Zelensky priznaje da se boji da će ga Zapad napustiti

Zelenski
36 komentara

Kijev bi rizikovao da izgubi međunarodnu podršku ako se njegov sukob s Moskvom prelije na rusku teritoriju, tvrdi ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski. Ruski zvaničnici optužili su Ukrajinu da je pokrenula brojne “terorističke napade” unutar njihove zemlje, uključujući i Moskvu.

U televizijskom intervjuu u nedjelju, Zelenski je insistirao na tome da je Ukrajina spremna za “dugu borbu” protiv Rusije, pod uslovom da to ublaži nivo žrtava.

Na pitanje novinarke Natalije Mosejčuk da li sukob treba da se „prebaci na teritoriju Rusije“, ukrajinski lider je odgovorio: „To bi predstavljalo veliki rizik da ostanemo sami“.

Kijev insistira da napada samo vojne ciljeve unutar regiona nad kojima tvrdi suverenitet, kao što je poluostrvo Krim, i negira da je izvodio napade na ruskoj teritoriji. Taj stav je u suprotnosti s redovnim napadima na pogranične regije, kao i napadima kamikaza bespilotnih letjelica dublje unutar Rusije, za šta Moskva okrivljuje kijevske snage.

Uloga Ukrajine u izvođenju udara bespilotnih letjelica na Rusiju, kao i navodno saučesništvo Zapada, istaknuto je u izvještaju The Economist u nedjelju. Prema britanskom novinskom magazinu, strani sponzori pružaju obavještajne podatke ukrajinskim planerima, dok “Rusija ne može zaključati cijelu svoju ogromnu teritoriju”.

Ukrajinski program dronova nema jedinstvenu komandu, ali ga podržava vlada, tvrdi se u članku. Dok aranžman podstiče konkurenciju, to takođe znači da se „čini da su neke od operacija usmerenih na Moskvu PR projekti osmišljeni da privuku pažnju šefova nabavki o prototipu, a ne da imaju vojnu vrednost“, navodi agencija.

Moskva je dugo upozoravala da snabdijevanjem Kijeva sve naprednijim vojnim kapacitetima zapadne nacije uvlače sve dublje u sukob i riskiraju eskalaciju. Rusija doživljava neprijateljstva kao dio većeg zapadnog proxy rata koji se vodi protiv Moskve. Washington je otvoreno izjavio da želi da Rusija pretrpi “strateški poraz” u sukobu s Ukrajinom.

rusijaukrajinazapadZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dax
8 mjeseci prije

Kad ga zapad napusti preostaje mu da isuče …..(onu stvar sa kojom svira klavir) i krene u juriš na Ruse.

Toni
8 mjeseci prije

Propaganda vam je sve lošija, ne mogu vjerovati da rusi gube i propagandni rat, pa u tome su barem bili dobri.

GasPutin
8 mjeseci prije

ne brini zelensky zajedno smo u borbi protiv fašističkog agresora

M.r H.F
8 mjeseci prije

A šta si mislio da budu te financirali i tvoje Tzv pobjeglice gledali kako uživaju na moru i Njemačkoj i cijeloj EU u x6 i drugim bjesnim kolima!!!🫵🫵🤣🤣🫵🫵

Max
8 mjeseci prije

Znat će kad doleti metak.

Captain
8 mjeseci prije

Bog te ovaj je nasviran i njemu je party.

FATIH
8 mjeseci prije

KORISNE BUDALE KAD NE IZVRSE ZADATAK POSLODAVACA SA ZAPADA ZAVRSE NA MARGINAMA NJIHOVIH GEOPOLITICKIH INTERESA ZAJEDNO SA NJEGOVIM MARODOM

8 mjeseci prije

Opravdani strah..

Red Dog
8 mjeseci prije

Napustice te, Volodomire.
Bice izbora u Murici, a muricko pucanstvo nije odusevljeno time da baca resurse u rupu bez dna vecno.
A Jevropa? Kukala im Crna Mati. To je farsa, a ne neki entitet.
Imas najkasnije do proleca, sto nece ici. Trebao si prihvatiti predlog da te evakuisu. Kako ces objasniti ukrajincima da se je ginulo masovno ni za sta?

Tupko Glupko
8 mjeseci prije

Zelenski je na bunici ili nečem jačem – ne znam kako drukčije objasniti njegovu jučerašnju izjavu za ukrajinske medije:

“Kada budemo na administrativnim granicama Krima, mislim da će biti moguće politički prisiliti Rusiju na demilitarizaciju na teritoriju poluotoka”

Taj je totalno izgubljen u prostoru i vremenu, nesvjestan svoje situacije.

Sljedeće ljeto će osnovati ukrajinsku vladu u egzilu.

Mike
8 mjeseci prije

Boji se klinac. Pravi se razuman, nebi li mu sa zapada na povjerenje prebacili još kakvog naoružanja.
Da se boji, ne bi slao dronove na Moskvu i druge ciljeve unutar Rusije.
Ali razumijem čovjeka. Nije u zavidnoj poziciji. Jbg, sad nema više nazad. Mora ići do kraja.

hiber
8 mjeseci prije

Koje gluposti. Rusija sve vise slabi a Ameri uspješno riješavaju kinesko pitanje. I sve to za tričavih sedamdest milijardi dolara. I jos je EU, Britanija i ostali dali 40 milijardi. I to u godinu i pol. Sama USA je u Afganistan usula minimalno 1000 milijardi i to sa daleko manjim benefitima. Dakle, pomoć Ukraini ce biti sve veća, ne toliko da se Rusija pobjedi već da se vojno iscrpi kako bi se moglo nastaviti “trgovati” sa Kinom. Tako da je to već dugoročno rjeseno. Do tada moramo čitati Index idiotarije na Logičnome, tipa ide kontraofanziva, pa ne ide i tako u beskraj.

tuf
8 mjeseci prije

Nemaš se što brinuti Volodimire, amerikanci ne napuštaju svoje saveznike. Pitaj Afganistance. Pitaj Kurde.
Uostalom. Čak i tijekom prvih naznaka napuštanja projekta još se stigneš prebaciti u novokupljenu vilu u Egiptu.

oli
8 mjeseci prije

Jos jedan pada bez padobrana

Dado
8 mjeseci prije

Sto se mene tiče, možete cijelu Ukrajinu ili što ostane od nje spaliti, samo ne širite rat dalje.Tako isto mi je svejedno hoće li ukropi svi izginuti ili će ostatak decenijama dug vraćati.Sve je to stoka, od nacističkog aškenza komičara, do fašistički povampirenih ukrajinaca.Tako nešto niko normalan ne treba u svojoj blizini.Da su imali pameti, naučili bi nešto i bilo bi kao Mexico.

Lucija, prva
8 mjeseci prije

“Preporučujem slijedeću literaturu:

The_ Basic_ Principles_ of_War_ Propaganda

Posebno ističem: 5. The enemy is purposefully committing atrocities; if we are making mistakes this happens without intention”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI