Žuti prsluci zbog cenzure napuštaju Facebook i odlaze na ruski VK

VKontakte - Žuti prsluci
33 komentara

Bježeći od cenzure na Facebooku, Žuti prsluci “sele” malo pomalo na rusku društvenu mrežu VKontakte. Sputnik je razgovarao s organizatorom društvenih grupa kako bi razjasnio novonastali fenomen.

Odnedavno na ruskoj društvenoj mreži VKontakte (VK), jedna grupa Žutih prsluka broji više od tisuću članova. Najveća grupa Žutih prsluka koju zovu Info Blokada Žuti prsluci već ima više od 2.500 članova. Baš kao i na Facebooku, ove stranice sadrže informacije o blokadama, kao i video zapise i slike snimljene tijekom prosvjeda u francuskim gradovima. Većina publikacija je na francuskom jeziku.

Nakon što je otkriven ovaj fenomen, na pitanje zašto se sve više žutih prsluka mobilizira na VK, odgovor je bio jasan: “Želimo biti anonimni zbog “ogromne cenzure” na Facebooku. Mnogi prosvjednici preferiraju rusku alternativu”.

“Facebook je služio za komunikaciju na početku pokreta i za mnoge Žute prsluke je i dalje glavni komunikativni kanal. Međutim, postoji velika cenzura čim krenemo komunicirati između grupa kako bismo se okupili“, tvrdi sugovornik Sputnika.

Kaže da se osobno suočio s “velikom cenzurom”. Kontinuirano mu je zabranjen pristup grupama Facebooka i po nekoliko dana. Na kraju je bio potpuno blokiran pod izgovorom da “robot detektira anomalije”.

“Ponovno sam otvorio još jedan račun, još uvijek na Facebooku […] i ponovno oformio grupu s više od 1.500 članova, ali sam iznova bio žrtva cenzure. Slike su izbrisane bez ikakvog razloga, jer nikoga nisu vrijeđale. Na kraju je pristup računu blokiran”, ogorčeno objašnjava sugovornik.

Nakon svega, odlučio ja otvoriti grupu na ruskoj mreži VK, koju uzima za mjesto slobode gdje je moguće organizirati se bez cenzure.

Žuti prsluci na VK mreži

Upitan o tvrdnjama francuske vlade koja optužuje ruske medije, uključujući i Sputnika, za uplitanje u francuske unutarnje poslove, ovaj žuti prsluk napominje da su te izjave “bez osnova”.

“Vlada je toliko očajna da će optužiti mog psa da ohrabruje žute prsluke. Da, oni mogu reći da Rusija stoji iza svega, ali mi znamo da to nije istina”, završava žuti prsluk.

Također je podsjetio da je u svibnju prošle godine Emmanuel Macron upoznao Marka Zuckerberga. Prema Sputnikovom sugovorniku, “vjerojatno je” postignut određeni “sporazum između njih”.

Susret Macron - Zuckerberg
Susret Macron – Zuckerberg – Izvor: Twitter

Podsjetimo, nekoliko mjeseci nakon ovog sastanka, francuski predsjednik najavio je nadolazeće partnerstvo između vlade i Facebooka. Društvena mreža pristala je otvoriti svoja vrata za “četiri do pet stručnjaka” koje je imenovala francuska vlada kako bi im pokazali kako se moderiraju komentari.

Kontaktiran od strane BFM TV-a, Facebook je uvjerio da “nije dobio zahtjev od francuske vlade za suzbijanje sadržaja vezanog uz događaje”.

Ipak, mnogi žuti prsluci okrivljuju platformu koju je osnovao Mark Zuckerberg da djeluje protiv njih. Primjerice, nakon izmjena sredinom siječnja na Facebooku, “Službeni žuti brojač članova” smanjio se za gotovo milijun članova. Brojač je umjesto 2,8 milijuna pokazao 1,8 milijuna članova.

Izvor: SputnikNews

CenzuraVKŽuti prsluci
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
5 godine prije

Ja koristim yandex jer google sve vise cenzurise sadrzaj i od upotrebljivog postaje reklamni alat. FB nikad nisam imao pa ne mogu komentarisati.

eu kolonija
5 godine prije

lijepo su to oni na facebooku zamislili. potrebno im je više korisnika radi veće zarade a onda cenzura itd. znači suma sumarum ako bi vi svi mogli biti prijavljeni na facebook I da što više klikate kako bi gazda što više zaradio ali po mogućnosti da ne koristite mozak jer zaboga niste vi ovlašteni od ministarstva “pravde” da koristite mozak I da razmišljate

ijergfnuernfuoq0wduqhw
5 godine prije

Kasne za jednim mojim poznanikom slovencem koji je prije 20 godina prešao na ruski mejl i sve ostalo, skužio je još tad gdje to vodi. Ženska mu je ruskinja a naučio je ruski kaže mi jedan da ga priča ko slovenski. Inaće je rijeć o čovjeku koji je prićao ko Dejvid Ajak al prije 25 godina.

Šok
5 godine prije

švabe su izgubile dva rata zato što su im anglosaxonci čitali šifre.
ovo je velika pukotina u sustavu pete republike sada su praktično slijepi i ne znaju što žuti spremaju osim ako nemaju krticu ili prebjeg,
kada gledam malo iz daljega imam dojam da je ovo spremano duže nego što se može na prvu ruku vidjeti,
povod se uvijek nađe pa makar i sječa jednog stabla,
ali ovako dstabilizirati stup evropske unije ima interes samo usa i engleska,
možda dobijemo novu francusku republiku bila bi to šesta po redu.
krajni cilj žestoko slabljenje unije prvo migranti sada prsluci,
treba se nadati još nečem, ovo nije kraj, netko je uložio velike novce u sve ovo.

Miki maus
5 godine prije

VJ?! To se cekalo, dokaz da Rusi stoje iza njih, ne samo iza toga, nego iza toga sto Hajduk nikako da osvoji prvenstvo! Mada, nije mi jasno sto su toliko zapeli za Hajduk!

Dečko sa ulice
5 godine prije

Istina. Ja sam član tog fb brojača Žp, smanjio se broj za milion… sad je 1.8 M.
Ima jako malo javnih objava.
Žp nisu glupi. Oni već dugo ne komentiraju na fb i ne otkrivaju svoje namjere javno.
Svi mi gledamo na koji ćemo novi servis ulogati, jer fb je postao smiješan. Trguju sa svakom riječi koju napišeš na fb.
I sa novim algoritmima koji sa fotki koje imaš, pretpostavlja koji auto voliš i kakve cipele bi volio imat. I onda ti šalje add.

Zorule
5 godine prije

Znaci Francuska bi uskoro mogla blokirati VK, vjerojatno pod opravdanjem da se radi o jos jednom vidu uplitanja Rusije u rusenju Francuske demokracije.

nime
5 godine prije
nekoime
5 godine prije

Rusi su krivi. Rusi su krivi. Rusi su krivi. Rusi su krivi. Rusi su krivi. Rusi su krivi. Rusi su krivi. Rusi su krivi. Rusi su krivi.

Ex-Yu
5 godine prije

Sve to je moderna obaveštajna služba. Ranije je bilo teže i nemoguće da se napravi tako veliki i masovni špijunaž. Ne i de riječ o velikih vojnih tajna a analitika običnih ljudi, njihovo povedene, kako prihvataju Novi Svetski Red, liberal fašizam. Ranije to je radila statistika razne anonimne ankete, ali mnozinstvo se plaše takvih anketa i se paze šta govore, drugi način je gestapo metod, susedi se špijunišu, ali i to ne radi na 100%. Danas je sve to ide mnogo lakše i gospodari imaju mnogo tačnu analitiku. Ko najviše špijunira danas, to je NSR, od androida, Google, Facebook, Skype Twiter pa sve do smart televizora gde 24/7/365 piše ko šta govori kući. I Kina i Rusija razume se da špijuniraju, razlika je ko u kakvih ciljeva koristi te podatke. špijuniranje je jedan aspekt tih programa, drugi je obratna sveza od NSR do stanovništva, filtriraju rezultate, prvi su polit-korektni s… Čitaj više »

nonwo
5 godine prije

Apsolvirali smo uzročno posljedično predviđanje događaja prema tome tko se s kime sastaje.Korisno.

Ivo Lola
5 godine prije

VK je troduplo brži od Facebooka i ima koncizniji user interface, kao i puno brži i bolji segment video i foto galerija. VK ne siluje upload korisničkih računala brdom nepotrebnih scripturina kao FB, nema namjeru svakog svog korisnika natjeravati da gleda reklame, a i privatnost je puno bolje zamišljena. Ja sam odavno na VK. FB i ostali zapadnjački špijunski brlozi su daleka prošlost za mene.

alfa33
5 godine prije

Svaki sustav ili sistem želi zaštititi sebe,po vašim komentarima da se zaključiti da još nije cenzura na VP u punom naletu kao na ostalim društvenim mrežama. Ne mogu komentirati baš,jer i sam nemam ništa osim maila i wappa,a probajte bar napisati nešto o putinu pa ćemo vidjeti koliko su tolerantni na nešto što im nije po volji……ili imate već tih primjera.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI