Zuckerberg i opasni pristanak da Facebook bude dio istrage”Russiagate”

Zuckerberg i CIA
35 komentara

Prvi dan nakon povratka s odmora je Mark Zuckerberg priopćio odluku kompanije da američkom Kongresu da kopije tri tisuće političkih reklama, plaćenih s ruskih računa, čime je Facebook odustao od ranije odluke.

U video poruci na Facebooku je Zuckerberg rekao kako ne želi da netko koristi Facebook kao alat za podrivanje demokracije. Također je napomenuo kako će aktivno surađivati s vladom i dao nalog da se Kongresu daju kopije i ispisi svih reklama na Facebooku koje imaju veze s Rusijom.

”Živimo u novom svijetu. Internetske zajednice su suočene su s novim izazovom. Moraju se baviti državama koje pokušavaju potkopati izbore. Nastavit ćemo surađivati ​​s vlastima kako bismo saznali koliko je bila ozbiljna intervencija Rusije. Učinit ćemo sve od sebe”, rekao je Mark Zuckerberg.

Čelnik Facebooka je pisao o otkriću tragova “rušenja demokracije” na društvenoj mreži, to jest o postojanju lažnih računa, koji su, navodno, mogli biti korišteni od strane Rusije da utječe na izbor američkog predsjednika. Podaci će biti dostavljeni američkom Kongresu. Međutim, Zuckerbergova izjava je daleko od apsurdne.

“Jutros sam naredio našem timu da Kongresu da reklame koje smo našli. Ne želim da netko pomoću naših alata potkopava demokraciju”, rekao je Zuckerberg.

”Kremlj nema nikakve veze s postavljanjem političkih oglasa na Facebooku. Ne zna ni što je “Russiagate”, tko stoji iza toga i takvih naredbi”, izjavio je tajnik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Zanimljivo je da je u srijedu utjecajni časopis Foreign Policy  naveo ”kako je Zuckerberg u početku zanijekao mogućnost ruskog uplitanja putem lažnih računa na Facebooku ili na drugi način na izbore u Sjedinjenim Državama”.

”Nije bilo nikakvih težih dokaza o prisutnosti “ruskog traga” na Facebooku”, rekao je prošlog petka Zuckerberg i dodao kako je pronađena ”samo relativno mala količina problematičnih informacija”.

Podsjetimo da Kongres i Obavještajni odbor Senata već nekoliko mjeseci vodstvo Facebooka prisiljavaju “da pojasni ovo pitanje”. Očigledno su sada Zuckerberga i njegove kolege ”pritisnuli uza zid”.

Senat se nada da će pronaći bilo kakav dokaz o ”ruskim aktivnostima na Facebooku i kako su korisnici s lažnim računima mogli utjecati na birače u ključnim državama, kao što su Pennsylvania i Michigan, te prisiliti Amerikance da glasaju za Donalda Trumpa”.

No, čak se i američki stručnjaci pitaju ima li Facebook pravo dati Kongresu podatke o korisnicima?

Američki zakon štiti čak i navodne “ruske lažne račune”

U Sjedinjenim Državama je na snazi Zakon o sigurnosti elektroničkih komunikacija iz 1986. godine. To je zakon koji štiti sigurnost osobnih podataka i korespondenciju.

Informacije o računu, kao što su ime i adresa korisnika, mogu se dostaviti samo na zahtjev suda. Objavljivanje sadržaja koji je objavljen prije više od 180 dana zahtijeva nalog kojeg je potpisao sudac.

Potpredsjednik Centra za demokraciju i tehnologiju, Chris Calabrese, izjavio je za vanjska politika kako je s pravnog gledišta Facebook dužan štititi račune, a upravu kompanije se može se tužiti ako ne ispuni ovu obvezu.

”Zakon o sigurnosti elektroničkih komunikacija vrijedi bio korisnički račun lažni ili ne”, rekao je Calabrese.

Osim toga, ne treba posebno podsjećati na praksu korištenja lažnih imena na Facebooku, često iz potpuno bezazlenih poriva.

Facebook je već dio tabora u “borbi protiv ruske propagande”

S druge strane, vodstvo Facebooka kroz društvenu mrežu već sudjeluje u širenju histerije oko “ruske intervencije“.

Početkom rujna je kompanija izvijestila kako su ”neki ruski dužnosnici” prije dvije godine, navodno, naredili političko oglašavanje na društvenim mrežama putem lažnih računa, kako bi se utjecalo na izbore za čelnika Bijele kuće. Kremlj je već naglasio da nema veze s tim.

Facebook je u sklopu borbe protiv “ruske propagande” u siječnju ove godine na društvenoj mreži zabranio da televizija RT objavljuje emisije, videozapise, članke i slike, unatoč činjenici da broj pretplatnika kanala doseže četiri milijuna. Zabrana se podudarala s inauguracijom Donalda Trumpa.

Facebook je podržavao Clintona i stvorila ga je CIA?

Od 2001. godine je u Sjedinjenim Državama na snazi zakon ”Patriot Act”, što znači da usluge ove vrste sve podatke trebaju dati Nacionalnoj obavještajnoj agenciji (NSA) bez sudskog naloga. Svi ovi podaci su tajnim službama već davani proteklih 15 godina. Snowden i WikiLeaks su toliko izvještavali o tome da više ništa nije tajna.

Glasine da je Facebook projekt američkih obavještajnih službi kruže već duže vrijeme. Poduzetnik Paul Ceglia, koji je bio uključen u stvaranje Facebooka u početku, a kasnije će pobjeći od progona, rekao je kako postoje dokazi da je CIA ulagala u izgradnju ove društvene mreže.

Zbog ovih tvrdi mu prijeti 40 godina zatvora, a navodno je naređeno da ga se ubije. Poslao je pismo uredništvu Bloomberga u kojem je istaknuo da je In-Q-Tel, kojeg je stvorila CIA, aktivno sudjelovao u pokretanju Facebooka.

Nije tajna da je Facebook dugo aktivan na političkom polju, podupirući Clintona, prije nego što je promovirao Obamu. Isto vrijedi i za Google, koji je odavao podatke i obarao stranice korisnika koji su se protivili Clintonu i Obami. Ali je sve to učinjeno u tajnosti. Službeno se te radnje ne provode.

Ali sada su prisiljeni da djeluju otvoreno i da o tome progovore. Zuckerberga su ”prisilili” ne samo da daje podatke, nego da aktivno sudjeluje u kampanji kako bi promovirao tezu o ruskim hakerima i ruskom utjecaju na izbore.

Poznato je da se na Facebooku, kao i na bilo kojoj drugoj društvenoj mreži, neprestano stvaraju lažni računi, uključujući i spam. Stoga je izjava Zuckerberga prilično apsurdna.

On zapravo kaže: “Mislim da su Rusi vjerojatno platili političko oglašavanje na Facebooku.”

Pa što onda? Američki Kongres službeno dijeli novac kako bi utjecao na političku situaciju u bilo kojoj zemlji u svijetu gdje to može. Za promociju svojih političkih ljubimaca se izdvajaju milijarde dolara i isti se oglašavaju na Facebooku i drugim društvenim mrežama. Čak i da je netko doista sponzorirao kampanju Trumpa, gdje je problem? Ali za to nema nikakvih dokaza, jer da ih je bilo bili bi prikazani cijelom svijetu. Trik s praškom za rublje ili sodom bikarbonom u epruveti u Ujedinjenim narodima, što je navodno bio uzorak bojnog otrova, ovdje ne bi prošao.

Opasnost od curenja osobnih podataka

Korisnik koji se registrira na američkim društvenim mrežama treba biti svjestan da će njegovi podaci definitivno završiti u američkim službama.

Problem je u tome što se NSA ne plaše korisnici koji su daleko, jer vjeruj da im se ništa ne može dogoditi. Međutim, više puta je dokazano kako je to opasno i za ”obične ljude”, koji se i ne bave stvarima poput američkih izbora.

Službe prikupljaju sve informacije, jer trebaju takozvane ”velike podatke”. Razvrstavaju ih i odabiru one koji im mogu služiti.

Današnji student ili studentica mogu postati zamjenici ministra za 15 godina ili premijeri za 20, a NSA, CIA i druge službe će već imati sve podatke o njemu ili njoj, čime će u dobiti neograničenu moć u upravljanju njihovim odlukama.

Uzmimo za primjer da su se za aktualne dužnosnike EU ili nacionalnih europskih vlada i institucija prikupljali kompromitirajući materijali proteklih 25 godina. Što bi sve američke službe znale i kakav bi pritisak mogle vršiti na one koji su ostavili svoje male ili velike tajne u cyber prostoru?

Dakle, možemo samo zaključiti kako izuzetno profesionalni i nadareni Mark Zuckerberg nije ”kapitulirao” ili ”podlegao pritisku”, nego je došlo vrijeme da vrati dug onima koji su ga stvorili, kršio time zakon ili ne.

CIAmark zuckerbergnsa
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bbbb
6 godine prije

Braća se urotila protiv Rusije još od 10 stoljeća…………..

antun comb
6 godine prije

ko vas hebe kad srljate tamo ko volovi u kupus. ja do dana danasnjega nisam otvorio “racun” na facebooku niti sam ikad otiso na njihove stranice. ako I kojim slucajem me I neki link prebaci na facebook ja to odma ugasim po kratkom postupku. a tako je I sa twitterom gdje cak neznam ni kako front page izgleda. hebo vas zidiv i i facebook i vi njega.

Brane
6 godine prije

Informacija da iza facebooka stoji CIA je u opticaju vež duže vrijeme. Svakako je i točna – preko facebooka ljudi dobrovoljno daju podatke o sebi, svojim političkim stavovima, namjerama, itd. Praktično dobrovoljno daju o sebi podatke koje bi CIA inače morala saznavati mukotrpnim prisluškivanjem, praćenjem, podmetanjem informatora i slično. Može se slobodno reći da im je ovo (uz ukrajinski majdan) jedan od genijalnijih poteza. Mark Zuckerberg je samo imao sreću da je bio na pravom mjestu u pravo vrijeme, i poslužio kao lice za javnost. Iza projekta, koji je ogroman i trebalo ga je smišljeno propagirati i podmetnuti širokoj javnosti, bez ikakve dileme stoje američke tajne službe. Do sad smo već naučili da se rijetko što događa slučajno, pogotovo na ovakvoj magnitudi, kao što jer projekt fb.

Piretis
6 godine prije

Kada sam prije nekog vremena pročitao sličan tekst prvo mi je palo na pamet da sam siguran jer ne koristim društvene mreže. Ali već u sljedećem trenu sam shvatio da su svi pretraživači i programi na PC-u američki i da sam svejedno potecijalna meta. Nema načina da se zaštitimo od prisluškivanja i praćenja na internetu, a možda nema ni smisla zametati trag ili namjerno dezinformirati. U cijeloj priči tješi me da onaj ko prati sve u stvari ne prati nikog.

Andrej
6 godine prije

Baš vam ga metnuo, dragi fejsbukovci. Em je jedinstvena platforma za voajere, nedohebane domaćice, sponzoruše i nesretnike sa nikakvim do usranim privatnim životom, em sa vašim osobnim podacima radi kao svinja sa tikvama, em vas dresira sa “lajkanjem” poradi marketinškog profiliranja, em je nastrojen da vam i ono malo normalne djece pretvori u asocijalne retarde, em je sam Zuckerberg javno izjavio da je milijarda kretena solidna osnova za dobar posao, a vi mu i dalje virkanjem u tuđe živote držite štangu. Zar vam ga mora doslovno staviti u usta, pa da kažete dosta? Ako baš sa svakim želite podijeliti svoju intimu, stanite ispred Konzuma, otvorite obiteljski album i svakome pokažite kako vam je stajao sa 20 godina. Nek se vidi raskoš u gaćama i propuh u glavi. Aha, pomogao vam je FB da se prisjetite Stipe iz osnovne škole, kojega niste hebali ni za suhu šljivu pola stoljeća, pa ste… Čitaj više »

Sardelino
6 godine prije

“Mavali il ne mavali isto im je”. Rekao bi stari lignjolovac.

bbbb
6 godine prije

Inaće ovaj lik i brat mu mikrosoft su položili kabala kabal od Virđinije do Španjolske propusne moći 160 terabita, onako nek im se nađe u transhumanističkoj terminator budučnosti…..

Mate
6 godine prije

Cia mu je ionako financirala fb.

Brainstorm
6 godine prije

ne mogu da shvatim da toliko ne razumijete tehniku. ne prati vas se, cia vam ne cita komentare.
ono sto se dogadja izgleda ovako:
– utvrdjuju se razmjeri neke ideje, pokreta, masovnost pristalica. cisto statisticki program. analiticki tim ni ne obraca paznju dok je sve u promilima ili nizim postocima.
– nitko te ne spijunira dok si obican. cak i da napises “ajmo baciti bombu”, policija nece ni primjetiti vec ce te netko od citatelja ili admin po duznosti prijaviti. jednom i ako porastes, postanes znacajan, onda ti kopaju po proslosti. ako postanes ministar procitat ce sve tvoje komentare otkad si se rodio, sve lajkove, postove. kontakte, zivotopis, prebivalista. onda i samo onda.
u ruskoj vojci navodno da su zabranili kompjutere za dopisivanje i moraju koristiti mehanicke pisace strojeve.

Kan
6 godine prije

Deep state kao fizička sotona…

alan ford
6 godine prije

Zuckerberg (originalno se čita: Cukerberg, a ne Zakerberg kako to čitaju u SAD) je cio-hazarski mutikaša, kao i svi ostali. Većina američkih cio-hazara su podrijetlom iz Rusije i Ukrajine, i oni žele potčiniti Rusiju pod svoju vlast, kao što su već potčinili cijeli SAD pod svoju vlast. Ustvari cio-hazari su 90-ih godina već imali Rusiju faktički u svojim rukama, kada su na vlast u Rusiji instalirali svog čovjeka, klauna i alkoholičara Jeljcina. Onda su nezasiti cio-hazarski oligarsi, Hodorkovski, Berezovski, Lebedev, i ostali pokupovali skoro sve u Rusiji i postali milijarderi. Kada ih je Putin kasnije udario po njihovim, lopovskim prstićima, onda su počeli drečati i započeli rat protiv njega. Cio-hazarski rat protiv Rusije, u kojem cio-hazari koriste vojnu moć SAD-a, započeo je davno prije ukrajinske krize. Kako je to moguće da hazari drže i Fejsbuk i Google i Amazon i sve ostalo? i kako je to moguće da su većina… Čitaj više »

Prolaznik
6 godine prije

Taj mi se lik nikad ni nije sviđao.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI