Znate li koje su bile najcenzuriranije vijesti 2015.-2016.?

Vojska SAD
2 komentara

Rastuća nazočnost američkih vojnika u svijetu je bila vijest koja je najviše puta bila cenzurirana u 2015. i 2016. godini.

“Ako bacite kocku na kartu svijeta, a da ne padne u područje nekog od oceana ili mora,  najvjerojatnije je da su američke Snage za specijalne operacije na tom mjestu bile barem nekoliko puta”, napisao je Nick Turse za portal Tom Dispatch.

Prema riječima glasnogovornika Zapovjedništva specijalnih snaga (SOCOM), američke Snage za specijalne operacije (SOF) su u 2015. bile raspoređene u 147 od 195 priznatih zemalja u svijetu, što je povećanje od 80% u odnosu na 2010. godinu.

“Globalni rast misija Snaga za specijalne operacije je bio impresivan”, napisao je Turse.

Kao što je rekao zapovjednika SOCOM-a, general Joseph Votel, govoreći pred “Sigurnosnim forumom Aspen” u srpnju 2015. godine, SOF će rasporediti vojnike na nekoliko mjesta za obavljanje više operacija nego u vrijeme najvećih operacija u ratovima u Afganistanu i Iraku.

“Svaki dan u oko 80 zemalja u svijetu SOCOM vodi bezimene operacije o kojima ne želi dati nikakav komentar”, piše Nick Turse.

Proračun SOCOM-a se u 2014. godini u odnosu na 2001. više nego utrostručio, dosegnuvši tri milijarde dolara. U 2015. godini je proračun SOCOM-a narastao na 10 milijardi dolara. Turse napominje da ta sredstva ne uključuju dodatna financiranja određenih vojnih ogranaka. SOCOM dobiva oko osam milijardi dolara godišnje, ali i dodatne svote za koje račune polaže isključivo Uredu za transparentnost State Departmenta.

Svaki dan vojnici Snaga za specijale operacije iz Sjedinjenih Američkih Država provode misije u 80 do 90 zemalja. Većina ih se sastoji od misija obuke, dizajniranih za održavanje snage i uspostavljanje čvršćih veza sa saveznicima. Operacije za obuku su uglavnom koncentrirane na rukovanje vatrenim oružjem, raspoređivanja malih kopnenih taktičkih jedinica i antiterorističkih operacija. Na primjer, od 2012. do 2014. su Snage za specijalne operacije provele 500 misija Kombiniranih treninga (JCET) u 67 zemalja svake godine. Službeno se u JCET misijama provodi obuka američkih snaga, ali se također promovira suradnja sa stranim vojnim silama u izgradnji interoperabilnosti između američkih Snaga za specijalne operacije i snaga savezničkih naroda”, piše Turse.

Međutim, navodi se da su JCET misije “samo dio priče“, kada je riječ o multinacionalnim operacijama u inozemstvu. U 2014. su Snage za specijalne operacije organizirale 75 operacija obuke u 30 zemalja, a predloženo je da se njihov broj do kraja 2015. godine poveća na 98, što je potvrdio i Pentagon.

Osim treninga, Snaga za specijalne operacije su također sudjelovale u “izravnim akcijama“, kao što su protuterorističke misije, uključujući i one koje Turse opisuje kao “nisko-profilna ubojstva bespilotnim letjelicama“, ali i one “visokog profila”, odnosno likvidacije i uhićenja. Ove akcije provodi specifični ogranci Zajedničkog zapovjedništva za specijalne operacije (JSOC), kao što je “Team Six” mornarice (SEAL) i skupina “Delta Force” američke vojske.

U Africi smo vidjeli najveći porast poslovanja SOCOM-a od 2006. Te godine je samo jedan posto “posebnih stručnjaka za poslove u inozemstvu” bilo poslano u Afriku. U 2014. godini su misije na tom kontinentu povećane na 10%.

Turse je izvijestio da je u listopadu 2015. godine počela izgradnja zračne luke za američke snage u Džibutiju, u istočnoj Africi.

“Većina Amerikanaca to uopće ne zna, a nitko o tome nije pisao u javnosti, iako SAD od nedavno poduzimaju mjere kako bi imale uporište za tajni rat u Africi i na Bliskom istoku, kojeg vodi Zajedničko zapovjedništvo za specijalne operacije”, zaključuje Nick Turse.

Cenzuranick turseSOCOM
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jale
7 godine prije

20 načina kako podijeliti Europu:

http://i.imgur.com/9MPFuiW.png

Dundić
7 godine prije

Kompletno izvještavanje zapadnih medija, uključujući i naše, o Siriji, jest rezultat potpune cenzure i neslobode medija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI