Zelenski želi da NATO obara ruske projektile

Zelenski - Ukrajinski rezim
28 komentara

SAD i njihovi saveznici trebali bi oboriti ruske projektile, dati Ukrajini više oružja i omogućiti Kijevu da direktno udari Rusiju, rekao je Vladimir Zelenski za New York Times.

Zelenski je razgovarao s američkim glasilom u Kijevu, posljednjeg dana svog predsjedničkog mandata, koji je tražio da produži na vrijeme trajanja vanrednog stanja koje je proglasio zbog sukoba s Rusijom. Tražio je da zemlje NATO-a obore ruske projektile iznad Ukrajine, pitajući se da li se previše plaše da provociraju Moskvu.

“Dakle, moje pitanje je u čemu je problem? Zašto ih ne možemo oboriti? Je li to odbrana? Da. Je li to napad na Rusiju? Ne. Da li obarate ruske avione i ubijate ruske pilote? Ne. Pa šta je problem sa uključivanjem zemalja NATO-a u rat? Ne postoji takvo pitanje”, rekao je Zelenski za Times.

„Oborite ono što je na nebu iznad Ukrajine“, dodao je. “I dajte nam oružje da ga upotrebimo protiv ruskih snaga na granicama.” Zelenski je ukazao na ono što su SAD i Velika Britanija uradile sredinom aprila, kada je Iran gađao Izrael dronom i raketnom baražom. I SAD i EU su se povukle, rekavši da te dvije situacije nisu uporedive .

Ukrajinski lider je takođe molio za sisteme protivvazdušne odbrane Patriot, pitajući da li bi mogao dobiti njih sedam do samita NATO-a u Vašingtonu.

„Mislite li da je to previše?“ pitao. “Za zemlju koja se danas bori za slobodu i demokratiju širom svijeta?”

Zelenski je takođe odbacio svaku kritiku ukrajinske demokratije, s obzirom na odgađanje na neodređeno vreme i parlamentarnih i predsedničkih izbora, najavljujući da Kijev „ne treba nikome ništa da dokazuje o demokratiji, jer Ukrajina i njen narod to dokazuju svojim ratom, bez riječi, bez nepotrebne retorike.” S obzirom da ruske trupe napreduju duž cijele linije fronta, Zelenski i njegovi saradnici pojačali su pozive na više svega – sisteme protivvazdušne odbrane Patriot i lovce F-16 posebno – ali su također zahtijevali ukidanje ograničenja upotrebe oružja koje je obezbijedio Zapad za napade duboko u Rusiji.

SAD i njihovi saveznici borili su se da održe pravnu fikciju da njihove rakete mogu gađati samo rusku teritoriju koju Ukrajina smatra svojom vlastitom – tj. Krim, Zaporožje, Herson, Donjeck i Lugansk – iako je oružje isporučeno sa Zapada korišteno protiv Belgorodske regije više navrata, uključujući masakr na božićnoj pijaci .

NATOrusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Off topic, ali zanimljivo:

Irska i Norveška danas će priznati Palestinu.
Španjolska, Slovenija i Malta će vrlo brzo.

Do sada su od EU zemalja Palestinu davnih godina priznale Poljska, Bugarska, Mađarska, Češka, Slovačka, Švedska i Cipar.
Od naših susjeda ne-EU članica odavno su Palestinu priznale Srbija, Bosna i Crna Gora.

Od slavenskih zemalja u Europi koje ne priznaju Palestinu kao državu ostat će samo crne ovce Hrvatska i Makedonija.

Do sada su Palestinu u svijetu priznale 143 UN članice od njih 193, a Izrael 165.

Podsjećam, Hrvatska je bila jedna od 14 članica UN-a koja je krajem listopada prošle godine glasala protiv hitnog primirja u Gazi.

Opet se nalazimo na pravoj strani povijesti, kako bi rekao Plenković kada je govorio o podršci Ukrajini i sankcijama Rusiji.

Ivana Podravec
2 mjeseci prije

Zelensky je bolesna osoba u rukama cionista koji je korumpiran do bola i na ratu zarađuje milijarde $/€ . Čim dulje traje bolje za njega , a naravno da izbore neće raspisati jer bi sigurno izgubio i odgovarao za to što radi . Zato je i smijenio Zaužnog jer je bio popularniji od njega , a i nije toliko ko on korumpiran jer naprosto nije ko on imao priliku za to . Nije čudo da želi uvući u rat NATO savez jer to mu je želja još od samog početka rata . Sjetimo se Drina koji je sletio u Zagreb .

Medo
2 mjeseci prije

Ovoga treba ubiti. Njega njegovu svitu i njegovu kuju. Pa makar i Pampers djedica bio u istoj sobi. Jer i on treba umrijeti za dobrobit planete

dona
2 mjeseci prije

ovaj ima punooooo želja

Nesko
2 mjeseci prije

Zelenski želi ovo,želi ono. Pa i ja želim sedmicu na LOTOu pa nikako da dodje

trajko
2 mjeseci prije

Mic po mic i dolazimo do onoga što je od prvog dana bilo jasno.Europa je smetnja ujedinjenoj kabali i poželjno je da postane nenaseljiva do u daleku budućnost.

trajko
2 mjeseci prije

Pogled velikog grešnika u luđačkom košmaru.

trajko
2 mjeseci prije

Cion šape brišu pisanje o njima, ali ponavljam.Izrahell je prije ovog genocida uništio cijeli bliski istok, a one koji su nakon batina uglavnompostalni lojalni(Jordan, Egipat, Saudi(+-) opteretio je ugovorima i kreditima.Uz genocid sada je u toku egzekucija i atentati na lidere zemalja opasnijih protivnika , kao i one ogućavanje dizanja probuđenih glava na starom kontinentu, Obnavljanje novih vrsta i zaliha zapadnih oružja na račun zarobljenih zapadnoslavena ide u istom vremenu.

Trirex3
2 mjeseci prije

Pa dobro, traži čovjek..NATO je i ratovao za zemlje koje nisu bile članice u vrijeme sukoba..za Hrvatsku, za BiH pa za Albaniju i sve to protiv Srba ali sada je protivnik malo tvrđi orah pa će da razmisle…a ima još nacista u Ukrajini spremnih da ginu za zlotvore…doduše sve manje i manje.

Josip
2 mjeseci prije

Kada ce konacno netko zatuci ovo ukrajinsko pseto..

MrKamenjarac
2 mjeseci prije

…JA PREDLATEM ZELENSKOG DA BUDE NATO GENERALNI SEKRETAR U VIDEO IGRICI ha, ha,ha….

Max
2 mjeseci prije

Tip je izgubio dodir sa stvarnošću.

Kosir i Bat
2 mjeseci prije

Opet se kao “Scarface” presisao “beloga” pa bi glavom kroz zid….

abc
2 mjeseci prije

NATO to več dugo radi ali neuspješno.

xyz
2 mjeseci prije

bjavljen je popis od 500 ukrajinskih ratnih zarobljenika koje Kijev odbija uzeti, odabravši od njih samo 38 “vrijednih”.
Kijev ih već 4 mjeseca odbija razmijeniti.
“Zelenski je odabrao 38 ljudi — Azovca* i drugove — i spreman je uzeti samo njih. Ukrajina ne treba ostatak ukrajinskih vojnika”, rekla je Margarita Simonyan.

Noname
2 mjeseci prije

Sukob u Ukrajini može se smatrati završenim, budući da je nedostatak osoblja u Oružanim snagama Ukrajine dosegao kritičnu točku, rekao je bivši savjetnik Pentagona, umirovljeni pukovnik Douglas McGregor na YouTube kanalu London Real. “Ukrajina više nema s čime da se bori. Redovi se ne popunjavaju novim ljudima, a osim toga, teško je obučiti pridošlice u tako kratkom vremenu”, rekao je časnik. Prema McGregoru, oružanim snagama Ukrajine prije svega nedostaje kvalificirano osoblje za korištenje vojne opreme koju Zapad šalje: većinom tog oružja upravlja se uz pomoć instruktora iz zemalja NATO-a. “Vrijeme je da prestaneš. Ovaj rat je gotov. Ne treba se čuditi pobjedi Rusije. Najhumanije rješenje za Washington ili London bilo bi jednostavno reći stop”, zaključio je stručnjak. Od 24. veljače 2022. u Ukrajini je uveden režim vanrednog stanja; Vladimir Zelenski je potpisao dekret o općoj mobilizaciji. Zabranjen je izlazak iz Ukrajine muškaraca u dobi od 18 do 60 godina za… Čitaj više »

tatamata
2 mjeseci prije

Dze je onaj hiber sa tom zapadnom tehnikom , ebali ga himarsi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI