da če Rusi da uđu u Berlin, onda je sledilo iskrcavanje u Normandiji i spašavanje nacističke države. Pa je Jalta bio neki truli kompromis, što je danas očigledno, šta da se radi. Rusija je bila na izmaku snage da se spasi od tog satanizma, koji je danas još opasniji. Koliko puta mora Rusija da bude žrtva, kako stvari izgledaju, dok je ne bude. Mada svet bez Rusije neče postojati, u najboljoj varijanti, biče resetovan, a kako ,he he::::

gargamel
2 mjeseci prije

Više je besmisleno govoriti o nekoj vojnoj sili, koja se zasniva na broju vojnika. Možda za vreme Atile i Alexandra makedonca, danas to se radi iz svemira.A da ima mesta na planeti za još, verovatno i sigurno , ali kad svi sa sela nahrle u grad .A možeš misliti, iz Afrike idu u EU da sade paprike.Mada lično volim da se ovo dešava, nikad nisam ulovio brancina u mirnoj vodi.

goran
2 mjeseci prije

hahahahahahahahahaha koje notorne laži nacističkog smeća hahahahahaha.
ti zapovijedaš vojskom ko hitler u zadnjim danima hahahahaha
ti da imaš 880.000 vojnika hahahahahaha.
pa pobijeno je 900.000 ukrajinskih vojnika ali to nećeš da kažeš.

Babilon
2 mjeseci prije

Pimpogudlač priča nebuloze.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI