”Zločini i kaznena djela moraju biti sankcionirani.” Njemačka izrazila nula tolerancije za antisemitske napade, usprkos izraelsko-palestinskom sukobu

Sinagoga u Berlinu
22 komentara

Njemačka neće tolerirati napade na “ljude židovske vjeroispovijesti” na svom teritoriju zbog događaja koji se odvijaju na Bliskom istoku, izjavio je službeni Berlin nakon napada na sinagoge, do kojih je došlo kako izraelsko-palestinski sukob i dalje traje.

“Ne želimo i nećemo tolerirati mržnju prema Židovima, bez obzira na to tko tu mržnju pokazuje u našoj zemlji”, rekao je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier u četvrtak za Bild, komentirajući seriju napada usmjerenih na sinagoge u nekoliko njemačkih gradova.

“Ništa ne opravdava prijetnju Židovima u Njemačkoj ili napade na sinagoge u njemačkim gradovima,” rekao je predsjednik ranije ovog tjedna, Njemačka je zabilježila niz napada na sinagoge u proteklih nekoliko dana, što je izazvalo bijes među Židovima, kršćanima i njemačkim dužnosnicima.

U utorak navečer zapaljena je izraelska zastava ispred sinagoge u gradu Munster na zapadu Njemačke. U drugom zapadnom gradu Bonnu kamenom je zasut ulaz u sinagogu. Policija je u oba slučaja uhitila osumnjičene počinitelje. Neki od privedenih rekli su policiji da su njihove postupke izazvali “trenutni sukobi između Izraela i Palestine.”

U Düsseldorfu su neidentificirane osobe zapalile vatru na spomen-obilježju koji je označavao mjesto gdje je nekada bila izgrađena sinagoga. Steinmeier vjeruje da oni koji stoje iza napada žele sakriti svoju mržnju i antisemitizam iza prava na prosvjed.

”Svatko tko na našim ulicama pali zastave s Davidovom zvijezdom i izvikuje antisemitske parole ne samo da zlouporabljuje slobodu demonstracije, nego čini i kaznena djela, koja se moraju procesuirati.”

Njemačka vlada također je nasrnula na napade, dodajući da oni nemaju nikakve veze s legitimnim pravom na prosvjed.

„Svatko tko prosvjeduje ispred sinagoge, napada sinagogu, oštećuje židovske simbole, pokazuje da ga ne zanima kritiziranje države ili politike vlade, već agresija i mržnja prema religiji i njihovim predstavnicima, svima njima ćemo se suprotstaviti svim snagama naše demokratske i ustavne države“, rekao je glasnogovornik vlade Steffen Seibert na konferenciji za novinare u petak.

Također je rekao da kancelarka Angela Merkel osuđuje raketne napade koje su palestinski militanti Hamasa pokrenuli protiv Izraela. “Nema opravdanja za ovo nasilje. Izrael se ima pravo braniti od napada na svoju zemlju“, rekao je.

Njemačka ministrica pravosuđa Christine Lambrecht nazvala je napade na sinagoge “sramotom,” dodajući da “počinitelji moraju biti identificirani i da moraju odgovarati.” Ranije je izraelski veleposlanik u Njemačkoj Jeremy Issacharoff pozvao Berlin na djelovanje Rekao je da je Tel Aviv vrlo zabrinut zbog porasta antisemitskih incidenata u Njemačkoj, dodajući da sukob na Bliskom istoku nema nikakve veze s lokalnim židovskim zajednicama.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je da “u našoj zemlji ne može postojati nulta tolerancija na napade na sinagoge”, dodajući da vlasti “moraju jamčiti sigurnost sinagoga bez ikakvih okolišanja.”

Također je pozvao obje strane na trenutni prekid neprijateljstva i na pregovore, kojima mogu doći do rješenja. Ministar je također odbacio ideju izricanja sankcija protiv bilo koje strane. “U takvoj situaciji kazne ne pomažu”, rekao je.

Maas je također krivnju za eskalaciju, koja je u tijek,u svalio na palestinske militante Hamasa, rekavši da je skupina “namjerno doprinijela eskalaciji sukoba.”

Svi ovi događaji desili su se u vrijeme sukoba između Izraela i palestinskih militanata u Gazi. Sukob su izazvale napetosti u istočnom Jeruzalemu, zbog odluke izraelskog suda o deložaciji nekoliko palestinskih obitelji iz susjedstva u blizini Starog grada.

Napetosti su kasnije prerasle u val arapsko-izraelskog uličnog nasilja i nereda u nekoliko gradova s miješanim arapsko-izraelskim stanovništvom, uključujući Jeruzalem. Slijedio je veliki raketni napad kojeg je pokrenuo Hamas. Od ponedjeljka je iz Gaze u južni i središnji Izrael ispaljeno oko 2.000 raketa.

Dio raketa uništio je izraelski sustav protuzračne obrane ”Čelična kupola,” s time da su neki projektili ipak pogodili različita izraelska područja i odnijeli živote devetero ljudi, prema izvještajima lokalnih medija. Izrael je reagirao pokretanjem masovnog zračnog napada na Gazu, koji je rezultirao smrću najmanje 119 Palestinaca, uključujući 27 djece, prema lokalnim zdravstvenim dužnosnicima.

IZRAELnjemačkaPalestinažidovi
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

nulta tolerancije za antisemitske napade..to bi,po zdravorazumskoj logici,znacilo da se njemacka svrstala na stranu autohtonog palestinskog stanovnistva nasuprot bijelaca iz istocne europe i kavkaza koji nemaju veze sa semitima..ali sha je zdravi razum u geopolitickoj magli..autobusna stanica koja autobusa nikada vidjela nije.hvala.

2 godine prije

zionisti nece dozvoliti.hvala.

ledeno doba
2 godine prije

ovaj Merkeličin prdežić-glasnogovornik, Steffen Seibert,- ranije je bio glavni urednik i voditelj, glavne emisije vijesti “heute journal”, na državnom kanalu ZDF. To je otprilike kao dnevnik 2 HRT-a , kod nas

Siniša
2 godine prije

Logično ali zar nije isto tako logično da se izbace i recimo jevrejski radikali!?

Max
2 godine prije

Njemačka strana kolonija.

iefvnsebfvwbfvoweufv
2 godine prije

A tolerirat češ da ti isti hebu terma svim švabama i pridošlicama sa kurtonom i kamatarenjem terma ti varansku.

Stara kuka
2 godine prije

Njemačka neće tolerirati napade na “ljude židovske vjeroispovijesti

Germanski odlučno i odriješito. Što se pak tiče napada na ljude kršćanske vjeroipovjesti tu će se Njemačka povesti za Titovom parolom da se ne treba uvijek držati zakona kao pijan plota. Ipak ponekad treba pokazati i malo fleksibilnosti je’l da.

2 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
ledeno doba
2 godine prije

vijest od prije 4 godine sa portala mainstream medija Die Welt: otkriven “antisemitski klišej” u jednom školskom udžbeniku u Njemačkoj. Udžbenik je odmah povuče iz upotrebe i obustavljeno dalje tiskanje i distribucija Udžbenik, pod naslovom „Anstöße 2“, izdan 2012. Izdavačke kuće Klett iz Stuttgarta. Udžbenik je bio primjenjivan od 7 do 9 razreda u svrhu poticaja rasprava u sociologiji i politici. Na jednom mjestu u knjizi, u okviru članka „Europas Zahltag“ (dan plaćanja za Europu), – nalazi se grafički crtež, koji prikazuje države-članice EU-a, kojima prijeti velika žuta okrugla glava sa široko otvorenim ustima i oštrim zubim. Ta glava izgleda kao “Pacman” iz poznate video-igrice iz 80-ih godina, 2D igrica, analogna.. Na tom crtežu “pacman” ima raketni trag– na kojem piše: Rothschild bank. Volker Beck–poznati političar Zelenih i zastupnik u njemačkom parlamentu, bio je užasnut i pitao se , kako to da nitko dosada nije primjetio antisemitske klišeje, a knjiga… Čitaj više »

ledeno doba
2 godine prije

još jedna vijest, od prije 2 godine NY Times povukao jednu karikaturu, jer su je optužili da je “antisemitska”. Ta je karikatura bila objavljena u međunarodnoim izdanju NY Timesa. Nacrtao ju je portugalski karikaturist António Moreira Antunes. Karikatura iz travnja 2019., prikazuje Netanjahua kao psa vodiča za slijepce, koji ima židovsku zvijezdu na ogrlici. “Pas” vodi slijepca Donalada Trumpa, koji na glavi nosi kipu-poznatu židovsku religioznu kapu. Nakon optužbi od strane židovskih organizacija, NY Times je povuko karikaturu i javno se ispričao. Izraelski ambasador u SAD-u, karikaturu je čak uporedio sa nekadašnjom antisemitskom propagandom , zloglasnog nacistuičkog lista “Der Stuermer” u Njemačkoj 30-ih godina. Nakon ovoga, uredništvoi NY Timesa je saopćilo da više neće objavljivati nikakve karikature u svojim međunarodnim izdanjima. https://www.tagesspiegel.de/kultur/comics/schluss-mit-lustig-new-york-times-stoppt-karikaturen/24443198.html https://www.timesofisrael.com/ny-times-cartoonist-says-condemnation-comes-from-jewish-propaganda-machine/ još jedna vijest sličnog sadržaja, od prije 3-4 godine: Glavna njemačka glazbena nagrada “Echo”, je ono što je “Grammy” u SAD-u, ili Brit Award u V, Britaniji,… Čitaj više »

Red Dog
2 godine prije

Bas bliskost pri ruci napada na jevreje pokazuje potrebu za jevrejskom drzavom po skoro svakoj ceni.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI